MOHAMED OMAR: Hur ska man tolka de dansande sjuksköterskorna?

Ett växande fenomen på nätet just nu är videoklipp som visar dansande sjukvårdspersonal. De är ofta klädda i olika former av skyddsutrustning som förkläden och munskydd. Man hittar klippen på TikTok, Instagram med flera plattformar. Personalen i klippen, som är inspelade i flera olika länder men framför allt i USA och Storbritannien, ser ut att vara på sprudlande gott humör.

En vanlig tolkning av dessa klipp är att de kommit till för att ”lätta på trycket”. Sjuksköterskor, läkare och andra som jobbar inom vården är stressade av coronakrisen och omgivna av död och ångest. De behöver dessa korta stunder av dansglädje för att inte kollapsa.

Den tolkningen har varit vanligast inom mainstreammedia. Talangerna bakom klippen har hyllats för sina insatser för att höja nationens moral i kristider. Några av dem har blivit halvkändisar, som amerikanskan Kala Baker och hennes kollegor på bilden ovan.

CNN beskriver till exempel fenomenet så här:

Medical professionals across the country are participating in dance challenges on social media. It’s helping them share smiles and blow off steam during the demanding coronavirus pandemic.

Det finns en annan tolkning av dansklippen: vårdpersonalen är uttråkad. Dessa uttolkare menar att coronapandemin har överdrivits av dramasökande medier som talar om sjukhus under hårt tryck, ja, närmast under belägring.

Denna kaos och krisstämning märks det väldigt lite av i dansklippen.

I verkligheten, menar dessa uttolkare, är det ganska lugnt på sjukhusen. Vissa av dessa uttolkare är rimliga skeptiker, medan andra är konspirationsteoretiker som tweetar under hashtaggen #scamdemic. De ser pandemin som en bluff, en ”scam”.

Coronakrisen har i Storbritannien lett till att vårdpersonalen på NHS, den statliga sjukvårdsorganisationen, har ökat rejält. En skeptiker, på en sajt som heter AltNewsMedia, skriver:

Such has been the impact of the China virus that the Government has appealed to retired NHS staff to return to the frontline and tens of thousands of them have responded. So hospital staffing levels have never been greater.

One can only imagine the distressing sights that medical staff are having to deal with on those Covid wards. The physical and emotional toll on them must be colossal. They must surely come of their arduous shifts exhausted.

But the curious thing is that social media is full of medical and emergency staff doing synchronised dance routines.

Skribenten tycker inte att vårdpersonalen i klippen ser utmattade ut:

A lot of these little video clips indicate that some thought has been put into the construction of the dance routines, staff seem quite fresh faced, and there is little obvious visual evidence of the exhaustion that we are told that they all feel. It does seems counter intuitive to dance after dealing with death.

Han förmedlar den vanvördiga och cyniska tanken att den verkliga orsaken bakom den nya trenden med sjukhusdansvideor kan vara att man nu har mycket personal men inte så mycket att göra:

Some people have suggested that staff may be bored as predicted numbers of patients have simply not appeared.

Ja, hur ska de dansande sjuksköterskorna tolkas? Denna, liksom många andra frågor om reaktionerna på den kinesiska febern, är svår att svara på tills vi vet hur farlig den egentligen är.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar