Patrik Engellau: Olika linser

Patrik Engellau

OPINION David Brooks heter en tyckarjournalist på The New York Times som jag uppskattar. Nyligen gjorde han en observation som möjligen är klargörande. Det handlar om tyckarskribenters och andra journalisters vedermödor i det aktuella samhällsklimatet. 

Med mina ord säger Brooks ungefär att journalistik bygger på Händelser. Journalister Rapporterar om dessa Händelser. Förr i tiden, när det nu var, erbjöd processen inga stora problem ty läsarna hade samma Lins som journalisterna vilket betyder att alla tolkade Händelserna på ungefär samma sätt även om olika läsargrupper värderade Händelserna olika sätt eftersom en del var exempelvis bankdirektörer och andra var miljöaktivister.  

Numera, säger Brooks och det är kanske begåvat tänkt, har läsarna inte längre samma Lins varken som varandra eller som journalisten. Journalisten berättar om Händelser precis som han alltid gjort men läsarna reagerar inte som de gjorde förut. Kanske reagerar de inte alls:  

Något underligt har hänt med händelserna i vår tid. De har slutat utöva något inflytande på politiken så som de gjorde tidigare. Vi har fått uppleva gigantiska händelser som impeachment, utfrågningarna av Kavanaugh och Mueller-utredningen. Händelserna kommer och går och har inte minsta påverkan i opinionsmätningarna eller i det politiska landskapet eller i bedömningarna av Donald Trump. 

Det som bekymrar Brooks, om jag får vara lite krass, verkar vara att allmänheten inte längre bryr sig så mycket om vad media, som sedan årtionden vant sig vid att vara inflytelserika, har för uppfattningar. Folk kanske inte ens tror att journalisternas Rapporter på ett korrekt sätt återger verklighetens Händelser.  

Att jag tar upp detta beror på att The New York Times har varit och fortfarande är en erkänd kvalitetstidning, att Brooks alltid för mig framstått som en hederlig och sanningssökande journalist och att denna artikel ter sig som ett nödrop från en människa och en institution som misstänker att tiden hotar att gå ifrån dem. Det känns som ett nytt tonfall, ett nytt ”sound” i samtiden. Gamla kvalitetstidningar förstår att de måste förnya sig om de ska bli relevanta. ”Det här är ett fantastiskt tillfälle för oss att tänka på vårt jobb på ett djupsinnigare sätt”, säger Brooks. 

Det kanske inte blir någon sommar av den här svalan och jag kanske överdriver betydelsen av att The New York Times i alla fall i någon mån ifrågasätter sig själv. Men som jag sagt tusen gånger kommer alla nya idéer och stämningar från USA som – vare sig vi gillar det eller inte – är västvärldens kulturella centrum. USA har hittat på nästan allt stort, vare sig det är bra eller dåligt, som sedan spritt sig över världen, till exempel det löpande bandet, feminismen och rapmusiken.  

Sverige är ett kulturellt lydrike (även om vi ibland mopsar upp oss mot USA i politiken). Jag väntar på den första artikeln som uttrycker självtvivel i Dagens Nyheter.

77 reaktioner på ”Patrik Engellau: Olika linser

 1. pllay skriver:

  Och som vanligt springer Sveriges etablissemang fortare och vidare än någon annan nation då USA väl pekat ut riktningen.
  Men denna gång går det inte lika lätt för Sverige att byta riktning då USA, som nu med Trump, indikerar en ny riktning, denna gång har etablissemanget hunnit lockat in 2 miljoner nysvenskar till landet som blivit lovade all inclusive, dessa 2 miljoner litar på att Sveriges etablissemang står vid sina löften, annars blir de nog sura och känner sig lurade.
  Med dessa 2 miljoner som garant för ett fortsatt välståndssamhälle kan inte Sverige återgå till att bli resursskapande från nuvarande resursslösande utan våldsamma motsättningar och kriser i landet, ekonomiskt, kulturellt och politiskt.
  Denna gång har etablissemanget surrat folket vid masten och seglar nu för fulla segel mot vad som komma vill.

  Gillad av 21 personer

  • ts skriver:

   Jag tror det var Peter Thiel som pekade på att Kinas ekonomi bygger på att kopiera och stjäla men att detta endast betyder att de är 6 månader efter, så uppfattar jag Sverige visavi USA. Vi är det land som snabbast kopierar icke-teknologiskt idégods från USA.

   Gillad av 7 personer

   • pllay skriver:

    Ja, USAs intelligentia producerar trender som sedan provas och förkastas i samhället.
    En någorlunda fungerande demokrati i konsensus om konstitutionens okränkbarhet.
    I USA provas trenderna i en marknadsekonomisk miljö med starka frihetsideal.
    Då dessa trender tas upp av Sveriges etablissemang skall de förädlas och anpassas till vårt socialistiska samhälle.
    Eftersom det svenska socialistiska samhället är på alla tänkbara sätt överlägset det marknadsliberala Amerikanska så är ett negativt utfall av implementeringen av de förädlade trenderna otänkbart.
    Därav dessa rusningar ut i rent absurda extremer i Sverige, endast fullständiga katastrofer kan få våra utopister ändra färdriktning, men först efter att de funnit någon att skylla misslyckandet på.
    En Socialdemokrat eller utopist har aldrig fel, världen och folket har däremot ofta fel.
    Kanske detta pågående misslyckande kan få bort utopisterna för några generationer så Sverige kan återuppbyggas, annars är vi nog dömda till en plats tillsammans med tidigare socialistiska misslyckanden långt från gemenskap och framtidshopp, ytterligare en nation folk emigrerar från.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Man tolkar ofta fel utifrån fördomar. Jag trodde Sverige apat efter Öst Europa med alla dessa miljonprogram och denna betong. Så pratade jag med det med en amerikan och han konstaterade att USA var fullt av detta. Jag kände mig lite misstrogen, men så en em när vi tog oss från Charle de Gaulle flygplatsen in mot centrum och gare de Sud eller vad det heter så förstod jag bättre. Mil efter mil av den tristaste betong ghetton man kunde tänka sig. I all anspråkslöshet en insikt.

    Magnus Henriksson, professorn i nationalekonomi, hävdar i en intervju att den svenska skolan är inspirerad av USA. Där ser man, man tror att det har med ”socialism” att göra, men det har det inte alls!

    Gilla

   • Lars skriver:

    Kinas ekonomi bygger inte på att kopiera och stjäla även om det finns sådana inslag i stor omfattning. Du får läsa på.

    Gilla

   • ts skriver:

    @lars

    Jag litar mera på Peter Thiel som driver en mycket framgångsrik hedgefond. Det är inte bara wikipedia vid köksbordet för sådana människor.

    Gilla

  • Åke Sundström skriver:

   Maktens män kan inte ursäkta sig med att vara surrade vid masten, tillsammans med ”folket”. De sitter däremot själva fast i ett egenkonstruerat skruvstäd av falska undanflykter: Problemet är ingalunda olösligt – det är ”bara” det att inget regeringsalternativ har haft kurage att ta sig an uppgiften. Alliansregeringarna är lika skyldiga som Löfven och hans nya regeringskumpaner. Ett kollektivt svek mot de egna väljarna och mot det demokratiska systemet. Det finns inga ursäkter för passiviteten, bara ett ansvar att utkräva! Också av en den fjärde statsmakten som bidragit till mörkläggningen och smitandet.

   Gillad av 1 person

 2. Lars skriver:

  Det ligger mycket i observationen att händelser inte påverkar opinionen på samma sätt, men jag har en hypotes, som inte avser att det är propaganda journalistik eller öststatsliknande media (som i Sverige) där man tror man ska kunna bestämma hur människor tänker utan att det är en brist på sammanhang i flödet av händelser. Dels att det är agendajournalistik (media ljuger, inget att bry sig om vad journalister tycker), men också fokus på vad Brooks egentligen säger, att händelserapporteringen inte påverkar för man delar inte världsbild dvs man ser inte sammanhanget. Det är något liknande med individers minne av gamla tider som man blir varse på om man försöker skriva för eget behov en berättelse om sig själv. Man kan inte minnas alla olika händelser och man minns dem oftast när ett sammanhang (mönster)styr den egna tanken dithän. Dessutom översköljs vi av ”händelser”, alla trivialiteter, reklam, bludder från politiker och journalister och ”akademiker” och propagandister mm.

  Jag skummade ”Förorten” du rekommenderade. Ja, det liknar 70-talets förort med många rotlösa människor, men nu än värre med den mångkultur som finns där idag. Men slutsatsen var egentligen viktig: Civilsamhället med sådant som föreningsliv finns egentligen inte, det finns inga andra än bostadsbolaget som legitimt kan agera, aktiva i föreningsliv bor ofta inte där, På sitt sätt är boken en ironisk avklädning av mediaskvalet och politiker retorik t.ex. att polisen inte ensam kan göra jobbet, men hejdlöst rolig när han inleder med att han aldrig varit i förorten och tar spårvagnen till den. Näeh…..

  Det är också en bild av media i Sverige, av bristen på sammanhang i berättandet, och det är slående hur politiker och media fortsätter i samma tongångar som man gjorde på 70-talet på ungefär samma sätt.

  Men t.ex. hur många kan bilda sig en bred uppfattning om mellersta östern utifrån dagspress, SVT eller utrikespolitiska institutets skrifter? Inte många skulle jag gissa. Det är som den ensidiga rapporteringen kring Vietnamkriget som förmådde människor ta ställning för eller emot beroende på om de hatade kommunister eller tvärtom. Vi importerade redan då politiska skiljelinjer från USA. Och vi och de flesta sitter fast i det ännu.

  Gillad av 7 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   ”Det är något liknande med individers minne av gamla tider som man blir varse på om man försöker skriva för eget behov en berättelse om sig själv. Man kan inte minnas alla olika händelser och man minns dem oftast när ett sammanhang (mönster)styr den egna tanken dithän.”

   Ådalenskotten 1933 är exempel på sådan omvinkling och omtolkning som ska passa in i den egna agendan varefter den versionen sedan upprepas i oändlighet. Man efterkonstruerade och glömde detaljer som att de strejkande svårt misshandlade strejkbrytare och var mycket våldsamma. Man skapade en ensidig snyfthistoria att ha som politiskt slagträ och gjorde om det för att lura senare generationer. Upprepningarna skapade så småningom sanning av denna vinkelbild.
   Vissa krafter gör så delvis medvetet och delvis omedvetet så att det blir önsketänkande.
   Det går dock inte att förklara bort alla historiska beskrivningar som önsketänkande och förfalskningar. Man minns mer eller mindre klart. Jag brukar minnas helheten klart men kan missta mig på enstaka detaljer. Om något är viktigt så minns man och rationaliserar inte bort det från början om man är balanserad. Det mest brutala och värsta minns jag bäst.

   Gilla

 3. Skarprättarn skriver:

  Det är ett resultat av att medierna har en politisk agenda. Det är inte bara så att vi har olika linser, utan informationen genomgår ganska kraftiga verklighetsförvrängningsfilter innan de presenteras för allmänheten. Inte bara så att nyheter förvrängs, förvrids, tvättas och koloreras, utan det gäller även själva urvalet av nyheter.

  Medierna har visserligen alltid haft en politisk agenda, men i tryckpressen 2.0:s tid står det klart för alla genom tillgängligheten av andra medier. Med det menas inte bara så kallade alternativa medier, utan svenska medier av annan ideologi och utländska medier med större sakkunskap om det egna landet.

  Svenska tidningar är till exempel väldigt oroade över ”sverigebilden” och menar att utländska medier inte fattar någonting om Sverige. Men det motsatta är lika sant, det vill säga att svenska medier fattar väldigt lite om utländska förhållanden, vinklar det för inrikespolitiska syften och så vidare. Exempelvis är ”kinabilden” i svensk tappning en helt grotesk avbildning.

  Gillad av 4 personer

  • Klas Göran skriver:

   Precis: Partiet = det kinesiska folket = Kina = 5000 år av statlighet.

   Partiet utför Nationens vilja. Allt Partiet beslutar är i enlighet med den Kinesiska Nationen och det 5000 år gamla Kinesiska Kulturella Arvet.

   Den som säger något annat är en ensidig, rasistisk, imperialistisk fiende till det stora Kinesiska Folket.

   Är det ungefär rätt uppfattat?

   Gillad av 1 person

   • Skarprättarn skriver:

    Det var en väldig fågelskrämma du ställde upp! Nej du, det har ingenting att göra med Partiets självbild och propaganda. Du kan utan att kunna ett ord av språket jämföra rapportering i till exempel South China morning post (HK, inte Kina) med den som ges i svenska medier, och därefter försöka dra någon slags slutsats angående urval och vinkling. Om du kan språket och har erfarenhet av landet klarnar bilden förstås än mer. Det är inte begränsat till Kina, utan gäller många länder som vi har mindre kännedom om.

    Gilla

   • Klas Göran skriver:

    Säg det då direkt utan att använda dig av Trumputinistiskt kinamedkännande fikonspråk.

    Det lilla Sverige har t o m 2 st välinformerade kinakännare som man kan läsa om man vill. Sedan finns naturligtvis utrikisk press. Men nej, jag räknar inte RT och Folkets Dagblad som oberoende nyhetskällor.

    Gilla

   • Skarprättarn skriver:

    Försöker komma på vem den andre skulle vara… sionologer är också en del av etablissemanget, måna om att inte sticka ut hakan eller avvika från gängse massuppfittningar.

    Gilla

 4. Benjamin Dhover skriver:

  Tja, vad har hänt de senaste decennierna som fått denna ”epistemic explosion” att inträffa? Vad har fått det amerikanska folket att plötsligt sluta se allt genom samma lins?

  Om detta kan kvantifieras i en tidskurva borde denna vara väldigt intressant att lägga jämsides med utvecklingen av intersektionell och identitetspolitisk ”lära” på landets universitet.

  Jag har svårt att tänka mig ett bättre sätt att slå split i ett samhälle än att ständigt betona hur annorlunda just DU är, och hur det byggs upp ett ständigt växande regelverk för vem som förtrycker vem.

  Gillad av 1 person

   • Benjamin Dhover skriver:

    Och det var ett långt sätt att säga att du inte förstod poängen.

    Tyvärr går folk på den identitetspolitiska smörjan, blir ”woke” och ikläder sig offerkofta för (fyll i kryssade rutor här) och kan inte ens se en fin solnedgång utan att analysera hur den är en del av den strukturella vithetsnormen. Hur fan ska de kunna se på samhällshändelser med samma lins som de som de drillats bara är ute efter att förtrycka dem?

    Gilla

  • Anna Lindén skriver:

   För att svara på din fråga, Benjamin, så har internet vuxit fram under de senaste decennierna. Det är en teknisk förändring lika betydelsefull som boktryckarkonstens uppkomst på sin tid.

   Gillad av 5 personer

   • olle reimers skriver:

    Operation Mockingbird startade redan omkring 1950 via samarbetet mellan CIA och Washington Post/Associated Press men tog fart efter mordet på JFK. Samarbetet blev offentligt (men fortfarande okänt för den stora allmänheten) genom kongressförhören om morden på JFK, RFK och Martin Luther King 1978/79. Nyheter filtrerades och tillrättalas innan de distribuerades ut till medierna. Resultatet kunde bli skrattretande lika ”talking points” hos alla de stora TV-stationerna och de största tidningarna.

    Internet – precis som Anna Lindén påpekar – blev den brytpunkt där avvikande uppfattningar /undanhållen information kunde förmedlas till allmänheten.

    För mig personligen innebar den det ”röda pillret” när jag upptäckte att allt jag lärt mig om mordet på JFK var resultatet av Mockingbirdfiltret. På den vägen är det.

    Gillad av 1 person

  • Elof H skriver:

   ”Gigantiska händelser”

   Det han räknar upp är inga gigantiska händelser utan bara en del i det demokratiska partiets interna sorgeprocess. Om det är en gigantisk händelse så är det det totala föraktet för vår demokrati som demokraterna i USA visar.

   Gillad av 3 personer

 5. svenne skriver:

  ”Förr i tiden, när det nu var, erbjöd processen inga stora problem ty läsarna hade samma Lins som journalisterna vilket betyder att alla tolkade Händelserna på ungefär samma sätt……”

  Redan i rubriken till en artikel påbörjas slipandet av den författande journalistens egen lins. Därefter sker iakttagelsen av händelsen genom denna lins som givetvis innehåller de brytningsfel som artikelförfattaren är behäftad med.

  Med ”brytningsfel” menar jag här givetvis det vinklade synsätt som är orsakat av att journalisten kan vara indoktrinerad av någon tvivelaktig journalistutbildning, är tvingad av redaktionsledningen att hålla sig till en viss agenda, är angelägen om att verkligen visa att han med god marginal befinner sig inom åsiktskorridorens väggar eller kanske han själv drivs av hat mot något parti som betraktas som ”icke rumsrent”.

  Exempel på rubriker är de som skrivs efter ett bråk mellan NMR och AFA i samband med en demonstration. Här framhålles alltid att NMR har varit upphovsmakare till bråket trots att NMR har haft demonstrationstillstånd och de så kallade ”motdemonstranterna” har startat det tumultartade förloppet. Rubriken kan då vara formulerad som ”Nazistbråk”.

  Exempel på vinklade artiklar är de ”snyftrepotage” – många gånger formulerade mer eller mindre som sagoberättelser – där baktanken är att försöka ändra t.ex. ett utvisningsbeslut. Givetvis gör dessa journalister sig till åtlöje då de producerar dylik smörja som väldigt få läsare tror på, men den ”rumsrena journalistiken” håller nu på att gräva sin egen grav och detta är enbart glädjande.

  Gillad av 6 personer

 6. Fredrik Östman skriver:

  Självtvivel, må dä, men någon självkritik var det ju inte. Inte heller har man rapporterat sakligt om de händelser det refereras till: till Demokraternas illegala seriestatskuppsförsök och usurpation av presidentens befogenheter. Ett vidrigt skådespel.

  Gillad av 8 personer

 7. Som vanligt i joggingspåret skriver:

  Jag tycker mig ha förmärkt att mer traditionell nyhetsbevakning i teve har kommit att ersättas av korta socialreportage. Vad nu de har i en nyhetssändning att göra? För inget har egentligen hänt. Samma gamla narkotika och missbruksproblem som förr. Och våld i nära relationer. Och att någon människa mår allmänt dåligt, med tillhörande intervju hemma i köket eller på en parkbänk. Man riktigt känner hur ett redaktionsgäng sitter på ett morgonmöte och spånar fram dagens ”händelser” – Vad skall vi göra i dag då? Och att man samtidigt blundar hårt inför allvaret i dagens samhällsutveckling. Man tillhör ju ett kompisgäng som lutar åt samma håll.

  Av det harmlösa skapar man nyheter. För att mota bort allvaret. Publiken måste lugnas. Utom när det gäller klimatet. Där måste panikångesten kittlas på daglig basis. Annars är allt som vanligt.

  Jag får känslan av att ju allvarligare samhällsutvecklingen blir, ju harmlösare blir nyhetsinslagen. I en slags aktiv moteld. Att den redaktionella energin mest går åt till att fylla nyhetssändningen med det som kan distrahera. Som fyller tid. Ibland avbrutet av att man agerar brandsoldat. Man önskar släcka något som pyr i folksjälen.

  Nyss intervjuades en forskare från Brå. Överfallsvåldtäkterna hade inte alls ökat. Inslaget ville ge sken av att allt var som vanligt. Ingen effekt av den storskaliga migrationen gick att finna. All oro var obefogad. Man släckte fake news.

  Våldtäkter går naturligtvis att kategorisera. Gruppvåldtäkter är en beteckning. Våldtäkt i nära relationer en annan. Det kan också gå mycket snett när tjejer är onyktra i fel sällskap. Eller efterfesten urartar. Intrycket som gavs i reportaget var att joggingrundor alltid inneburit ett visst faromoment för kvinnor. Lika harmlöst i dag som på 1960-talet! Där fick du Svensson – en knäpp på näsan. Du är enbart fördomsfull. Inbilla dig inget annat. Papperslösa unga män har inte alls påverkat statistiken. Egentligen innebär det att överfallsvåldtäkterna minskat. För vi är ju ett par miljoner fler i dag än i går. En migrationens mindre uppenbara välsignelser.

  För mig blir traditionell media mer och mer irrelevant. Man blir infantiliserad som tittare. Betraktad som icke tänkande. Man tvingas därför att i allt högre grad vända sig till alternativmedia. Eller gå utomlands. Men utan att förlora sitt kritiska sinnelag. Det har i alla fall blivit uppövat genom åren.

  Gillad av 9 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   SOM VANLIGT I JOGGINGSPÅRET skrev: ”Av det harmlösa skapar man nyheter. För att mota bort allvaret. Publiken måste lugnas. Utom när det gäller klimatet.”

   -Ja exakt. Om en ost från Cypern som tillverkats enl fel principer pratar man 17 minuter i Aktuellt medan ett brutalt dubbelmord i Sthlm får ett par sekunder utan kommentarer och analyser.
   Det är helt groteskt.
   Men när vädret är normalt försöker man finna något extremt även i det, för att skrämma upp oss om just det vi inte kan påverka, då vi inte kan lägga veto mot Kinas kolkraftverk och den globala befolkningsexplosionen och utvecklingsländernas bilism-explosion och gigantstorstädernas rykande trafikinfarkter.

   Gillad av 2 personer

 8. ts skriver:

  Jag undviker all systemmedia, för de vägrar se den spricka som uppstått mellan människor som kan beskrivas stå mellan de som inser vad som byggt väst, värderingar som har sitt ursprung främst i kristendomen, samt den vetenskapliga metoden -och de som är förrädare, samt dess invandrade allierade. Media står antingen på förrädarnas sida eller förstår inte detta, och allt de gör blir därmed förutsägbart och ointressant. Trots att media inte ser denna växande klyfta så ser vanligt folk den, och fler och fler hoppar över, men det brådskar tror jag många uppfattar. Det är som en gigantisk förkastning som öppnat sig och den kommer aldrig att slutas. Jag tror vi snart kommer att se ett strömhopp till västerlandets sida av avgrunden då fiskstimmet börjar delas upp och kvar blir vänsterliberala aktivister, vissa invandrargrupper och de som har för mycket att förlora att stå.

  Den gemensamma marken är nu som den Gråben brukar beträda:

  Gillad av 6 personer

  • Lars skriver:

   Riktigt förnuftigt beskrivet TS, jag håller alldeles med, det finns kanske hopp om dig….men frågan är rimligen också vad som komma skall.

   Gilla

  • Lars skriver:

   Systemmedia och alla tyckare kan man gott undvika, leta på text TV eller fakta som Omni (det är tillräckligt kortfattat). Jag bryr mig allt mindre om vad politiker säger (och definitivt inte åsiktsjournalister och debattörer i allmänna media (PK är nog inte ens rätt benämning)). Jag väntar på åtgärder av olika slag, beslut av relevanta beslutsfattare. Tycker det har pratats tillräckligt i media.

   Gilla

 9. Aurora skriver:

  Nä, det blir nog ingen sommar av den svalan. Låter som väldigt pk-korrekt självkritik. Lika pk-korrekt eller falskt som en eventuell motsvarande i DN-självkritik skulle vara. Lika falskt som när maktpartierna står och säger att de ska ta folks oro på allvar. Inget annat än förakt och mundiarre.

  Gillad av 2 personer

 10. Jan Andersson skriver:

  New York Times är väl en motsvarighet till DN, fast tvärtom förstås; förr en tillförlitlig och välgjord morgontidning för de i storstaden, men utan större relevans för landsorten, även om tidningens status gjorde att många i trenchcoat och hatt stoppade den innanför remmen på resväskan bredvid kommunikationstabellen, även i Göteborg och Malmö.

  Båda tidningarna har emellertid urartat på senare år till att vara extremvänstermegafoner. New York Times har erkänt att så är fallet och nästan bett om ursäkt. När händer det på DN?

  Gillad av 3 personer

 11. Aha skriver:

  Oklart hur många som läser, tittar och lyssnar på alternativ media i USA men det kan vara det som har börjat ge folk andra linser vari världen skådas. Etablerad media tappar helt enkelt problemformuleringsprivilegiet. Den vänsterliberala sörjan som Åkesson säger utmanas (rätteligen) av andra åsikter. Journalistens självtvivel i NYT verkar inte nått därhän att förstå att folk inte köper deras förklaringsmodeller.

  Journalisten ger uttryck för en spirande sjukdomsinsikt men en saknas den rätta diagnosen – ungefär som i Sverige.

  Gillad av 1 person

 12. Steven Jörsäter skriver:

  Jag tror att Patrik är för snäll mot NY Times. Den har varit en kvalitetstidning men har numera utvecklats till en boulevardtidning med billig propaganda om Trump och klimatet som specialité (även om det finns andra avdelningar som alltjämt har högre kvalité). Det har läsarna upptäckt till Brooks förtvivlan. Numera läser jag den främst på samma sätt som jag läser DN och som engelsmän antagligen läste den nazistiska tidningen Völkischer Beobachter under kriget för att förstå vilka grepp som är aktuella för dagen i propagandan. Analysen av den internationella politiken ger jag inte ett dyft för.

  Bäst exemplifieras väl detta av det enorma utrymme som impeachment av Trump upptar (liksom i svenska tidningar). Det handlar om en politisk petitess som upprör det demokratiska partiets potentater men ingen annan. För medelamerikanen är det helt betydelselöst. Denne vill istället ha fortsatt jobb, minimal invandring, låga skatter, frihet från feminism och rätt att fortsätta bära sitt vapen. Och det levererar Trump. Därför blir NY Times skriverier om impeachment ointressanta. Men det är förståeligt att Brooks är besviken över att propagandaapparaten inte längre fungerar.

  När det gäller DNs effektivitet räcker det att titta på det gamla moderpartiets, liberalernas, opinionssiffror för att konstatera att det fungerar inte bra där heller.

  Gillad av 7 personer

  • olle reimers skriver:

   NYT:s motsvarighet inom televisionen heter CNN (Criminal Network News, Commie NN; etc.).
   Jag tvingar mig själv att se på den varje dag och fascineras över den totala skamlösheten i den ensidiga propagandan. Varje gång skickar jag min ohörda fråga in i rutan: ”hur orkar du”?

   Allteftersom tittarskaran minskar minskar också förmågan att betala medarbetare för att spy ut sina lögner. Hoppas kan man alltid.

   Gilla

 13. Göran Holmström skriver:

  Nja Patrik du får nog skilja på ideer och trender, annars haltar din text en hel del.
  Gällande ideer och uppfinningar så låg lilla Sverige mycket bra till, Elsvetsen, Kullagret,Kylskåpet, Aga, Nobel och Tertrapack för att nämna några, om det inte varit för socialdemokraterna så och deras vanstyre så hade vi alla badat i pengar förmodligen som spinn off på alla dessa stora tänkare.
  Som jag ser det så är Sverige världsunikt, vi lyckas som land importera det absolut sämsta från precis alla kulturer, Ryssland var inte bara uselt deras idrottsmän och forskare höll världsklass under kommunisttiden,
  därifrån har vi bara tagit det sämsta, USA även där snott det sämsta!
  Inte kan en människa bygga en förmögenhet med två tomma händer i Sverige, glöm det alla precis alla motarbetar en från myndighetshåll.
  Klart att alla trender som går ut på att förtrycka människor älskas av dom styrande, jag är helt säker på att dom hatar vanliga människor, hur jag än vrider och vänder på pusslet, så är det dit jag kommer.
  Mvh Göran.

  Gillad av 6 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Jodå Göran. Visst kan en människa bygga en förmögenhet i Sverige även om man startar med två tomma händer. Spotify och Mojang har ju gjort sina skapare hyggligt rika. Men du måste ha en bra idé. I rätt tid.

   Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Uppstriger solen, visst har du rätt, det går.
    Men det jag menar är att i exempelvis Amerika så räcker det att vara grymt bra på att knacka plåt o kunna bygga bra roddar. Det räcker för att försörja sig o familjen.
    Men här hemma så äter skatterna bort alla möjligheter att vara lite bättre än omgivningen och klara sig bra på kunskaperna.
    Mvh Göran.

    Gilla

   • Palle9 skriver:

    Göran Holmström: Bra poäng – de exempel, som ges i diverse kommentarer på rena undantagsfall (Gates, Kamprad etc) är löjeväckande i sammanhanget – sådana kommer alltid att finnas och även dessa är förstås värdefulla, nej det viktigaste för gemene man är att utbildning och erfarenhet lönar sig att investera tid och ansträngning i. Ett samhälle där detta ej tillräckligt premieras befinner sig i utförsbacken.

    Gillad av 1 person

  • A skriver:

   Göran jag vet inte hur många gånger någon bara lågmält konstaterat, för mig: ”Men du vet, man kan inte jobba ihop några PENGAR i Sverige”. En som jobbade på samma arbetsplats när jag var i tjugoårsåldern, han var nog kanske fyrtio då, han var så förbannad att han inte blivit bankrånare istället. På fullt allvar, besviken på sig själv, 🙂 istället arbetade han och visste att det var dödfött i det här landet. Ganska kul tycker jag, jag kan se hans ansikte framför mig. Diverse större grejor hade nog hänt då också. Men det är ju inte jättkul att ha uppbåd efter sig heller. Det är smartare att skriva in rånet i lagen istället.. Plocka 75% vid källan istället.

   Mvh A

   Gillad av 3 personer

  • Lars skriver:

   Bygga en förmögenhet med tomma händer, nej det är det ingen som kan, inte heller i USA det krävs att man har en affärside som håller, att man kan attrahera externt kapital och det kräver att man förstår det egna samhället och hur det fungerar. Det gör inte de flesta. Så att skylla andra för dina egna misslyckanden visar att du inte förstått. Du måste ju arbeta med de lönekostnader som är ett faktum alternativt svart arbetskraft, Jönsons entreprenad tänkande har ingen framtid i ett högeffektivt land. Ilja Baytlan har byggt en miljard förmögenhet på kort tid genom kunskap om det offentliga och finansiering, så visst går det (men i hans fall är affärsideen beroende av brist på kunskap på den offentliga sidan), hela iden bygger på lånefinansiering av att överta samhällsfastigheter med långa kontrakt där det offentlige egentligen har tillgång till lånefinansiering med lägre räntor, men har behov att kortsiktiga försäljningsintäkter, ungefär som när kommunerna säljer av delar av sina bostadstillgångar för att få in kapital att renovera för, det utländska kapitalet står i kö.

   Välkommen till oss övriga som inte heller förstått hur det fungerar i samhället och inte har byggt förmögenhet. Vi är många!

   Dessutom vill jag nog påminna om 2:3 reglerna som gör det mycket skatteförmånligt med egen firma, något som utnyttjas alltmer i yrken som advokat mm. Det är bara vi vanliga löneanställda som inte kan bygga kapital. Vi har varit för dumma!

   Gillad av 1 person

   • A skriver:

    Jag känner folk som gjort en hel del affärer med kommuner Lars, det är inte vad det verkar. Glöm inte vems pengar det är kommunerna ”förvaltar”, det är andras pengar, herrelösa pengar. Det är den typen av insikter det handlar om. Inte raketforskning.

    Mvh A

    Gillad av 2 personer

   • Lars skriver:

    A: Jag har inte glömt vems pengar man förvaltar. Jag har gång på gång uttryckts min kritik och min undran över hur det fungerar, men vad du framför om det offentliga kan du kanske precisera? Jag har jobbat i det privata för storföretag och jag är väl medveten om hur det skiljer sig åt mellan företag och företag och jag är också mycket medveten om hur man på varder sidan idylliserar den andra sidan eller förvanskar och ser ned på. Generellt tycker jag borgerliga politiker och lobbyister verkar ha en mycket grund uppfattning om hur privat verksamhet fungerar och det kan man ju förstå, de har ju aldrig egentligen varit anställda där, aldrig kravlat sig upp i hierarkierna utan blivit anställda som informatörer eller liknande. SÅ berätta A! Vad är det du tycker är väsentligt?

    Gillad av 1 person

   • Stefan Sewall skriver:

    Anonyma socialister skrev: ”Bygga en förmögenhet med tomma händer, nej det är det ingen som kan”

    -Det är många som gjort. Senast Zuckerberg, Jobs, Gates, Kamprad. Påfallande ofta hör man om succéer och rikedomar skapade ur enkla idéer.
    Svensk beskattning är dock ett svårt hinder. Jag känner till många uppfinningar som gjorts av svenskar i Sverige som tagits utomlands och där blivit till världssuccéer och skapat stora pengar. I Sverige är systemet så konfiskerande att det skall vara nästintill omöjligt om man inte fuskar med skatterna. Det är socialisternas avsikt att ingen skall kunna lyckas. Alla skall vara fattiga. Jag har socialistiska släktingar som förfäktar att om alla är lika fattiga så accepteras det och folk är inte missnöjda (liknöjda). Jag har hört sådana vidriga idéer till leda under hela livet.
    Jag avskyr allt vad socialistiska förnumstiga kommentarer heter ofta framförda av latmaskar som ändå aldrig skulle jobba 14 timmar om dagen 7 dagar i veckan för att verkligen försöka lyckas.

    Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Lars Ilya Baytlan har genom kompiskorruption och falskspel byggt sin förmögenhet.
    Det jag menade var att skapa något varaktigt samt något som gagnar andra! Och det är svårt i socialistparadiset utopia.
    Att svindla sig till pengar det kan vem som helst göra..
    Men för mig ör det beteendet uslare än mord, då förblir jag hellre utan pengar. Mvh Göran.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Stefan, jag sa inget av det du tycks invända mot. Just Bill Gates är intressant eftersom hans mamma satt i IBM’s styrelse när IBM kommit på att man skulle ge sig in på PC marknaden, men saknade ett operativsystem, så man valde PC-DOS, som sedan döptes om till MS-Dos, en product källarföretaget Microsoft köpt från ett annat litet företag. När IBM sedan ett par år senare släppte sitt egenutvecklade operativsystem för PC, så slog det inte igenom på marknaden trots att det var en mycket mer stabil och kompetent produkt. Orsaken troligen att marknaden var skeptisk till att sitta i knä på dåtidens monopol dvs IBM. Att IBM satsade på PC medförde att PCn blev standardiserad avseende konfiguration och slog igenom på bred front. Innan dess fanns alternativa märken som Atari m.fl. Sedan tog det många år innan Microsoft kom fram med en tillräckligt stabil och kompetent produkt för att företagen skulle köpa in mer än att ha PC som enstaka, fristående ordbehandlingsprodukter, närmre tio år tills Windows 98 och Windows NT kom ut på marknaden. Så Gates är inte exempel på att starta med tomma händer, men det är en otrolig resa som Microsoft gjort till global dominans, det ska ingen ta ifrån dem.

    I Sverige är det ändå IKEA som mest imponerar. Man möblerade ju folkhemmet! Möbler var otroligt dyrbart innan dess, man lånade för att kunna möblera ett hem. Det är en sanslös resa IKEA gjort till dagens internationella jätte med 200 tusen anställda.

    Gilla

   • Lars skriver:

    ”Jag avskyr allt vad socialistiska förnumstiga kommentarer heter ofta framförda av latmaskar som ändå aldrig skulle jobba 14 timmar om dagen 7 dagar i veckan för att verkligen försöka lyckas.”

    Stefan, man känner andra som man känner sig själv. Du stackars offentliganställda läkare, nog borde du privatiseras alltid.

    Gilla

   • Palle9 skriver:

    A: Det där med att komma ihåg vems pengar man hanterar får mig osökt att tänka på de senaste nyheterna från Malmö. Den första var att Zlatan (ja, hans staty förstås) sågats jäms med fotknölarna. Den andra handlar om att denna kommun delar ut hela 10% av landets socialbidrag.
    https://samnytt.se/studie-bidragsfusk-bekampas-inte-i-malmo-socialsekreterarna-for-generosa/
    Men så mottager man ju årligen 5 miljarder via det kommunala utjämningssystemet (dvs från skattebetalare i andra kommuner).

    Gilla

   • Stefan Sewall skriver:

    Anonym-Lars skrev: ””Stefan, man känner andra som man känner sig själv. Du stackars offentliganställda läkare, nog borde du privatiseras alltid.””

    Du vet väl inte var jag f.n. arbetar eller tid. eller har dubbelarbetat eller trippelarbetat, resp i vilka länder. Ta du och kamma dig säger Kålle och Osborn normalt i det läget! Har haft utlandsjobb i flera decennier och nu helt i utlandet. I Sverige hade jag vid en pensionskoll betalat in 12 miljoner bara inom en av anställningarna. Toblerone-socialist-tant Mona skulle tyckt det var häftigt.
    Personligt riktade sarkasmer och otidigheter med absurda personbundna hänsyftningar och anspelningar på yrke eller privatförhållanden efter helt lösa antaganden undanbedes å det bestämdaste i synnerhet från anonyma socialister. Varför skriva här om man är ute efter att vara oförskämd? Här skriver som regel övriga kommentorer på ett plan ovan det personligen ohövliga. Själv skriver jag med politisk vinkel men utan att vilja trampa ned enstaka debattör som person, och tillskriva vederbörande egenskaper som jag inte känner. Om jag skriver att någon viss grupp eller idé är avskyvärd får väl en läsare ta ställning till om han tillhör den gruppen, eller inte känner sig träffad, för att han inte är direkt åsyftad. Endast idéerna häcklas. Inte åsiktsinnehavarens privatliv, som kanske dessutom inte står med namn och inte kan känna sig offentligen skymfad.
    Twitter kanske är lämpligare plattform för pajkastning om man vill sjunka lägre. Där kastas väl mycket skit.
    En rubrik på Omni idag påminde mig om grunden för avskyn för socialister. Någon förmyndare ville ”tvinga inbitna bilister att åka buss”. Just dessa förmyndarambitioner får mig att osäkra mitt vapen. De borde ta och kamma sig.

    Gillad av 1 person

  • Kronblom skriver:

   Allt jag har skrapat ihop under de senaste 25 åren har antingen kommit från utlandsaffärer eller börsnoterade aktier. I Sverige har det alltid varit ett nollsummespel. Hade det varit en verksamhet som utför tjänster till det offentliga är det en helt annan sak, men av erfarenhet från föräldrarna så kom det ofta med villkor om väntjänster. Med eget AB är det bättre villkor att ta nästan allt som kapitalinkomst.

   Gillad av 1 person

 14. A-K Hjelm skriver:

  Av olika anledningar läser vi mindre tidningar idag. Den traditionella tidningsläsaren tenderar att bli allt äldre och alt färre tycker det är värt kostnaden. Bland våra unga finns många, som endast tar sin information via Facebook….upp mot 50%!! Den politiskt intresserade gruppen i Sverige idag är förtvivlat trött på den vinkling av nyheter, som msm levererat under lång tid. Man har agerat som maktens megafon och inte utfört sin uppgift som dess granskare. Vi har idag ett stort antal möjligheter att få information via webb-baserade källor och där förs även ofta en givande debatt ( icke minst DGS..)

  Gillad av 2 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   A-K Hjelm skrev: ”Den politiskt intresserade gruppen i Sverige idag är förtvivlat trött på den vinkling av nyheter, som msm levererat under lång tid.”

   Ja det kan man ju hoppas. Det tar nog dock tyvärr tid innan socialist-hjärnförvridningen rätas ut.

   Gillad av 1 person

 15. A skriver:

  Nej P.E, jag går inte det där ”självkritiska snacket”. De håller alltid på så där, i en oändlig mängd varianter. Det enda som har någon relevans, är att göra upp med de ständiga socialistiska/liberala strävanden som ALLTID inverterar INCITAMENTEN 180 grader och därigenom garanterar att utfallet blir precis TVÄRTOM mot det påstådda. Alltså mekanismerna som belönar skitbetende.

  Mvh A

  Gillad av 4 personer

 16. Rutger skriver:

  Leo Tolstoy liknade utvecklingen och skeenden som en klocka där visarnas rörelser styrs av en oändligt mängd kugghjul och fjädrar som samverkar på visst sätt och levererar visst resultat. Om man som journalist gillar hur visarna tickar fram så skriver man i samklang med denna. Man får gehör för kritik av sådant som inte stämmer med visarnas gång och tror sig ha stor inverkan. Om man är oense med vad det komplexa urverket levererar så kan man bara hjälplöst titta på och förstår inte varför man inte förmår påverka, fast egentligen är man lika maktlös inför urverket.

  Gällande just att Trumps och tex SDs så kallade skandaler inte påverkar väljarstödet negativt så tror jag det beror på att händelserna är så obetydliga att de inte förmår påverka klockan. Därtill att många av ” skandalerna ” faktiskt är i samklang med urverkets mekanik, varför kritik faller platt på marken och t.o.m. kan bli kontraproduktivt.

  Gillad av 2 personer

 17. Matte skriver:

  SVT rapporterade igår att ”iransk toppdiplomat dödad”.

  Ja, händelser går att beskriva på olika sätt, och SVT ser sina tillfällen att göra det.

  Gilla

 18. Sixten Johansson skriver:

  Jag håller mig till den tydliga svenska situationen. Skillnaden mot förr är att nu råder en nästan total hegemoni: det godkända samhällstänkandet har nästan fullständig dominans och makt i hela det politiska fältet. Härskarklassen har gjort sig ansvarsbefriad och oavsättlig. I den politiska klassen ingår media, myndigheter, rättsväsen, akademi, kultur, kyrka, näringsliv. Dess tänkande är förankrat i en primitiv, mediesexig psykologi och känslosvall på en tonårings nivå. Folket är indoktrinerat med det hegemoniska tänkandet via media och skola och bundet till det via ekonomin, ideologin och konsekvenserna.

  På så vis har även nyhetsjournalisterna blivit liktänkande tyckarjournalister. De ser och tolkar världen inte bara genom en lins, utan genom ett linssystem, som allt kraftigare har påverkat, färgat och styrt seendet de senaste 70 åren. Det komplexa linssystemet kan beskrivas t ex utifrån 30-50 nyckelord, som bildar stommen i PK-ismen, värdegrundsdogmatiken. Där ingår huvudaxiom (t ex likhet, frihet, rättigheter) samt stöd- och följdaxiom och godkända tolknings- och arbetsverktyg.

  På ytan kan dogmerna framstå som humana, men deras kärna strider mot naturen. Enligt sin egen logik ynglar de av sig, får allt extremare former och verkar samhällsupplösande. Tyvärr räcker det inte med lite självtvivel eller självkritik. Motgift måste sättas in och hela det tabuskyddade axiomkomplexet monteras ner. PK-isten måste bli villig och kapabel att bygga ett sannare inre verklighetsuniversum.

  Gillad av 1 person

 19. Jaxel skriver:

  Jag var tonåring kring skiftet 60/70-tal. Det fanns självklart stora politiska motsättningar då, men min, förvisso högst subjektiva, bild är att det ändå fanns något av respekt för de politiska motståndarna. Man hade ändå en sorts gemensam målsättning. Man ville åstadkomma ett bättre Sverige. Exakt vad detta skulle innebära och inte minst vägen dit var man djupt oeniga om. Fast sådana saker går i alla fall att diskutera.

  Idag går det en vallgrav i den svenska politiken mellan dem som vill att politiken först och främst skall ha till syfte att åstadkomma ett bättre land för innevånarna och dem som till varje pris vill att Sverige skall vara en humanitär stormakt. Givet dessa skilda utgångspunkter går det knappast att sätta sig ner och diskutera vad målet med politiken är.

  Man skulle förvisso kunna tänka sig att givet djupa skillnader i synen på målen för politiken ändå respektera motparten och vara bredd att sätta sig ner och diskutera och rent av kompromissa på en del punkter. Fast för en riktigt renlärig människa är förstås kompromisser omöjliga.

  Folkpartiets agerande efter valet symtomatiskt. Partiet vågade inte sätta sig i den regering som borde ha varit självklar för dem, enär det skulle ha kunnat innebära att partiet i framtiden inleddes i frestelse. Inleddes i frestelse att, för att få behålla makten, kompromissa med motståndarsidan. Observera att den motståndarna man i första hand tänkte på inte på förhand krävde några kompromisser. Det handlade om rädsla för bara tanken på att i framtiden kunna inledas i frestelse att kompromissa.

  I samma anda har ordföranden för det socialdemokratiska partiet ett närmast oräkneligt antal gånger sagt att partiet aldrig någonsin kommer att sätta sig i samtal med det parti som idag har stöd från cirka en fjärdedel av väljarna.

  Bildligt talat törs flertalet av dem som vill representera den humanitära stormaktens inte ens ta risken att råka doppa stortån i vallgraven. Det är verkligen ett splittrat samhälle. Man har helt olika linser när man ser på det svenska samhället idag. Detta gäller långt ifrån bara journalister.

  Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   Jaxel skrev: ”….kring skiftet 60/70-tal….att det ändå fanns något av respekt för de politiska motståndarna. Man hade ändå en sorts gemensam målsättning. Man ville åstadkomma ett bättre Sverige.

   Exakt min uppfattning fram till 1968. Palme var den som avslutade den eran. Han visade riktig avsky för motsidan och skärpte motsättningar genom sitt öppna förakt för sina borgerliga meningsmotståndare som ju inte alls var extrema, utan halvsossar de också. Hedlund, Fälldin t.ex. och Helén, Ohlin, Ullsten, Ahlmark. Borgarna fick makten 1976. De avskaffade inte alls välfärdssamhället utan fortsatte med politik med likartad inriktning som S.

   Gillad av 2 personer

 20. Gösta Walin skriver:

  DNs ledare 4 jan.: ”Det är delvis på grund av Soleimani, ledare för det iranska revolutionsgardets specialstyrka Quds, som Syriens ledare Bashar al-Assad sitter kvar på sin tron och kan fortsätta att plåga landets befolkning.”
  Jag har trots propagandan förstått att Assad faktiskt är älskad av sitt folk och gör vad han kan för dess bästa. Har DN aldrig varit i Syrien?
  Jag har ingen aning om Soleimani är ond eller god. Men efter DNs ledare är jag benägen att tro att Trump gjorde sitt första riktigt stora misstag.

  Gilla

  • Stefan Sewall skriver:

   Gösta Wallin skrev: ”al-Assad… älskad av sitt folk”

   Det är väl alltid bara ett delvis riktigt påstående. Jag har också fått uppfattningen att en stor del av folket stöder honom. Men det finns väl flera olika grupper, stammar, religioner och inom vissa grupper vill man väl få död på honom.
   Snart är vi lika splittrade i olika sinsemellan fientliga falanger i vårt eget land som en gång var homogent.

   Gillad av 1 person

  • Stefan Sewall skriver:

   G Wallin: ”Men efter DNs ledare är jag benägen att tro att Trump gjorde sitt första riktigt stora misstag”

   Farligt att förlita sig på DN numera. För övrigt: Vad gjorde en iransk general i Irak. I Irak är väl en majoritet av befolkningen sunni och inte shia. I norr finns kurder som vill vara fria både från Irak och Iran och Turkiet och Syrien, eftersom de vill ha en egen stat. Jag känner en sådan kurd som var själaglad när USA fimpade Saddam. Ett tag hade kurderna självstyre. Han var från Erbil. Om en iransk general är i Irak och inte hemma i Iran, så kanske han deltog i någon handling som inte en majoritet av Irakierna godkänt. Eller var det ett statsbesök?

   Gillad av 1 person

 21. Peter P skriver:

  Och så är det väldigt mkt nu om vem som är journalist och inte. Det tas bl a upp i den här videon om Näthatsgranskaren – den rätt skumma (och skattefinansierade !!!!) organisation jagärhär-aktiva Kajsa Klein arbetat för:

  Kajsa Kleins make har rötterna djupt in i S, för övrigt. Det hela är mkt osmakligt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.