BITTE ASSARMO: Sommarutflykt – Picassoskulpturen i Kristinehamn

TURISTA I DITT HEMLAND

Picasso valde Kristinehamn. Välkommen du också!

Det är en slogan som använts i många år för att locka turister till den lilla värmländska staden Kristinehamn. Den är inte helt med sanningen överensstämmande, för det var faktiskt en slump att monumentalskulpturen hamnade just i Kristinehamn, men det är helt klart att det var ett lyckokast för stadens turistnäring.

Kristinehamns Picassoskulptur är konstnärens första monumentalskulptur och föreställer hans hustru Jacqueline. Picasso hade länge haft lust att få en stor skulptur uppförd någonstans och redan på 1950-talet gjorde han de första skisserna och modellerna. Den norske konstnären Carl Nesjar, som arbetat mycket ihop med Picasso och dessutom uppfört skulpturer för hans räkning, hörde sig för med sin hemkommun i Norge men där blev det nej till skulpturen. Elaka tungor hävdar ofta att man där tyckte att skulpturen var alldeles för gräslig…

När Carl Nesjar befann sig i Frankrike mötte han den Kristinehamnsfödde målaren Bengt Olson. Han berättade för Olson om skulpturen ”utan hem” och Bengt Olson kom då på att den monumentala skapelsen möjligen skulle kunna passa i Kristinehamn, eller någonstans i stadens närhet.

Nesjar nappade på idén och tog upp den med Picasso. Samtidigt hörde sig Bengt Olson för med Kristinehamns kommun. Kommunstyrelsen nappade på förslaget och gav Picasso besked om att man skulle betala kostnaden för skulpturen om man fick rätten att uppföra den. När man tog några fotografier av Strandudden, där man tänkte sig att skulpturen skulle uppföras, nappade Picasso på förslaget.

Skulpturen uppfördes 1965 och är med sina 15 meters höjd en av de största Picassoskulpturerna i världen. Och vad man än tycker om dess utseende har den gett stor lyskraft åt den värmländska staden. Idag har Strandudden bytt namn till Picassoudden, och begreppet Pablo Picasso har visat sig vara mycket livskraftigt i staden och har använts för att namnge allt från pizzerior till fotbollsturneringar.

Picassoudden är väl värd ett besök, inte bara för den storslagna skulpturen utan även för den vackra miljön. Här ligger kaffestugorna tätt, här kan man promenera, och i närheten finns dessutom fina badplatser och skogsområden. Så missa inte Picassoskulpturen om du besöker Kristinehamn i sommar!

Bitte Assarmo