BITTE ASSARMO: Anders Lindberg underhåller på sociala medier

Om du tycker att ledande vänstertidningars ledarskribenter verkar byta åsikter ungefär lika ofta som du själv byter strumpor så har du alldeles rätt. Nyligen har någon (oklart vem) klätt av Aftonbladets Anders Lindberg in på bara mässingen genom att samla ihop en liten del av dennes alla förvirrade tweets. Låt mig presentera det sanslöst roliga memet ”En röst på…”

”En röst på…” är, kan man säga, berättelsen om Anders Lindbergs enträgna iver att ständigt sticka ut och verka politiskt insatt. Det tycker han uppenbarligen att man gör bäst genom att i parti och minut lägga upp små förnumstiga tweets, och alldeles särskilt genom att twittra om vad eller vem man lägger sin röst på om man röstar på någon som han själv ogillar.

Det innebär att en röst på Moderaterna kan vara en röst på Sverigedemokraterna, att en röst på Sverigedemokraterna kan vara en röst på Moderaterna och att en röst på Kristdemokraterna kan vara en röst på Victor Orban.

Vidare anser den ombytlige ledarskribenten att ”en röst på M är en röst på Djingis Khan” och att ”en röst på MP kan vara en röst på M”. Dessutom är ”en röst på Åkesson en röst på Kristersson”. Huruvida även det omvända gäller är ännu inte klarlagt.

Däremot kan en röst på Moderaterna vara en röst på den maltesiske politikern Antonio Borg, det uttrycker Anders Lindberg med samma bestämdhet som ett lillgammalt barn som vet hur allt ligger till.

Något mer förhoppningsfull är han efter att Annie Lööf lierade sig med sin ärkefiende Löfven (vad gör man inte för makt och ära, eller till och med för makt och vanheder?). I hans försiktigt hoppfulla tweet kan man riktigt höra tonfallet hos ett litet barn på julafton:

”Kan en röst på C även vara en röst på Löfven som statsminister?”

Gode Gud, gör så att jag får den där röda trampbilen av tomten, liksom.

Lite besviken är han vid ett tillfälle över MP, som han ju egentligen gillar (så otippat!) men… Ja, ni fattar:

”en röst på MP kan vara en röst på M”

Jag har länge undrat varför en tidning med till synes outsinliga resurser håller sig med en ledarskribent som ständigt och jämt kommer med små beskäftiga och motstridiga påståenden på sociala medier. Men nu tror jag mig förstå varför. Tidningen tar helt enkelt ett socialt ansvar för att roa inte bara sina läsare utan även alla oss andra, som ser Lindbergs troskyldiga ansiktsuttryck flimra förbi i memes och satirer över hela nätet. Och det är något vi ska vara tacksamma för, särskilt som Lindberg stundom överträffar sig själv. För vad sägs om detta som slutkläm på alla snusförnuftiga tweets?

”Tror en röst på ett parti oftast är en röst på just det partiet”

”Oftast” kan här tolkas ungefär som ”när någon annan påstår att en röst på mina idoler är en röst på någon som jag tycker är dum”.

Själv tror jag dock att en röst på valfri politiker är en röst på en fortsatt makthungrig politikeradel. Och på att Anders Lindberg kommer att fortsätta att underhålla oss på sociala medier.

Bitte Assarmo