BIRGITTA SPARF: Oro i lekstugan

Annie Lööf hör plötsligt orden ”Det är oansvarigt att väcka misstroende i det här läget! Det är farligt!”.

Likt en Pavlovsk hund reagerar Lööf instinktivt på ordet ”oansvarigt”. Hon sliter motvilligt blicken från sin egen spegelbild för att ta reda på vad det är som händer. Och vädrar genast morgonluft.

Hennes nya BFF, statsminister Magdalena Andersson, stampar upprört i golvet och tycker att oppositionen är jätte-jättedum. Statsministern är riktigt arg:

– Om inte Morgan Johansson får vara med och leka längre så avbryter jag hela regeringsleken här och nu! Så kan ni stå där, och skämmas för att ni fått mig att ställa till med en regeringskris! Just när vi hade som roligast!

Lööf tackar sin lyckliga stjärna. Än en gång serverar hennes gamla kompisar ett gyllene tillfälle för Lööf att glänsa, som den enda som tar ansvar för landet!

Den enda konkurrens hon har i lekstugan om allt medialt intresse är den där förbaskade marxistiska, kommunisten och helvilda kurdkrigaren Kakabaveh. Ifall det blir skarpt läge och S måste muta Kakabaveh en gång till med ett nytt, ännu fetare kurdavtal.

Lööf ser framför sig vilka underbara inslag det kommer att bli med Lööf själv i fokus på vår statstelevisions nyhetsinslag, där hon helt salig av lycka över sin egen förträfflighet får förklara för alla att hon är den enda som tar ”Ansvaj för Svejje!”. Favorit i repris. I alla fall för Lööf.

I riksdagshuset är det lekstugans hårda lagar och regler som gäller, vilket både Andersson, Lööf och Kakabaveh förstått. De andra försöker göra uppror, men det är dessa tre damer som ensamma bestämmer vilka lekar det är som ska lekas!

Birgitta Sparf