Gästskribent HANS JENSEVIK: Två artiklar om Nyans i Riksdagen efter valet med två diametrala slutsatser! Intresserad?

Den ena artikeln kom i onsdags (7/9-22) på redaktör Johan Westerholms blogg ”Ledarsidorna”. Hans tes är att om riksdagspartiet Nyans kommer in i riksdagen så sker det med huvudsakligen nya väljare från ”soffan”. Det berör inte de etablerade åtta partierna mycket. 

Polemiskt menar Johan Westerholm redan inledningsvis att ”Det sprids en vrångbild om att Partiet Nyans skulle utgöra ett substantiellt hot mot etablerade partier som S, V och MP.” Min artikel som inte delar den uppfattningen finns i bloggen ”DET GODA SAMHÄLLET”. 

Artikeln i DGS har rubriken ”Andersson S eller Kristersson M? Nej, valet gäller Erdoğan eller Åkesson!”  

Märk väl att Westerholm tar upp Erdoğan som en problematisk aktör som finns i bakgrunden. I min artikel är han den avgjort viktigaste aktören i och med att han kan, om Nyans kommer in i riksdagen redan nu 2022 och med stor säkerhet senast 2026, kommer att förfoga över det 175:te mandatet. Det är det bestämmande mandatet.  

Det 175:te är ”den breda mittens mandat” som för inte så länge sedan den politiska vilden Amineh Kakabaveh använde sig av vid två omröstningar i riksdagen och tog stryptag på regeringen.  

Det är det mandat Miljöpartiet har kunnat rida på i fyra mandatperioder och förstöra Sverige, bland annat tubbat Socialdemokraterna att stänga fyra kärnkraftsreaktorer, som de sannolikt inte kommer att bestraffas för i årets val till riksdagen. Ryssarna låter Putin hållas och i Sverige är det samma sak. Väljarna låter Sossarna hållas.   

Om Nyans kommer in i riksdagen och får det 175:te mandatet kan Erdoğan dikterar villkoren i vart enda ärende som tas upp i Riksdagen under hela nästa mandatperiod. Det är min tes. Sossarna kommer att bocka och tacka, vilket inte Åkesson SD kommer att göra. Han är den enda svenska partiledare som inte kommer att vika ner sig utan stå upp och ge Erdoğan en match om makten över ärendena i riksdagen. 

Jag menar att om Nyans kommer in i riksdagen så har det ingen betydelse om det sker med väljare från ”soffan” eller väljare som lämnar de åtta etablerade partierna. Att, i det senare fallet de fyra vänsterpartierna förlorar flest väljare i ordningen S, MP, V och C förvånar ingen som är insatt i ämnet. 

Vems tes är rätt? Det får vi veta valdagens kväll nu på söndag i valvakan. 

Mardrömmen är om vi båda har rätt att väljare kommer både från ”soffan” och andra partier för då blir Nyans ett stort parti i riksdagen under kommande fyra år.  

Det är enligt min mening dags för svenska folket att vakna upp ur sin politiska Törnrosasömn. Det kanske sker nu på söndag kväll. Man vaknar och finner sig sitta i knät på Erdoğan i stället för den ”trygga” Magda. Ja, du och jag kan fråga om det skulle innebära någon skillnad.  

Hans Jensevik är pensionär. Han har varit VD och delägare i Svensk Kommunrating, storstadsutredare, administrativ biståndsarbetare i Afrika och kommunekonom och ekonomichef i Uppsala kommun. Lärare i nationalekonomi, Göteborgs Universitet och forskarassistent på stadsbyggnad, CTH.  

Hans Jensevik