HITTAT PÅ NÄTET: Ny roman skildrar hedersförtryck i Det Nya Sverige

Romaner med ett kritiskt perspektiv på samtidens migrations- och mångkulturspolitik lyser med sin frånvaro i samtida kulturliv. Ibland kan man undra om “Det Nya Sverige” överhuvudtaget skildras i film eller litteratur? Har det nått dit ännu? Är det ens på väg?

Jeremiah Karlssons nya roman från förra året, Kärlekens kedjor, tar avstamp i ett så kallat “hedersärende”. En ung irakiskfödd tjej blir angripen utanför sin småländska gymnasieskola av sin arbetslösa storebror som kräver att hon lämnar ifrån sig sin mobiltelefon. Tjejen vägrar, varpå brodern ger sig på henne för att med våld vrida den ur hennes hand. Tursamt nog för den unga tjejen kommer en lärare ut på parkeringen där scenen utspelar sig, han förstår vad som händer och ber flickan följa med in i skolan. Väl inne på kuratorns kontor kontaktas socialtjänsten som anländer omedelbart.

Det blir den unge socionomen Edvard Eklind som får ta hand om utredningen av ärendet. Hur det går ska inte avslöjas här. Men det är spännande läsning på flera sätt. Boken är en gedigen och realistisk skildring av hur samhället arbetar med hedersrelaterad problematik, skriven med driv av en författare med egen bakgrund inom yrket.

Även den unga tjejens liv skildras. Som läsare följer man henne i skolan och hemma, man märker hur hon drivs av sina egna drömmar som står i konflikt med familjens planer för henne. Men det är ingen svart-vit skildring där skurkarna är entydiga. Gott och ont är inte så tydligt som man till en början tror – det toleranta, liberala svenska samhällets självbild får kanske den kraftigaste törnen.

Romanen är utgiven på eget förlag. Det är synd men också förståeligt. Synd eftersom den här boken skulle förtjäna en stor spridning och diskuteras av Sveriges alla kulturtanter och i de varma sofforna på teves kulturmagasin. Förståeligt eftersom detta är en svidande skildring av mångkulturens offer. En rimlig gissning är att de etablerade förlagen ännu inte är mogna för den här typen av sociala realism – de föredrar andra, tryggare narrativ.

Jeremiah Karlsson är både socionom och författare, och som författare skriver han om aktuella ämnen. Plöjer man hans produktion finner man berättelser om incels, radikaliserade unga män, black metal-musiker, alienerade präster i den politiserade Svenska kyrkan, arbetslösa konstnärer m.m. Att han inte är mer känd är, som sagt, både synd och förståeligt.

Kärlekens kedjor är årets julklapp för dig som vill chocka en bokslukande kulturtant.

Romanen finns att köpa på Adlibris, Bokus med flera nätbokhandlar.

Redaktionen