Blott Sverige svenska medier har

IMG_5315 - version 2

Merit Wager

Blott Sverige svenska medier har. Så här uttrycks det i två artiklar i danska Jyllands-Posten.

Citat ur ledarartikeln Gode og onde, med underrubriken ”Sverige slår alle rekorder”: publicerad den 18 augusti 2015:

När ledaren för det liberala svenska Centerpartiet, Annie Lööf, för några år sedan tillfrågades i svensk television hur många invandrare Sverige kan ta emot, svarade hon att det var möjligt att ta emot 30 miljoner nya invandrare. De skulle bara kunna arbeta, tala svenska och betala skatt. Då kunde de också bli en dynamisk del av den svenska välfärdsstaten, tillsammans med de nuvarande cirka 9,5 miljonerna invånare i Sverige.

TV-klippet kan hittas på YouTube sida vid sida med otaliga märkliga, underhållande och dråpliga klipp som dagligen kolporteras på sociala medier. Men Annie Lööf tänkte och sade det på fullaste allvar…

Sveriges invandringspolitik har utvecklats till ett komplex. Eftersom den främst hänvisar till abstrakta humanitära skäl, blundar man för konkreta följder i form av miljardutgifter för sociala tjänster; ökande våld och kriminalitet; kulturell segregation; en skola och ett utbildningssystem i fritt fall; religiös radikalisering i de större städerna. Till detta kommer ett folkligt missnöje; allt fler svenskar anser att invandringen förvandlat den sociala verkligheten. Många känner helt enkelt inte igen Sverige, som förvandlats med rekordfart vilket ingen verkar ha någon kontroll över. Inte heller eliten, som i mer än 30 år blundat för förvandlingen. Resultatet är att den – eliten – nu har oerhört svårt att erkänna att den har haft fel och måste revidera sin syn på utvecklingen och prognoserna.

Läs gärna hela artikeln, med hjälp av Google Translate om danskan inte är så stark.

Mikael Jalving skriver på samma tidnings debattsida den 12 augusti 2015, under rubriken Dobbeltmordet i IKEA, bland annat:

Var det sant, att gärningsmannen ropade det islamiska kampropet ”Allahu akbar!” när han greps? Var det ett svartsjukedrama? Var de två gripna afrikaner? Var det, som några tidningar skrev, ett vansinnesdåd, det vill säga kunde det reduceras till något sjukt – eller var det terror?

På området ”vad hände, vem gjorde vad, hur och varför” är svenska medier absolut ledande. Varje gång ett brott med koppling till invandring, asyl och integration har begåtts, sänker sig mörkret över medierna. Allt förvrängs, vissa detaljer utelämnas, avgörande förtydligande frågor ställs helt enkelt inte.

Var det terror i Västerås? Frågan avfärdas som irrelevant. Läsarna leds aktivt bort från sanningen, eller från det alla fruktar. Romer bli ”EU-migranter”, muslimska gäng är ”ungdomar” eller ännu mer anonymt endast ”personer”, såvida de inte kallas ”utsatta grupper”.

Praktiskt taget allt som har någon som helst anknytning till invandring är inflammerat, farligt, tabu. Att läsa svenska medier är som att se på natten. Därför kom det inte som en överraskning att en intern varning igår rusade genom nyhetsbyrån TT som tillhandahåller material åt flera svenska medier, att gärningsmannens etniska bakgrund skulle bli komma att tillkännages:

Alla nyhetsredaktioner som inte vill att detta ska komma fram måste manuellt ta bort informationen från texterna.

Så varnade TT redaktionerna för den konkreta verkligheten.

Artikeln Gode og onde slutar så här:

Det kan vara svårt att se vilka som egentligen är de goda och de onda i dagens Sverige. Årtionden av socialdemokrati och kulturliberalism har skapat ett moraliskt imperium, som är i färd att kollapsa, och nya röster utmanar status quo, även i delar av de etablerade medierna. Detta är nytt: att det centrala inte längre håller, att landet stadigt blir alltmer splittrat, uppdelat och kluvet i block. Svenskarnas säkerhet är till stor del avhängig av om de kan lösa problemen politiskt. Om inte så kommer lösningarna att bli anti-politiska, det vill säga våldsamma och blodiga. När makten inte längre är legitim, riskerar samhället att hamna i våldsamheter. Det sker i Syrien, men det kan också hända i Sverige med 9, 15 eller 30 miljoner invånare.

Sålunda beskriver man alltså det svenska medieklimatet i den stora danska tidningen Jyllands-Posten. Man borde i Sverige i större utsträckning ta del av hur medierna i Danmark, Norge och Finland rapporterar! Och hur man där, med förskräckt bestörtning, ser på det svenska, synnerligen avvikande sättet att hantera det mesta som har med asyl, invandring och integration att göra. I medierna men också i samhället. Genom åren har jag ofta påpekat, och gör det igen:

Sverige skiljer sig starkt från andra EU-länder och svensk medierapportering skiljer sig starkt från andra EU-länders medierapportering. Det är Sverige som är annorlunda, inte resten av EU.

Några få nordiska medietips (det finns givetvis många andra medier också, det är bara att googla och hitta dem man vill följa)

Finland:
Hufvudstadsbladet
Svenska Yle

Danmark:
Jyllands-Posten
DR

Norge:
Aftenposten
NRK

15 reaktioner på ”Blott Sverige svenska medier har

 1. Anders skriver:

  Den osignerade ledaren i Jyllandsposten borde ha sänt chockvågor genom det svenska samhället. Det är ju något oerhört när den största morgontidningen i Danmark faktiskt varnar för inbördeskrig i Sverige. Och det otäcka är ju att man har rätt.

  Gillad av 1 person

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Sverige befinner sig i en politisk kris som allt snabbare förvärras till följd av att flera av dagens viktiga samhällsproblem har blivit tabu. Det har nu och gått så långt att för undersåtarna olämplig information av vad som händer i landet medvetet döljs i officiella media och ersätts med trivialiteter eller händelser utanför landet. Samtidigt som exempelvis antalet våldtäkter enligt BRÅ har ökad 8 ggr sedan 1975 och extra snabbt de senaste 10 åren så framhäver i stället media att den långsiktiga trenden när det gäller globala brott är minskande. Detta är helt korrekt men inte vad som människorna i Sverige är främst intresserade av.

  För att dölja att SD har ökat kraftigt uteslöt TV den näst senaste opinionsmätningen från Sentio som ansågs statistiskt undermålig men lär väl få problem att dölja dagens gallup från Yougov eftersom den finns att läsa i dagens Metro. I denna har nu också SD gått om inte bara M utan också S! Enligt dagens språkbruk är därmed minst 25% av landets befolkning rasister eller ännu värre.
  Att man kan sopa damm under mattan det vi, men knappast stolar och bord. Vi får bara hoppas att det politiska Sverige skall vakna upp och lära sig från sina grannländer istället för att anklaga dessa för att ha fel och inte besitta den grad av godhet mot mänskligheten som det officiella svenska samhället visar. För detta är det faktiskt nödvändigt att ha folkets fulla legitimitet och man kan med rätta ställa sig frågan om så är fallet.

  Gillad av 1 person

  • Yvonne Wild skriver:

   Ja, hur kunde vi få ihop så många ”konstiga” partiledare i det senaste svenska valet? Och inte skulle det hjälpa med omval heller, för alla partiledare i de etablerade partierna är ju stöpta i samma form. De visar alla prov på feghet i kubik. Ja, nog finns det stor risk för riktiga våldsamheter här, oenigheter folk emellan upphör inte för att de passerar den svenska gränsen. Det är så tråkigt att vår fina Sverige förstörs på detta sätt. Och det går fort!

   Gillad av 1 person

 3. Ingrid Clenman skriver:

  Just precis, det är Sverige som är annorlunda. Vet svenskarna om hur annorlunda de är på ett otal olika sätt? De skiljer sig från hela resten av världen faktiskt. Hur ska detta land kunna absorbera hundratusentals människor från andra länder som har så ytterligt lite gemensamt med Sverige? Men den viktigaste frågan för mig är varför. Varför ska Sverige bete sig på detta sätt? Jag vill veta varför!

  Gilla

 4. Sixten Johansson skriver:

  Jag följer utvecklingen i Finland ganska noga, läser då och då övrig nordisk och utomnordisk press. Mitt intryck är att det utopistiska och infantilistiska tänkandet och agerandet är påtagligt även utanför Sverige, men just inom media och politik har Sverige länge varit kusligt konformistiskt. Det går inte att värja sig för associationerna till Orwell och DDR.
  Jag har aldrig jobbat som journalist, men gick ut journalisthögskolan 1973 och under ett år i mitten av 70-talet studerade jag massmediateori i Finland. Det var som att komma från lågstadiet upp till universitetsnivå. Svenska mediaprofessorers analytiska djup begränsade sig under åtminstone hela 1900-talet till att på beställning räkna antalet positiva och negativa artiklar.
  Allmänt sett är journalister extremt anpassliga och omedvetna, snappar blixtsnabbt upp sin redaktions nyhetsvärdering, de oskrivna reglerna, det som ligger i luften, vad man ska rapportera om och hur det ska göras. Sedan bildar de naturligtvis ett kotteri, en sorts klan, med exhibitionistisk prägel. Det egna namnet, den kända profilen och de rätta åsikterna är det som kan trygga levebrödet i konkurrensen. Att däremot ledarartiklar fortfarande är anonyma är i dagens verklighet bara kollektiv ynkedom och feghet.

  Gilla

 5. Folke Lidén skriver:

  Jag tror inte att eliten kommer att erkänna sina misstag. Dessutom har massinvandringsindustrin med sitt motto ”gränslös solidaritet” vuxit sig oerhört stark. Politiker, generaldirektörer, journalister, asylbaroner, advokater, etc står på dess sida. Problemet nu är att 1 500 000 väljare tappat tålamodet. VI har blivit resistenta mot förolämpningar om rasism etc. Som jag ser det finns ingen parlamentarisk lösning på problemet. Vi befinner oss ett förstadium till inbördeskrig. Om SD vinner nästa val stort och bildar regering kommer kriget att bryta ut. Exakt i vilka former det tar sig vet jag inte, men det kommer att sänka Sverige och Sveriges förtroende ytterligare. En sak vet vi säkert. ”De goda” är för demokrati. Bara det är ”rätt sorts” demokrati.

  Gillad av 1 person

 6. Folke Lidén skriver:

  En stilla undran som rör det förbjudna ordet volymer. Låt oss anta att fr o m nu kommer enbart människor från Xland. 100 000 per år kommer, det ökar sannolikt nästa år och nästa och så vidare. Dessa ”flyr från krig och elände”. Xlänningarna är en grupp som förutom Xska talar engelska, har god utbildning och kommer från ett sofistikerat samhälle. Likt t ex Holländare. Dessa ska nu söka asyl, placeras på boende, vänta på eget boende och få arbete. Deras barn som inte kan svenska ska gå i skolan. Alla ska erbjudas sjukvård och tandvård. Xlänningarna förväntas i hög grad försöka få hit sina gamla föräldrar och släktingar. Skulle ens det fungera?? Knappast. Varför flyr de från sitt land? Enkelt! Xantirasister och Xrasister har startat ett inbördeskrig!

  Gilla

 7. tomas skriver:

  Läste detta på Flashback-tråden, *** Början på ett mediakrig om mångkulturen?
  Sverige har infört ett EU-direktiv om s.k. ”alternativt skyddsbehövande”/”subsidiary protection” sedan Lucia-beslutet togs. Migrationsverkets handläggares och juristers tolkningar av ”alternativt skyddsbehövande” är idag dock synnerligen avvikande jämfört med hur *samma* regelverk tolkas i resten av Europa.

  Gilla

 8. BjörnS skriver:

  Jag är mycket glad att detta forum finns. Tidigare var kommentarsfälten på SvD en ljuspunkt men de togs ju bort sedan volymfrågan börjat dominera. Deras ”Börsforum” har inte tagit fart och det var nog inte meningen heller. Slump? Inte vet jag, men sett i perspektiv av den större bilden är det lätt att bli misstänksam.

  Gilla

 9. Richard Paulsen skriver:

  CNN har mycket bättre rapportering, tycker jag. Visst märks deras sympatier, men de har större bredd och är mer demokratiska, tycker jag, än svenska medier.
  De har sin agenda och gör det svårt för de, som inte har samma. Presidentkandidaten Donald Trump behandlas hårdare än andra, men han intervjuas och får möjlighet att svara även om frågorna är hårdare mot honom än mot andra kandidater.
  Det har sänts från ett möte med honom och hans väljare och som ville lyssna närmare och ställa egna frågor.
  Det saknas i svenska media. Finns bara en linje och den ska följas.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.