BIRGITTA SPARF: Korrespondent med rätt värdegrund

Flyktingaktivisten Cecilia Uddén på Sveriges Radio är i farten igen och rapporterar om att terrorrörelsen IS stormat ett fängelse i nordöstra Syrien. Detta för att frita fängslade IS-terrorister. Hon säger faktiskt så.

Nu undrar vän av ordning vart alla ”IS-resenärer”, som hon annars brukar tala om, tagit vägen. Är de redan tillbaka hemma i trygga Sverige, där inget ont kan hända dem? Tillsammans med ”IS-mammorna” och ”IS-barnen”?

När UD genomförde sina räddningsaktioner hörde jag aldrig Uddén nämna att det var IS-terrorister som undsattes och flögs tillbaka ”hem” till Sverige.

Men det är förmodligen skillnad på svenska IS-terrorister och andra. De svenska IS-terroristerna är av en fredligare och mera demokratisk sort. Vilket gör att de smälter in så bra i det svenska samhället och hör hemma här.

Uddén förnekar sig aldrig. Det sitter nämligen även 700 ”underåriga” i fängelset. Vilken ålder hon avser här framgår inte. Men det blir inget riktigt Uddén-reportage om hon inte med darr på rösten får berätta om alla oförrätter som dessa ”IS-anslutna” utsätts för.

De ”underåriga” är före detta ”barnsoldater” och en representant för Human Rights Watch har hört ett inspelat hjärtskärande rop på hjälp från en ”pojke” när ”IS-krigarna” stormade fängelset:

– We are getting hit from every side! I’m very scared! There’s a lot of people dead! Please help!!

Uddén påminner om att Syriska myndigheter länge varnat för att de inte förmår upprätthålla säkerheten kring fängelserna, med fångar från hela världen. Hon citerar:

– ”Vi behöver hjälp från omvärlden, till exempel med att öppna fler rehabiliteringscenter för minderåriga!”

Uddén konstaterar sorgset:

– I dag finns bara ett! Och därför sitter 700 före detta barnsoldater i vuxenfängelse!

När man lyssnar på Uddéns reportage behöver man aldrig tvivla på var hon har sina sympatier. Hon står alltid på IS-terroristernas sida. De behandlas hemskt och omänskligt. De far illa.

Hon döper om dessa satans mördare till mera neutrala namn. Vem kan ha något emot en ”IS-mamma” eller ett ”IS-barn”? Det värsta exemplet jag hört från henne var när hon kallade en kvinnlig IS-terrorist för ”Godis”, eftersom det var lösgodis som denna blodtörstiga islamist saknade mest från Sverige.

Har man lyssnat på Uddén under några år så vet man vad hennes budskap är. Syriska fängelser håller inte svensk standard, vilket gör henne ledsen. De behandlar inte ”barn” i enlighet med FN:s barnkonvention eller svensk socialtjänstlag, vilket gör henne upprörd. I Mellanöstern, som hon bevakar, är det inte lika fint och humant som i Sverige, vilket gör henne bedrövad.

Om hon fick bestämma skulle samtliga IS-terrorister flygas till Sverige. Både de som stormar fängelset i Syrien och de som sitter fängslade, såväl vuxna som ”underåriga”. Så att de slapp bli behandlade så hårt och omänskligt och må dåligt på grund av det.

Man borde kanske bli förvånad över att hon får fortsätta med sin ensidiga propaganda, år efter år. Men det är ingenting att förvånas över.

Sveriges Radio är inte för inte ett av våra skattefinansierade statliga propagandaorgan för den enda, fina och rätta värdegrunden.

Birgitta Sparf