Gästskribent Paula Ternström: Är mansrollen i förfall? Tre seminarier på Det Goda Samhället

Paula Ternström

IDÉ OCH KULTUR Det Goda Samhället bjuder in till tre seminarier i januari och februari kring frågan om mansrollens aktuella status. Hur mår den svenske mannen? Vad förväntas av en man? Finns det manliga dygder? Paula Ternström leder och introducerar.

Är mansrollen på dekis? frågar jag publiken på biografen Zita efter vår premiärvisning av dokumentärfilmen ”Vägen till jämställdhet?” Det är min filmkollega Johan Holtzberg som försiktigt uttryckt en oro. Det blir obehagligt tyst och jag tänker att jag nog klampat i klaveret som ställt denna fråga. Efteråt kommer flera män fram till mig och säger att det här vill de tala om, men just då vågade de inte säga något.

En 23-åring säger till mig: ”Hur ska man vara som man? Hur jag än gör blir det fel. Antingen är jag för på eller också för av.” En intellektuell man säger: ”Det är den västerländske mannen som har tappat sin manlighet, inte de andra.” Min vän Hassan säger: ”Det är krig. Ingen man vågar närma sig en kvinna längre.” Min albanska väninna säger: ”Den svenske mannen har gått från vikingasvärd till dammvippa.” Och det finns en förtvivlan i hennes röst: ”Det finns inga riktiga män längre. De få som fanns har åkt ut med metoos badvatten. Nu finns bara avmaskuliniserade pk-män kvar.” Min holländska väninna säger att det handlar om pengar och karriär: ”För att få statlig finansiering eller månadslön måste du uppvisa ett politiskt korrekt beteende.”

Själv tänker jag att vi inte får se riktiga män ens framställas på teaterscenen längre. De ”farliga” manliga karaktärerna har satts i karantän på obestämd tid. En manlig musikervän konstaterar bittert i pausen på Folkoperan att kvinnor nu får axla de farliga männens roller och att publiken får jubla när kvinnor utför våldsdåd på scenen. Inte ens Mackie Kniven fick vara farlig längre på Folkoperan. En föreställning utan normkritiska perspektiv har svårare att få finansiering. Vem sa att kulturen var fri? Mitt feminina jag vrider sig i vånda. Men jag är kanske från en svunnen tid. Eller från fel land? ”Du har ett nordiskt skal men en blattesjäl”, säger den marockanska väninnan. Och kanske är det så. Jag passar inte in. Jag vill inte lyfta min väska själv. Den är för tung. Jag orkar inte. Är det bara jag som inte orkar? Sverige har blivit ett slags könsstympat samhälle där alla blir hen.

Behöver vi inte spegla oss i könsroller? Ungdomsgäng har kriminella våldshjältar och medelklassmannen läser Jordan B. Peterson i smyg och hoppas på upprättelse. Men de flesta män är alldeles tysta och låtsas som ingenting. Det är en del av mansrollen, säger den intellektuelle.

Vi måste tala om det här, säger Patrik Engellau, Det Goda Samhällets chefredaktör till mig. Han frågar om jag vill hålla tre seminarier kring mansrollen. Min hjärna börjar genast arbeta.

Hur mår den svenske mannen? Hur ska en man vara? Vad förväntas av en man? Går vi mot ett matriarkat? Kvinnor dominerar högre utbildningar och männen halkar efter. Somliga sitter ensamma framför datorn och blir troll. Vad händer om mannen känner sig nedvärderad? Onyttig? Inte fyller någon funktion? Tanken är skrämmande, men polariseringen och demoniseringen pågår för fullt och den svenske mannen verkar stå som fastfrusen. Avväpnad. Det gör mig ont. För vi älskar ju varandra. Vi behöver varandra. Hur blev det så här? Är allt metoos fel? Har mannen förlorat sin manlighet? Och vad är egentligen manlighet?

Enligt Jack Donovan (författare till den i maskulinitetskretsar hyllade ”The Way of men”) kan man identifiera fyra dygder som alltid ansetts vara specifikt manliga oberoende av kultur, tidsanda och moral. Det handlar om styrka, mod, kunnighet och ära. Donovan konstaterar att dessa dygder endast kan mätas mellan män. Du kan inte mäta din manlighet gentemot andra kvinnor eftersom de inte lever efter samma måttstockar som män. Donovan noterar att de flesta västerländska män saknar manliga gemenskaper där kvinnor inte ingår. Det går stick i stäv mot vår könskvoterande kultur där könet inte skall spela roll, men ändå gör det eftersom vi hela tiden tänker på det. Ann Heberlein skriver på sin blogg Heberleins etik att vi behöver återupprätta de manliga dygderna mod, ridderlighet, lojalitet och styrka. ”En man som utövar ridderlighet kommer aldrig att tvinga sig på en kvinna, tar hand om sådant han har ansvar för och ingriper när andra män inte lyckas leva upp till ridderlighetens ideal. En man som uppträder ridderligt kommer aldrig någonsin att hängas ut som en förövare på nätet.”

Idag när jag frågar män om manliga dygder verkar många inte veta vad jag pratar om. Gentlemannen tycks vara utrotad och mansrollen är otydlig och kanske borttappad. Vi har länge haft fokus på kvinnorollen. Är det inte dags att sätta ljuset på mansrollen? Detta och mycket mer kommer att diskuteras på de tre seminarier jag leder på Det Goda Samhället och som i efterhand kommer kunna ses på DGS-TV på Youtube.

Den 21/1, 28/1 och 4/2 kl. 18-19 arrangerar Det Goda Samhället Paulas timme om ”Mansrollen i förfall?” Varje samtal har speciellt inbjudna gäster. 21/1 kommer Love Almquist, historiker; Hassan Sidibaba, livvakt; Emanuelle Davin, regissör och Wille Crafoord, musiker. Samtalen kommer att filmas och sedan sändas genom DGS-TV.

Vill du vara publik? Anmälan till: paula@paulaternstrom.se

Endast ett fåtal platser. Först till kvarn.

45 reaktioner på ”Gästskribent Paula Ternström: Är mansrollen i förfall? Tre seminarier på Det Goda Samhället

 1. Skarprättarn skriver:

  Man är man bara, och det är inget man kan ändra eller ikläda något konstlat rollspel. Det enklaste är att bara undvika svenska och andra feministdopade kravmaskiner och hålla sig till mer feminina och charmiga varelser från Sydeuropa eller Asien.

  Gillad av 5 personer

  • olle reimers skriver:

   För en gångs skull är jag oreserverat på din sida; Skarprättarn.

   Det går liksom inte att gå omkring och fundera på om man duger som man eller inte och på någon slags konstlad väg ikläda sig en roll. Det är inte fråga om mer eller mindre lyckat skådespeleri.

   Vi är alla människor; kvinnor eller män. Vi behöver inte ta på oss eller avsvära oss vissa uppgifter bara för att vi tillhör det ena eller andra könet.

   Det viktigaste är att vara sig själv: acceptera att man är utrustad på ett visst sätt, stark eller svag, skäggig eller fjunig, lång eller kort och göra det bästa av det. Det kan ta ett helt liv att komma fram till det, ett liv av ständigt frågande. Det viktiga är dock att ställa rätt fråga: rätt eller fel; inte huruvida jag lever upp till en viss roll.

   Jag har alltid uppskattat kvinnor för det de har som jag själv inte har och inte heller kan få eftersom jag är man. Eftersom jag tror att det fungerar på samma sätt för kvinnor tror jag att det är vägen framåt för kvinnor och män som vill ha ut det bästa av livet. Det är min bestämda uppfattning att jag fått ut det bästa för att jag ser och uppskattar olikheterna och att umgås med personer som ser saken på samma sätt; oavsett kön.

   Gillad av 2 personer

 2. pllay skriver:

  ”En man som utövar ridderlighet kommer aldrig att tvinga sig på en kvinna, tar hand om sådant han har ansvar för och ingriper när andra män inte lyckas leva upp till ridderlighetens ideal. En man som uppträder ridderligt kommer aldrig någonsin att hängas ut som en förövare på nätet.”
  En CIS-man alltså, sådana hängs ut i parti och minut på nätet, hatade av hela den radikala feministrörelsen och dess entourage.
  Låt oss ta det i ordning.
  Aldrig tvinga sig på en kvinna, har han skriftligt på det? Hur vet han annars att hon verkligen vill? Lagligt alltså, inte mänskligt utan juridiskt hållbart i rätten, det ska fan vara artig ung man i Sverige i dag, föraktad för sin mesighet av kvinnor som föredrar riktiga karlakarlar från MENA.
  De två följande egenskaperna eller snarare ambitionerna resulterar i död eller sjukhusvistelse efter att han blivit sönderslagen av gänget medan folk runtomkring tittar bort, rädda för gängens och samhällets repressalier om de ingriper.
  Initiativet är bra men målgruppen fel, det är kvinnor och samhälle som behöver lära sig mer om mänskliga relationer, män och kvinnor, naturligt och onaturligt, gener och miljö, barn och familj, meningen med livet, lycka.

  Gillad av 13 personer

   • pllay skriver:

    Legitimt manligt våld kommer med inbördeskriget, intill dess hyllas feministernas förtryck och mobbning av svenska män.
    Den demokratiska vägen till förändring på fredlig väg är spärrad sedan grundlagsförändringarna på 1970-talet.
    Vi ställs inför en motpart som inte bara har feminister och myndigheter på sin sida utan också kultur, resurser och media.
    Vi får bida tills verkligheten tvingar dessa till klarsyn, först när kvinnor och intelligentian får insikt om lägets allvar är en kamp för Sveriges framtid meningsfull.
    Det måste bli värre innan det blir bättre.

    Gillad av 4 personer

  • cmmk10 skriver:

   En man som blir utkonkurrerad och utkvoterad får garanterat minskat intresse av att uppträda ridderligt.

   Tillslut kanske den svenske mannen börjar fundera över om det kanske vore bättre att leva i ett muslimskt samhälle – där är åtminstone inte mansrollen föraktad.

   Gillad av 1 person

   • Göran Fredriksson skriver:

    Islams stora konkurrensfördel är att religionen delegerar makt från Allah till alla män. Oavsett låg samhällställning och bristande attraktivitet på äktenskapsmarknaden kan i stort sett varje man tilldelas en kvinna att utnyttja enligt egen önskan. Varje man tilldelas även stor makt över alla andra kvinnor som inte uppträder utanför hemmet i enlighet vad den extrempatriarkala religionen föreskriver.

    Lockelsen att höra till ett sådant samhälle blir naturligtvis betydande för alla män på samhällets botten.

    Gillad av 2 personer

  • Emilio skriver:

   När välfärdsstaten havererar inom de kommande deceniumet kommer maktbalansen förskjutas till sitt normaltillstånd, dvs starka ansvarstagande män, så som det sätt ut större delen av historien. Fram tills dess kommer vi höra ord som mansplaining och diverse påhitt. När pengarna väl tar slut kommer efterfrågan på menskonst vara ett minne blott. Efterfrågan på katter kommer vara stor när barnlösa kvinnor kliver in i 30 talet, och männen letat upp yngre förmågor

   Gilla

 3. Bitte skriver:

  Om det går att önska gäster så vore det intressant om skådespelaren Rasmus Dahlstedt – tror jag han heter – var med. Hans youtube serie SÖDERS HJÄLTAR har en rätt mansrollsförvirrad karaktär.

  Gillad av 5 personer

 4. Hans skriver:

  Skådespelaren Rasmus Dahlstedt – kanske mest känd på YouTube i sin parodiroll som Feministiskt Initiativ-fanatikern Pelle Karlsson (det är ingen tillfällighet att initialerna blir PK) i serien ”Söderns hjältar” – berättar hur sjukt det har blivit på teaterscenen:

  (Videon ska starta vid 10:05 och man kan i första hand titta fram till 11:20, så får ni förmånen att höra Ann Heberleins slutkommentar.)

  Gillad av 1 person

  • Måns Manlig Man skriver:

   Jisses, jag googlade på teaterföreställningen ”Snoppen blöder” som Dahlsyedt refererar till ovan i videon.

   Ur beskrivning om föreställningen:

   ”Snoppen blöder handlar om att vara transperson i en könsbinär värld och hela tiden känna hur könet skaver. ”

   Att känna hur könet skaver – är det en metafor eller en misslyckad könsoperation som åsyftas?

   Det är en rätt aggressiv titel. Kastrationsfantasier hos manusförfattaren?

   Själv fördrar jag nog Strindberg och Moliere, då.

   Gilla

  • Johan skriver:

   Männen startar alla nya brancher. TV och Radio startades och styrdes länge av män. Männen lämnar det sjunkande skeppet och går vidare till andra brancher.
   Sveriges Radio och TV styrs numer av icke-män.
   Därav vansinnet…
   Män finns överallt. Dock finns inte en jävel kvar inom media. Feminister av båda könen sitter framför mikrofonerna och skapar sin världsfrånvända ”verklighet”…Teatern…än värre.
   ”The Horror…The Horror”.
   Kan vara bra om feminist-vansinnet fortsätter ytterligare några år så fler människor genomskådar denna styggelse.
   P.S Cyklade runt på Söder i Stockholm häromdagen. Började till slut fnittra när jag såg alla nedklädda vuxna skäggiga män utan en muskel i kroppen som gick runt och tog onödig plats. Jag tänkte: ”Inte fan får dom knulla…” D.S

   Gillad av 5 personer

 5. uppstigersolen skriver:

  En man tar ansvar för sig själv och sina närmaste. Han är den som ska försvara familjen. Kvinnan föder barn och är empatisk. Även män kan vara empatiska men måste kunna utöva våld. Om så behövs med lämpliga hjälpmedel.

  Gillad av 2 personer

  • Johan skriver:

   För övrigt kan det t o m vara bra om inte män i samma utsträckning som kvinnor går vidare till högskolan.
   Ett otal utbildningar idag är rena tramset.
   I USA rasar redan debatten…Ge fan i collage och börja jobba!

   Gillad av 4 personer

 6. Att värma fötter skriver:

  En del tänker linjärt. Att all utveckling går framåt. Mot vadå? En slags högre och intelligentare nivå? Att människans egen utveckling utgör en parallell gren till teknikutvecklingen, med förmåga att omvandla oss till en ny och bättre människosort. En slags klokare variant. Lite av Trofim Lysenkos tänkande. Att miljön betyder allt. Att generna kan tyglas utefter en företrädd ideologi.

  Andra kulturer tänker cirkulärt. Att människans tillvaro går i cirklar. Gener i en och samma genpool. Lite olika fördelat. Lätt att tänka så när man lever nära naturen. Samma myror i år som förra året. Samma årstider. Och samma människor, fast de kommer och går. Som allt övrigt. Samma sol och måne. Med en upprepning av ebb och flod.

  Det ekologiska rör sig i cirklar. Och den evolutionära utveckling som ändå sker handlar ytterst om den egna överlevnaden. Och den påverkar både bacillen, hästmyror, och människor.

  Talet om könsroller andas gammalt 60-tal. Då den mesta formativa kraften sades bestå av indoktrinering. Alltså miljöpåverkan. Och att männen tagit allt för stor plats. Man brydde sig då enbart om maktens män. Som gavs beteckningen det styrande patriarkatet. Föga uppmärksamhet gavs den vanlige mannen. Han som plogar bort snön eller sandar mitt i natten, innan dagens busstidtabell kickar igång. Män förekom tydligen som stora och små. Varför bry sig om de små? De som plogar gatorna. Och kanske är större.

  Fastän människor påstods vara en produkt av miljön, så fanns där ändå något arkaiskt som gnagde. Som ständigt blottade sig som hona och hane. Inte bra tyckte en del. För många hanar i toppen av maktens pyramider. Där det verkar vara trevligt att befinna sig. För makt tycks kunna värma en frusen själ. Vi honor måste kämpa oss dit. In mot murstockens mer ljuva värme.

  Och det gick riktigt bra. Men på vägen blev männen överflödiga. Hamnade i kylan. För nu var det plötsligt det honliga som tagit över och satt sig på makten. Mannen förvandlades rentav till en perifer och onödig biprodukt. Någon som möjligen kunde värma frusna fötter, under täcket. Som vissa underåriga pojkar. Istället för ett patriarkat hade vi nu fått ett matriarkat.

  Tacka fan för att männen håller tyst. Tillbaka till ruta ett – fast nu tvärtom.

  Det linjärt tänkta kan få dessa följder. Medan det cirkulära tänkandet ser annorlunda ut. Där ser man till det gemensamma. Till ett arbetslag, där man arbetar tillsammans och respekterar var och ens olikheter. Utan att klassificera i bättre eller sämre. Ser till uthållighet och funktion. Till ett samarbete. Ett linjärt tänkandet handlar om att klättra. Och klättra högt upp. Oavsett konsekvenserna.

  Gillad av 5 personer

  • Johan skriver:

   Väl skrivet…
   Men, män finns överallt. Bara inte i offentligheten längre (utom på Youtube där dom snickrar, bygger och uppfinner utav bara helvete). En riktig man kan inte längre bli sedd i SVT utan att tappa i status.
   När Kristian Luuk är det manligaste SVT har i rutan…Well, says it all.

   Gillad av 3 personer

 7. Göran Holmström skriver:

  Jadu Paula, riktiga män finns fortfarande i Sverige!
  Dock så undviker vi fjollträsk, eller någon av syskonsvulsterna så gott det går.
  Hur känns vi igen? Vi luktar annorlunda,
  Bland annat skog och lite rök, en skvätt bensin eller diesel kan förekomma.
  Utseendet avviker från normen med,
  Pilsner axlar och breda bakar i manchestertyg finns inte. Valkiga händer som snickrat eller byggt saker finns, till det starka armar och ben som är vana att bära saker..
  Ett tryggt utseende finns med, till det en personlighet som faktiskt svär och kallar saker för deras rätta namn.
  Men kanske umgås du inte i kretsar med riktiga män?
  Vi håller oss lite för oss själva, och ruskar på skallen åt dårskapen som drabbat landet. Hen existerar inte i vår värld, ej heller CISman, kvinnor delas inte in i 14 undergrupper med olika namn beroende på varumärke. Vi riktiga män gör det enklare än så. Påsättningsbara snygga kvinnor, påsättningsbara alldagliga kvinnor och otrevliga kvinnor.
  Just detta avskyr feministerna, då dom varken fått uppfostran eller vettet att sköta om sig via modersmjölken, därför hamnar dom jämt i kategori tre bland riktiga män.
  Avfärda inte mig som dryg, nu har du fått glimt av riktiga män och deras osminkade inre. Kanske är det en netflix man som föredras ändå.
  Med vänlig hälsning Göran.

  Gillad av 8 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Du tog orden ur munnen på mig!

   Paula, kom ut från sta’n. Det kan hända att där finns en och annan övervintrad karl där men många är de inte. Du går väl inte på pudelutställning och väntar dig se Gamle Grå, Paula?

   Nej, kom ut på landet, Paula. Gör en reportageresa.

   Bara att välja gubbe och e-posta förfrågan.

   För män springer i regel inte på såna där kafferep och syjuntor till seminarier; det är som eljest med sådant. Man släpar sig dit om man blir tvingad, och ursäktar sig så fort man kan.

   Jaha, det är problem. Problemet är att en del män är omanliga. Jaha, men säg det till dem då. Och välj en riktig man om det är det du vill ha, men då räknar han med att du ger lika bra som du tar. En riktig man, liksom en riktig kvinna, vill inte ha ett mjäkigt mähä. En fyr i ångestens mörka natt, något att hålla i när stora åskan går, någon att skydda och värna och vaka över och någon som är minst lika stark som man själv.

   Inte nån velour-vampyr som går omkring och känner av stämningen, ägnar sig åt tarmsköljning, och primalskriker under taktilterapi. Inte nåt hen med lökfrissa och oljat läppskägg som nån bysantin.

   Ut och leta! Profeter, berg, du vet.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 7 personer

  • Kronblom skriver:

   Göran, du glömde starka armar, grova som Boaormar. Man får ofta trevliga och spontana kommentarer av unga damer trots att man nästan är jämngammal med deras mor- och farföräldrar. Blyga är de inte heller. Jag tror att det finns en större osäkerhet hos unga män idag än när jag var ung. Det tänks för mycket, mindre prat och mer handling.

   Gillad av 1 person

 8. Sten Björnberg skriver:

  Kvinnofällan

  Att vara artig och förkommande
  mot kvinnor har mamma mig lärt,
  vad det i dag kan vara värt
  Det gäller att se upp
  så man inte granskas under lupp
  vilka avsiker har den där ?
  inga alls jag svär.
  Men ingen tror mig ändå
  det är bäst att skyndsamt gå

  Gilla

 9. Sten Björnberg skriver:

  Öppet brev till #metoo rörelsen

  Jag går med högklackade, ja
  då vickar man på rumpan så bra.
  Så tight som möjligt ska det va
  allt skall synas mycket bra.
  Så mycket bart som det bara går
  skönt befriat från allt hår.

  Läpparnas färg skall lysa klart
  locka till kyssar såklart.
  Ögonbrynens svarta färg som kontrast
  lockar till ögonkast.
  Smycken som glittrar härligt
  skall fresta begärligt.

  Urringning djup och fin,
  skall locka männen att titta därin.
  En frestande makeup
  lockar varje manlig tupp.
  Allt som låter sig göra
  för att mannen förföra.

  Frestelsen är ett hot
  som är svår att stå emot.
  Men sänk din blick min vän
  titta inte in i ögonen,
  det kan vara farligt
  bäst att ta det varligt

  Ööö

  Gillad av 4 personer

 10. Göran Fredriksson skriver:

  Det är kvinnor och de feminiserade männen, bl.a. av HBTQ-are, som främst driver på massinvandringen från patriarkala kulturer. Dessa grupper har historiskt sett aldrig haft uppgiften eller ens förmågan att försvara reviret och svenska män har svårt att göra detta när de ständigt motarbetas av sin egen befolkningsgrupp.

  De som redan nu får betala priset är, som Johan Westerholm skriver idag, kvinnorna. Vi svenska män som hittills varit revirförsvarare har passiviserats av det motstånd vi möter i den egna befolkningen och har svårt att utöva vår historiska mansroll som revirförsvarare. Vi får väl invänta utgången av kampen som slutligen kommer att stå mellan det feministiska Sverige och det importerade patriarkatet. För min del kan jag leva i såväl ett feministiskt samhälle som ett som domineras av islam. Vikingarna kunde byta religion så varför skulle inte svenska män även kunna anpassa sig till ett samhälle där mansrollen får ett formidabelt uppsving. Vi kommer väl inte springa till moskén oftare än vi nu gör till svenska kyrkan.

  Svenska män kommer bli extremt värdefulla i ett sådant samhälle. De flesta av oss är begåvade, välutbildade, uppfinningsrika, arbetssamma, ärliga och vi har tillsammans med våra kvinnor, innan dessa blev så övermodiga att de tror sig kunna klara sig utan männen på samhällsbyggarnivå, skapat ett av de bästa samhällena i världen. Det skall vi nog kunna fortsätta med även under nya religiösa förtecken som innebär att kvinnorna tvingas tillbaka till hemmen. Konkurrensen med kvinnorna om de lukrativa jobben kommer bli avsevärt mindre. För kvinnorna blir det däremot en stor förändring som de dock själva har skapat förutsättning för.

  Gillad av 3 personer

 11. Sten Björnberg skriver:

  ATT VARA MAN

  Jag är född till man
  stolt över vad jag kan
  jag vill vara han

  Uppfostrad i kvinnors värld
  har jag blivit lärd
  att skydda hennes härd

  Att ta initiativet på ett belevat sätt
  har dom lärt mig är rätt

  En kyss på kinden förväntas av en del
  andra tycker det är fel

  En kram skall göras på rättan sätt
  det är inte alltid så lätt

  Uppmärksamhet förväntas av dig
  det gäller att vandra på rättan stig

  Du förväntas ta initiativet
  så är det skrivet

  Du förväntas konversera
  vara rolig artig med mera

  Balansen är svår
  jag gör så gott det går

  Det missuppfattas av en del
  vad gör jag för fel?

  Men uppskattas för det mesta
  av de allra flesta.

  Så har mig min mamma lärt
  vad det i #metoo sammanhang
  nu kan vara värt

  Att somliga män är svin är klandervärt
  och inget som jag mig lärt

  Att fresta en man är kul
  men leder ofta till strul

  Jag är stolt att vara man
  jag gör vad jag kan
  att kvinnors behov anamma
  det har jag lärt mig av mamma

  Gillad av 5 personer

 12. Laura skriver:

  Som gammal och redan gammalmodig som ung, så är jag inte så osäker på vad jag ser som manligt och kvinnligt. Dessutom har jag som bokälskare alltid försvunnit in i Nora Roberts värld när livet behöver lättas upp. En av världens mest sålda författare. Overkliga sagor, ”tantsnusk” och kiosklitteratur, javisst, men med osvikligt sunda värderingar kring manligt och kvinnligt och frisk sexualitet. Vad alla åldrar behöver, men absolut vad varje trettonåring borde läsa mycket av och hitta förebilder i, inte minst trettonåriga killar.
  Manlig styrka kan absolut ses som muskelstyrka men målmedvetenhet är det som ger egentlig styrka. Ihop med pålitlighet och behärskning. Kvinnligt och manligt är komplementärt – och vi som har haft lyckan att slippa brottas med om det som känns rätt inte skulle vara politiskt korrekt – vet hur man som par kan komplettera varandra, bli starkare ihop och bejaka varandras särskildheter. I medgång och motgång. Livet är ju verkligen ingen saga med förutsägbart lyckligt slut. Och apropå fin litteratur och ytligare sådan, så är jag säker på att Jane Austen skulle ha varit sin tids bestseller av kiosklitteratur, om det hade funnits kiosker i England för tvåhundra år sedan.

  Gillad av 2 personer

 13. A skriver:

  Jag skulle nog föredra nån mer råbarkad verksamhet, om jag skall vara ärlig. Vi kan väl ses i ditt garage istället Göran, elda och ta några whisky? Vem gillar inte grobianer som oss? 🙂

  Mvh A

  Gillad av 1 person

  • Göran Holmström skriver:

   A du o alla som vill är välkomna, grilla whiskey o varva motorcyklar tills öronen ringer ! Jag är på omgående.
   Bara boka en dag.
   Om någon riktig kvinna vill hänga på så välkommen, jag e upptagen med världens bästa tant, men strippstången e ledig och har några polare som är singlar
   Mvh Göran.
   Ps är det råbarkat nog, Bad to the bone med George Thorogood som inledning.

   Gilla

 14. Martin A skriver:

  Er som prioriterar att vifta på svansen för etablissemanget i Sverige får väl klara er utan män? Kvinnorna i dissidentrörelsen har det mycket bättre ställt, de har ett överflöd av män. Män som har mod och resning nog att vägra underkasta sig er i PK träsket.

  Gillad av 1 person

 15. ts skriver:

  Detta är inget för mig, handavridande och så skall den enda karlen på scenen vara arab, give me a break. Något av en björntjänst. Kanske lite bläckfiskmän dyker upp.

  Gillad av 2 personer

 16. Göran Holmström skriver:

  Funderat en hel del över denna krönika.
  Insåg att jag inte tog den på allvar tiilräckligt mycket.
  Förlåt mig, jag fattade inte att män i olika åldrar kunde lida så mycket över sin mansroll. Jag tog det inte på fullt allvar, jag trodde att det var några hen män riktiga fjollor som led endast.
  Men det verkar som hjärntvätten tagit bra många fler uppenbart.
  En del av mig vill klappa och tycka lite synd om er.
  Men näe jag anser att ni har ett eget ansvar i att hitta mannen i er!
  Ni har fan tame fått allt på räkmacka,
  Daltade genom förskola och skolan.
  Hur många dagar gick ni hem med näsblod och fick en föreläsning i hur vettigt det var att slå först och hårdast? Eller gå hem med en blodfylld gummistövel efter ramlat ner från ett träd och landat på en pinne som gick in i benet och trängde in så bara skinnet på framsidan höll emot.
  Klantskalle var ordet, hasselnötterna i fickan man plockade till sin älskade pappa vägde lätt då, ens blodiga manchesterbrallor var stela och bruna av det torkade blodet.
  På sjukan så tog dom fram jätte topsen och rensade sårkanalen utan bedövning
  Jag lät inte en tår falla, svaga pojkar gråter trodde jag då!
  Idag lipar jag för allt, nej ni behöver köra en reality check på er inre styrka!
  Vilse och bortskämda så söker ni er mamnas kjolar att gömma er i.
  Ordet knulla har tappat all potens för er, blekt så letar ni efter en identitet eller en mening.
  Vilse kan vi alla vara. Ni söker en manlighet och en identitet.
  Jag söker en mening med allt.
  Fan vet vad som är mest patetiskt.

  Gilla

 17. lookslikeanangel skriver:

  VAD ÄR DET SOM MAN SÖKER HOS MÄN

  Jag tror det är äkthet, autenticitet, genuina män.

  Inte utseende, (men det är klart bra om man tvättar sig ibland!).

  Inte pengar, (men det är rätt trevligt att kunna betala räkningarna
  plus gärna någon guldkant!).

  Ganska allmän-mänskligt egentligen.

  PS Lite humor ger gräddfil! DS

  Gillad av 1 person

 18. Johan skriver:

  Jag tycker frågan ”hur ska jag vara som man” är irrelevant om man ställer den till andra. Du kan få lika många svar som personerna du frågar.
  Det är du själv som bestämmer dig för vilka egenskaper du tycker är värdefulla och som du ser upp till hos en man och lever sedan som du lär.
  Så att du kan känna dig i harmoni med ditt jag och din gärning. Ingen annan än du själv bestämmer vad som är en bra mansroll. Även om många bra gärna skulle vilja försöka. Men de tar inga konsekvenser av ditt handlande så du bestämmer.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.