BITTE ASSARMO: Sommarutflykt – Tännforsen och andra jämtländska vattenfall

Tännforsen, ett par mil väster om Åre, är ett av Sveriges största vattenfall, 60 meter brett och med ett fall på 38 meter. När det är som mest vatten i forsen skulle man kunna fylla hela Globen i Stockholm på en kvart, uppger Länsstyrelsen i Jämtland. Den som varit där och sett vattnet forsa med egna ögon har inte svårt att tro på den siffran.

Själv har jag inte varit där sedan år 2000, men jag har längtat dit varje sommar sedan dess. Där är helt enkelt sagolikt vackert, med det forsande vattnet och den täta, mörka skogen som omger vattenfallet. Eftersom luftfuktigheten i området är både hög och jämn kan man, med lite tur, också se en hel del speciella och ovanliga djur och växter, såsom ovanliga skalbaggar och en mängd sällsynta mossor och lavar. Inte undra på att turisterna började vallfärda dit redan på 1800-talet!

Liksom andra forsar i Norrland har Tännforsen vid flera tillfällen hotats av uttorkning och ödeläggelse, när politiker velat bygga ut vattenkraften i området. Men tack vare människors envetna vägran att låta forsen tystna blev det ingenting av med de planerna. Istället är Tännforsen sedan 1971 naturreservat, och ett mycket populärt besöksmål för turister från när och fjärran.

I närheten av Åre finns fler spännande vattenfall, väl värda ett besök, till exempel Ristafallet, Brudslöjan och Tegeforsen. Information hittar du på Åre Sweden.

Bitte Assarmo