Vi bör vara vaksamma

mohamed omar

Mohamed Omar

Statsminister Stefan Löfven säger att vi svenskar har varit naiva om hotet från den jihadistiska terrorismen, vilket fått många andra att invända att han minsann inte talade för dem. De hade haft ögonen öppna när Löfven hade blundat. Men nu tänker regeringen alltså öka möjligheterna till övervakning. ”Sverige ska aldrig bli en fristad för terrorister”, sa statsministern vidare på en presskonferens i mitten av november. Han ville utreda ökad kameraövervakning på särskilt utsatta platser, till exempel vid ”religiösa lokaler”, det vill säga moskéer. Den 10 december presenterades så 13 förslag. Det var på tiden.

Det kan vara klokt att som Löfven föreslår hålla ett öga på vissa moskéer. I början av december avslöjade Gefle Dagblad att Al-Rashideen-moskén i Gävle finansierats av en stiftelse i Qatar som också finansierat Al-Qaida i Irak, det som sedan blev Islamiska staten (IS). Gävlemoskéns imam Abo Raad är ökänd för att ha hyllat Islamiska statens offensiv i Irak sommaren 2014. Han stod också bakom en salafitisk hemsida som förespråkade stränga sharialagar. Enligt hemsidan är det förbjudet för en muslim att bli vän med en ”otrogen”, att delta i demokratin och att fira jul, det vill säga man förespråkar segregation och hat mot den svenska kulturen.

Salafismen är en intolerant strömning inom sunniislam som kräver en återgång till ”salaf”, det vill säga ”föregångarnas” eller de tidiga muslimernas, sätt att leva och tolka Koranen. Moderna idéer är bannlysta. Salafismen har gett upphov till Al-Qaida, Islamiska staten och Al-Shabaab med flera så kallade salafi-jihadistiska grupper.

För några dagar sedan publicerade Expressen uppgifter om ”biståndsarbetaren” Ihab Hallak som samlat in 870 000 kronor i Stockholmsmoskén på Medborgarplatsen till Al-Qaida i Syrien. Hallak uppger att han tidvis arbetat för hjälporganisationen Islamic Relief i Sverige.

Det är inte första gången Islamic Relief nämns i svenska medier i terrorsammanhang. I oktober 2013 rapporterade flera medier att Haytham Rahmeh, imam och främste religiöse företrädare i Stockholmsmoskén, smugglade vapen till jihadister i Syrien med anknytning till Muslimska brödraskapet. Rahmeh har suttit i hjälporganisationen Islamic Reliefs styrelse tillsammans med Omar Mustafa, den nuvarande ledaren för Islamiska förbundet som driver Stockholmsmoskén. Omar Mustafa har anordnat konferenser till vilka han bjudit föreläsare som torgför islamistiska idéer och antisemitiska konspirationsteorier. Han har uppgett att han betraktar Yusuf Al-Qaradawi, en viktig Muslimska brödraskapet-ideolog, som ”islams påve” och gillar honom på Facebook. Al-Qaradawi har hyllat Hitler och förespråkat jihadistisk terror mot judar. Al-Qaradawi är också, liksom Omar Mustafas medarbetare, Stockholmsimamen Haytham Rahmeh, en ivrig anhängare av det islamistiska upproret i Syrien eftersom han menar att alawiterna, det samfund som den syriske presidenten Assad tillhör, är ”sämre än judar och kristna”.

Även Örebromoskén har finansierats av den salafitiska, Al-Qaida-anknutna välgörenhetsorganisation i Qatar, rapporterade Sveriges Radio för ett tag sedan. En av de mer respekterade salafitiska imamerna som varit verksamma vid Örebromoskén heter Abu Abdullah. Han plockades in av Säpo i somras, misstänkt för att rekrytera ungdomar till jihadism. Abu Abdullah är släkt med Abo Raad i Gävle.

Efter den jihadistiska massakern i Paris har Frankrike utlyst undantagstillstånd. En åtgärd man vidtagit är att stänga ner moskéer. I razziorna mot flera salafitiska moskéer har polisen beslagtagit jihadistisk propaganda, vapen och ammunition. Det visar sig alltså att vissa moskéer – inte alla – inte bara sysslar med bön och Koranläsning. I Frankrike talas det om att myndigheterna kan komma att stänga upp till 160 moskéer.

Imamen i Sveriges största moské har smugglat vapen till jihadister! Det är ingen liten sak. Det är samma moské som får besök av alla från toppolitiker till skolklasser. Jag föreslår att vi håller ett vakande öga på vissa moskéer, särskilt de med salafitisk inriktning, för att kartlägga jihadistisk indoktrinering och rekrytering. Den kanske inte sker direkt i moskén, men på andra platser av personer med anknytning till moskén. Moskéer används av olika islamiska grupper som ett ställe att nätverka på, att möta nya människor. Även Islamic Relief borde sättas under lupp. När två personer som varit aktiva i organisationen, varav en av dem suttit i styrelsen, visat sig vara inblandade i jihadistisk terrorism, är det något som inte står rätt till. Finns det mer dolt under ytan?

Vi har inte resurser att övervaka alla, men vi vet att det jihadistiska terrorhotet framför allt kommer från den salafitiska miljön. Därför bör den ringas in och prioriteras. Vi har också tillgång till folk som kan väldigt mycket om salafismens lära och livsmönster och vad som skiljer salafiterna från muslimer i allmänhet. Denna kunskap kan hjälpa både Säpo och den vanliga polisen.

22 reaktioner på ”Vi bör vara vaksamma

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Det är nog på tiden att svenska folket vaknar. Det är inte ovanligt att extrema rörelser dras till varandra. Under nazitiden förekom det en ömsesidig beundran och stormuftin av Jerusalem, Haj Amin el Husseini, var nära bekant med Hitler och Himmler med hederstiteln SS-Gruppenführer. När det gällde judeförintelsen hade dessa tre individer allt gemensamt.

  Gillad av 1 person

  • elfyma+ skriver:

   Reagerar mot ditt sätt att misskreditera den fullt legitima palestinska frihetskampen.

   Det var många som spelade under täcket med Hitler och nazisterna.
   Oftast handlade det om att skaffa sig allierade mot en gemensam yttre fiende.

   Finland tog hjälp av Nazityskland i kampen mot Stalins Sovjet.
   Västmakterna bildade å andra sidan allians med Stalins Sovjet för att bekämpa Nazityskland.

   Judarna var inte ett dugg bättre än Stormuftin.
   Sionisterna, som i likhet med Hitler ville skapa en renrasig stat, sökte nazisternas stöd för att skapa en judisk stat på palestinsk mark.

   ”Ytzak Shamir, ledare för Sternligan som planerade mordet på Folke Bernadotte och senare blev premiärminister, kontaktade Hitler år 1941 och framförde ett avancerat förslag, nämligen att upprätta en historisk judisk stat på nationell och totalitär basis, som enligt ett fördrag skulle vara förbundet med Tyskland för att säkra dess intressen i Mellanöstern.
   Hitler besvarade aldrig inviten. Dokumentet finns bevarat i Västtyska Förbundsarkivet E 234158, daterat 11 januari 1941.”

   Hitler lyckades aldrig skapa en renrasig stat – men det gjorde sionisterna.
   Nej, jag är ingen muslimkramare. Ej heller antisemit.
   Försöker bara vara konsekvent utifrån en sekulär grundsyn.

   Gilla

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Om tyska nazister gjort motstånd mot den amerikanska ockupationen, hade du stöttat dessa också? Jag ställer frågan, spetsig som den är, på grund av hur de du kallar frihetskämpar agerar. Ett hett tips är att inte skaffa information om detta via svenska medier. Sen undrar jag förstås hur du löser dilemmat med att de som leder denna frihetskamp har folkmord i sitt program.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, lärare

    Gillad av 1 person

   • Fredrik S skriver:

    Palestinier eller araber på palestinskt område har haft ett flertal möjligheter att få fred och frihet men har när det ställts på sin spets alltid tackat nej. Jag hade inte haft det tålamod som Israel har haft mot sina grannar. Hur fan, tillmötesgår man någon som vill se dig död!?
    Med tanke på att terrororganisationen Hamas har infört offentliga avrättningar i Gaza och döper gator efter självmordsbombare och andra terrorister så frågar jag mig om världen verkligen behöver ett dysfunktionellt muslimskt land till!?
    Jag påstår nog att man är antisemit eller åtminstone djupt okunnig om man påstår att Israel är en ‘renrasig’ stat. Det finns gott om ‘palestier’ och andra araber som är Israeliska medborgare och lever betydligt bättre liv än i muslimska länder. Israel erbjöd sig t.o.m. att ta emot Palestinska flyktingar från Syrien men Abbas tackade stolt nej och låter hellre sitt folk dö.

    Gillad av 1 person

   • Tahmas Nuri skriver:

    Det finns ingen legitim Palestinsk frihetskamp, den enda kampen som finns är att förinta Israel. Det står klart och tydligt i Hamas stadgar och även i PLO:s 1974.
    PLO och Arafat skrev bland annat ” vi skall med terror övertyga världen att vi skall få en egen stat som vi inte har rätt till”
    Detta är alltså definitionen på frihetskämpar? Slaktare och terrorister är tydligen nutidens hjältar.

    Gillad av 1 person

 2. Aha skriver:

  Det anmärkningsvärda, det djupt beklagliga är det politiska etablissemangets samröre med de extrema Islamisterna. Endast SD har entydigt varnat för Islam, inte minst då genom Kent Ekeroth. Åkesson har också i uppmärksammade debattartiklar varnat för Islamisering.
  Detta till skillnad från de andra partierna som bokstavligen fraterniserar med Islamister, inte minst moderaterna som till 2014 hade en Islamist som riksdagsman!

  Politisk Islamism är en brutal och totalitär ideologi, fascistisk i sitt anspråk på att vara enda alternativet och är tillika en ideologi som hårdhänt bryter mot alla existerande värdegrunder inom den svenska PK-sfären. Stängdhet till skillnad från öppenhet predikas. ”Vi mot dom (otrogna)” är en grundsten i ideologin.

  Nobelkommitten skulle ha portat alla partier utom SD.

  Gillad av 4 personer

 3. peter anderson skriver:

  Självklart har vi resurser att övervaka alla. om Magdalena Andersson nu låner 10miljarder ytterligare till massinvandring, skulle vi inte ha råd med fasta övervakningskameror i alla moskeer, och arabisktalande personal från SÄPO på plats i varenda moske? Självklart skulle detta vara möjligt.

  vh

  Gillad av 2 personer

 4. Dag skriver:

  Tycker i det stora hela att du har många poänger, och du är en av få som belyser detta utan att samtidigt ha en annan sjuk agenda som detta passar in i. Jämför med tex SD som skulle bli tvugna att peka ut någon annan grupp efter ett tag när det blev uppenbart att deras fantasisamhälle inte automatiskt skulle uppstå om vi lyckades göra oss av med islamister/muslimer/invadrare.
  Och även om jag förstår att du lägger ett pussel för att visa på ett mönster så tycker jag att det ibland kan bli onödigt rättsosäkert. Tex: ”Han plockades in av Säpo i somras, misstänkt för…”. Att så kraftfullt åsidosätta vår rättssäkerhet, att alla är oskyldiga tills motsatsen är bevisad i domstol, för att påvisa något är på sikt en väldigt farlig väg att gå. Det blir lätt en glidning åt ett mycket obehagligt håll, dessutom behövs det inte om jag har förstått saken rätt. Det finns tillräckligt mycket att ta på som obestridligt stärker din tes.
  Igen, jag förstår vad du gör och du lyckas bra. Det finns bara alltid en risk med att tumma på de principer man försvarar, när syftet är just att försvara dem. Vilket väl torde vara mörkermännens främsta mål.

  Gilla

  • Bo skriver:

   Dag, skriv som du lär! Att inte tumma på de principer du försvarar?

   Jämför med tex SD som skulle bli tvungna att peka ut någon annan grupp efter ett tag när det blev uppenbart att deras fantasisamhälle inte automatiskt skulle uppstå om vi lyckades göra oss av med islamister/ muslimer/invandrare.

   Vad vet du om SDs agerande i framtiden? är du synsk?

   Gillad av 1 person

 5. JAN BENGTSSON skriver:

  Beträffande Moskéerna i Gävle o Örebro, kanske fler…,
  bör man nog HELT RADIKALT överväga STÄNGNING…

  Dessa har ett BUDSKAP som inte överhuvudtaget passar in i VÅR VÄRDEGRUND!!!

  Gillad av 3 personer

 6. Macavity skriver:

  Problemen med salafister gäller inte bara radikalisering i bemärkelsen rekrytering av militanta islamister det handlar framför allt om att se till att vi inte på sikt drabbas av samma typ av problem som man har bl.a. i delar av London och i Wuppertal i Tyskland. Där har man nu no-go zoner som patrulleras av självutnämnd Sharia-polis.
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/radikala-salafister-bildar-sharia-polis-i-tyskland/
  http://sv.gatestoneinstitute.org/6631/flyktingforlaggningar-sharia

  So, what is this whole Muslim Patrol thing anyway? (saxat från International Business Times (http://tinyurl.com/owdbcpg):
  ”It comes from a tradition in Islam characterized by the Arabic term “mutawwa,” which translates as “volunteer.” A mutawwa is a Muslim who adopts all of Islam’s orthodoxies — including some non-compulsory ones, like growing a beard to a certain length and wearing raised trouser or robe hemlines to avoid clothes touching the ground. The term lends itself to steep differences in interpretation, with many Muslims simply viewing “volunteers” as particularly pious individuals, while non-Muslims associate the practice with extremism.

  The reason for this discord can be summed by two words: Saudi Arabia.

  The mutawween (the plural form of the word, “volunteers”) are given state authority in that country to patrol the streets and arrest people for violating Islamic rules. Saudi mutawween are organized under the officially sanctioned Commission for the Promotion of Virtue and Prevention of Vice. They typically bust prostitution and illegal distillery rings, and they have a lot of support among the public, but they also publicly berate women for not covering their hair or faces, force people to attend prayer and arrest young couples for dating.
  Less formally, mutawween are found pretty much anywhere state authority is diminished or non-existent in the Muslim world, such as Afghanistan and parts of Pakistan. Somalia’s militant Al-Shebab (which translates as “The Youth”) are essentially self-proclaimed mutaween. In 2010, the group threatened to flog or even behead anyone caught watching the 2010 FIFA World Cup.”

  I Sverige ska svenska lagar gälla även fortsättningsvis och våldsmonopolet vara förbehållet staten.

  Gillad av 1 person

 7. Fredrik S skriver:

  I boken Reformera Islam har Ayaan H Ali tagit fram fem krav som muslimer och ickemuslimer bör ställa på Islam och som jag menar att Sverige i det sociala kontraktet mellan stat och medborgare också bör ställa inte minst på organisationer som uppbär statsbidrag.
  1. Koranen och Mohammeds liv och leverne är inte heliga utan måste diskuteras och kritiseras som allt annat. Muslimer i gemen borde uppskatta satirteckningar av profeten etc. eftersom de initierar samtal som är en förutsättning för en reformation av Islam och på sikt dess överlevnad.
  2. Här betraktar vi inte livet som en transportsträcka till nästa liv. Vårt sekulära samhälle förutsätter att vi gör vårt bästa för att leva bra liv här och nu.
  3. Lägg ner idéerna om Sharia. Här är vi sekulära och gör vi skillnad på tro och vetande och blandar inte ihop religion, politik och den social kontrollen.
  4. Sluta att ‘påbjuda det rätta och förbjuda det orätta’ här råder tanke och yttrandefrihet. Det här är inget stamsamhälle där medlemmar via religion behöver utsättas för social kontroll.
  5. Lägg ner Jihad och bli civiliserad, heliga krig får du föra någon annanstans.

  Men i Sverige kallar vi de som kritiserar Islam för Islamofober och väljer istället att göra de personer och institutioner som Mohamed O nämner ovan till representanter för Islam och Sveriges Muslimer.
  Kenan Malik har i ‘Från fatta till jihad’ visat hur illa den identitetspolitiken har fungerat i England.

  Föreställ er hur historien hade tagit sin gång om politiker i väst under kalla kriget i toleransens namn hade hävdat:
  -‘Kommunismen är fredens ideologi’! medan människor avrättades i Sovjet och Kina.

  Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Har en känsla att ÖVERVAKNINGEN av Moskéerna har ett HELT ANNAT SYFTE…

   För att ”SKYDDA” dem snarare…

   Från ”rasistiska” angrepp…

   Vår ”Islamkramande” ELIT kan INTE SE NÅGRA SOM HELST hot INIFRÅN dessa!!!

   Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Högst relevanta KRAV, om man vill söka SKYDD i SVERIGE!!!

   Det borde INGEN kunna hävda är orimligt…

   OM MAN nu hävdar att man är FREDENS RELIGION…

   INTE EN SPÄNN till en Muslimsk ORGANISATION,
   som inte accepterar DESSA VILLKOR!!!

   Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   ”Föreställ er hur historien hade tagit sin gång om politiker i väst under kalla kriget i toleransens namn hade hävdat:
   -‘Kommunismen är fredens ideologi’! medan människor avrättades i Sovjet och Kina.”

   Öh…? Det gjorde de ju. Hela sosseriet från Lars Werner till Sten Andersson hyllade kommunismen i alla tonarter och pussade både ryssar och östtyskar mitt på munnen. Birgitta Dahl och Jan Myrdal ljög om Kambodja mitt under pågående folkmord och statsteve gick de röda khmererna till mötes genom att döpa om landet till ”Kampuchea”. Stasi indoktrinerade lärarkåren och prästerskapet helt öppet. Mittenpartierna tyckte att kålsuparteorin var rimlig och att ubåtar bara råkar gå på grund mitt i militära skyddsområden. Man inbillade sig att man hade något som man kallade ”blandekonomi”, ”alliansfrihet” och ”tredje vägen”. När sosseriet inte uppnådde majoritet betraktades detta som en statskupp och generalstrejk planerades. Du upplevde uppenbarligen inte kalla kriget i Sverige. Dagens politiska vansinne är en västanfläkt i jämförelse. Det är bara turen som har skiftat och tiden som har verkat.

   Och i Sveriges riksdag sitter åtminstone en partigrupp som än idag när dessa passioner med odämpad glöd. Utan att detta leder till att de blir diskvalificerade genom någon decemberöverenskommelse. Om DETTA skall ni berätta!

   Gilla

 8. Rikard skriver:

  Hej.

  Jag hoppas verkligen att du inte får problem av ditt skrivande.

  I första hand tänker jag på den risk det innebär att ta strid, om aldrig så litet, med fanatiker och bokstavstrogna. I andra hand tänker jag på de nyttiga idioter som finns i svensk politik och föreningsliv – som allra minst riskerar du att anmälas för hets mot folkgrupp, hur absurt det än må låta.

  Jag är rädd för att om och när våldet blir vardag här även för medelsvensken som inte bor i mångkulturen, så kommer riktig högerextremism att legitimeras. Idag är de få, och saknar folkligt stöd, ledarskap och finansiering. De utgör bara en fara för individer. Vad händer om de börjar få om inte öppet stöd, men ett tyst medgivande att de har haft rätt i vissa saker? Vi riskerar en situation liknande Nordirland förr: bägge sidors mördargäng ger sig på andra sidans civila, för att parafrasera Ehrenmark.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, lärare

  Gilla

  • Gunilla Solara Rundby skriver:

   Man kan bara dra till sig ev ”anmälan” och likn., om man i sitt inre ännu har stor rädsla och tror på att man blir ”straffad” om man talar om sanningen. ALLt i det yttre är en spegling av vad som finns i människors inre. Sanningen har hela Universums kraft med sig – om man inte själv dömer den som ”fel”. Så inplantera inte mera rädsla för att upplysa mörkret. Att upplysa står för det ”Goda” och måste ske för mänsklighetens utveckling och fortlevnad. Ju mer upplyst – desto mindre mörker blir kvar.
   Våra tankar skapar vår yttre värld. Så är allting skapat.

   Gilla

 9. Rolf Lampa skriver:

  ÖVERVAKNINGSPROBLEM?
  Jag vet hur valserna går. Det finns religiösa analfabeter som omedelbart ser en logik i att, om moskéer skall övervakas, ja då skall även kristna kyrkor övervakas (ja, med kameror då). Låt oss vidare tänka oss att man löser ”kapacitetsproblemet” genom att sända direkt på internet, samt spara, de filmade sessionerna.

  Frågan är då, skulle som uppenbart skulle vara ett problem för moskéerna också vara ett problem för kristna kyrkor?

  Nej. Det tror jag faktiskt inte.

  Och varför inte det? Det är den frågan de religiösa analfabeterna kan fundera vidare på.

  Det är nämligen inget problem, eller BORDE inte vara ett problem ifall även kristna kyrkor förkunnar sin lära helt öppet, oavsett att det finns ett skaparperspektiv i det kristna budskapet mot vilket vissa beteenden inte är acceptabla. Men man måste ju inte vara kristen om skaparperspektivet inte passar.

  Så, vad vänta vi på? På med webbkamerorna bara.

  // Rolf Lampa

  Gilla

  • elfyma+ skriver:

   Tror du har missuppfattat varför mokeérna ska kameraövervakas.
   Det handlar inte om att övervaka moskébesökarna, utan om att skydda dem mot ”högerextremister” som det påstås vimla av i landet.
   Men troligare är att de muslimska fanatikerna angriper varandra, vilket faktiskt har hänt även i Sverige.

   Gilla

   • rilo0 skriver:

    Nej, jag har inte missuppfattat varför moskéerna behöver övervakas. Lika lite som man i Egypten och Frankrike har missuppfattat saken då de stänger ner dem.

    Men jag inser att motkravet omedelbart skulle resas om att även kristna kyrkor då bör övervakas. Som sagt, religiösa analfabeter förstår inte skillnaden. Men jag menar alltså att kör till, so what, Kristna kyrkor har inget att dölja.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.