BIRGITTA SPARF: Elproblem – på förekommen anledning

Detta är ett problem som jag aldrig någonsin hört talas om tidigare – många äldreboenden saknar reservkraft vid strömavbrott.

Ekot (4/11 2021) tycks ana en annalkande fara i form av elbrist och har gjort en kartläggning:

”När Ekot frågar kommunerna, visar det sig att mer än 600 äldreboenden står utan tillgång till såväl stationära som mobila reservkraftverk. Det av de sammanlagt cirka 1 200 äldreboenden vi fått svar om, från närmare 200 kommuner.”

Man kan ju fråga sig varför MP/S-regeringens främsta taltratt, vår skattefinansierade public service, har börjat oroa sig för långvariga och allvarliga strömavbrott helt plötsligt. Tror de att den globala uppvärmningen kommer att leda till en smällkall vinter så att vindkraftverkens vingar i brist på vind slutar snurra eller fryser fast?

Någon liknande kartläggning har de dock inte gjort av privatpersoners tillgång till reservkraftverk för att hålla igång hushållet och klara livhanken under långvariga strömavbrott under kalla vinterdagar.

Däremot har SVT bistått med goda råd om att inte dammsuga samt gå över till kallskuret och knäckebröd istället för lagad, varm mat när det är väldigt kallt ute. I ett rent episkt inslag från den 8 februari.

Allt detta presenterat som en förment omsorg om oss:

– Dammsug inte och laga ingen mat eftersom det blir väldigt dyrt för dig!

När det egentliga och illa dolda budskapet är:

-Förbruka för fan ingen el nu! Den håller på att ta slut! Skärp er!

Men höga elpriser är en sak. Då kan man välja att fortsätta göra det man normalt använder elen till, om man har råd, eller avstå. Som i detta exempel från SVT den 3 februari:

”Skogsbolaget Holmen stänger tillfälligt två av fyra pappersmaskiner vid bruken i Hallstavik och Braviken, skriver Dagens Industri. Detta efter att elpriset nått höga nivåer under veckan och då är det inte lönsamt att köra pappersmaskinerna, enligt Holmen.”

En helt annan sak är total elbrist under lång tid som riskerar människors liv och hälsa. Oavsett hur mycket man är beredd att betala för importerad el.

Det känns väldigt fint och bra för MP/S-regeringen att i förtid stänga ner trygga, stabila kärnkraftverk men mindre fint och bra att på grund av detta tvingas sparka igång oljekraftverket i Karlshamn och samtidigt importera ful-el från Polen.

Ett klassiskt talesätt inom den ädla seglingskonsten lyder:

-I brist på vind – lär dig segla!

Min travesti får bli:

-I brist på el – lär dig att vi måste byta regering!

Birgitta Sparf