JAN-OLOF SANDGREN: Det kom ett mail från banken

Häromdan kom ett kryptiskt mail från min bank. Alexandra från Kundtjänst meddelade att banken på min begäran ändrat ett mottagarkonto, och ville att jag dagen efter skulle komma till ett bankkontor i Partille för att hämta några papper. Mailet slutade med orden: ”CONFIDENTIALITY NOTICE, This e-mail is confidential and may contain legally privileged information…osv”

Jag kunde inte erinra mig något dylikt ärende, och bor inte ens i Partille, så min första impuls var att mitt konto blivit kapat. Jag ringer upp banken och blir så småningom kopplad till Alexandra.

Det visade sig handla om en kapitalförvaltare jag anlitat för att förvalta delar av mitt sparkapital. För att frigöra kontanter hade jag nyligen bett honom flytta några tusen till mitt bankkonto, men eftersom kontot var nyöppnat behövde han en fullmakt som jag fyllde i och skickade. Nu hade fullmakten nått Alexandra i Partille. Men av säkerhetsskäl (eller något annat skäl jag inte känner till) kunde hon inte skicka den vidare, utan den måste hämtas personligen.

Eftersom jag behövde kontanterna satte jag mig på bussen till Partille, Alexandra hade lovat att vara där mellan kl. 10-12. Jag var på plats kvart över tio men dörren till banken var låst. En skylt förkunnade att man kunde komma in om man hade avtalat möte, i annat fall måste man ringa ett nummer. Jag lyckades inte övertyga dörren om att jag hade ett möte med Alexandra, så ringde numret och hamnade i telefonkö hos Kundtjänst. En lätt irritation började sprida sig från maggropen. Men jag hade tur, en annan kund blev just insläppt och jag kunde diskret slinka in samtidigt.

Väl inne frågade jag efter Alexandra, som tyvärr inte var tillgänglig men hade låtit hälsa att det fanns ett kuvert till mig liggande på bordet. Jag behövde inte legitimera mig eller något sånt, det var bara att ta kuvertet och gå.

I kuvertet låg fullmakten jag skickat till kapitalförvaltaren, nu försedd med bankens stämpel. Om jag skickade kuvertet vidare till förvaltaren med post, skulle han kunna betala ut mina pengar. Man kan ju fråga sig varför inte banken själv lade fullmakten på brevlådan, men kanske ville man inte bli ansvarig om brevet hamnade på avvägar eller någon påstod att det hade försvunnit. Eller ville man helt enkelt inte agera springpojke. Att sätta dit stämpel var OK, men att slicka på frimärke och gå till brevlådan kundens ansvar.

Nåja, allt kanske inte är bankens fel men den här incidenten får mig att tänka på tre saker som faktiskt var bättre förr.

För det första: På 60-talet var banken öppen för alla till klockan tre, och man blev mottagen som en hjälte om man ville sätta in några kronor av veckopengen. På den tiden fick arbetare lönen i sedlar och banken måste fjäska och erbjuda ränta för att någon skulle besvära sig med att öppna konto. Banken konkurrerade inte bara med andra banker, utan också med madrassen. Och med den mänskliga impuls som säger att det är lika bra att spendera pengarna direkt, ty om morgondagen vet vi intet. Idag får banken pengarna automatiskt från arbetsgivaren, och det är vi som måste fjäska för att få dem tillbaka.

För det andra: Posten var bland det pålitligaste som fanns. Både banker och företag vågade skicka försändelser med post och räkna med att de kom fram dagen efter. Många minns säkert uttrycket ”Som ett brev på posten”.

För det tredje: En kompis som jobbat på bankkontor i city berättade hur han nästan dagligen råkade ut för aggressiva kunder, som gjorde bankens personal ansvarig för allt möjligt. Från otillräckligt utbetalade bidrag, till myndigheter som insisterade på att följa reglerna. Titt som tätt var man tvungen att tillkalla väktare. Min kompis bankkontoret har nu stängt, och kanske är det ingen slump att de kontor som finns kvar minskar tillgängligheten och gärna etablerar sig i lugna medelklasskommuner som Partille.

Som epilog fick jag några dar senare ytterligare ett mail från banken. Efter att ha berättat hur mycket man uppskattar mig som kund, ber man mig att på en tiogradig skala kryssa hur jag upplevde den senaste kundkontakten, ur fyra olika aspekter. Man slutar hoppfullt med orden:

”Dina åsikter är viktiga för oss. Din feedback hjälper oss att hela tiden utveckla smartare funktioner och tjänster samtidigt som du och andra kunder får möjlighet att påverka. Teamwork när det är som bäst.

Vänliga hälsningar”

BILD: Uplandsbanken, Uppsala 1965

Jan-Olof Sandgren