Tänk att vi överlevde 60-talet

Mats Tunehag

Mats Tunehag

Vi som växte upp på 60-talet kunde beställa en negerboll, läsa om Pippi Långstrumps pappa som var negerkung i Söderhavet, och höra Martin Luther King tala om negrernas situation i sydstaterna. Och vi blev ändå inte rasister.

En del av oss hade mammor som var hemmafruar. Vi gick inte på dagis. Och vi blev ändå inte asociala.

Vi hade kristendomskunskap och sjöng psalmer på lektionstid. Dessutom kunde vi både räkna och stava när vi gick ut 9:an. Vi gick i kyrkan på skolavslutning och vi visste inte om att det skulle kunna vara farligt eller diskriminerande. Och vi blev ändå inte självmordsbombare.

En hon var en hon, och en han var en han. Vad skulle det annars vara? Vi kallade lärarinnan för fröken. Och vi blev ändå inte identitetsförvirrade tonåringar med självskadebeteende.

Vi lekte i skogen och spelade fotboll på närmaste gräsplätt. Många av oss satte aldrig sin fot på en ungdoms- eller fritidsgård. Och vi blev ändå inte ansvarslösa unga vuxna som tände på bilar i förorten.

Tänk att vi överlevde vi som växte upp på 60-talet.

8 reaktioner på ”Tänk att vi överlevde 60-talet

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Samma sak gällde för de som växte upp på 40-talet och 50-talet och som faktiskt också bidragit till att bygga upp Sverige. Vi kan inte tolerera att ha ett samhälle där man i likhet med Sovjetstaten kan skriva om historien när nya uppfattningar råkar bli ”inne” . Historien liksom verkligheten kan man inte ändra på och skall inte heller försöka. Detta om något borde betraktas som ett kulturellt brott

  Gillad av 2 personer

 2. Hans O skriver:

  Tack för era båda inlägg, byggda på sunt förnuft och verklig historiebeskrivning!

  Men, handen på hjärtat, vem eller vilka är det som idag ”skriver om historien”?

  Är det vi som var med genom åren?
  Är det dagens media befolkade av yngre årgångar, som Inte var med genom åren?
  Är det historielösa liberaler som ska uppfinna hjulet igen och för sin egen skull?
  Är det nyinvandrade???

  För är denna omfattande obenägenhet att se bakåt, såsom vi med ”ögon i nacken” har förmåga att göra, någon form av uppifrån sanktionerad trend?
  Och Vem har i så fall sanktionerat den…?

  osa!

  Gillad av 1 person

  • Jan-Ola Gustafsson skriver:

   Hans O: De senaste årtiondena har historieämnet urvattnats vilket tydligt märks när man umgås med personer födda ungefär från 70-talet och framåt. Det finns ett talesätt som säger
   ”Den som inte känner sin historia kan inte förstå sin samtid”. Det stämmer bra på våra nuvarande politiker mot bakgrund av den fleråriga kräftgång som Sverige bedriver, t ex kunskapsmässigt, ekonomiskt, och socialt. Vi som föddes på 1940-talet i enkla miljöer tog del av gymnasieutbildningen som öppnades för barn från låginkomstfamiljer och tog med flit och framtidstro itu med att bli dugliga samhällsmedborgare i strävan att bygga ett gott samhälle.
   Hur detta kraschlandade har jag skrivit artiklar om.

   Betr historieuppfattning så har de flesta svenskar ingen aning om att EU är ett utflöde av den Paneuropeiska rörelsen som tog fart under mellankrigstiden. Bl a var Greve Kalergi-Coudenhove en ledande gestalt inom denna rörelse som efter kriget kanaliserades i Kol- och Stålunionen som sedermera efter flera mellansteg tog formen av Europeiska Unionen.
   Denna i sin tur är en av grundstenarna i den s k Nya Världsordningen som de senaste åren
   flitigt nämnts av megabankirer och internationella politiska figurer. Iden är utvecklad av den amerikanska frimuraren Albert Pike som står staty i Washington DC och beskriven i hans bok Morals and dogma.

   I mitten av 1990-talet hölls en viktig konferens på Fairmont Hotel i San Francisco då några hundra ledande världspolitiker, megabankirer och råvarumoguler samlades för att dra upp riktlinjerna för utformningen av världen under det kommande seklet. Konferensen är beskriven i boken ”Globaliseringsfällan” av Hans-Peter Martin och Harald Schumann som var närvarande vid detta tillfälle. Man enades om att de traditionella nationalstaterna har spelat ut sin roll och behöver ersättas av en global regering som anses ha bättre förutsättningar att hantera den nya tidens internationella problem. Beskrivningen för tankarna till en global feodal slavstat, styrd av en liten elit som kontrollerar det internationella finansväsendet. Samma kretsar har också angett som mål en kraftig reducering av jordens befolkning. Googla på The Georgia Guidestones och läs de tio målen för hur man vill att framtiden ska se ut.

   Under många år har representanter för olika nationalstater arbetat för att inlemma sina resp länder i detta system, inte minst ledande svenskar. Sök på nätet de tre mest kända organisationer som jobbar med detta. De är Bilderberggruppen,, The Committee of 300 samt The Trilateral Commission. Gå in på deras hemsidor och sök på medlemslistorna för resp organisation. Carl Bildt t ex är flitigt förekommande i dessa kretsar och har så varit i många år.

   Läs också gärna boken ”The Grand Chessboard” av Zbigniew Brzezinski (mångårig amerikansk presidentrådgivare tillsammans med Henry Kissinger och George Soros).
   Boken skrevs på 1990-talet och där beskrivs det som nu sker i Ukraina! som ett led i att inringa Ryssland och och hindra detta land att bli så inflytelserikt att det kan hindra globalisternas planer. I boken står också beskrivet hur man planerade att inlemma de baltiska
   staterna i NATO, samt att man därefter avser att påverka Sverige och Finland att också gå med! Att Brzezinskis son blev amerikansk ambassadör i Sverige då pratet om Svenskt NATO-medlemskap tog fart indikerar ju att man följer en målmedveten plan för sin dröm om världsherravälde.

   De böcker och andra uppgifterna här ovan är okända för de flesta svenskar, även bildade och utbildade sådana och framför allt sådana som borde vara intresserade av en öppen debatt om
   sådant som kommer att få stor betydelse för oss alla. Men ofta har ju under hela historien
   stora förändringar skett utan att plebejerna, massan, undersåtarna, packet, valboskapen
   har haft en aning om vart de dirigerats. Det finns ett ordspråk för denna brist på viktig kunskap: -”Det finns ingen som är så blind som den som inte VILL se”. Går det att ändra på detta förhållande?

   Gilla

 3. Kexet skriver:

  Min gissning är att ni som växte upp på 60-talet kände rätt så stark framtidstro; obefintlig arbetslöshet, historiskt låg (och minskande) ojämlikhet, industri på högvarv, välfärdssystem under utbyggnad.

  För oss som växte upp under 90- och 00-talet gällde nedskärningar i skolan, hög arbetslöshet, ökande ojämlikhet, och ett krackelerande välfärdssystem.

  Ett stycke i din text är märklig, den om ”han och hon” och ”självskadebeteende”. Risken för självmord var, då som nu, mycket högre bland HBTQ-personer. Så visst fanns problemen, fast det var förstås inget som togs upp i det offentliga samtalet.

  Gilla

 4. Jonas Nilsson skriver:

  Gäller det alla barn också, eller undantas en viss grupp (rimligtvis de andra)?
  Lite har vi lärt oss om historieskrivning. Tunehag fäster sig vid sin/en tioårsperiod som om den kunde varit förlagd varsom helst (tidstypiskt). Men så oskyldigt var det tyvärr inte. Det handlade om ett alldeles specifikt land med en nu närmast ofattbar framtidstro. Jag undrar om jag ännu kan föreställa mig eller andra hur monolitiskt det var. Enda problemet var de som inbillade sig att man inte lämnat allt som fanns förr till förmån för det slutliga framtidslandet. Jag trodde historien skulle ta slut 2000/1984.
  Nu vet vi att det inte blev som det var tänkt. Berodde det på att ni aldrig fick fundera över riskerna i skolan? Det är ni som fött och fostrat den generation som nu undrar vad ni höll på med. Lite mer självkritik, tack.
  Är det all denna oskuldsfullhet som gjort att ni inte tidigare drog i handbromsen bl.a. inför vart vi var påväg med skolan? Hur många jobb förlorade du för att du sa något annat? Ingen av slutsatserna skulle passera dagens gymnasieskola.

  Gilla

 5. Hans O skriver:

  Tack Jan-Ola,
  det är föredömligt och uppskattat att du breddar debatten och lyfter problemet med nya synvinklar och fakta.
  Kunskap är Aldrig betungande!
  Människan har behov av närhet för sin identitet och därför är jag ingen vän av en opersonlig
  globalism utan tror snarare på samarbete i den småskaliga formen där profilering kan forma en fungerande samhällsbildning.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.