Gästskribent Elöd Szanto: Är jag nazist?

Vad betyder egentligen ”nazist” och ”nationalist”?

Är man ond per definition om man värnar om sin nation?

Är man ”ett hitleristiskt nationalsocialist- och SS-svin” om man tycker att man överhuvudtaget hör till en nation?

Är man en dålig människa om man inte gillar ”multikulti” utan trivs bäst med sina lika?

Skall man skämmas över att tillhöra en viss ”kultur”?

Får jag sörja en försvunnen tid då vi hade social fred?

Får jag tänka och uttrycka mig fritt utan att bli kallad rasist?

Frågorna är många och jag har inga svar. Kan jag ens formulera dem utan att bli attackerad och missfirmad av människor som anser sig kränkta och förolämpade?

Senast jag var på en återträff i mitt forna hemland satt vi ett gäng gamlingar och sörplade en öl och snackade skit kring saker som hände för 40 år sedan och inte har någon direkt politisk sprängkraft. Trodde jag.

Gänget var inte representativt för landet men väl för den avgångsklass som lämnade vårt gymnasium 1976. Mer än 70 procent av eleverna hade genomgått högskole- eller akademisk utbildning trots att vi tillhörde en missgynnad minoritet. En kärnfysiker, en matematiker och parlamentariker, en företagsledare med 120 anställda, en sjuksköterska, en fotograf, en ingenjör i elektromekanik, en ekonom och en veterinär som hade emigrerat trettio år tidigare (nämligen jag).

I dagens Sverige skulle säkert en del folk betrakta detta som ett elitgymnasium för särskilt utvalda. Så var det faktiskt inte – det var det enda gymnasiet som vi ungrare hade på flera tiotals mils avstånd. De flesta av oss var fattiga och formellt sett marginaliserade (själv är jag barn till en ensamstående mamma som blev förbjuden att jobba inom sitt yrke och hankade sig fram i ett elakt samhälle).

Skillnaden var att vi hade LÄRARE. Lärare som ingöt mod i oss och använde argument som i dagens Sverige av många nog skulle hållas för ”nazistiska”.

”Vi ungrare måste visa att vi är lika bra eller helst bättre!”

På ytan hände det ingenting. Vi busade och skolkade precis som alla andra, men någonstans långt in kände vi att – ”Jag skall visa dem att jag kan”.

Blir det nationalism av detta om man byter ”jag kan” mot ”vi kan”?

Nog om det förgångna.

”Nysvensk” som jag är tog jag på återträffen upp frågan om den ungerska nationalismen och den politiska realiteten i Ungern. Tyckte inte mina forna skolkamrater att det gått lite långt med den ungerska nationalismen?

Det svar jag fick var oväntat och obehagligt.

”Vad vill du? Skall vi ha det som i Sverige?”

Jag insåg plötsligt att Sverige efter årtionden som positiv förebild alltmer kommit att uppfattas som ett skräckexempel på socialt förfall.

På kvällen satt jag med en pensionerad historielärare och dryftade samma tankar. Jag fick en fråga:

”Vad är det för fel i att ungrarna vill behålla Ungern ungerskt?”

Jag hade inga bra svar.

Har ni det?

Elöd Szántó är djurhälsoveterinär och beskriver sig själv som utböling och acklimatiserad västgöte.

19 reaktioner på ”Gästskribent Elöd Szanto: Är jag nazist?

 1. steffoth skriver:

  Ett kort svar på din fråga är att det är inget fel alls att ungrarna vill behålla Ungern ungerskt. Felet ligger helt och hållet hos oss, som för att uttrycka det med ett kulturmarxiskt ord, indoktrinerats av journalister och politiker i årtionden att det svenska är fult eller rent av inte finns.

  Gilla

 2. Orvar skriver:

  Felet Orbán gör är ju inte att vilja bevara Ungern ungerskt, utan att han stegvis avskaffar demokrati och yttrandefrihet och söker samarbete med Ryssland. Inget av detta förefaller mig typiskt ungerskt i sig, men kanske ligger delvis ungersk otålighet och nationalstolthet bakom.

  Ungrarna borde i stället ha gjort upp med sitt förflutna och accepterat såväl minoriteter i Ungern som ungerska minoriteter utomlands. Alla dessa är nu medborgare i EU och kan söka sig till Ungern fritt, men gör de det?

  Gilla

  • Bo Adolfsson skriver:

   Igår var krigshetsaren john McCain här och mottogs mycket hjärtligt av den feministiska utrikesministern Wallström. Vad gör han här?
   Varför lades inte NATO ner när Warszavapakten skrotades?
   Varför pågaå förhandlingar om TTIP under största möjliga tystnad under ledning av vår ”liberala” komissionär Malmström? Varför skall de neokonservativa på Wall Street ha ALL makt, räcker det inte med den ekonomiska?
   Civilingenjör Bo Adolfsson

   Gillad av 1 person

  • Benny skriver:

   Orvar, nu är det ju inte Ryssland som försöker avskaffa den demokratiskt valda regeringen i Ungern utan EU och USA. I Ungern har man upptäckt vilken ulv i fårakläder som EU i verkligheten är och EU/USA:s agerande i Ukraina visar väl att man tar lätt på det här med demokrati när det inte passar Bryssels/Washingtons agenda. Och nog kommer ungrare att återvända till sitt hemland om utförsbacken i Europa fortsätter.

   Gilla

 3. Observator skriver:

  Elöd Szanto skriver: ”Är man en dålig människa om man inte gillar ”multikulti” utan trivs bäst med sina lika?” Intressant formulerad fråga. Hur skall den besvaras? Vilka ”tankefigurer” döljer sig i frågeställningen. Att multikulturella samhällen bildas av människor, som trivs bäst med sina egna och därför inte låter sig assimileras? Alltså att multikulturella samhällen bildas av människor som inte gillar andra kulturer?

  Gilla

 4. Anders skriver:

  ”Vad är det för fel i att ungrarna vill behålla Ungern ungerskt?” Inget fel alls. Vi borde ha behållit Sverige svenskt. Nu är det försent.

  Gilla

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  Idag är det faktiskt Sverige som borde lära en hel del från Ungern i stället. En nation och nationella värden är snarare en förutsättning för att man skall kunna bidraga med något positivt på den globala scenen. Det är precis av den anledning som Sverige har gett stora bidrag i världen som gjorde människorna stolta. Jag kan bara nämna att min egen gymnasieklass lyckades med samma klassresa som Elöd Santos från en lite svensk industristad på 1950-talet. Vi var stolta över vårt land och tacksamma för alla de möjligheter vi fått. Att förvandla ett sådant positivt och fungerande samhälle till en kaotiskt, multikulturell och i praktiken segregerad stat är en tragedi.

  Gillad av 1 person

 6. Sixten Johansson skriver:

  Daniel Suhonen skrev i går på dagenssamhalle.se: ”Dags försvara Sverige från nationalismens väckelse”. Lösningarna finns! ropade han, men varken hans parti eller något av de ”socialliberala” och -istiska partier han vill uppbåda i den ädla kampen har ju under de två senaste decennierna tagit fram dem. Plocka fram dem ur din tomtesäck, Daniel! Vifta yvigare med trollstaven, rabbla dina trollformler igen och igen tills undret sker! Öppna din plånbok och din dörr, inte bara ditt ädla hjärta!

  Ett ganska västerländskt och tidigare välmående land som länge verkade kunna hantera mångkultur är Libanon. Alla yttre hemsökelser som plågat Libanon gör att vi kanske inte riktigt har uppmärksammat att landets stora etniska, religiösa och politiska splittring medför en instabilitet som nu har varat i många decennier. Hur ska sammanhållning kunna skapas i en sådan situation?

  Vi gillar lika! Vi gillar olika! lyder gruppernas märkesparoller. Det är ju ett intellektuellt haveri. Bara i extrema valsituationer gäller antingen – eller. Alla människoflockars sociala liv följer lagen ”Vi gillar lika i mycket hög grad och vi gillar olika i lagom mängder”. Det är just det som tryggar flockens överlevnad och utveckling. Och även den nyttigaste substans som intas i alltför stora mängder blir dödande.

  Gilla

 7. B skriver:

  Det är klart att du inte är nazist eller rasist eller vad det nu finns för tillmälen! Det är den svenska tyckareliten som har löpt fullkomligt amok och anser att man är det om man ställer sådana frågor som du gör. Det har blivit helt galet och har ingenting med verkligheten att göra. Tyckareliten är bara intresserad av att utmåla sig själv som god, men när det ställs på sin spets vill nog de flesta i Sverige att landet ska fortsätta vara västerländskt (trots talet om mångkulturen), jämställt, att vi visst har en kultur värd att vara rädd om osv. Och det betyder inte att man hatar alla andra.

  Gillad av 1 person

 8. Garpe diem skriver:

  Varken Sverige eller Ungern har aldrig varit helt ”ungerskt” eller ”svenskt” , däri ligger problemet med drömmen om ett ungerskt Ungern eller svenskt Sverige. Både Sverige och Ungern innehåller nationella minoriteter som judar, finsktalande norrlänningar, samer och romer, minoriteter som inte passar in i nationalstatskonceptet. I Ungern har drömmen om ett ungerskt Ungern tagit sig mycket obehagliga uttryck som fått mycket publicitet i utlandet och i Sverige har vi ju Björn Söders uttalanden om den judiska minoritet Sverige som också väckt viss uppmärksamhet i omvärlden. År 2012 ville ju det det tredje största partiet i det ungerska parlamentet registrera alla judar i landet, vad anser du om det Szanto?

  Gilla

  • Elöd Szanto skriver:

   Käre Garpe diem,
   Det är kul att få lite mothugg. Inget emot mig.
   Jag kan dock konstatera att dina inlägg är symptomatiska för det ”nysvenska” sättet att resonera och debattera. Man hakar sig fast i en bisats eller en beskrivning som är en bisak och sedan blåser på.
   Jag har inte haft för avsikt att diskutera vem är svensk eller ungrare. Själv har jag slaviskt, latinskt och finnugriskt påbrå, med lite germanska gener också.
   Frågan var om jag får känna mig som ungrare utan att bli påhoppad. I förlängningen var frågeställningen om det är fel att känna sig svensk.
   Vad gäller den nuvarande ungerska regeringens politik har jag inte sagt eller ens antytt någonting.
   I och med att jag inte har tagit upp ämnet om min politiska tillhörighet kommer dina inlindade anklagelser helt fel.
   Om du är nyfiken så är jag mer bekymrad än du över att ”Jobbik” har sådana framgångar bland mina.
   Men det var inte temat.
   Med vänliga hälsningar
   Elöd

   Gilla

  • Observator skriver:

   Garpe Diem – vari består ”problemet med drömmen om ett ungerskt Ungern eller svenskt Sverige”. Kan du ge ett eller två exempel?

   Gilla

 9. Richard Paulsen skriver:

  Kan invånare i islamska länder vara nazister? Varför bara européer? Inget fel i att inte vilja ha islam i landet lika litet som islamska länder vill ha kristet. Tycker jag i varje fall.

  Gilla

 10. MartinBohman skriver:

  ”Jag insåg plötsligt att Sverige efter årtionden som positiv förebild alltmer kommit att uppfattas som ett skräckexempel på socialt förfall.”

  Exakt. Och även inom Sverige har en betydande del av väljarna vid det här laget fått samma uppfattning. Så sent som på 1950-talet ansågs det helt normalt och närmast självklart att man uppskattade Sveriges kulturella och etniska homogenitet. Man såg med undran och fasa på tex. de våldsamma etniska motsättningarna i USA.

  Ett par årtionden senare är det nya vindar som blåser. Nu ska vi plötsligt gilla ”mångkulturen”. Varför? På den frågan får man aldrig några tydliga svar. Det som framförs är närmast cirkelresonemang, typ: ”Den är bra därför att den är så bra!”

  Väljarna har vid det här laget fått övertydliga bevis på att ”mångkulturen” inte alls är bra för oss — den fungerar helt enkelt inte! Den modige ekonomen Tino Sanandaji har i flera sammanhang påpekat detta.

  Makthavarna, som är infekterade av den drivande ideologin bakom ”mångkulturen”; nämligen det vi kan kalla ”PK-vänstern”, försöker tysta och trakassera alla som uttalar tvivel på mångkulturen, och det enda parti som då framstår som ett tydligt alternativ är SD. Därav partiets enorma framgångar i opinionen.

  Gilla

 11. manen skriver:

  Jag vet inte jag men är Ungerskhet och demokrati motsatspar?, åtminstone, enligt den rapportering jag läst tycks tyda på att före detta liberalen Orbán tycks anse det.

  Gilla

 12. Lennart Göranson skriver:

  En tanke som förs fram av Mark S. Weiner i boken Klanvälde – från stamsamhälle till rättsstat är att det moderna öppna rättssamhället behöver erbjuda medborgarna en möjlighet till nostalgisk identifikation, något som egentligen har rötter klantänkande. Med det synsättet är det helt legitimt att känna sig som svensk eller ungrare. Eller för den delen västgöte eller någon annan identitet som man själv väljer. Men vattendelaren mot det farliga är när man säger ”du är inte en riktig svensk”, eftersom du har svart hår eller heter Mohammed eller har föräldrar som är födda någon annanstans. Gärna inkluderande nationella identiteter, och helst enligt territorialprincipen, inte blodsprincipen som dessvärre fortfarande är dominerande i Sverige. Men exkluderande identiteter är en styggelse.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.