PODD: Terminator (1984)

PODCAST I ett avsnitt av podden TANKAR FRÅN FRAMTIDEN pratar Eddie (Mohamed Omar) med Lennart Matikainen om filmen Terminator (1984) och vad den kan säga oss om samtidens problem.

I The Terminator möter vi den unga kvinnan Sarah Connor som jobbar som servitris. Hennes tillvaro slås i spillror när hon upptäcker att hon är jagad av en mordmaskin från framtiden. Det är en cyborg, en robot med biologiskt hölje, som kommer från framtiden. År 2029 har nämligen jorden ödelagts i ett kärnvapenkrig. Maskinerna har tagit makten och människorna förvisats till underjorden där de desperat försöker göra motstånd.

Hur blev katastrofen möjlig? Den amerikanska militären hade tillverkat en superdator, eller ett nätverk, kallat Sky Net. Superdatorn var så pass intelligent att den blev självmedveten och vände sig emot sina skapare. Militären, regeringen, hela systemet, tappade kontrollen.

Motståndet leds av en man vid namn John Connor. Han är son till servitrisen Sarah Connor. Och det är för mörda Sarah, och så hindra att John blir född, som cyborgen rest tillbaka till år 1984.

Har detta något med samtidens problem att göra? Om makten inte granskas, om folk inte är vaksamma och om kritiken undertrycks, då kan de stora och visionära planerna och experimenten gå snett.

Lyssna på avsnittet i spelaren nedan: