Vi bör vara vaksamma

mohamed omar

Mohamed Omar

Statsminister Stefan Löfven säger att vi svenskar har varit naiva om hotet från den jihadistiska terrorismen, vilket fått många andra att invända att han minsann inte talade för dem. De hade haft ögonen öppna när Löfven hade blundat. Men nu tänker regeringen alltså öka möjligheterna till övervakning. ”Sverige ska aldrig bli en fristad för terrorister”, sa statsministern vidare på en presskonferens i mitten av november. Han ville utreda ökad kameraövervakning på särskilt utsatta platser, till exempel vid ”religiösa lokaler”, det vill säga moskéer. Den 10 december presenterades så 13 förslag. Det var på tiden.

Det kan vara klokt att som Löfven föreslår hålla ett öga på vissa moskéer. I början av december avslöjade Gefle Dagblad att Al-Rashideen-moskén i Gävle finansierats av en stiftelse i Qatar som också finansierat Al-Qaida i Irak, det som sedan blev Islamiska staten (IS). Gävlemoskéns imam Abo Raad är ökänd för att ha hyllat Islamiska statens offensiv i Irak sommaren 2014. Han stod också bakom en salafitisk hemsida som förespråkade stränga sharialagar. Enligt hemsidan är det förbjudet för en muslim att bli vän med en ”otrogen”, att delta i demokratin och att fira jul, det vill säga man förespråkar segregation och hat mot den svenska kulturen.

Salafismen är en intolerant strömning inom sunniislam som kräver en återgång till ”salaf”, det vill säga ”föregångarnas” eller de tidiga muslimernas, sätt att leva och tolka Koranen. Moderna idéer är bannlysta. Salafismen har gett upphov till Al-Qaida, Islamiska staten och Al-Shabaab med flera så kallade salafi-jihadistiska grupper.

För några dagar sedan publicerade Expressen uppgifter om ”biståndsarbetaren” Ihab Hallak som samlat in 870 000 kronor i Stockholmsmoskén på Medborgarplatsen till Al-Qaida i Syrien. Hallak uppger att han tidvis arbetat för hjälporganisationen Islamic Relief i Sverige.

Det är inte första gången Islamic Relief nämns i svenska medier i terrorsammanhang. I oktober 2013 rapporterade flera medier att Haytham Rahmeh, imam och främste religiöse företrädare i Stockholmsmoskén, smugglade vapen till jihadister i Syrien med anknytning till Muslimska brödraskapet. Rahmeh har suttit i hjälporganisationen Islamic Reliefs styrelse tillsammans med Omar Mustafa, den nuvarande ledaren för Islamiska förbundet som driver Stockholmsmoskén. Omar Mustafa har anordnat konferenser till vilka han bjudit föreläsare som torgför islamistiska idéer och antisemitiska konspirationsteorier. Han har uppgett att han betraktar Yusuf Al-Qaradawi, en viktig Muslimska brödraskapet-ideolog, som ”islams påve” och gillar honom på Facebook. Al-Qaradawi har hyllat Hitler och förespråkat jihadistisk terror mot judar. Al-Qaradawi är också, liksom Omar Mustafas medarbetare, Stockholmsimamen Haytham Rahmeh, en ivrig anhängare av det islamistiska upproret i Syrien eftersom han menar att alawiterna, det samfund som den syriske presidenten Assad tillhör, är ”sämre än judar och kristna”.

Även Örebromoskén har finansierats av den salafitiska, Al-Qaida-anknutna välgörenhetsorganisation i Qatar, rapporterade Sveriges Radio för ett tag sedan. En av de mer respekterade salafitiska imamerna som varit verksamma vid Örebromoskén heter Abu Abdullah. Han plockades in av Säpo i somras, misstänkt för att rekrytera ungdomar till jihadism. Abu Abdullah är släkt med Abo Raad i Gävle.

Efter den jihadistiska massakern i Paris har Frankrike utlyst undantagstillstånd. En åtgärd man vidtagit är att stänga ner moskéer. I razziorna mot flera salafitiska moskéer har polisen beslagtagit jihadistisk propaganda, vapen och ammunition. Det visar sig alltså att vissa moskéer – inte alla – inte bara sysslar med bön och Koranläsning. I Frankrike talas det om att myndigheterna kan komma att stänga upp till 160 moskéer.

Imamen i Sveriges största moské har smugglat vapen till jihadister! Det är ingen liten sak. Det är samma moské som får besök av alla från toppolitiker till skolklasser. Jag föreslår att vi håller ett vakande öga på vissa moskéer, särskilt de med salafitisk inriktning, för att kartlägga jihadistisk indoktrinering och rekrytering. Den kanske inte sker direkt i moskén, men på andra platser av personer med anknytning till moskén. Moskéer används av olika islamiska grupper som ett ställe att nätverka på, att möta nya människor. Även Islamic Relief borde sättas under lupp. När två personer som varit aktiva i organisationen, varav en av dem suttit i styrelsen, visat sig vara inblandade i jihadistisk terrorism, är det något som inte står rätt till. Finns det mer dolt under ytan?

Vi har inte resurser att övervaka alla, men vi vet att det jihadistiska terrorhotet framför allt kommer från den salafitiska miljön. Därför bör den ringas in och prioriteras. Vi har också tillgång till folk som kan väldigt mycket om salafismens lära och livsmönster och vad som skiljer salafiterna från muslimer i allmänhet. Denna kunskap kan hjälpa både Säpo och den vanliga polisen.