Gästskribent GABRIEL OXENSTIERNA: En spränglärd i Lund

Vem sprängde egentligen Nord stream 1 och 2?

Kanske kom inspirationen från Lunda-forskaren Andreas Malms bok How to Blow Up a Pipeline? “Skada och förstör nya CO2-avgivande enheter. Ta dem ur drift genom att sabotera dem, plocka isär dem, riv dem, bränn dem, spräng dem. Låt kapitalisterna som fortsätter att investera i elden veta att deras egendom kommer att förstöras.” (sid 67)

I en lång intervju med Vox får universitetslektor Malm lägga ut texten: ”När når vi punkten där vi eskalerar? När drar vi slutsatsen att tiden har kommit för att också testa något annorlunda? När börjar vi fysiskt attackera de saker som konsumerar vår planet och förstör dem med våra egna händer?” I en storslagen intervju i SvD ger Malm svaret: ”Nu.”

Nu väntar vi på fysiska bevis. Självklart kommer USA att hitta spår:

Se min artikel om Malms spränglärda bok här.

Gabriel Oxenstierna är fil.dr. i nationalekonomi vid Stockholms universitet, författare till böcker för finansmarknaden och aktiv som klimatskribent på bloggen Klimatupplysningen.

Gästskribent