MOHAMED OMAR: Muslimsk rättighet att slippa bli kränkt?

OPINION Igår den 27 januari började rättegången mot Ann-Sofie ”Soffan” Hermansson. Två muslimska kvinnor anser sig ha blivit förtalade av Hermansson då hon på sin blogg ska ha beskrivit dem som extremister.

Ann-Sofie Hermansson är tidigare kommunalråd i Göteborg för Socialdemokraterna.

Om Hermansson blir dömd, skulle det innebära att debattörer inte längre kommer att kunna kalla sina motståndare för extremister. För vänstern har det ju varit regel snarare än undantag att kalla folk till höger om Moderaterna för högerextremister.

Ska nu domstolen en gång för alla definiera vad extremism är för något? Högerextremism, vänsterextremism och islamisk extremism. Ja, varför inte även kristen extremism när man ändå håller på?

Man tar på sig en omöjlig uppgift.

De två kvinnorna som anser sig ha blivit utsatta för felaktig etikettering heter Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi. De skulle delta i ett panelsamtal för att prata om filmen Burka Songs 2.0 i mars 2018. Filmvisningen ställdes in.

Målsägarna vill ha 9 000 kronor vardera.

Tänk om jag kunde få 9 000 kronor för varje gång någon kallat mig islamofob? Jag skulle vara rik som ett troll vid det här laget.

Jag skulle dock aldrig sjunka så lågt som att gå till en domstol för att komma åt mina politiska motståndare. De framför sina åsikter, jag framför mina.

Jag tycker att de som kallar mig islamofob är ohederliga. Men kriminella? Nej.

Sverigedemokraterna skulle vara rikare än Krösus med tanke på alla som kallat dess medlemmar och företrädare högerextremister under åren.

Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi är företrädare för organisationen Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK).

Kanske uppfattar de det som en muslimsk mänsklig rättighet att slippa bli kränkt?

Den 5 februari 2015, medan jihadisterna härjade i Irak och Syrien, publicerade Maimuna Abdullahi och kollegan Sara Bessa en debattartikel på SVT: ”Ensidig analys kring väpnade grupper i Mellanöstern”.

I artikeln försvarar de jihadisternas rättigheter.

Kanske vore det ärligare om organisationen kallade sig Kommittén för jihadterroristers mänskliga rättigheter?

Maimuna Abdullahis och Sara Bessas debattartikel på SVT:

Skribenterna oroar sig ju mer för jihadterroristernas välfärd än offrens – de tusentals muslimer som pryglas, stympas och våldtas. Är dessa muslimers mänskliga rättigheter inte viktiga? Eller är de inte lika mycket muslimer?

Man får intrycket att kommittén inte anser att dessa offer för jihadterror inte är lika mycket muslimer som jihadterroristerna.

Då talar de samma språk som jihadisterna själva: när jihadister talar om ”muslimer” syftar de på de egna anhängarna. De andra muslimerna, dem man halshugger, kallar man otrogna. Det hjälper inte att de också prisar Muhammed och fastar i ramadan.

Debattörernas ärende tycks ha varit att tona ner hotet från IS-terrorismen och försöka framställa terroristerna som missförstådda offer.

De anmärker att Evin Ismails ledare i tidningen Dagens Arena, ”Terrorresorna måste få ett stopp” (2/2 2015), beskrev terroristerna som icke-demokrater. Det är klart att de inte är!

Maimuna Abdullahi som gått till domstol för att ha beskrivits som ”extrem” gillar inte heller att terrorresenärer beskrivs som icke-demokratiska.

Jag tror inte att hennes känsla för vad som är extremt och inte delas av en stor del av den svenska opinionen.

I artikeln varnar hon och medförfattaren också för att åtgärder mot terror leder till ett angiverisamhälle. Men varför skulle det vara moraliskt klandervärt att ange en potentiell terrorist? Jag ser det som en god gärning.

Debattörerna bagatelliserar vidare jihadisternas terrorresor genom att kalla dem för ”så kallade terrorresor”. Vad menar man med det? Hur bidrar man till arbetet mot terrorismen om man inte ens vill kalla den vid sitt rätta namn?

Sammanfattning av Maimuna Abdullahis position:

– Att försvara muslimers mänskliga rättigheter är att i tid och otid rycka ut till försvar av terroristers rättigheter, aldrig till försvar för offren för jihadism och sharia.

– Terroristerna som slåss för kalifatet ska inte kallas icke-demokrater.

– Terrorresor är så kallade terrorresor.

– Själv är Maimuna Abdullahi inte extremist…

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan visa din uppskattning genom att donera via swish till 0760078008 (Eddie)

Mohamed Omar