HITTAT PÅ NÄTET: Twitch förbjuder ”sexistiska” uttryck

Twitch är en webbplats för direktsänd videoströmning. Twitch har kommit att bli en samlingsplats för videogamers där användarna bland annat kan skapa sin egen kanal och lägga ut filmer på när de spelar och livekommenterar.

En svensk undersökning från 2019 visade att bland svenska ungdomar i åldern 11–19 år använde 52 procent av pojkarna Twitch, men endast 3 procent av flickorna. Bland pojkarna i undersökningen var det 9 procent som använde tjänsten dagligen medan det bland flickorna inte fanns några dagliga användare överhuvudtaget.

Pojkarnas språk ska nu regleras av Twitch som beslutat att förbjuda flera ”sexistiska” ord, bland andra den populära förolämpningen ”simp”. En ”simp” är en kille som som gör tjänster åt tjejer för att få deras uppmärksamhet och som ställer tjejers behov framför sina egna utan att få något tillbaka.

Även ordet ”virgin” kommer att förbjudas (i den svenska betydelsen ”sven”, det vill säga en yngling som har svendomen i behåll, alltså saknar sexuell erfarenhet).

Förbudet mot orden träder i kraft den 22 januari.

Twitchanvändarna har redan börjat fundera på vilka nya ord – med samma innebörder – som ska ersätta de förbjudna:

Redaktionen