PATRIK ENGELLAU: Thorild om att tänka fritt respektive rätt

Poetens och filosofens Thomas Thorild bevingade ord på Uppsala universitetet om det är större att tänka rätt än att tänka fritt har satt myror i huvudet på generationer av studiosi, mig till exempel. När jag doktorerade i ekonomisk historia i Uppsala var det självklart för mig att fritt var större än rätt. Rätt kunde ju vem som helst ha; det var ju bara att slå upp i facit, men fritt kunde inte sökas i lexikon utan krävde både särskild talang och Guds välvilliga medverkan.

Sedermera har jag vänt 180 grader på den punkten. När jag genom åren tagit del av vad som hyllas för fritt tänkande har jag blivit generad och skamset åter börjat betala årsavgiften till Thorilds vänförening.

Alla slags hugskott kvalar in som fritt tänkande. Under mina år i Afrika lärde jag mig mycket om det fria tänkandet. Man kunde till exempel stoppa en okänd person på vägen och fråga om det här var vägen till den lilla staden Pitche. Då kunde afrikanen koncentrera sig på fritt tänkande så svetten lackade och sedan ge det triumferande svaret att, ja, detta är vägen till Pitche. När man med den metoden misslyckats ett antal gånger att närma sig Pitche så börjar ens fördomar mot slagrutor kännas vetenskapliga. Jag skickade en artig förfrågan till Oraklet i Delfi. Jag vet inte vilket underverk som fallerade, oraklets delfiska kompetens eller 4G.

En gång besökte jag Indien och gjorde en utflykt med roddbåt på Ganges heliga vatten strax intill templet Taj Mahal. Vi hade med oss en högutbildad guide med examen från Harvard. Plötsligt fyllde han ett provrör med det undergörande flodvattnet och därefter ytterligare ett rör. (”Till min syster”, sa han lite skamset. ”Vi tror förstås inte på vidskepelse som alla de här.” Han svepte en lätt föraktfull arm mot några hundra människor i närheten som hällde sakralt, smutsigt och illaluktande vatten på sina sjuka eller nyligen avlidna släktingar.)

En sak gjorde stort intryck på mig när det gällde de indiska siarna. De verkade inte skämmas ett dugg när de förväntade händelserna inte slog in. Attityden var ungefär som hos en erkänt skicklig kock som inför kollegorna misslyckas med bearnaisen. Man får en vänlig klapp på axeln som betyder ”äsch, det kan hända den bäste”. På den punkten är indierna högt civiliserade.

Patrik Engellau