BITTE ASSARMO: De politiska och religiösa hycklarna behöver uppfostras

Julhälsningar hör årstiden till och det är klart att landets kommuner måste blicka ut över sina domäner och önska invånarna en riktigt god jul – eller ännu hellre en god helg. Just ordet ”jul” kan ju vara kränkande för dem som inte firar denna högtid så det bör man undvika i möjligaste mån.

Givetvis tar man också tillfället i akt att uppfostra undersåtarna. Det blev en god vän varse nyligen när hennes hemkommun skickade ut ett antal pekpinnar och förmaningar inför helgen. Under rubriken ”Var snäll mot planeten – 6 klimatsmarta tips!” stod följande att läsa:

1. Skippa bilen på korta sträckor

2. Semestra mer på hemmaplan

3. Ät vegetariskt oftare

4. Köp bara den mat du tänker äta

5. Laga dina kläder och prylar

6. Låna grejer av vänner

Vid en första anblick kan det te sig helt normalt, till och med lite rart och personligt. Tänk att politikerna tycker att vi vanliga dödliga är så betydelsefulla att vi kan göra skillnad i våra små vardagsliv!

I själva verket är det naturligtvis helt oacceptabelt att de folkvalda och deras tjänstemän använder den här tonen mot oss medborgare. Det är vi, du och jag, som bestämmer när och hur ofta vi vill ta bilen, vad vi ska handla för mat och hur mycket, var vi vill semestra och vad vi ska konsumera. Det angår ingen annan.

Det är dessutom vi, du och jag, som betalar politikernas löner. De tar sig alltså fräckt friheten att bita den hand som föder dem. Det är direkt oförskämt.

Den mästrande tonen från överheten blir bara värre och värre. Samtidigt blir motståndet mot uppfostringsmanin allt starkare. Jag märker det både på sociala medier och när jag träffar människor i verkliga livet. Folk är dödströtta på förmynderiet.

Det är dock inte bara de förtroendevalda som förminskar oss genom att behandla oss som småbarn. Alla som anser sig själva stå över vanligt folk lider av samma sjuka. Titta bara på kyrkorna och deras ledare.

Kyrkoledarna må ha övergett de svavelosande hoten om evig eld för dem som inte underkastar sig makten och härligheten, men istället har de övergått till klimatförmynderi. Således bjuder katolska kyrkan på sådana här klämkäcka uppmaningar, illustrerade med färgglada bilder som skulle ha passat alldeles ypperligt i en bilderbok för treåringar:

• Åk hellre kollektivt än ensam i egen bil

• Ät mindre kött

• Ha alltid en kasse liggande i väskan eller fickan om du behöver handla spontant

• Flyg mindre

• Slösa inte med vatten

Det är bara en liten del av allt som katolska kyrkans ledare anser att de har rätt att lägga sig i. Moralistiska pekpinnar, utformade av överprivilegierade människor som tror sig stå över oss andra, som antyder att mottagaren behöver maktens överlägsna hjärnor för att förstå de mest enkla ting.

Men det är ju de själva som ingenting förstår. Om de gjorde det så skulle de nämligen veta att de flesta av oss vanliga dödliga redan idag lever ett ganska sparsmakat liv. Det är möjligt att det för en kommunpolitiker eller en biskop är en ny upptäckt att man kan laga det som är trasigt istället för att köpa nytt men det är det inte för oss. Vi har inte möjlighet att slösa hej vilt med mat och vatten, leva på kött eller flyga kors och tvärs över världen på semester.

Det har däremot hycklarna som prackar på oss sina skamlösa moralpredikningar. Av erfarenhet vet vi dessutom att de inte brukar spara på krutet för egen räkning. I själva verket blir det ju mer utrymme för dem att fortsätta leva på stor fot om så många som möjligt av de vanliga dödliga avstår från så mycket som möjligt.

Det är hög tid att vi – folket – slutar vara så underdåniga och börjar uppfostra politikerna, kyrkoledarna och de andra höga hycklarna innan de blir så uppblåsta och malliga att de spricker.

Bitte Assarmo