JAN-OLOF SANDGREN: ”Svenneslakt”

Kampen mot rasismen går vidare. Hundratals storföretag hotar att annonsbojkotta Facebook, ifall man inte kommer tillrätta med hatiska inlägg riktat mot etniska grupper. Facebook svarar att man tack vare Artificiell Intelligens kan detektera 90 procent av alla olämpliga inlägg, och att man har 15 000 professionella granskare som regelbundet finkammar nätet. Vissa menar att det antalet borde fördubblas.

YouTube vill inte vara sämre. Nyligen gick bolaget ut med nyheten att man femdubblat (!) antalet borttagna videosekvenser och stängt ner hela 25 000 konton med rasistiskt eller på annat sätt hatiskt innehåll. Allt för att göra internet tryggare.

Rasistfiltret måste vara synnerligen finmaskigt, då även (i mitt tycke) seriösa debattörer som Stefan Molyneux, Tommy Robinson och Mikael Willgert tenderar att fastna i nätmaskorna.

Däremot går det fortfarande bra att titta på YouTube-kanalen ”Svenneslakt”. Bara titeln borde väl få vilken antirasistisk algoritm som helst (med ett uns av självaktning) att blinka rött. Man kan ju fråga sig vad som hade hänt om ordet ”Svenne” bytts ut mot n-ordet. Förmodligen hade kanalen stängts ner efter några timmar och upphovsmannen riskerat fängelse.

Kanalens enda klipp är en två minuter lång orgie i förakt och hat riktat mot svenskar, klädsamt ackompanjerad av rapmusik.

För något år sen firade klippet 10-årsjubiléum på nätet, det är alltså nästan lika gammalt som YouTube självt. Att det inte någon gång under den här tiden silats genom någon algoritm, eller hamnat under en granskares lupp, får betraktas som uteslutet. Att uppmana till slakt på en etnisk grupp (i det här fallet den jag själv tillhör) är alltså förenligt med YouTubes värdegrund. Hur ska man tolka detta?

Allt som kan associeras med rap-musik är ”konst”, och konstnärer måste få ta sig friheter.

Förklaringen håller inte riktigt, eftersom en uppenbar konstnär som Dan Park stängs ute från i stort sett alla sociala medier (han huserar numera på ryska VK). Inte heller musik är en fredad plats, eftersom toleransen mot ”vit-makt-musik” brukar vara synnerligen låg.

”Svenneslakt” är satir, och en satir måste ha rätt att ta ut svängarna.

Den som bäst borde kunna svara på det är väl Aron Flam, som efter en mycket försiktig parodi på en ikonisk bild (En Svensk Tiger) hotas av det första svenska bokbålet sedan 40-talet. Facebook var naturligtvis inte sena att haka på.

Svennar är ingen etnicitet, och kan därför inte räkna med något skydd.

De som i dagligt tal kallas Svennar är människor med visst utseende, visst språk, viss nationalitet, viss kulturell bakgrund, viss historia och som ofta bott på samma plats i hundratals år. Om inte detta är en etnisk grupp, vad är det då?

Men den sista punkten är ändå intressant. Jag såg nyligen ett flygblad från Black Lives Matter som hävdade att rörelsen kämpar för ALLA etniciteter. Man frågar sig förstås vilka rörelsen då kämpar mot. Tillhörde inte Carl von Linné någon etnicitet? Fler och fler verkar sätta likhetstecken mellan ”etnicitet” och ”minoritet”.

Ett tecken i tiden är nyhetssajten Reddit, som öppet erkänner att man inte har något emot ”hate speach” så länge det drabbar ”majoritetsgruppen”. Samma regel verkar gälla för de andra medierna, fast de inte vågar uttrycka det rakt på sak. Man blir förstås nyfiken på hur regeln ska tillämpas i länder där vita är i minoritet. Borde kanske Black Lives Matter kämpa för boernas rättigheter i Sydafrika?

Jan-Olof Sandgren