Patrik Engellau: Arbetsförmedlingen

Patrik Engellau

Det råder stor dramatik kring Arbetsförmedlingen vilket fyller mig med lika delar skadeglädje och förtvivlan när jag inser att de ansvariga, våra ledare, är precis så borttappade som vi åskådare och finansiärer länge haft anledning att förmoda.

Men det kanske mest plågsamma för en utomstående betraktare, en så kallad medborgare, är – förutom insikten är att han själv så småningom måste betala räkningen för politikernas förvirring och missgrepp – är att skeendet är så svårt att förstå om man ska nöja sig med vad media rapporterar.

Dramat utspelar sig på minst två nivåer. På den ena nivån pågår det politiska spelet. Kommer statsministern att tvingas utlysa nyval? Vill Kristersson förhandla med regeringen om vänsterpartiets krav? Kan centerpartiet tänkas ge med sig på en springande punkt, nämligen kravet att privata företag ska göra det matchningsarbete som tidigare varit Arbetsförmedlingens monopol? Vad tycker vänsterpartiet om att gå i armkrok med sverigedemokraterna?

På den andra och lägre nivån presenterar sig verkligheten. Där handlar det inte om politiska positioneringar utan om folks jobb och ersättning. Den nivån intresserar sig media inte för eftersom journalister koncentrerar sig på det politiska spelet enligt principen ”Vem dansade med vem vid den senaste balen våren 1789 i Versailles?”.

Det verkar som om Arbetsförmedlingen håller på att förintas av sig själv. En del anställda får sparken, andra säger upp sig själva och det behövs inte så särskilt mycket fantasi för att föreställa sig stämningarna i organisationen. Särskilt mycket utåtriktat arbete pågår sannolikt inte eftersom de anställda rimligtvis mest tänker på att positionera sig själva inför den normala vardagslunk som de hoppas ska återupprättas när politikerna är färdiga med sina fäktningar.

Själv kan jag, eftersom jag inte fattar bättre, bara välkomna en förintelse av Arbetsförmedlingen, inte bara för att jag tror att det är en onödig utgift för oss skattebetalare, utan också för att det troligen skulle öka sysselsättningen för de arbetslösa.

Naturtillståndet för en marknadsekonomi är nämligen att den som saknar arbete själv och med stöd av alla de resurser han kan mobilisera – en inflytelserik kontaktperson, en snabbkurs i svenska på eget initiativ, en rakning och lite snygga gångkläder, kanske till och med, enligt kinesernas bruk, antagandet av ett lokalt förnamn, till exempel Nisse i stället för Mohamed, allt för att beveka en möjlig arbetsgivare – kastar sig ut på arbetsmarknaden på jakt efter sysselsättning och därtill hörande försörjning, alltså så kallat lönearbete. Naturtillståndet för en marknadsekonomi är inte att den arbetslösa väntar på att en konsult, som må vara privatföretagare eller statlig tjänsteman, ska locka fram en arbetsgivare. Hela idén med att den arbetslöse ska förses med en av skattebetalarna betald konsult – ett slags personal trainer eller personal shopper eller coach – riskerar att lägga alla incitament så fel det bara går eftersom risken är överhängande att verksamhetens huvudmål gradvis blir att försörja konsulterna, statliga eller privata, som lever bättre ju fler arbetslösa som existerar.

En sådan utveckling är nästan garanterad om de arbetslösa egentligen inte vill ha ett arbete, i varje fall inte den sortens arbete som de har en chans att få. Jag tror att det är där vi har hamnat. Min egen amatörmässiga forskning kring regelverket för det välfärdsindustriella komplexets ersättningar till klienterna tycks visa att en ensamstående arbetslös får 4 080 kronor i månaden i socialbidrag eller försörjningsstöd för personliga kostnader och hushållskostnader (plus hyra etc antar jag). Om vederbörande i stället skriver in sig i Arbetsförmedlingens etableringsprogram ökar ersättningen till 308 kronor om dagen eller ungefär 6 160 kronor i månaden. Vederbörande kan då också få ett hemutrustningslån på 10 000 kronor (plus troligen en hel del annat som jag inte upptäckt).

Hela upplägget, om den arbetslöse inte hanterar sitt eget problem, det vill säga riskerar svält om han inte anstränger sig för att hitta ett lönearbete, är som konstruerat för att det ska bildas ett pactum turpe (skamlig överenskommelse) mellan apparaten och klienterna som går ut på att båda ska leva på skattebetalarna i stället för på eget arbete.

För den arbetslöse, framför allt sådana som saknar hyggliga kvalifikationer, är det fördelaktigt att få etableringsersättning i stället för socialbidrag (bortsett från att han måste göra något i etableringsprogrammet, till exempel lära sig svenska eller gå på ”samhällsorienterande utbildning”, något som en perverst misstänksam person som jag antar handlar om en kurs om vilka bidrag man kan få).

Just där, tror jag, ligger krisens egentliga smärtpunkt. När Arbetsförmedlingen slutar fungera och det ännu inte finns några privata konsulter som kan ta över slutar även etableringsprogrammet – och alla andra av Arbetsförmedlingen drivna insatser – att fungera. Det betyder att den arbetslöse tvingas gå till kommunen och be om socialbidrag för sin försörjning. Socialbidraget är mindre än ersättningen från Arbetsförmedlingen vilket gör den arbetslöse misslynt. Kommunerna som betalar för socialbidraget tvingas ta en kostnad som staten tidigare stod för via Arbetsförmedlingen. Det är stort och potentiellt omvälvande som när de tektoniska plattorna i underjorden börjar stöta mot varandra.

En sådan jordbävning skulle kunna leda till nyval.

Tills någon förklarar att jag tänker fel tror jag att det är här skon klämmer.

39 reaktioner på ”Patrik Engellau: Arbetsförmedlingen

 1. Skarprättarn skriver:

  Något nyval blir det ju inte givet opinionssiffrorna. Löfvén gör vad som helst för att vinna tid och förnyad styrka, men tänker inte släppa fram det block som nu har formerats i praktiken och som har vind i seglen. Det vore politiskt självmord.

  Gillad av 1 person

 2. Jan Andersson skriver:

  Redan efter finanskrisen 1990 stod det klart att Arbetsförmedlingen inte kunde göra något för de som friställdes. Vi fick lägga ner ett lokalkontor med tolv anställda men jag lyckades skaffa alla jobb genom att ringa två samtal.

  Gillad av 2 personer

 3. solbergaord skriver:

  För att förstå misslyckandet hos Arbetsförmedlingen, AF, bör man erinra sig dess historia. Den var en del av Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS. AMS lades ned 2007 fick AF ta över AMS:s olika sociala funktioner och ändå behålla namnet. Det var ingen bra idé eftersom alla naturligtvis förknippar namnet Arbetsförmedlingen med innebörden i namnet. Att förmedla riktiga arbeten till anställningsbara, arbetsvilliga personer har aldrig varit en nödvändig uppgift.

  Gillad av 1 person

 4. Lars Bernhoff skriver:

  Patrik tar rollen som djävulens advokat och misstänker en symbios mellan de inskrivna som får högre ersättning tack vare det och AFs personal som har många ständigt återkommande ”kunder”
  Egentligen behöver man endast gå tillbaka till grundfakta som är dessa

  ”En tiondel av personerna som fick ett nytt jobb i Sverige i fjol hittade jobbet via Arbetsförmedlingen, varav endast 1,5 procent genom kontakt med myndighetens personal” . Platsbanken som AF publicerar ger info till 11% av de som söker nya jobb. Det senare är i praktiken resultatet av ett registreringsarbete. Kontentan är att AF i praktiken inte förmedlar jobb. Men en myndighet som är viktig för att höja ersättningen för de utan jobb kommer att väcka irritation om den som sköter dessa rutiner plötsligt slutar att fungera utan att ett nytt system är på bana.

  Lyssnar man på Centerns färändringsarkitekt Martin Ådahl låter det spännande och bra. Att en förändring inte kan gå så snabbt utan protester från personal och de som drabbas av sänkta ersättningar borde gå att räkna ut tidigt. Realismen i genomförandet måste ta hänsyn till alla krafter som tjänar på att allt fortsätter som förr. De är många när AF blivit en del av S’ dna.

  S visste för länge sedan att stora förändringar av AF var nödvändig. Att det inte sköts bättre än att låta en GD som anses olämplig för det nya genomföra ett antal beslut som inte verkar stämma med en genomtänkt plan är ytterligare ett bevis som politiskt schabbel som vi borde slippa.
  En myndighet som AF är inte bra på att fixa nya jobb. Som bäst är den bra på att sköta icke kreativa och skapande sysselsättningar. Det var just de sysslorna de skulle behålla. S regeringen har diskvalificerat sig igen. På vår bekostnad.

  Gillad av 2 personer

 5. Bo Svensson skriver:

  Naturtillståndet för en marknadsekonomi är ju att man aldrig flyttar till ett annat land, utan att ha väldigt bra planer för hur man skall försörja sig genom någon produktiv verksamhet om man inte redan har egna sparade pengar så att det räcker.

  Gillad av 6 personer

 6. Stefan Hill skriver:

  Arbetsförmedlingen core business är inte arbetsförmedling utan följande:

  – Se till att det inte är för roligt att vara arbetslös. Om man bara betalar ut arbetslöshetsersättning skulle många arbetslösa skaffa sig en hobby och bara njuta av arbetslösheten. AF ser därför till att arbetslösa tvingas söka jobb de inte vill ha och dejta i helt meningslös verksamhet.

  – Dela ut bidrag som möjliggör subventionerade låtsas jobb. Detta är viktigt dels for att det följer arbetslösheten dels för att folk som jobbar med låtsasjobb faktiskt gör en del nytta.

  Det bästa för samhället i stort vore så klart att inte lägga pengar på att dölja verkligheten utan att se arbetslösheten och undrrsysselättningen som den verkligen är.

  Gillad av 4 personer

 7. Folke Lidén skriver:

  Tino Sanandaji : ”Förra veckan sen kom äntligen siffror på hur många nyanlända som har riktiga jobb snarare än åtgärd efter nio år (29 procent).”

  Arbetsförmedlingen har funnits hela tiden under massinvandringsepoken.
  Min (retoriska) fråga.
  Är det verkligen sättet som AF jobbar på som är problemet?

  Gillad av 1 person

 8. OLOF skriver:

  Att det ska vara så svårt att förstå att det finns massor av folk i Sverige som inte har lust att ta ett trist låglönejobb med oftast dåliga arbetsscheman.
  Att det ska vara så svårt att förstå att för de flesta av de invandrare som kommit hit är ministandarden här oerhört mycket bättre än i deras hemländer,det räcker bra för dem.
  Att det ska vara så svårt att förstå att förutom penningbidragen(ca 7000:- netto/månad om man är inskriven på SFI),bostadsbidragen(upp till ca 6000:-/ månad för ensamstående),alla andra ersättningar som barnbidrag,förskottsbidrag om man är ensamflrsörjande med barn,ersättningar om ens föräldrar uppges vara döda,bosättningsbidrag,starta eget bidrag,studiebidrag,m.m,alla netto). Sen tillkommer möjligheterna att starta organisationer/ föreningar med offentliga bidrag,jobba svart,brottslig verksamhet,m.m. Plus att allt ”är gratis”,dagis,skola,sjukvård,mediciner,tandvård,tolkar,god man,juristhjälp,transporthjälp,m.m.
  Att det ska vara så svårt att förstå att det hjälper inte med detaljförändringar när det gäller invandringspolitiken,den måste totaländras i sin helhet.
  Här gör sju av riksdagspartierna sitt stora fel,de förstår inte detta. Lika med nyliberaler som Patrik,han vill/kan heller inte förstå detta.
  Det är därför Sverige har sina problem,det är därför dessa problem uppstod från början.
  Nyliberalerna trodde de hittat lösningen i form av massinvandringen,de trodde vi skulle få hit hundratusentals som skulle ta alla jobb i servicebranscherna,äldrevården,okvalificerade jobb över allt i samhället.
  Men de trodde fel,folk i Afrika och Asien var smartare än nyliberalerna,de kom gärna hit men de hade ingen tanke på att behöva jobba hårt för brödfödan.
  Det är korkade och egoistiska nyliberaler som är orsaken till Sveriges problem.
  Det är tyvärr samma korkade och egoistiska nyliberaler som sitter vid makten och nu ska försöka lösa problemen.
  Klart det blir kaos och katastrof,
  Arbetsförmedlingen kanske kan fungera för merlatårten av de svenska arbetssökande,men de kan inte trolla. Vill inte Mohammed jobba så vill han inte,oavsett om han bytt namn till Nisse.

  Gillad av 11 personer

  • Linden skriver:

   Olof
   ”Här gör sju av riksdagspartierna sitt stora fel,de förstår inte detta”
   Förstår inte…
   De har 800 anställda i riksdagens utredningstjänst.
   Visst vet de konsekvenserna av sina beslut, men tydligen så tycker de att det är helt i sin ordning att
   asylanterna ska friåka på vår bekostnad.

   Och troligen också i slutändan vår frihet och vårt sätt att leva.

   Det mest sura i kråksången är att sjuklövern fortfarande har folkets förtroende. Vad säger det om oss?

   Gillad av 2 personer

   • OLOF II skriver:

    De har nog förstått att deras invandringspolitik har varit felaktig och misslyckats. De har inte uppnått vad de hoppades,att få billig arbetskraft till Sverige.
    Men de har fortfarande inte förstått varför deras invandringspolitik misslyckats,att den misslyckats därför att väldigt många av invandrarna inte har lust att ta ett lågavlönat trist jobb med dåliga arbetstider och låg status.
    Det är därför de fortfarande vill ha en massinvandring av ungefär likartade folk,de vill bara ändra lite detaljer så hoppas de att allt ska gå som de planerade och hoppades,att de ska få billig arbetskraft.
    Att påstå att de sju ansvariga partiernas politiker har fått som de ville är löjligt och fel,de vill knappast ha hit hundratusentals som inte bidrar utan bara utnyttjar systemet och förorsakar skada för välfärdssystemet. De vill inte få hit brottslingar som orsakar elände för samhället.
    Men de vill samtidigt inte genomföra de förändringar som behövs för att stoppa denna massinvandring av bidragstagare,de vill inte ta bort deras bidrag utan hoppas fortfarande på att de ska ändra sig och börja jobba.
    Kanske det beror på en total verklighetsavsaknad,en total avsaknad av kunskaper,
    De förstår inte hur några kan vara nöjda med de bidrag de får,de bor och lever inte med denna kunskap.
    Och även deras välbetalda tjänstemän och deras välbetalda drängar inom media förstår inte detta,därför fortsätter de föra denna destruktiva politik

    Gilla

 9. Elisabeth G skriver:

  Jag har aldrig fattat vad Arbetsförmedlingen är bra för. Den borde kunna ersättas med en central databas där arbetsgivare lägger in sina annonser och den som söker arbete anger sina kvalifikationer och önskemål. Icke anställningsbara och arbetsovilliga bör hanteras i annan ordning.

  Något nyval blir det icke. Löfven kommer att gå M och KD till mötes med de små justeringar de önskar. Detta kommer V inte att gilla och röstar antagligen för misstroende för att de ska verka handlingskraftiga. Bakom kulisserna har S dock lovat dem något i utbyte för att de trots allt ska vara på gott humör. C kan inte rösta mot regeringen och är saken biff.

  Gillad av 2 personer

  • Petrus skriver:

   Elisabeth G:

   ”Jag har aldrig fattat vad Arbetsförmedlingen är bra för. Den borde kunna ersättas med en central databas där arbetsgivare lägger in sina annonser och den som söker arbete anger sina kvalifikationer och önskemål. Icke anställningsbara och arbetsovilliga bör hanteras i annan ordning.”

   Kommentar:

   Arbetsförmedlingen har sedan länge sin databas Platsbanken. Där trålar rekryteringsföretagen efter lämplig arbetskraft via annonser och genom sökningar i databasen där de arbetssökande själva annonserar ut sina tjänster. Jag hittade en gång en lastbilschaufför för ett kortare jobb genom den här databasen helt gratis.

   Flertalet jobb lär visst sökas av icke anställningsbara (till denna grupp brukar man visst numera räkna sådana som varit arbetslösa i typ 4 år eller mer). En del av rekryteringsföretagens jobb är numera att sålla bland ansökningarna man får in via den här databasen. De flesta arbetsgivare vill slippa sålla bland 300-400 ansökningar där kanske 80-90 % är icke anställningsbara p g a långtidsarbetslöshet eller andra orsaker. Kan man sköta det här sållningsarbetet via data som idag i stället för manuellt som förr i tiden innebär detta att Arbetsförmedlingens behov av personal blir mindre.

   Antalet arbetsovilliga torde vara mindre idag än för 15 år sedan då långtidsarbetslösa i de lägre inkomstklasserna kunde få 80 eller 90 % av lönen i understöd. Frågan är hur låg ersättningsnivån måste vara för att helt och hållet eliminera gruppen arbetsovilliga.

   Gilla

   • Elisabeth G skriver:

    Jo, jag vet, Petrus, att Platsbanken finns och har funnits länge. Min tanke var bara att en databas skulle kunna ersätta AF. För övrigt kan jag bara instämma i det du skriver.

    Gillad av 1 person

  • Ellen Eriksson skriver:

   Arbetsförmedlingen har redan en stor databas där arbetsgivare själva lägger in sina annonser och där arbetssökande lägger in sin cv. Arbetsgivare kan här själva leta efter arbetskraft och arbetssökande själva söka jobb.
   Men alla människor klara inte att använda denna databas utan behöver hjälp att lägga in en annons eller att söka jobb. Ni som skriver här kanske i er familj har en person med någon funktinsvariant och där behövs stöd.

   Gilla

 10. Enough skriver:

  Enkla grundfakta är att det finns ”sysselsättning” och jobb, där sysselsättning ”skapas” av politiker i offentlig tjänst med skattemedel, och jobb skapas av entrepenörer/företagare/uppfinnare.

  Politiker kan både bromsa och öka företagande, men arbetsförmedlingen gör absolut ingen som helst skillnad, annat än möjligtvis en knuff i rumpan på de som inte kan/orkar och har eget driv.

  Gillad av 1 person

 11. ts skriver:

  Lägg ner skiten, men detsamma gäller för en stor del av den statliga verksamheten, men det skall gå mycket långt innan något sker, polisen grillar korv med mördare, våldtäkstmän släpps ut av domstolarna, media ljuger om allt, försäkringskassan betalar ut antagligen hundratals miljarder på felaktig grund, från assistans till stöd till IS på plats, SIDA stöder terrorister, staten finansierar islamisering, apatiska barn torteras, ÄNDÅ FORTSÄTTER DET.

  Gillad av 9 personer

 12. Alexander Svensson skriver:

  Så länge irakier kan gå hemma och få full ersättning för ”minnesproblem” och samtidigt vara minister i Irak ser jag endast svenska lönearbete som nyttiga idioter. Folk fattar inte hur lurade och utskrattade de är, sorgligt.

  Gillad av 7 personer

 13. Lennart Göranson skriver:

  Det är hart när omöjligt at förstå vad som sker bakom det som synes ske utifrån mediarapporteringen. En sak som inte kommit fram tydligt är att AF har två uppgifter: 1) att förmedla vanliga osubventionerade jobb till arbetssökande, och 2) att administrera en uppsjö av ”åtgärder” som innebär att arbetslösa får budgetfinansierad försörjning mot att de gör vissa motprestationer, t.ex. regelbundet anmäler sig som sökande till jobb som inte finns, deltar i någon form av utbildning eller aktivitet som inte leder till att de får jobb eller är sysselsatta i en verksamhet med lönesubvention där deras insats inte motsvarar den nominella bruttolönen. När det gäller 1) är det en uppgift som AF helt har misslyckats med och som därför inte motiverar en fortsatt existens. I en situation där det råder fri rätt att etablera sig som arbetsförmedlare (mot ersättning) skulle det förmodligen uppstå en verksamhet som överträffar AF i effektivitet. När det gäller 2) bör den grundläggande utgångspunkten vara att alla svenska medborgare och personer med PUT/TUT i arbetsför ålder och som är friska ska försörja sig och sin familj via osubventionerad anställning eller egenverksamhet. För att det ska ske behöver arbetsmarknaden bli mycket mer flexibel. Dessutom bör allehanda ekonomiska och administrativa hinder mot att etablera egenregiverksamhet undanröjas. AF har därmed inget berättigande enligt punkt 2) heller.

  Gillad av 1 person

 14. Petrus skriver:

  Nyvalsfrågan handlar inte om arbetslöshetsersättningen. Troligen heller inte ens inofficiellt eftersom det var (s) i Tyskland som avskaffade ersättningen till långtidsarbetslösa för 15 år sedan. Och medan (s) gav efter för (c)-kravet om avskaffad ersättning till långtidsarbetslösa (besp. 4 miljarder kr/år) i januari-överenskommelsen (man tillsatte en utredning som skulle utforma ett lagförslag) så fick SD igenom att ersättningen till långtidsarbetslösa skulle vara kvar i utbyte mot stöd till (m)/(kd)-budgeten. T o m (v) föredrog i det här läget Centerpartiets variant i stället för den variant SD stöttade.

  Frågan är varför SD var emot slopandet av ersättningen till långtidsarbetslösa medan sossarna kunde tänka sig detta och sossarna i Tyskland faktiskt genomdrivit en sådan politik. Svaret ligger troligen i att det även framdeles kommer att innebära en risk att få sparken att offentligt gå ut som invandringskritiker. Risken finns också att man står sist i kön för nya jobb om man fått avsked av naturliga orsaker. Peter Springare blev nyligen utköpt. Men alla blir inte detta.

  Ett annat problem med att ge folk socialbidrag i stället för arbetslöshetsunderstöd är att folk då måste göra sig av med i stort sett alla besparingar. Det här kommer sannolikt att ge en liknande effekt som de skyhöga självriskerna på sjukförsäkringar i USA som gjort att hälften av alla amerikaner inte har några besparingar eftersom de ändå förlorar alla pengar och går i konkurs om de blir sjuka.

  Gilla

 15. Petrus skriver:

  Frågan är om Arbetsförmedlingen i nuvarande, bantade form är en så dum konstruktion.

  Efter bantningarna verkar huvudfunktionerna vara följande:

  1. Tillhandahålla en databas där offentliga jobb utannonseras och där rekryteringsföretag kan sålla ut ett urval (ett fåtal företag söker också arbetskraft direkt i databasen genom annonsering eller sökning, jag har själv gjort detta och jag uppskattade sökfunktionen eftersom den var gratis).

  2. Kontrollera att den arbetssökande sökt ett visst minimiantal jobb per månad och därmed står till arbetsmarknadens förfogande samt stänga av folk från A-kassan om de inte farit på intervju eller gjort en ansökan som indikerar att man egentligen inte vill ha jobbet.

  3. Administrera olika former av subventionerade anställningar. Numera verkar sådana ansökningar hanteras automatiskt.

  Vuxendagisen och AMS-utbildningar som inte ger några jobb verkar vara något man dragit ner på. Vet inte om det är vettigt att samhället betalar folk för att gå utbildningar i väldigt uttalade bristyrken. Det kan vara så, men jag är inte säker.

  Att börja på och låta privata företag plocka av staten pengar igen (som med jobbcoacherna och vuxendagisen) för en matchningsfunktion som redan finns i form Arbetsförmedlingens databas och rekryteringsföretagen som trålar där förefaller spontant inte vettigt. Det blir liksom tårta på tårta eftersom rekryteringsföretagen redan kan annonsera i Arbetsförmedlingens databas och göra grovsållningen åt arbetsgivarna.

  Gilla

  • Petrus skriver:

   Petrus (jag själv):

   ”2. Kontrollera att den arbetssökande sökt ett visst minimiantal jobb per månad och därmed står till arbetsmarknadens förfogande samt stänga av folk från A-kassan om de inte farit på intervju eller gjort en ansökan som indikerar att man egentligen inte vill ha jobbet.”

   Svar:

   Jag har i och för sig inte hittat något rättsfall på ovanstående, läste dock i en lokaltidning om en kvinna som blivit avstängd från A-kassan eftersom hon i sin ansökan indikerat att hon egentligen inte ville ha jobbet. Skälen till detta var rätt uppenbara. Arbetsplatsen låg typ 10 mil bort och hon hade en gemensam bostad med sin sambo. Hennes val var då att pendla 20 mil t.o.r. varje dag till ett låglönejobb eller skaffa en bostad på orten i bostadsbristens Sverige och låta sambon/särbon ensam betala för den befintliga bostaden.

   Snittantalet sökta jobb verkar ligga på ca 9 jobb/månad. Så med 9 jobb/månad bör den arbetssökande ha ryggen fri:

   https://arbetsformedlingen.se/download/18.3e623d4f16735f3976ea1b/1542901029966/%c3%85terrapport_3_%c3%96kad_s%c3%b6kaktivitet_1_0.pdf

   Gilla

 16. Lars skriver:

  Ett cirkelresonemang som bygger på den borgerliga propagandan att arbetsförmedlingen inte ordnar jobb. Arbetsförmedlingens uppgift har i grunden varit myndighetsutövning avseende ersättningar, beredskapsarbete i lågkonjunktur och uppgradering av arbetslösas kunskapsbas för att de ska bli mer anställningsbara. Det är ointressant om det är 15 eller 50 % som fått arbete via platsjournalen, om fått jobb andra vägar så är det bra.

  Hur arbetsförmedlingen fungerar är beroende av t.ex. invandringspolitiken dvs en uppsjö människor som inte är anställningsbara. Det påverkar självklart resultatet.

  I grunden är det dessutom arbetaryrken som oftast drabbas vid konjunkturnedgångar eftersom de är mer utbytbara än akademiker och mellantjänstemän. Akademiker får jobb via öppna platsannonser, idag via Linkedl, specialiserade headhuntingfirmor och givetsvis kontakter eftersom referenser av olika slag ofta behövs eller att man har arbetat på företag med gott varumärke. Kontakter blir givetvis viktigare ju högre upp man befinner sig, VD jobb utannonseras inte. Det har blivit liknande för de som ska in på arbetsmarknaden efter gymnasium eftersom skolutbildningen i sig inte är ett pålitligt varumärke, allra minst nu med friskolereformen och en uppsjö former av utbildningar som man inte vet vad det avser. MacDonalds är en bra väg in i arbetslivet för Macdonalds varumärke och kunskapen om hur det går till där är vida spridd.

  Ovanpå detta finns de problem femtioåringar och äldre möter om de blir av med arbetet. De är ofta inte anställningsbara! De är inte unga, hungriga, stresståliga, välutbildade med bred erfarenhet och dessutom finns en utbredd skepsis mot att anställa äldre. Här finns ofta behov av stöd för anställning som en väg in, men de ses då ofta som billig arbetskraft som anställs temporärt just därför.

  Gilla

 17. Lars skriver:

  Centerpartisterna som dirvit igenom kravet är med Tino Sanandajis ord ideologiskt förblindade. Alliansen har redan prövat konceptet och misslyckats och det uppmuntrade till fusk hos skumma företag som man anlitade.

  Arbetslösheten bland etniska svenskar är idag knappt 3 %, lägre för akademiker och högre för arbetare. Arbetsförmedlingens stora klientkår som vållar bekymmer är invandrare och även ungdomar generellt då de saknar meriter.

  Frågan om arbetsförmedlingen är effektiv eller inte är en helt annan fråga än jönseriet kring privatisering. Men är man nyliberal med begränsad kunskap om samhället så tycker man väl att det kan väl var och en söka jobb! Arbetsmarknaden som andra marknader strävar ju till generell jämvikt och det behövs inga ingripanden för att parera lågkonjunkturer eller strukturella problem.

  Gilla

 18. Lars skriver:

  Det politiska spelet som sådant är intressant även om grunden är att reformen av arbetsförmedlingen är illa genomtänkt.

  Moderaterna ser nog en möjlighet splittra socialdemokratin och vänsterpartiet ser detsamma och att man tar väljare från vänsterflygeln inom S. Varken M + KD + SD eller V ser risker med ett nyval

  Centerpartiet och Folkpartiet och Miljöpartiet skulle troligen få det svårt att klara en valrörelse i dagsläget där frågor om kärnkraft, invandring, snabbtåg, bensinskatter mm och där S är splittrat internt. Troligen blir det en överenskommelse, men det i sig innebär nederlag för den sittande regeringen och C + L som drivit fram frågorna.

  Det är mycket intressant och samtidigt alltmer ointressant vad politiker och medias ledarredaktioner tjafsar om, men nyval skulle naturligtvis öppna för en rejäl omsvängning i opinionen, om nu inte M fortsätter med angrepp på välfärdsstaten, skattesänkningar och jobbskatteavdrag mm dvs allt som de vanligen stått för och som Patrik kallar konflikt mellan medelklass (2 miljoner personer) och politiker.

  Gilla

 19. olle reimers skriver:

  Staten har alltmer fått rollen av medborgarkontrollfunktion vari Arbetsförmedlingen spelar en viktig roll; inte minst som insamlare av data och utdelning av förmaningar genom vilken medborgarkontrollen kan utövas.

  Nu funkar det lika bra via Facebook, YouTube, Twitter och Google; så varför denna omväg?

  Gilla

 20. Schmalzer skriver:

  På ett strukturellt plan har en skattefinansierad arbetsförmedling en nyckelroll då det gäller framförallt de afrikanska och arabiska EU-bosättarna i det en offentligt finansierad arbetsförmedling snabbt kan påverka dessa bosättares sysselsättning och allokering i landet bl a geografiskt.Genom ”riktlinher”och ”ukaser” kan för den politiska/ekonomiska eliten smakliga lösningar beträfande denna nyckelgrupp nås.Dessutom är det en fördel sett ur den politiska elitens perpektiv att arméer av systemlojala byråkrater kan försörjas i arbetsförmedlingsbyråkratin-och ej endast en byråkratarmé utan även en armé av beteendevetare,psykologer,terapeuter etc som nu väl gör mycket lukarativa affärer som egna företagare.Dessutom -vilket naturligtvis är mycket cyniskt-dränerar en jättelik skatteinansierad arbetsförmedlingsbyråkrati skattebetalarna på enorma belopp – belopp som i allt större utsträckning hamnar i fickor och bankkonton tillhörande privata aktörer i det välfärdsindustriella komplexet – ett fenomen som är mycket smakligt för den politiska eliten ,eftersom det innebär en utplundring och utarmning av de fattiga redan utplundrande och en berikning av de redan förmögna välfärdsentreprenörerna.Detta sistnämnda fenomen kommer naturligtvis att accentueras om arbetsförmedlingsinstitutionen helt privatiseras.Ytterligare en aspekt av arbetsförmedlingsproblematiken är vad ”man” skall göra med arbetsörmedlingsdynastierna som uppstått i arbetsförmedlingsorganisationen – dynastier som genom nepotism och vänskapskorruption vid den köttgryta som arbetsdörmedlingsorganisationen är har kunnat blomstra och föröka sig under generationer.Det finns som alltid när det existerar permanenta köttgrytor ”arbetsförmedlingsbyråkratsläkter” likaväl som det finns prästsläkter,läkarsläkter,lärarsläkter,industriledarsläkter,finanssläkter,köpmannasläkter etc.Vad skall staten göra med dessa oftast S-märkta arbetsörmedlingsbyråkratsläkter?Svälta ihjäl dem?Ge dem nackskott som tack för trogen tjänst?Överföra dem till Migrationsverket?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.