BITTE ASSARMO: Det fina hatet mot Hanif Bali

Den före detta moderata politikern Hanif Bali har blivit krönikör på Expressen. Han ska skriva en krönika varannan vecka, något som skapat storm på Twitter och fått värdegrundsmaffian att gnissla tänder av kollektiv frustration. En av dem är miljöpartisten Lisa Carlbom, som stolt lägger upp en skärmdump som visar hela världen att hon nu avslutat sin prenumeration på Expressens premiuminnehåll på grund av Hanif Bali.

Det finns inte många som är så hatade av de rödgröna som just Hanif Bali, och man kan lätt föreställa sig att Lisa Carlbom är ännu mer kränkt efter hans första krönika. Elegant, sakligt och utan minsta uns av vulgaritet sågar han Miljöpartiets utopiska drömmar och pekar på de orimliga påståenden och förslag som ständigt kommer från Per Bolund och andra grötmyndiga gröna. Undra på då att Lisa Carlbom darrar av vrede.

Rättmätig är den förstås också. Vreden, alltså. I hennes egna ögon. Miljöpartister är, som alla andra religiösa fanatiker, övertygade om att de, och enbart de, har sett Sanningen med stort S. Och liksom alla andra religiösa fanatiker har de alldeles fel, eftersom fanatismen i sig hindrar dem från att se längre än näsan, och den egna självbelåtenheten, räcker.

Jag är fruktansvärt trött på sådana här människor, och alldeles särskilt när de påstår sig vara engagerade politiker. Om man nu är det så borde det väl finnas viktigare saker att ägna sig åt än töntiga manifestationer på sociala medier?

Det är just det här beteendet som banat väg för polarisering och hat i ett samhälle där folk, för inte så länge sen, kunde föra vettiga diskussioner utan att vara ense om allt. Men tar de något ansvar för vad de har ställt till med? Inte då. Istället skyller de på sina meningsmotståndare, som de numera konsekvent kallar ”blåbruna” (för övrigt enda gången sådana här människor är konsekventa överhuvudtaget).

Det var dock inte de ”blåbruna” som först började trolla på sociala medier och så split i samhället. De ”blåbruna” existerar inte ens som en politisk grupp, annat än i de rödgrönas röriga fantasi. Epitetet är ingenting annat än en nedsättande sammanfattning av åratals rasist-, fascist- och naziststämpling och precis lika osann som alla andra etiketter som de rödgröna kastat omkring sig.

Trollandet och tramsandet har istället kommit från människor som Lisa Carlbom, folk som till sitt förfogande har politiska och massmediala plattformar från vilka de kan sprida sitt hat mot allt och alla de inte gillar. Att allt fler vanliga dödliga, med enbart sina egna twitterkonton till hjälp, börjat svara emot är knappast särskilt märkligt.

När det finns politiker som Lisa Carlbom, som på allvar tycker det är viktigt att manifestera sin personliga avsky på det sätt hon nu manifesterar mot Bali, förstår man dock varför det ser ut som det gör i samhället, med skjutningar i parti och minut och en samhällsstruktur som tycks rasa samman inför våra ögon. Alltför många av dagens politiker är ointresserade av att bygga något annat än sin egen image. I Carlboms fall är det hatet mot Hanif Bali som är en av grundpelarna i den noggrant utformade imagen.

Bild: Skärmdump Lisa Carlboms twitterkonto

Redaktionen