Tänk att vi överlevde 60-talet

Mats Tunehag

Mats Tunehag

Vi som växte upp på 60-talet kunde beställa en negerboll, läsa om Pippi Långstrumps pappa som var negerkung i Söderhavet, och höra Martin Luther King tala om negrernas situation i sydstaterna. Och vi blev ändå inte rasister.

En del av oss hade mammor som var hemmafruar. Vi gick inte på dagis. Och vi blev ändå inte asociala.

Vi hade kristendomskunskap och sjöng psalmer på lektionstid. Dessutom kunde vi både räkna och stava när vi gick ut 9:an. Vi gick i kyrkan på skolavslutning och vi visste inte om att det skulle kunna vara farligt eller diskriminerande. Och vi blev ändå inte självmordsbombare.

En hon var en hon, och en han var en han. Vad skulle det annars vara? Vi kallade lärarinnan för fröken. Och vi blev ändå inte identitetsförvirrade tonåringar med självskadebeteende.

Vi lekte i skogen och spelade fotboll på närmaste gräsplätt. Många av oss satte aldrig sin fot på en ungdoms- eller fritidsgård. Och vi blev ändå inte ansvarslösa unga vuxna som tände på bilar i förorten.

Tänk att vi överlevde vi som växte upp på 60-talet.