JAN-OLOF SANDGREN: YouTubes monopol hotas

Jag har tidigare skrivit om Google och Facebook, och hur deras monopolställning utmanas av företag med mindre ortodox inställning till det som kallas Woke. Eller PK-ism på svenska. 

Till för några år sen var det lika självklart att man såg videoklipp på YouTube, som att man googlade på Google. Att de två sedan femton år tillbaka är ett och samma företag har skapat ett mediakomplex, till och med större än Facebook. Sysslar man med videoproduktion för en bredare publik kallas man kort och gott för ”YouTuber”. Vad annars?   

Med drygt en miljard användare, och ibland så mycket som 15 procent av internettrafiken har YouTube en betydande makt. Precis som Google och Facebook använder man algoritmer för att rensa bort innehåll som uppfattas som hatiskt, våldsbejakande eller på annat sätt olämpligt. Dock med en tydlig politisk tendens. För att ta ett exempel raderades Jens Ganmans och Magnus Carlssons utmärkta satirfilm ”Så att det blir rätt” redan efter två timmar(!) medan filmen ”Svenneslakt” blivit en långkörare på nätet och ligger fortfarande kvar efter 12 år. 

För något år sen genomfördes en politisk storstädning, och flera populära röster utanför åsiktskorridoren som Stefan Molyneux, Tommy Robinson och Alex Jones försvann. Många minns säkert också hur alternativkanalen SwebbTV raderades, möjligtvis på order av regeringen. Elaka tungor gör gällande att det går en het telefonlinje mellan Morgan Johansson på justitiedepartementet och ledningen för YouTube. Med tanke på de goda relationer som etablerats mellan mediajättarna och det Demokratiska partiet i USA, låter det inte helt osannolikt. Regeringar vill hålla sig borta från den smutsiga hanteringen att censurera sina medborgarare, men ser gärna att andra gör det.   

Även om man finner nåd inför YouTubes algoritmer, går man inte säker för ”skuggbanning” som är en annan metod Youtube använder för att diskriminera oönskade videos. En arg blatte förklarar hur det fungerar.  

Under pandemi-året 2020 finslipades verktygen, och YouTube tog på sig ett stort ansvar att filtrera bort kritiska röster rörande Covid. Forskare, lekmän och konspirationsteoretiker som avfärdade lock-downpolitiken, misstrodde WHO eller tvivlade på vacciners säkerhet sökte sig till andra plattformar. Eller startade egna. Generellt kan man säga att ju fler klipp YouTube plockade bort, desto fler konkurrenter hittade en marknad. Här är några plattformar jag själv tittar på ibland, speciellt om det är något på YouTube jag saknar.   

Vimeo 

Grundades i New York redan 2004, alltså något äldre än YouTube. Profilerar sig som ett mer tekniskt avancerat alternativ och säljer bland annat AI-tjänster åt premiumanvändare. Kan därför drivas helt utan reklam. Är dock gratis för allmänheten och har ungefär 200 miljoner användare. 

Rumble 

Kanadensisk plattform från 2013. Ökade stort i popularitet efter det amerikanska presidentvalet, då det blev ett forum för konservativa republikaner som kände sig diskriminerade på andra medier. Har idag cirka 40 miljoner användare. 

Bitchute 

Uppstod i England 2017 som en direkt reaktion på YouTubes censur. Toleransen är följaktligen hög, även om grundaren menar att man är politiskt neutral. Med hjälp av peer-to-peer-teknologi bidrar alla som tittar på klippen, också med serverkapacitet. Den decentraliserade modellen gör det svårt att styra innehållet, liksom att samla information om enskilda användare. Har runt 40 miljoner besök per månad. 

Brighteon 

Grundades 2018 av upphovsmannen till den extremiststämplade alternativa hälsosajten Natural News. Plattformen startades i samband med att YouTube rensade bort ett stort antal videos som var kritiska till vaccin, GMO och FN:s klimatpolitik. Har ungefär 5 miljoner besök per månad. 

Lbry 

Grundad 2015 i USA. Använder en fildelningsteknologi som via en app på datorn ger tillgång till hela videoutbudet, utan att behöva använda webbläsare. En lösning som erbjuder maximal integritet. Ser för övrigt ut som, och fungerar som Youtube. 

Odyssee 

Grundades 2020 och är webbversionen av Lbry. Fick ett enormt uppsving i början av 2021, i samband med att Donald Trump uteslöts från sociala medier efter händelserna vid Kapitoleum. Har uppskattningsvis några miljoner användare. 

SwebbTV 

Grundades 2016, men startade egen plattform efter att ha kastats ut från YouTube i december 2020. Har gjort sig känd för tuff kritik av svensk migrationspolitik, globalism, klimatalarmism och inte minst hanteringen av Corona. Har ungefär 500 000 besök per månad.    

Alt Censored      

Fungerar som renodlad back-up för censurerade klipp. Grundades i USA 2018 av en anonym upphovsman. Med hjälp av Wayback Machine har man vaskat fram ungefär 50 000 videos, som av olika skäl plockats bort från YouTube. Har några hundra tusen besök per månad.