PATRIK ENGELLAU: Ett konstruktivt förslag

Statsminister Andersson sa häromdagen – apropå ett eventuellt tillflöde av ukrainska krigsflyktingar – att Sverige hade gjort sitt när det gäller storskaligt flyktingmottagande. Hon tänkte på jättevågen av migranter från Mellanöstern 2015. Nu får andra länder ta över stafetten sa hon ungefär.

Hon sa inte det där som hennes företrädare brukade säga om att det svenska flyktingmottagandet ligger på Europas lägsta nivå. Det hedrar henne ty påståendet är inte sant. År 2016, när Migrationsverkets byråkratiska kvarnar malt skörden från föregående år beviljades ungefär 150 000 uppehållstillstånd. Förra året, 2021, låg takten på 95 000 uppehållstillstånd vilket i stort sett varit det normala sedan ett decennium om man bortser från migrantkrisåret. Finland mottog år 2020 21 000 ansökningar om uppehållstillstånd plus 3 200 asylansökningar (om jag fattat rätt). Per capita blir det hälften mot Sverige.

Själv tycker jag att Sverige borde bevilja sig ett migrantmoratorium på några år då inga uppehållsansökningar mottogs och inga beviljades. Så kunde vi få andrum att tänka ut någon metod att hantera den soppa som invandringspolitiken förvandlats till. Men jag vet att nationen ännu inte är redo för radikala lösningar. Vad skulle Migrationsverket och alla socialsekreterare för att inte tala om polisen och tjänstemännen på Försäkringskassan hitta på att göra hela dagarna? Därför har jag ett förslag till en ny ordning som inte är ett dugg mindre politiskt korrekt än den nu gällande och samtidigt skulle minska det strul som migrationspolitiken åsamkar Sverige. Troligen skulle den nya ordningen åstadkomma precis sådant som den gamla utlovade men inte kunde leverera, exempelvis snabbare BNP-tillväxt och stora grupper högutbildade människor.

Lösningen är att sätta stopp för invandringen av folk från Mellanöstern och norra Afrika och i stället släppa in ukrainska krigsflyktingar. Det stora felet med invasionen från MENA (Middle East and North Africa) är att svenska beslutsfattare – men tydligen inte folket i allmänhet om man ska tro opinionsundersökningar – blivit förda bakom ljuset av sin egen värdegrund som förklarar att alla människor är lika mycket värda. Det är de kanske inför Gud men inte inför de skattebetalare som ska stå för fiolerna när en del migranter visar sig kosta så mycket mer än andra. Det visste de politiska beslutsfattarna inte när MENA-vågorna började rulla in över landet men det vet vi nu, åtminstone de av oss som är lagda för att över huvud taget förstå något.

Mina föreställningar om ukrainare grundar sig på erfarenheter av ett byggjobb för några år sedan. Av en händelse var de sex hitresta ukrainarna vitt anställda men jag tror inte de hade gjort sämre ifrån sig om de varit svartarbetare. Man ska inte ha fördomar mot svartarbetare. De gillade helt enkelt att jobba på ett bygge och påminde därigenom om polacker som gärna kan få uppehållstillstånd vad mig anbelangar. Förra sommaren blev jag opererad i magen för tarmvred av en polsk kirurg som hade besvärat sig med att på eget initiativ lära sig svenska innan han ens satt en fot i Sverige. Och tänk på de polska brandmännen som år 2018 kom hit med 44 brandbilar för att släcka våra skogsbränder! Men nu handlar det alltså om ukrainare, inte polacker men jag tror som sagt att de är av samma ull. De ser likadana ut, de har en 40 mil lång gemensam gräns, de är européer, de är flitiga och gillar att utbilda sig (flera av dem som kom för att hamra på sommarhuset studerade till civilingenjörer och läkare).

Nu vill jag inte att Sverige från en dag till en annan anammar mitt förslag att stänga MENA-porten och i stället öppna entrén för ukrainare ty om mina föreställningar om ukrainarnas kompetenser och fördelar inte visar sig vara korrekta utan vi bara går från en misslyckad migrantpolitik till en annan så kommer alla att skylla på mig vilket förstås vore befogat men obehagligt. Därför tycker jag att politikerna borde göra vad de inte gjorde förra gången och förresten aldrig gör, nämligen fråga folket. Sätt igång en debatt, starta ett rådslag. Demokrati är viktigt särskilt i den här sortens politiskt känsliga frågor för om politikerväldet ska följa sina egna instinkter så kommer de att bjuda in ukrainarna i tillägg till MENA-borna.

Och det är, som sagt, minst lika synd om krigsflyktingar från Ukraina som om låg- eller outbildade somalier. Förresten skulle ukrainarna vara nästan färdigintegrerade när de anlände eftersom de redan är vana vid en blågul flagga.

Patrik Engellau