BITTE ASSARMO: Nej tack till SD – men V går bra

Maktskiftet i våldsmetropolen Södertälje uteblir. Två KD-ledamöter har gått emot den egna partilinjen och istället röstat för ett fortsatte styre med Socialdemokraterna i samarbete med V, C och MP. Anledningen? Gissa tre gånger.

De båda kristdemokrater som går emot folkets vilja och stödjer det rödgröna styre, under vars ledning Södertälje förvandlats till Sörmlands Malmö, är herrar Martin Ahlman och David Winerdal.

– Jag kan inte stödja mitt eget parti när man söker stöd av Sverigedemokraterna och Realistpartiet, sade Ahlman under måndagens omröstning i kommunfullmäktige.

Hallegosingen då. Man blir ju nästan tårögd över detta moraliska ställningstagande. Helt klart värt en vända till morgonsofforna i SVT och TV4, där de båda herrarna får berätta om sin egen förträffliga godhet.

I själva verket är det både ohederligt och oseriöst att snuva väljarna på valresultatet på det här sättet. Men SVT Nyheter vinklar förstås det hela på ett annat vis. När de sätter rubrik är det istället Moderaterna som snuvas på makten. Det här med att respektera valresultatet är liksom underordnat det fina och moraliska i att till varje pris försöka hindra allt sverigedemokratiskt inflytande.

Jag funderar ofta på hur de här människorna är funtade, som har så liten respekt för det faktum att SD är landets näst största parti. Med sina drygt 20 procent av rösterna är de större än KD, L, C tillsammans. Då är det lite magstarkt att två ledamöter i ett parti som endast fått lite över fem procent tycker de har rätt att gå emot väljarna.

Ahlman och Winerdal påstår själva att de gjorde det av övertygelse. Jag är dock inte helt säker på att det är den främsta orsaken. Gissningsvis finns också ett visst bekräftelsebehov med i bilden. Det finns ju gott om borgerliga politiker som tycks anse att applåder och kramar från kollegorna på andra sidan blockgränsen är viktigare än att stå upp för det egna partiet. De är sossifierade ut i fingerspetsarna och låter därför de rödgröna behålla tolkningsföreträdet i alla sammanhang. Om Socialdemokraterna anser att SD är nazister så måste det ju vara så, liksom.

Boel Godner har suttit på sin post som kommunstyrelsens ordförande sedan 2011. Tack vare Ahlman och Winerblad blir hon nu kvar i ytterligare fyra år, med stöd av bland annat Vänsterpartiet. De båda KD-herrarna, som absolut inte kan tänka sig att ge ett 20-procentsparti politiskt inflytande, ger alltså utan att tveka makt åt ett 7-procentsparti med ett förflutet som Sovjetdiktaturens marionetter. Inte helt genomtänkt, men vad gör man inte för att visa sig duktig.

Bild: Skärmdump från SVT

Bitte Assarmo