Jihadister attackerar julfest i USA

mohamed omar

Mohamed Omar

Den 16 juli i år drabbades USA av en jihadistisk masskjutning i Chattanooga, Tennessee. Fem amerikanska soldater sköts ner av den 24-årige salafitiske jihadisten Mohammod Youssuf Abdulazeez vid två militära rekryteringscenter.

Vilka motiv hade han? Hur tänkte han? Det kan man läsa om på terroristens blogg. Där skrev han att sann islam endast bygger på Koranen och sunnan, profeten Muhammeds exempel. Inga tillägg får göras och alla moderna tolkningar måste kastas bort. Han resonerade som en typisk salafit.

I sina blogginlägg upphöjer han också profeten Muhammeds följeslagare, som på arabiska kallas ”sahaba”, som förebilder för moderna muslimer att efterlikna. Det är ett vanligt tema, särskilt bland salafiter. Han betonar att Muhammeds följeslagare inte var som klosterfolk som bara ägnade sig åt bön i avskildhet utan att de stred för att utbreda den sanna tron med svärdet.

Amerikanska, muslimska ledare fördömde terrorattacken. Men de förklarade aldrig på ett övertygande sätt hur man som modern, demokratisk och fredlig muslim ska förhålla sig till våldet i dessa texter: Koranen och sunnan och berättelserna om Muhammeds följeslagare. De brukar undvika att tala om dessa saker eftersom det är för känsligt.

Nu har det skett en ny masskjutning i USA med jihadistiska förtecken. Denna gång är det ett par, en make och hans maka, som den 2 december gick in mitt i en julfest i San Bernardino i Kalifornien och massakrerade 14 amerikaner. Den manlige terroristen hette Syed Farook, hade pakistanskt påbrå och var en hängiven muslim. Han hade mött den kvinnliga terroristen Tashfeen Malik på nätet. De gifte sig i Saudiarabien. Paret uppträdde professionellt under attacken. De var lugna och beslutsamma och var klädda i soldatmundering.

Varför attackerade de just en julfest? Hos salafitiska extremister finns ett hat mot julen. De ser sig själva som de renaste och strängaste monoteisterna och de hatar alla former av ”avgudadyrkan” eller ”shirk” som det heter på arabiska. Julafton ses som en ”avgudadyrkarfest” eftersom man firar Jesu födelse och kristna dyrkar ju honom som sin gud. Jihadisterna uppfattar jihad som en kamp för att upprätta en ren monoteism och utplåna avgudyrkan. En tanke de har hämtat från Koranen.

Den svenske salafitiske imamen Abo Raad, imam vid Gävlemoskén, är nog mest känd för att ha hyllat Islamiska statens offensiv i Irak. Men han var tidigare ansvarig för en hemsida som skulle sprida kunskap om islam: muslim.se. Där kunde man läsa att det var förbjudet för en muslim att fira jul och att den muslim som sjunger med i sången ”Nu tändas tusen juleljus” blir ”kafir” eller ”otrogen”. Man bör även komma ihåg att Taimour Abdulwahhab, den misslyckade självmordsbombaren som attackerade Stockholm 2010, gjorde det under julhandeln. Hade han lyckats hade 30 eller 40 människor kunnat dö i explosionen, visar en undersökning av amerikanska FBI.

De jihadistiska terrorattackerna mot väst avlöser varandra i allt snabbare takt. Chocken efter Paris har knappt hunnit lägga sig innan det blev dags igen. Och ännu fler planerade attacker blir omintetgjorda av de olika staternas säkerhetspolis. Vi får lära oss att leva med denna nya verklighet under en överskådlig framtid.

Det är sannolikt bara en tidsfråga innan det smäller i Sverige igen. Vi har fler än 100 veteraner som har återvänt från jihadkriget i Syrien och Irak. Kring var och en av dem finns ett okänt antal sympatisörer. Dessutom bör man tänka på att Islamiska staten inte är den enda jihadistiska terrorgruppen, bara den värsta. Det är inte heller främst så att Islamiska staten inspirerar unga muslimer till att ansluta sig till jihadismen. Islamiska staten är snarare ett uttryck för värderingar som redan finns och är utbredda bland en betydande grupp muslimer: idén om en islamisk stat, om att Guds lagar ska råda och ett hat mot det dekadenta väst. Det är dessa värderingar som har skapat IS och andra liknande grupper. Det är inte dessa grupper som har skapat värderingarna – en viktig distinktion.

Vi kan och bör bomba Islamiska staten och Al-Qaida och andra jihadistiska grupper i Mellanöstern och vi kan och bör övervaka misstänkta jihadister i väst. Men den varaktiga lösningen måste komma inifrån den muslimska gruppen själv. Fler muslimska ledare måste våga stiga fram och – på riktigt – ifrågasätta våldet och hatet i de egna religiösa texterna. Det är idag helt omöjligt att lyfta fram en mer kritisk syn på Koranen och sunnan i moskéerna. Men för varje terrorattack ökar pressen. Mönstret med attacker som följs av ytliga fördömanden kan inte fortsätta i evighet. Det krävs också kunskap bland medborgarna i våra länder om varifrån hotet kommer och en kraftsamling underifrån för att isolera och stigmatisera hatets kolportörer.

18 reaktioner på ”Jihadister attackerar julfest i USA

 1. Stefan Hill skriver:

  Sverige kan och bör oxå slå till mot de extremister som vill förgöra vårt samhälle, döda våra söner ich våldta våra döttrar. Staten bör slå till med all den styrka och hårdhet den förmår uppbringa.

  Jag skulle vilja föreslå följande åtgärder:
  – Organisationer som strävar efter förstöra det svenska samhället bör inte få statsbidrag
  – Organisationer som propagerat för ett samhällsskick där fri och rättighet är begränsade till en grupp, t ex muslimer, bör inte få tillgång till kommunala lokaler
  – Personer som har begått folkrättsbrott, t ex folkmord, bör INTE få förtur i bostadskön
  – Personer som propagerat för folkmord och terrorism bör inte få betalda praktikplatser

  Jag vet att detta kan låta omänskligt men nu behöver vi ta till sådana här stränga åtgärder

  Gillad av 6 personer

 2. Hortensia skriver:

  Skönt att Sverige inte har samma vansinniga vapenlagstiftning som USA – ännu. Den högröstade, svenska vapenlobbyn borde besinna sig och erkänna att ”legala” skjutvapen är precis lika dödliga som ”illegala”.

  Mot jihadister är medborgarna i vidöppna, västerländska samhällsstrukturer, enligt min mening, helt chanslösa utan långtgående inskränkningar i religionsfriheten, vilket är otänkbart i Sverige.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Ja, fransmännen gläds också varje dag åt att deras icke vansinniga vapenlagstiftning skyddat dem så väl mot liknande incidenter. Både i februari och i november. Eller hur?

   Gillad av 1 person

 3. peter anderson skriver:

  Omars artikel och Stefans kommentar är vad som gör att jag tror att vi kommer att se en långsam, eller inte så långsam, tillväxt av en ny klass politiker där Åkesson, LePen och Trump är förtrupper som är villiga att göra vad som krävs för att skydda den västliga civilisationen.

  Omar ägnar sig åt välmenande önsketänkande, det finns inga tecken på att den moderata process inom islam han eftersöker kan bli tillräckligt stark i tid (Stefan är bara naiv, ursäkta en upprepning). Våldsmonopololet inom den islamska sfären ägs av extremister av olika övertygelser, men de är enade i hatet mot västliga värderingar. I Europa (och USA) börjar statens våldsmonopol att försvagas och våra politiker är inte villiga att använda det. Den asymmetrin kan inte bestå, islamismens totala kontroll över islams nuvarande utveckling bryts inte förrän väst är villigt att hävda sin ännu så länge oändligt mycket kraftfullare potential för våld. Den nuvarande etablissemanget är inte villig att göra det som krävs och lämna därför fältet fritt för en ny generation politiker. Vi ser det i hela Europa, och i mindre grad i USA, Kanada och Australien, just för att de har mycket mindre muslimsk invandring. Vi kan föreställa oss Trumps retorik .. om mexikanerna hade varit muslimer.

  vh

  Gillad av 1 person

 4. Gösta Oscarsson skriver:

  Jag rekommenderar varmt Magnus Norells helt färska bok ”Kalifatets återkomst”. Mycket deprimerande.Förordet är (om möjligt) ännu mera deprimerande. Ett tiotal förlag har inte vågat (?) ge ut boken.

  Håller med ”Tomas”. Houellebecq är mycket läsvärd. Också den deprimerande!!

  Gilla

 5. peter anderson skriver:

  Vissa blir deprimerade av tanken på att använda våld, andra blir motiverade. Vi rör oss i rask islamiserande takt emot att skaffa oss ledare som blir motiverade av våld. Eftermälet för den nu styrande generationen i Sverige och Europa kommer inte att bli nådigt (om vi inte blir en del av kalifatet förstås).

  vh

  Gillad av 1 person

 6. Snofsan skriver:

  Det hopp som finns är de muslimska kvinnorna. Ända sedan 2001 har min bild av islamismen varit att de muslimska männen känner att de håller på att förlora den viktigaste makt de alla har, nämligen makten över sina egna kvinnor. De talar om ”västlig dekadans” men de menar kvinnlig frigörelse.
  Vi ser i Sverige idag att de unga invandrarkvinnorna utbildar sig. Det är likadant i deras egna hemländer. Andelen kvinnor bland universitetsstudenterna lär vara 70% i Iran, 60% i Saudiarabien, 80% i Dubai. Några andra länder vet jag inget om.
  Islamismen är ett tecken på att ”Islam känner sig hotat”.
  Vi måste försvara oss mot jihadismen, men vi ska framför allt stödja de kvinnor som vågar ta upp kampen. Stöd GAPF

  Gillad av 1 person

  • Hortensia skriver:

   Med tanke på Kalla faktas sanslösa avslöjande att ”oskuldskontroller” och ”mödomsplastik” tycks ha utförts närmast slentrianmässigt på vårdcentraler i Sverige, är jag tveksam till att högutbildade muslimska kvinnor (en uppenbart utlandsfödd, kvinnlig, beslöjad läkare skröt om sin stora erfarenhet av hedersrelaterad ”vård” inför dold kamera i programmet), skulle vara mindre benägna än lågutbildade att aktivt bidra till fortsatt förtryck och minutiös kontroll av andra kvinnor.

   Enligt min uppfattning utövar kvinnor i hederskulturer minst lika mycket makt över varandras rörelsefrihet som deras män, men jag hoppas naturligtvis att du, Snofsan, har rätt och jag har fel.

   Gilla

 7. kim skriver:

  Mohamed Omar, du är modig som vågar sätta fingret på den ömmaste punkten: Att delar av de heliga texterna förespråkar våld och att dessa delar måste reformeras. Denna fråga blir allt mer angelägen i en globaliserad värld. Jag skulle vilja påstå att inte bara stabiliteten i den muslimska världen utan även västvärldens säkerhet är beroende av att så sker. Om jag skulle lista mänsklighetens största utmaningar skulle jag säga att nummer ett är befolkningsökningen och nummer två islam. Båda frågorna har potential att riva upp våldsamma känslostormar och människor som handlar i affekt agerar inte logiskt. Det är med andra ord svårt att se lösningar. Samtidigt blev jag imponerad av Snofsans analys ovan. Det är en ny infallsvinkel, som jag inte stött på i debatten tidigare. Det skulle vara intressant om du, utifrån din kunskapsgrund, kunde utveckla den. Kan de intellektuella kvinnorna i arabvärlden forma en röst för förändring och vilket språk skulle de i så fall behöva tala för att bli hörsammade?

  Gilla

 8. Hovshallar skriver:

  Snofsan har nog rätt — det är islams kvinnor som har allt att vinna på att den extrema islamismens makt bryts.

  Men enligt ”mångkulturalismens” perversa logik ses GAPF med oblida ögon — makthavarna stödjer hellre islamistiska organisationer som ”Sveriges unga muslimer” med frikostiga bidrag.

  I övrigt håller jag med Peter Anderson — tiden har sprungit förbi våra 7-klöverpartier, de verkar leva i en annan verklighet dominerad av ”mångkulturalismens” sövande opiumångor.

  Det enda parti som är fast beslutet att ta upp kampen mot militant islamism är SD — på motsvarande sätt som endast Churchill i England vägrade kompromissa med Hitler!

  (”Bara islam kan stå för ett stabilt samhälle på sikt” tycker någon — ja och tänk så lugnt och fint det blivit om Hitler vunnit…)

  Gilla

 9. Tahmas Nuri skriver:

  Tyvärr är det strutspolitik som bedrivs i Sverige.
  Om det regnar in ditt hus så kan du avhjälpa det enkelt genom att använda paraply inomhus eller så fixar du själva problemet, men för att fixa själva problemet så måste du erkänna för dig själv att taket läcker. Det är först då du kan göra något åt det.
  I Sveriges fall är jag rädd för att taket är så ruttet att det håller på att rämna och då hjälper inget paraply i världen oss.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.