Patrik Engellau: Vilka är vi?

Patrik Engellau

En kommentator ställde nyligen rubrikens fråga och erbjöd två alternativa svar som något omskrivna löd så här:

Vi är de som delar historia med varandra. Vi är de som vet vilken bygd våra förfäder kom från.

Jag utgick ifrån att den där bygden låg någonstans i Sverige, inte i Eritrea. Alternativet formulerades så här:

Vi är de som identifierar oss enbart med vår plånbok som nettoskattebetalare.

Kommentatorn anslöt sig själv till det första svaret och polemiserade kanske något mot mig i det andra eftersom jag brukar tala om ”oss” som ”den nettoskattebetalande medelklassen”. Men oavsett vad kommentatorn själv tycker är frågan väl värd att ställas ty historien förändrar Sverige i rasande fart och delar befolkningen på nya sätt och då är det bäst att skaffa sig ett genomtänkt förhållningssätt.

Om jag har förstått frågan rätt så skulle den enklare och mer brutalt kunna formuleras lite annorlunda, nämligen om ”vårt” Sverige är lintottarnas Sverige eller nettoskattebetalarnas Sverige. Svaret är inte självklart. Var och en har säkert goda grunder för sin personliga uppfattning. Jag kan bara redovisa mina egna tankegångar och de kanske inte är så solida som jag inbillar mig.

Det vore larvigt av mig att försöka förneka de vemodigt skimrande förnimmelserna av ett Sverige som jag fått uppleva utan att begripa hur bra det var: folkskolefröken Laura med flätkringlor kring öronen som spelade orgel i klassrummet och kontrollerade att eleverna kunde Fädernas kyrka och Trygga rekan liksom även multiplikationstabellen och Jämtlands sjöar utan att staka sig; dragspelsmusik på den bohuslänska bryggan med det fjärran dunket av en tändkulemotor i bakgrunden; en så obyråkratisk stat att jag en gång helt lagligt och utan krångel kunde köpa en Volkswagen jag fått lift med för 500 kronor och lämpa av den förre ägaren och köra vidare för att hinna med sista färjan för natten. Sådär kan jag och nog alla andra svenskfödda som vet vilken bygd deras förfäder kom ifrån romantisera i evighet. Det fanns inga muslimer. Den värste brottslingen hette Tumba-Tarzan, ordentligt gift med Alice och far till två barn. Han nöjde sig med att göra inbrott i tomma sommarstugor för att stjäla sprit.

Om magikern och seriehjälten Mandrake och hans muskulöse leopardklädde svarte vän Lothar hade kommit tillbaka och erbjudit sig att med en hypnotisk gest återställa detta förlorade Sverige utan att vi skulle behöva återgå till den tidens plågsamma tandborrningar så hade jag nog röstat för. Men Mandrake eller Förenta Staternas flotta eller någon annan räddare i nöden kommer inte att dyka upp eftersom vi lever i verkligheten snarare än i en serietidning eller i en Hollywoodfilm. Därför har jag kommit fram till att det är bäst att förlika sig med läget, bita ihop och försöka göra det bästa av situationen.

Alla tänker inte så. De föreställer sig att Sverige kan återställas genom att invandringen stoppas och ett stort antal invandrare, kanske helst alla, sätts på flygplan, eventuellt med en fet muta från svenska skattebetalare i fickan, tillbaka till sina ursprungsländer.

Visst, något ditåt skulle ju kunna prövas, men jag tror inte det återskapar ett gammalt idylliskt och välfungerande Sverige. Även om gränserna skulle stängas och ett stort antal personer utan uppehållstillstånd med ett himla besvär skulle kunna utvisas – minns Anders Ygeman, som för några år sedan skulle förpassa 80 000 personer med synnerligen klent resultat – så gäller det att inse, vilket jag alltså föreställer mig att jag gör, att Sveriges största problem inte är invandringen utan politikerväldet och dess PK-istiska tänkande. Invandringen är ett jätteproblem – och självklart ska gränserna stängas och obehöriga utvisas – men den är snarare ett symtom på grundsjukan än en självständig åkomma. Med andra politiker styrda av en annan filosofi hade Sverige kommit betydligt lindrigare undan, som Finland kanske.

Om man ser så nyktert och praktiskt på saken som jag alltså föreställer mig att jag gör så ställer man sig rimligtvis frågan vem som är ens vän, vilka som tänker likadant och som går med på att bita ihop och att hjälpa till att reda upp situationen bäst det går. Då tror jag att Sverige och därmed jag själv har större nytta av en ordentlig och skötsam nettoskattebetalare även om han kommer från Syrien än av en lintott som ägnar dagarna åt att drömma om Lönneberga.

Jovisst kan lintotten få drömma om Lönneberga men det viktigaste är att han är nettoskattebetalare och därigenom hjälper till att dra lasset i stället för att lägga sig ovanpå och bli dragen.

125 reaktioner på ”Patrik Engellau: Vilka är vi?

 1. Skarprättarn skriver:

  Correctemundo. Samhällskontraktet måste omförhandlas. Enkla grundläggande värden i ett sådant samhällskontrakt är meritokrati, pliktkänsla och ansvar. Man ska avkrävas sträva efter att vara svensk i första hand, att anta en gemensam kulturell kärna med svenska språket, svenska seder och svenska hälsningsgester, och att i andra hand värna en eventuell ursprunglig kulturell identitet under kompatibla former, det vill säga samma smältdegelkoncept som har gällt för de natonella minoriteterna. De som strävar sålunda är bienvenidos, resten bör pressas att fara iväg. Endast så kan Sverige återfå nationell gemenskap, och det är inte en uppgift för de rödgröna.

  Den kristna AfS-klacken här lär dock förorda total raus-politik?

  Gillad av 7 personer

  • Fredrik ÖStMaN skriver:

   Möjligtvis missförstår du vår — om jag får vara så fri att tala för andra — position. Alla inser att många invandrare inte borde, inte måste och inte kan skiljas från Sverige för att vi skall kunna avbryta det nu pågående folkmordet och rädda oss från undergången. Men det är att börja i fel ända att så att säga flå björnen innan den är skjuten. Endast med en enveten inställning på repatriering kan vi — metodiskt och operativt — identifiera den grupp invandrare som kommer att bli kvar och berika vårt land, vår kultur, vårt folk.

   Gillad av 15 personer

   • Skarprättarn skriver:

    Jag ser det inte som särskilt svårt att – under en annan politisk majoritet – utforma riktade reformer som gör det mer lockande att återvandra än att hänga kvar som okonstruktiv utanförskapare. Det egentliga problemet är de senare generationer som är födda i Sverige, vart ska de repatrieras?

    Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    @Skarprättaren: För det första är det inte vårt problem och för det andra kan de ju själva välja ett land som passar dem bättre än Sverige. Premissen är ju, det tycks vi vara överens om, att vi bara talar om dem som inte är intresserade av att bo i ett svenskt Sverige med svenska lagar och seder som också genomförs och gäller alla, ett svenskt Sverige helt och hållet utan kultur X. Det borde göra valet lätt för dem, eller hur?

    Om man är kultur-X-ist, om man är ji-X-ist, kommer det nya Sverige att vara anathema. Och om man försöker fuska sig kvar kommer man snart nog att bryta mot en lag, lagföras och utvisas på livstid och med biometrisk bevisning.

    Grundprincipen måste vara att brott inte skall löna sig. Alla som fötts här som en följd av bedrägeri kan inte erkännas födslorätt. Det är precis samma princip som säger att man — i en rättsstat! — inte tillerkänns äganderätt till stöldgods som man köpt i andra hand.

    Gillad av 9 personer

   • Skarprättarn skriver:

    @Öman: Intressant analys. Finns det månne någon preskriptionstid för sådana brott begångna av föräldragenerationer? Apropos rättsstat…

    Gillad av 1 person

   • ts skriver:

    Så avslöjande, jag kan inte baserat på resten av din argumentation tro att du tror på det själv, så korkad är inte DU. Däremot så försöker du lura de lättledda. Kultur x är en sak, omöjlig att leva med och ja, vi skall utvisa de som är födda här också. Det är målet.

    Gillad av 5 personer

   • .-.-,US skriver:

    ”Man kan inte förbjuda kulturer. ”

    Vad är det för spännande svampar du sitter och tuggar på? De förefaller möjliggöra en helt alternativ världsuppfattning.

    I Sverige förbjöd vi folk att vara katoliker under lång tid. Det fungerade utmärkt. I Schweiz förbjöd man jesuiter, det fungerade också hur bra som helst. Osv, osv…..

    Utlandssvensk

    Gillad av 9 personer

   • Pauline skriver:

    ”Man kan inte förbjuda kulturer. Däremot kräva att de harmoniseras med en grundkultur.” Statsministern kunde inte sagt det bättre!
    Nästa tal till svenska folket i allmänhet och den motsträviga delen i synnerhet: Jaja, man kan inte förbjuda åsikter. Däremot kräva att de harmoniseras med en grundåsikt! Sverige i ett nötskal 2019! (År 2020 kan det bli andra bullar av, vam vet?)

    Gilla

  • ts skriver:

   Jag häpnar alltid över att så många, inte minst på DGS, sitter och tänker ut sitt favoritscenario och sedan tror att det kan bli precis så. Ni styr efter er kompass och lägger kurs Väst men tar inte med avdriften, inget blir som man tänker sig så ni hamnar i Söder lik förvannat.

   För att Sverige skall kunna få någon nettoåtervandring alls så måste man räkna med en jäkla avdrift, har ingen av er jobbat i en stor organisation? Lyckas man med 10% så är man nöjd. Så att drömma om att detta går lugnt och stilla i bästa samförstånd är ju barnsligt, självklart måste en kil slås ner mellan de som skall fås att lämna Sverige och de som inte skall det. Kilen heter kultur x.

   Gillad av 9 personer

  • A skriver:

   Skarprättare, meritokrati, pliktkänsla och ansvar?? Var kan du se att smältdegeln+ kontrakt fungerar, utan nån Saddamliknande depot inklusive lojal folkgrupp, som genererar det? 🙂 Du är bara en helt vanlig önsketänkare.. Får ni aldrig nog?

   Mvh A

   Gillad av 5 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Då ser vi fram emot att du definierar meritokrati, pliktkänsla och ansvar så att både en svensk svensk och en arabisk muslim har samma definition av begreppen.

   Antingen måste du skapa definitioner relativt frikopplade från kultur, historia, ras, språk och så vidare eller så måste du tvinga den ene eller den andre att ge upp sin kulturspecifika tolkning av de tre begrepp du använder.

   Låt oss ta meritokrati. För en muslim är tron en merit. Plikten beskrivs bäst i ett talesätt en palestinsk elev lärde mig: ”Jag mot min bror, min bror och jag mot vår kusin, vi tillsammans mot alla andra”. Ansvar betyder skuld; jag påstår att det enda brottet är att åka fast. Hur skall du få mig att gå med på din definition av ansvar om jag lever i en social gemenskap där alla andra tänker som jag?

   Smältdegelkonceptet är en illusion, dessutom. Jag gissar att det är den amerikanska lögnen om ”the meltingpot” du blivit itutad? Amerikanska sociologer använder sedan mer än trettio år begreppet ”fruit salad” för att beskriva USA. Du ser skillnaden, ja?

   Kom igen, bödeln, visa vad du kan nu. Du skall få något enkelt: skall en somalier som könsstympar sina barn få stanna i Sverige? Skall en svensk få könsstympa sina barn utan påföljd? Vems kulturella normer skall utgöra grunden för dina hypotetiska gemensamma?

   Kör hårt – fram med en logiskt stringent argumentation.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 4 personer

   • Skarprättarn skriver:

    Nämenasså, det är våra definitioner som gäller… si fueris Romae, romano vivito more. Vår kultur gäller. Våra lagar gäller. Våra seder gäller. Annars ska vi gå uigur mot dem, som kineserna.

    Apropos könsstympning är det en sedvänja som inte är kompatibel, vilket en viss etablerad minoritet också har att inse.

    Gillad av 1 person

  • Leif vogel skriver:

   Nej det behövs ingen total raus politik det räcker så bra med att vi harmoniserar med övriga Norden , övriga EU .
   Och styrmedlet är som i all övrig mänsklig verksamhet PENGAR .
   Vi får ju naturligtvis ordna det så att en svensk ska inte efter ha levererat i 40 år ha mindre
   I plånboken än en som kom i går och utropade det i. Sverige magiska ordet asyl.
   Skäligt ??

   Gilla

 2. Jan Andersson skriver:

  Sverige tillhör oss som förvandlat vildmarken efter istiden för 12000 år sedan till ett beboeligt område, och i 430 generationer fortsatt med det. De första nybyggarna var givetvis invandrare söderifrån och fast beslutsamma att göra Sverige till sitt och härda ut under de bistra vintrarna, kanske som nu för att slippa undan krig och ofärd någon annanstans. Men vi erövrade inte landet från någon annan, det fanns där för oss som var villiga att att göra det som krävdes för att kunna leva på denna del av jorden.

  Vi som är ättlingar till dessa pionjärer har hållit elden vid liv och alltmer förädlat deras arbete och önskningar. Det är vi som äger Sverige, genom århundradens hävdarätt och vår tydligt visade vilja att tillsammans med våra likasinnade vårda och utveckla vårt landskap, vår kultur, vår kunskap och våra sedvänjor – en förutsättning för att vilja och kunna samarbeta för allas bästa.

  Det har genom historien funnits inkräktare som försökt att ta Sverige ifrån oss, men vi har alltid, fast med stora uppoffringar i form av stupade unga män, lyckats hålla dem borta från våra gränser, liknelsen med en igelkott är träffande.

  Vi har försvarat oss därför att vi kraftigt har ogillat stöld, bedrägeri och lögn. Och det kommer vi att fortsätta med intill dess att nästa istid lägger ett tungt lock över vår skapelse som tiotusen eller hundratusen år senare åter kommer att vara en jungfrulig vildmark utan varje spår av vår civilisation.

  Men det är ändå en tröst att veta att det är krafter långt över vår fattningsförmåga som blir vårt öde, och ingenting finns som vi skulle kunnat göra för att undslippa det.

  Gillad av 7 personer

  • Skarprättarn skriver:

   Senaste istiden är nu, kvartär istid, sedan 2,5 miljoner år tillbaka (eller mer strikt 37 miljoner år tillbaka). Du menar senaste nedisningen.

   De västeuropeiska samlare-jägare som först migrerade till Skandinavien blandades omgående med (snarlika) östeuropeiska motsvarigheter. För sex tusen år sedan tillkom sydliga jordbrukare från dagens Turkiet, och för fyra tusen år sedan nordeuraser från dagens Ukraina (indoeuropéer). En titt på ditt DNA kommer att visa att du har arv från dessa tre grundpopulationer, i proportionerna 20, 40 och 40 procent. Ditt kulturella grundarv är indoeuropeiskt, från den senaste erövringen.

   Av de ursprungliga magdalenska renjägarna återstår således bara en liten rest, men den är å andra sidan störst i Skandinavien och avtagande söderut.

   Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    I allmänspråket finns ingen dylik distinktion mellan nedisning och istid. Du gör dig löjlig. Betänk att fackspråket lånar sina termer från allmänspråket och inte tvärtom. Dessa ord tillhörde allmänspråket innan vetenskapsmän började belägga dem med specifika och för dem meningsfulla betydelser. Precis som med tornsvala och forell, som väl är två andra ord du älskar att kritisera från ditt på självgodhetens leråker uppställda elfenbenstorn?

    Nedisning har man på bilrutan på natten. Rimfrost.

    Gillad av 3 personer

   • En svensk sydkorean skriver:

    Härkomst och berättiganden utgör en rmustig soppa. Åtskilliga gener inom oss kommer från våldtäktsmän och bortrövade kvinnor. Inget DNA har kommit undan. Inom oss vilar därför delar av vårpersonlighet ut i ett våldets DNA. Därför klart lämpligt att skilja på DNA och kultur. Det nyfödda barnet startar alltid om från en befruktad äggcell. Handlingar och vägval tillförs senare. Själv från Sydkorea som adoptivbarn, men helsvensk till kulturen. Att rida enbart på DNA utgör inte den bästa hästen. Delar av det DNA jag är bärare av kommer från Denisovanmänniskan – ett i mitt tycke pikant och trevligt inslag. Och antagligen mycket mer än så. DNA:tas historia, istider och kultturers flöden in på blottade marker är nog så intressant i sig. Men har mycket lite, eller något alls att göra med dagens stora immigrationsexperiment. Utsida och insida utgör en mycket knepig materia. Samtidigt som det är enkelt. Hemhörighet känner vi alla av. Och även behovet av den.

    Gilla

   • Skarprättarn skriver:

    안녕하세요! DNA och kultur är förstås skilda saker, men de kan även komma i ett paket beroende på storleken av migrationen. Därav har vi (vi stridsyxingar) både DNA och kultur av indoeuropeiskt slag, men bara DNA och ingen kultur från tidigare epoker.

    Ett framtida Sverige skulle med nuvarande demografiska utveckling få en helt annan genetisk komposition OCH kulturell beskaffenhet. Det ligger inte i människans natur att låta den egna gruppen falla.

    Gillad av 1 person

   • A skriver:

    Fint relativiserande Rättarn, det viktigaste är att vi inte ska ha rätt till vårt land… Endast då är du nöjd. Varför inte ta det snacket med palestinierna! Du kör denna smörja för att du törs. Annars kan du länka till nån film där du kör denna grej med andra folk… Visa på hur konsekvent du är. Vi vill se nu! 🙂

    Mvh A

    Gillad av 2 personer

   • Jan Andersson skriver:

    Vi kan ha haft hur mycket suspekta gener som helst förr i tiden, men Sverige som det ser (såg) ut för ögonen idag är beviset för att vi lyckades.

    Mellanöstern och Afrika är beviset för att de har misslyckats.

    Vi behöver inte fundera mer över dessa ovedersägliga sanningar. Om man häller tillsammans en bra och en dålig soppa, får man en bättre eller sämre soppa efteråt?

    Gilla

  • Richard II skriver:

   Ja, Patrik har nog en del varsomhelstare i sig. Han gör trots det mycket bra. Det enda oroande är att censuren på DGS verkar tillta. Stämmer det Patrik? Jag hoppas jag har fel. Om så är fallet hoppas jag att det i alla fall finns tillräckligt med stake att berätta att så är fallet och varför.

   Gillad av 4 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  Cui bono?

  Du ställer upp ett problem — vi styrs av förrädare — och i stället för att peka på en lösning uppmanar du oss att betala förrädarna ännu mera pengar (samtidigit som du försöker skydda din flank genom att anklaga ”lintottar” för att var slöfockar — vilket verkligen INTE är det problem vi brottas med).

  Det är klassisk dissociation: frågan om nettoskattebetalare eller lintott är en fråga om identitet för var och en av oss, inte en fråga om klassificering. Om befolkningen hade varit uppdelad i nettoskattebetalare och lintottar som disparata grupper hade frågan om identitet inte behövt att ställas.

  Det är lintottarna som är nettoskattebetalarna. Frågan gäller ordningsföljd. Skall vi först rädda vårt folk (så som det definieras av FN) eller innehållet i Her Eskils mak, våra skatter? Det är inte ens fråga om att göra det ena eller det andra. Båda måste samtidigt räddas eller båda förloras.

  Frågan gäller vilken beskrivning som är effektivast och mest övertygande.

  Gillad av 10 personer

 4. tom stall skriver:

  Ditt tänkande hänger inte ihop Patrik och det avslöjar sig där du uppställer en halmgubbe. Denna gång så använder du samma gamla halmgubbe som använts mot SD hela tiden, och ofta hånfullt triumfatoriskt, haha det gamla Sverige kommer aldrig tillbaks!

  Detta förstår envar, Sverige är redan förstört, frågan är om det kan återställas tillräckligt så att man kan låta sina barn växa upp här eller inte. Självklart är politikerväldet problemet, steg 1, de vill ha det så här och måste bort, men efter det så kommer Sverige ändå att bli ett land man inte vill bo i, Libanon är det mest närliggande. DGS är likt alla röster som gör anspråk på att vara anständiga med pk-logik blint för detta.

  Patriks dröm är som en återuppstånden socialistdröm, nettoskattebetalare världen över, förenen eder! Jag tror Patrik hoppas på ett slags USA, det har vi på 30 år redan, dvs områden, ghetton, som lintottar varken kan eller vill röra sig i, och en helt assymetrisk brottslighet, och precis som i USA så vill vänstern ha dem i ghettot så att de röstar vänster, och man uppviglar mot vita allt mer explicit. I USA så har man nu haft 200år av integration med magert resultat. Sveriges situation är långt värre för den snabbast växande gruppen tillhör kultur x, och alla prognoser tyder på att Sverige blir det land med absolut högst andel i Europa. Det finns inget sätt att hålla ihop detta, så jag anser det vara intellektuell feghet att inte tänka detta till slut, det är återvandring eller att ge upp.

  Gillad av 16 personer

 5. ts skriver:

  För att komma vidare så tror jag att Patrik måste argumentera för om Sverige kommer att bli som USA, Libanon eller Kina, där antingen hankineserna styr, eller uigurerna. Vilket scenario tror han på?

  Gillad av 7 personer

  • Skarprättarn skriver:

   Den frågan är ju redan besvarad i inlägget. Både USA och Kina är smältdeglar, man ska vara amerikan respektive kines först. Den som motsätter sig går det illa, vare sig man är indian eller uigur. Samma princip måste (åter) gälla för Sverige, att skrota mångkulturalismen.

   Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    USA har varit en smältdegel uteslutande för européiska invandrare, som alla har blivit usonier. Därför är USA också förebild för EU, som ju ursprungligen var ett försök att smälta samma euroéer till ett européiskt folk. Men dessa drömmar har nu övergivits på båda sidan av Atlanten, och det är liberalister, literalister som du som har genomfört och drivit på detta övergivande. Du vill äta kakan och ändå ha den kvar. Du måste bestämma dig. Smältdegel av européer ELLER massinvandring av andra folkslag.

    Gillad av 3 personer

   • Skarprättarn skriver:

    @Ö: USA har haft vågor av invandring från många håll, inte minst asiatiska länder som Kina och Japan (med intermittenta exclusion acts emellan). Ej heller att förglömma den migration av negrer som slavhandeln innebar… samt de därstädes befintliga urinvånarna.

    För invandring till Europa skull jag inte ha något emot östasiatisk sådan, kompetenta och anpassningsbara personer med kompatibla (om än annorlunda) kulturer. Däremot totalstopp från MENA, Afrika och Centralasien.

    Tror att för många här hänger upp sig på fenotyp istället för att beakta kultur och kompatibilitet liksom mekanismer för assimilation.

    Gillad av 1 person

   • ts skriver:

    @Östman

    literalister är mycket bra, dessa finns i alla läger. problemet är att även de som nominellt är på vår sida tjänar fienden genom sin literalism, alltmedan fienden tjänar på sina, eftersom det är kärnan i deras rörelse. Jag har länge försökt sätta ord på detta, men literalister är mycket svåra att nå, just för att de är literalister.

    Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Precis, skarprättaren, och dessa icke-européiska invandrare till USA har INTE assimilerats i någon smältdegel. Det såg kanske ut så på åttiotalet med Eddie Murphy och Bill Cosby, men nu ser vi desto tydligare vad Demokratiska partiet (med sin privata stormtrupp KKK) å ena sidan och Black Lives Matter och Southern Poverty Law Center å den andra är för ena brohuggare och vilken verklighet de återspeglar. Det är, som sagt, ni till vänster som har stoppat assimileringen. Det är ni som har tömt smältdegeln, som numera omtalas som White Supremacy. Ni kan inte samtidigt tala er varma om dess fördelar!

    Inser du inte att det är precis den bekanta Melting Pot som numera heter White Supremacy?!

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    @TS, ja, literalism kan vara det innersta kornet i löken. Jag har inte kommit på det själv. Jag läser en bok av James Simpson och vill passa på att än en gång tacka för den (den som känner sig träffad vet).

    Literalism, den magiska eller mystiska betraktelsen av text, är så vansinnigt praktisk, eftersom den institutionaliserar hyckleriet, avskaffar allt personligt ansvar och giver automatisk avlat till den troende. Reformationen uppnådde den exakta motsatsen till det den satte ut för att åstadkomma. Den reagerade mot det målmedvetet spelade och ersatt det med det godtyckligt påhittade. Den reagerade mot avlatshandeln och ersatte den med gratis och förbehållslös avlat. Reformationens Bibelliteralism är identisk med Hägerströms lagliteralism, som brukar kallas rättspositivism (men detta är ett missbruk av termen positivism). Här måste Shakepseares getskinnshandske fram!

    https://www.bokus.com/bok/9780674987135/permanent-revolution/

    Gilla

  • Linden skriver:

   1950 fanns det bara 500 muslimer i Sverige. Den siffran har sedan dess exploderat. Under 2000-talet har det länge påståtts finnas en halv miljon muslimer i landet. Den siffran torde dock ha ökat kraftigt under 2010-talet, inte minst på grund av asylströmmen 2015. År 2050 väntas det finnas 4,5 miljoner muslimer i Sverige, enligt en mätning från förra året. Om siffran stämmer, skulle alltså den muslimska befolkningen i Sverige ha ökat från 500 stycken till 4,5 miljoner på hundra år.

   Vem med förnuftet i behåll tror att jihadisterna kommer att behandla oss otrogna med silkesvantar när de äri majoritet och har tagit makten?
   Krönikören glömmer att islams mål är världsherravälde.

   Det finns många varnande exempel på vad som händer kristna minoritet där islam har herraväldet.
   Libanon Egypten Turkiet är några exempel bara att googla.
   Är det ödet vi vill överlämna till nästa generationer.
   Nej nu måste vi se sanningen i vitögat, vår ras och vårt sätt att leva är under kraftigt angrepp.

   Fienden är långsiktig och samlar kraft.

   Gillad av 11 personer

 6. Christer L skriver:

  Man kan tolka Patriks skrifter på senaste tiden som tecken på förändringen som nu pågår. De krafter som drivit invandringspolitiken inser tillslut att det inte håller att fortsätta som förut, att man måste ändra inriktning samt sätta igång ett stort reparationsarbete. Hur långt kan de klara att retirera från tidigare positioner utan att avgå?

  Alla i översta garnityret borde ställas till svars, därefter försvinna. Men så blir det nog inte. Kanske slipper vi Löfven och några andra, men de flesta synliga aktörerna förvandlar sig försiktigt till förespråkare för en nationell demokrati. Och de som manövrerat i dunklet utanför agendamedias strålkastare kommer att finnas kvar. Globalismen finns kvar. – Ändå något. En tid av stora problem med protester följer. SD behöver allt stöd.

  Gillad av 9 personer

 7. Saft och bullar vid Flatenbadet skriver:

  Visst upplever man det stora sveket. Man gör det stundligen. Och dagligen. Att man blivit berövad på något djupt och väsentligt. En naturlig trygghet och gemenskap. En slags landets egna själ. Att något ryckt undan ifrån en. Inget är längre som förr. Och får inte heller vara det. Ingen naturlig ”vi” får längre finnas kvar. Och ”dom” är numera ett förbjudet ord. Ett N-ord bland många andra. Även det fria ordet har vi berövats. Alla skall tala korrektska och inte svenska. Inte ens ironin har längre någon given plats. Locket på och dra åt. Inga glada skratt. Såvida man inte från en scen förlöjligar det genuint svenska. Som när vi badade vid sjön Flaten och var barn. Och drack saft och åt runda vetebullar. Och lärde oss simma. En tid som minner om ett friare liv och ett mer öppet sinnelag. Som aldrig kommer åter. Så är livet för alla säger några. Och det är ju sant. Men att mitt eget land förändrats till oigenkännlig är liksom bara snäppet för mycket. Väl medveten om att historien aldrig kan köras i repris. Att i hoppet från en trampolin är det för sent att ångra sig och tänka om. Tidens pil går aldrig baklänges. Men det som stör mig är att inget av den smärta jag känner tillåts eller erkänns. Det är som om mina egna känslor vore fula. Att min egen djupa sorg hålls för förfärlig. Att flydda tider aldrig burit på något gott och värdefullt. Nu har samhällets knutar dragits åt. Och de är hårda och våta. Då kan man i förbigående tillfråga mig hur de skall lösas upp. På så där max fem minuter. Problem man nyligen förnekade eller lovade aldrig skulle uppstå. Nyss skulle jag hålla tyst. Ja, rentav hålla käft. Nu avkrävs jag ibland på specifika svar. Det är plötsligt jag som avkrävs lösningar på vad andra åstadkommit. Nyligen lågt hållen och inknuffad i ett hörn. Nu plötsligt tillfrågas jag om hur man löser omöjliga samhällsproblem. Åstadkomna av de som hela tiden bad mig hålla tyst. Men när Anna Hedenmo önskar svar på frågor som hon tidigare aldrig ställt sig skall det ske i rappet. Nu när det är för sent. Hur i grunden icke lösbara samhällsproblem skall åtgärdas. Och att om man då slinter på svaren enbart bekräftar att man redan från början varit en tokig prick. Rentav att man själv bär skuld till vissa delar av dagens elände. Att man tillhört en mörk kraft bara för att man som pragmatiker velat se ljust på tillvaron utan några ideologiska glasögon. Och aldrig någonsin varit ideologiskt ansatt. Nyss inklämd i tystnadens hörn, nu framsläppt i ljuset, men fortsatt på andras villkor. Nu när den stora planen har havererat. Körts rätt in kaklet. Till ett plågsamt och pågående samhällshaveri.

  Gillad av 11 personer

 8. Enough skriver:

  Ja, du, Patrik, du vädjar till våra rötter, och jag, i övre medelåldern, har inga problem att hålla med dig. Det är nog många här inne i DGS…

  Min fundering är snarare hur jag ska motivera mina ( förhoppningsvis) väluppfostrade barn och deras generation. De har inte Byllerbyperspektivet, även om de fått den tillsammans med bröstmjölken, de har levt i en annan skolvärld och universitetsvärld. De kommer att förstå, så småningom, men, är de tillräckligt många för att vända skutan?

  Gillad av 4 personer

 9. Enough skriver:

  ……..dragkampen mellan de som bara vill ha av det som andra byggt upp ( socialister) och de som försöker sträva och bidra ( icke-socialister), kommer att fortsätta. I minst 50 år har vi låtit socialisterna breda ut sig, de har en förmåga att nästla sig in överallt, ska det gå att stoppa, eller måste vi gå under först…?

  Gillad av 6 personer

  • pllay skriver:

   Efter den ekonomiska, kulturella och humanitära kollapsen kommer det finnas en romantisk bild av ett förgånget land där människor var trygga, med framtidstro, i en homogen kultur.
   Drömmen om detta land, folk och kultur kommer vara grunden för en extremt nationalromantisk rörelse som blir den ideologiska arvtagaren till vårt nuvarande totalitära etablissemangs utopiska styre.
   Paralleller i historien finns i överflöd, hur ett folk tagit gruvlig hämnd på tidigare makthavare, medlöpare och invaderade främlingar.
   Alternativet är kulturell utplåning, något egentligt mellanting finns inte då multikulti alltid leder till att en av flera kulturer tillvinner sig total dominans.

   Gillad av 6 personer

 10. Gerhard Miksche skriver:

  ”Sveriges största problem inte är invandringen utan politikerväldet”.

  Den dag muslimerna är i majoritet här i landet – och det kommer inte att dröja tiotusen eller hundratusen år – är jätteproblemet med det PK-istiska tänkandet löst. En gång för alla. Tänk vilken finurlig lösning som inte kräver att man rör ett finger.

  Gillad av 7 personer

 11. Göran Holmström skriver:

  Patrik en toppentext, gillade den skarpt.
  Men tänk om allt vi minns och drömmer om är lögner?
  Kanske är minnet vår värsta fiende,
  den som förskönar det bästa och förstärker det sämsta.
  Kanske hade socialdemokraterna denna verklighet som plan från början, inte dom tekniska framstegen eller förbättrade livsvilkoren. Utan förstörelsen av medmänsklighet och tillit mellan fränder.
  Kanske var planen att förstöra allt för att vinna lite själv?.
  Tänk tanken, känn efter lite, kanske passar pusselbitarna bättre?
  Om det nu är så, ska dom gå ostraffade ur det då?

  Gillad av 3 personer

  • Jan Andersson skriver:

   När jag tittar på gamla fotografier från min barndom och tonårstid minns jag som en kall hand om hjärtat ett fattigare, stökigare och mer klasstyrt samhälle. Men också en stark framtidstro och en pirrande känsla över alla möjligheter som erbjöds ävan den som kom från små förhållanden. Man kunde bli vad som helst eftersom allt behövdes och välkomnades! Man kunde också säga vad som helst till vem som helst; ingen tog illa upp utan skrattade bara bort en om man verkade dum.

   Vuxna lyssnade på barnen men fattade ofta andra (och bättre) beslut. I militärtjänsten övade vi på att försvara Sveriges yttre gränser till varje pris. Och det var en månads fängelse som väntade den som skändade den Svenska Flaggan.

   Idag vill mina barnbarn helst inte gå till skolan, i alla fall inte den skola som de har tilldelats. Frågar man vad de vill göra sedan i livet efter skolan så skakar de långsamt på huvudet och tittar på en med ledsen blick.

   Gilla

 12. A skriver:

  Den här världen är inte så nykter och praktisk på det vis du föreställer dig P.E. Hur brukar det bli i den här världen, ju mer det kniper? Om jag går till mig själv, så vill jag mer och mer hålla mig till det egna. jag bryr mig inte om pengar bara jag slipper ”kompis” snacket. Det egna blir då överordnat pengar. Det betyder inte att jag inte kan uppskatta individuella vänner, men jag erkänner att jag skulle offra dem om det kniper. Det är bara så. Jag vill vara med mina egna, INKLUSIVE deras fel och brister, hellre än att välja pengar. Så fungerar jag!

  Mvh A

  Gillad av 7 personer

 13. Aha skriver:

  Vänstern är bra på att organisera sig – de ser sin litenhet i konfrontationen med omvärlden. Den nettoskattebetalande medelklassen borde göra samma sak. Nätet finns ju där.
  Det skulle svida om två miljoner nettoskattebetalare ger fasiken att handla i Clas Ohlson därför att de senare inte gillar att deras flyttkartonger med synlig logga råkade synas i en kommunal reklamfilm med reklam över sin egna förträfflighet pga avsaknad av mångkulturproblem.

  Organisation är nyckelordet. Nettoskattebetalare i alla länder, förenen eder.

  Gillad av 2 personer

 14. Johan skriver:

  ”Vi” är för mig alla som är intresserade av att Sverige ska hålla ihop och att utveckla kittet som gör att vi alla känner att vi har något gemensamt, att vårt land utvecklas och att det går bra för Sverige. Etnicitet är för mig oviktigt, jag tror att ett multietiskt samhälle kan fungera fint men är skeptisk till ett multikulturellt samhälle. Jag känner inte till något framgångsrikt multikulturellt samhälle so far.
  Självklart kommer altid några vid tillfällen i livet behöva support från det allmänna som finansieras av dem som jobbar. Men det vi ser nu är något helt annat. Det känns som att hela landet är utsatt för en medveten överbelastningsattack för att ekonomin ska krascha. Frågan är – vad kommer sedan?

  Gillad av 1 person

 15. arriemoller skriver:

  Fast vi som bor här nu kom hit ca 3000 Fkr från Jamnakulturen på kaspiska slätten och erövrade landet från den bondebefolkning som bodde här då, som i sin tur kommit hit för 6000 år sedan och erövrat landet från de som gjorde det du beskriver. Men jag förstår vad du menar, vi var här (nästan) först,typ.

  Gillad av 1 person

  • MartinA skriver:

   Introduktionen av jordbruk i Skandinavien är fortfarande mystisk, för mig åtminstone. DNA spåren av några jordbruksinvandrare är inte stora, Svenskar består mest av jägar-samlar dna och indoeuropeiskt.

   Gillad av 4 personer

   • arriemoller skriver:

    Om jag minns rätt så försvann den manliga linjen från de första jordbrukarna när jamnakulturen kom hit, gissningsvis ihjälslagna, i vart fall förhindrade att reproducera sig. De DNA spår som finns kvar kommer från de kvinnor som togs över av erövrarna.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Jag vet inte jag. Såvitt jag förstått så är det oklart om det kom så många jordbrukargener hit upp. Jordbruket gav svagare konkurrensfördelar här uppe. Och det är är långt till Jericho härifrån och många hinder emellan. I den mån jordbruket alls introducerades av invandring så var det från närboende och ”Jordbrukarna” hade spätts ut under lång tid och många generationer. Indoeuropeerna spred sig mer plötsligt och långsamt och det är nog därför de syns så tydligt i gentester.

    Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   För tretusen år sedan hade vi medelhavsklimat i Sverige och det växte ekar på Kebnekaise. Befolkningen var brunhårig, nu försvunna. Men det var kanske de som knackade in en massa roliga gubbar på släta stenhällar i Bohuslän?

   Gilla

   • arriemoller skriver:

    Hällristarna är våra direkta förfäder, efterkommande till invandrare från jamnakulturen, enligt senaste rönen har de kommit i två vågor, först den som kom att kallas båt eller stridsyxekultur och ca tusen år senare de som gav upphov till den skandinaviska bronsåldern. Om jag minns rätt från Kaliffs senaste bok.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Källa? Här är en artikel som inte är helt överrens med dina kategoriska uttalanden:

    ”The new data confirm that about 8,500 years ago, hunter-gatherers in Spain, Luxembourg, and Hungary had darker skin, but people from the Motala archaeological site in southern Sweden had both light-skin gene variants some 7,700 years ago, and a third gene that causes blue eyes and may contribute to light skin and blonde hair.”
    https://www.archaeology.org/news/3180-150406-genetic-study-europeans

    Arkeologisk genetik är superkomplicerat. Det är lager uppå lager och på varje nivå är det ett sammansatt pussel med genflöden fram och tillbaka och dessutom viss evolution som pågår hela tiden på alla nivåer.

    Gilla

   • Skarprättarn skriver:

    @Martina: artikeln är i överensstämmelse med påståendet. Anatoliska jordbrukare (EEF) hade då redan påverkat den genetiska kompositionen på kontinenten, men inte i Skandinavien. Vi var då fortfarande pura jägare–samlare (WHG). Jordbrukarna kom till oss -4000, indoeuropéerna (ANE, jamna) -2500. Jamna gav oss vår grundkultur och rötterna till de germanska språken (som utgick från Skandinavien).

    Stridsyxingar är 20% WHG, 40% EEF och 40% ANE, och det är de som gjorde hällristningarna under skandinaviska bronsåldern. De är i stort identiska med oss genetiskt.

    Ren EEF kan man se på Sardinien, i övrigt föreligger en nord-sydlig gradient i kompositionen, med mest WHG i Skandinavien.

    Blå ögon uppstod -14000 någonstans i Italien, alltså bland ursprunglig WHG under istiden. Arvet bevarades bäst hos skandinaver på grund av isoleringen under jordbruksrevolutionen. Ljus hy har utvecklats gradvis på flera olika ställen och på flera olika sätt.

    Gilla

 16. Conny Lundberg skriver:

  Om djävulen själv finge styra skulle han inte kunna skapa ett bättre helvete än det vi är på väg att få!

  Allting handlar om moral och ansvar och att anamma lösningar som idag ses som högerextrema för att hålla ihop det vi fortfarande har kvar av det som vi tidigare hyllade som ett särdeles behagligt land att leva i.

  Vi har sovit alldeles för länge invaggade i rosa drömmar skapade av ulvar i fårakläder.

  Det är sent att vakna upp när katastrofen står för dörren och det krävs extrema lösningar för att stävja vår färd mot undergången.

  Frågan är bara om vi, var och en av oss är villiga att ta detta moraliska ansvar eller om vi skall låta oss gå under under jämmer och veklagan?

  Gillad av 3 personer

 17. Björn Olsson skriver:

  För några månader sedan luftade jag ett av mina favorittalesätt här på DGS: ”När det ser som djävligast ut, går det också åt helvete”. Jag fick då många, av mig uppskattade, uppmuntrande kommentarer, att se ljusare på tillvaron och möjligheter till förändring. Sedan dess har jag läst varje inlägg och samtliga kommentarer här på DGS. Det jag kan notera är att, i synnerhet kommentarerna, verklighetsbeskrivningen och konsekvensanalysen helt går i den riktning som mitt talesätt pekar ut. Vi vrider och vänder på den existentiella problematiken, alltid en fascinerande läsning, men de förslag till förändring som vädras är utopiska fantasier. Jag tror att vi alla inser, att vi har blivit fastlåsta i ett skeende som är irreversibelt, skapat av krafter som först inte insåg konsekvenserna, men vartefter som dessa visade sig, plötsligt gillade läget. Satan visade sig och befanns plötsligt vara en trevlig kuf. Om alla vi svenskar önskade en förändring, vilket vi genom vår ignorans inte gör, kunde vi eventuellt konvertera och försöka, det ingen tidigare lyckats med, att reformera ”kulturen” inifrån annars blir vi som förutsägelserna pekar på, en svensk diaspora. En personlig lösning för oss riktigt gamla är att krypa in i grottan och läsa DGS på väggen.
  Trevlig Advent.

  Gillad av 5 personer

 18. Elisabeth skriver:

  Denna kommentar kan lika gärna ligga under Paula Ternströms inlägg om mansrollen men jag lägger den här under Patrik Engellaus diskussion ” Vilka är vi ?” Eskil Erlandsson har ju nyligen genomgått sin rättegång och Peter Lundgren väntar på sin. Jag läser SvDs kulturchef Lisa Irenius ledare idag och hon skriver : ” Vi kan vänta oss fler sådana uppmärksammade rättegångar. Dessa kommer att spela en viktig roll i den pågående omförhandlingen av normer om sexualbrott.” Hon säger så, med gillande. Erlandsson och Lundgren blir hånade och begabbade i sociala medier, på kultursidor. Det tycks vara fritt fram, beror det på att de inte ser ut som filmstjärnor precis ? Deras ”brott” är fullständiga bagateller, men de ska ändå släpas i smutsen, de är ofrivilliga offer för en påbjuden normbildning. I Lundgrens fall ville målsäganden inte ens medverka vid polisanmälan. Men vänta nu, Lisa Irenius ? Ska rättsstaten syssla med att bilda normer för ”vita, svenska medelklassmän” medan samhället fullständigt kokar över av grova brott som inte ens lagförs ? Är det rimligt ? Är rättsstaten till för att kulturskribenter ska kunna göra sina piruetter på kultursidorna ? Varför ställer man sig inte istället på -exempelvis – alla dessa utsatta lärares sida som dagligdags får stå ut med tillmälen och grova kränkningar ? Här vet man vilka förövarna är, är det inte dags med lite normbildning för vissa manliga elever där ? Detta är nämligen verkliga samhällsproblem, sådant som leder till läraravhopp, lärarbrist. Det är lätt att hitta barrikader som är viktigare att stå på i vårt förfallna samhälle , viktigare än att vifta med Metoo-flaggor på grund av Erlandssons och Lundgrens handpåläggningar.

  Gillad av 13 personer

 19. MartinA skriver:

  Politik kan endast existera inom ett vi. Mellan olika vi finns diplomati och krig. PE utgår ifrån staten Sverige, ifrån politiken. Men ”sverige” är bara ett ord utan innehåll. Därför att vi kommer från identitet och historia, inte från praktikalitet. Jag tycker PEs hela utgångspunkt är fel. Han börjar från den administrativa enheten ”Sverige” snarare än ifrån vad Sveriges innvånare faktiskt känner. Och PE utgår enbart från Svenskarnas perspektiv. Han tycks inte se att tredjegenerationsiraniern kommer se tillbaka på en Iransk historia. Vad är våra jordhögar och små stenkyrkor jämfört med Irans stolta historia?

  Fundera på USSR? De intog PEs von oben attityd. De försökte diktera identitet uppifrån. Mycket. Hårdhänt. Och vad hände när USSR tog slut? Människor gick tillbaka att definiera sig ifrån sin historia snarare än från uppifrån ideologi.

  PEs modell är fortfarande nationalstaten. Fast nu utan nation. Hur bra kommer det gå? De senaste generationernas härskare har kastat nationalstaten på sophögen. Gott så. Den som vill vara statsbyggare i Sverige gör bättre i att inspireras av Libanon eller Syrien, även om det nog är att sikta orealistiskt högt. Har vi inte haft nog av alla som utgår ifrån hur det borde vara? Ifrån hittepåvärlden? Är det inte dags att utgå ifrån vad som faktiskt är? Hur vi faktiskt är?

  https://www.google.com/search?q=tourist+attractions+iran+heritage+sites

  Gillad av 9 personer

  • ..,..,US skriver:

   @ Martin A,

   Det där var en av den bästa kommentarer jag någonsin har läst! Mycket, mycket bra!

   ”Har vi inte haft nog av alla som utgår ifrån hur det borde vara? Ifrån hittepåvärlden? Är det inte dags att utgå ifrån vad som faktiskt är? Hur vi faktiskt är?”

   Ja, exakt så! Men intresset för detta verkar inte direkt ligga på topp, för det innebär att man då måste släppa alla sina utopiska fantasier. Svarta är inte som vita, kvinnor är inte som män, etc. Allt tyder på att en stor majoritet av svenskarna och övriga västerlänningar är villiga att gå i döden för att slippa detta.

   Utlandssvensk

   Gillad av 5 personer

   • MartinA skriver:

    Det är mycket märkligt.
    Jag antar att den moderna vänsterns affärside är litet beroende av det här. De kräver utfallsjämlikhet. Ungefär, Tabula Rasa är sann. Alltså beror alla olikheter i utfall på ”fördomar” och ”strukturer”. Alltså behövs vänstern för att slåss mot de här ”orättvisorna”. Det fina i kråksången är att eftersom olikehter i utfall beror på att Tabula Rasa inte är sann så har vänstern sitt permanent på det torra. De kan sitta där och bli rika på att omfördela och på att slåss mot strukturer för alltid. Hela poängen är att deras uttalade slutmål är omöjligt eftersom det gör att de alltid kommer behövas?

    Gillad av 5 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    @Martin: Ja, socialismen är en naiv och spontan reaktion på elände, som själv skapar mer elände. Det är en positiv återkoppling och leder därför ständigt till sammanbrott för att sedan börja om på ny kula. Det socialistiska fenomenet (Sjafarovitj) är evigt.

    Gillad av 2 personer

  • A skriver:

   Bra MartinA, det är därför jag skriver hur tex jag själv väljer när det kommer till kritan, så ärligt jag kan. Och se på världen, inte ens islam producerar multikultur vad jag kan se. Varför inte bara acceptera att människan inte fungerar så, varför får man ALDRIG nog?? Man kör huvudet i väggen till vi inte har NÅT alls kvar att bråka om. Nog är det en dödskult allt! Sanning ÄR det enda som kan få NÅGOT att fungera i den här världen, hur svårt kan det vara att förstå?? Och det finns hela tiden mycket att gå på. Världen är som ett stort förstörande prov, vi får hela tiden bevis på hur den fungerar. Den HAR en karaktär, och det är den karaktären som judar, kristna och mussarna kallar för guden, men som svenskarna tror är en saga så de själva kan uppfinna hur världen/universum ska uppföra sig till människans belåtenhet helt efter tycke och smak. Sånt vämjeligt trams! Den enda vän människan har, är istället att försöka tolka dess verkliga funktion så sant som det bara är möjligt. Nåt annat finns inte!!

   Mvh A

   Gillad av 5 personer

   • MartinA skriver:

    Nutiden tycks sakna en antropologi. Istället säger de att människor är oskrivna blad. Samtidigt som de bedriver socialdarwinistisk forskning på universiteten inom sociologiska ”vetenskaper”, de gör ”studier” och ”psykologiska expriment” och sen matar de in de här resultaten i samma Tabularasa matris. Samtidigt som de sitter för nära bioduken, de analyserar bara en mikroskopisk del av det sociala. Samtidigt som hela den här ruljansen används för att allokera astronomiska summor skattemedel och akademin öppnat portarna på vid gavel för vinstintresset. Hela systemet har förvandlats till komplexa sätt att producera fikonspråk för att motivera att rättfärdiga att spendera skattemedel för att köpa röster eller berika systemets funktionärer.
    Jag tror att man bäst formar en realistisk antropologi genom att läsa historia och ha Dawkins ”den själviska genen” i bakhuvudet. Tyvärr besöker de flesta debattörer bara historien med en färdigskriven politisk inköpslista. De ”hittar” vad de letar efter men våldför sig på historien och får ingen hjälp att forma en vettig antropologi.

    Gillad av 2 personer

  • ts skriver:

   Jag får väl också uttrycka gillande, jag ser det som MartinA skriver som absolut självklart men inser allt mer att för många är det inte så.

   Kanske borde alla skriva ner det som de anser vara självklart, sen kan vi jämföra..

   Gillad av 4 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Ja, det finns naturligvis många blinda som går rakt i varenda utlagd fälla.

   Iran, Libanon och Syrien är totalt misslyckade samhällen som folk flyr FRÅN.
   Sverige är en synnerligen lyckad nation och statsbildning som folk flyr TILL.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Starka samhällen klarar av att försvara både sina basområden och expandera in i svagare samhällen.
    Svaga samhällen klarar inte av att försvara sina basområden utan blir invaderade av andra.
    Vidare, Jag jämförde Iransk fornhistoria med Svensk fornhistoria och vilket perspektiv en tredjegenerationsiranier i Sverige rimligtvis har på det. Hade du läst vad du kommenterat så hade du vetat det.
    Och jag sa ingenting om att Libanon eller Syrien skulle vara bättre eller sämre än Sverige idag. Jag sa att givet Sveriges demografi idag så är det löjeväckande att ägna sig åt statsbyggnad med den Svenska nationalstaten som förebild. Istället bör statsbyggaren inspireras av samhällen som har hanterat etnisk mångfald. Där Libanon och Syrien är två tydliga exempel.
    Jag vet inte huruvida du läste min kommentar genom romerskt alfabet eller Braille skrift, men läsförståelsen var det inte vidare bevänt med.

    Gilla

 20. .,-.,US. skriver:

  ”Då tror jag att Sverige och därmed jag själv har större nytta av en ordentlig och skötsam nettoskattebetalare även om han kommer från Syrien än av en lintott som ägnar dagarna åt att drömma om Lönneberga.”

  Den enda anledningen att skribenten ”tror” detta, är att han avsiktligen har avstått från att studera den mycket omfattande empiri som finns på området. Denna visar nämligen helt klart att han har fel.

  Detroit och andra liknade städer kan sägas utgöra ett komplett facit för det synsätt som Patrik här uppvisar. Man hade där massiv arbetskraftsinvandring av svarta från Sydstaterna. De kom alla som assimilerade arbetskraftsinvandrare. De pratade språket, de hade jobb, de betalade skatt, osv.

  Likväl är resultatet där exakt samma som överallt annars där det är en majoritet svarta, dvs. totalt sönderfall. Staden är nu helt förstörd.

  Om jag öppnar en gigantisk textilfabrik i Småland som anställer en miljon hazarer, en miljon syrier och en miljon somalier, då kommer Småland att inom en till två generationer vara ett MENA område. Om migranterna har lön eller går på bidrag i första generationen spelar INGEN roll.

  Denna tro på att migranterna ska bli som oss pga. att de jobbar och betalar skatt är direkt absurd. Skulle en vanlig svensk bli muslimsk arab om han fick en anställning i Kairo? Skulle han börja slå sin fru om omskära sin döttrar om han fick ett jobb i Somalia? Skulle han köpa sig en ung pojke som sexslav om han blev skattebetalare i Kabul?

  Det är så tragiskt korkat……

  Utlandssvensk

  Gillad av 10 personer

  • ts skriver:

   Ja, Patrik har trots allt bott i både Sydamerika och Afrika men som en del av svensk politisk överklass, utsänd av Sverige. Det måste vara på detta sätt man kapslar in sin svenskhet och ingenting ser eller förstår.

   Jag reste istället ut för egen maskin och gjorde mina egna observationer, mycket var fascinerande i exempelvis Japan, men inte fasen var de som oss, och jag kunde självklart aldrig bli en av dem. Det är lite märkligt att Patrik inte fick samma förståelse men det är nog så att alla i etablissemanget redan är etablissemang när de reser ut i världen och därmed inte längre ser världen som den är, som när jag och en kompis i vita shorts och bleka ben förirrade oss in i de svarta kvarteren i LA, inte fasen tänkte man på socioekonomiska faktorer, utan på livhanken, men ser man hela världen från limousinfönstret, tja..

   Gillad av 4 personer

 21. MartinA skriver:

  Den ursprunglige kommentatorn, vem det nu kan ha varit, tycks ha utgått ifrån perspektiv och identitet. Medan PE för in rasmaterialism i diskussionen med uttrycket ”lintottar”. Så kör i vind. En biologisk diskussion är också intressant.

  Alla människor är beroende av att leva under militärt skydd. Detta är statens fundament, våld. Militärt skydd är dyrt och farligt att producera. Det kan avsluta ditt liv i förtid. Och det produceras företrädesvis av unga män. Som ofta inte har egna barn. Varför producerar de detta våld till risk och kostnad för sig själva?

  Den frågan besvaras av vilken samhällsmodell du har. De unga männen kan vara såsom Rom beskrev sin begynnelse, ett skock förlorare, ett rövarpack som bara slutit sig samman för att kunna plundra och våldta andra. Rovsamhällsmodellen. Eller, så kan de unga männen producera våldet därför att de vill skydda människor som de faktiskt är besläktade med. Den självägande bondesoldatens samhälle. Det goda samhället. Anledningen till att unga män riskerar livet i den här samhällsmodellen för att de fortsätter finnas till i de människor de skyddar om de dör medan de producerar skyddet. Medan de unga männen i rovsamhällsmodellen riskerar livet för att de därigenom får möjlighet att fortsätta finnas till i sina offer.

  Ni kan säga att det här inte gäller just nu. Men det finns i oss. Det är så här vår förmåga att bilda samhällen överhuvudtaget har värkts fram.

  Gillad av 4 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Vi lider hela tiden under det faktum att vi upptäckte evolutionen senare än ideologierna. Därför finns evolutionen inte med i ideologierna. De är ytterst primitiva, som flat earth society.

   Kloka människor behöver inte slikt: konservatismen är också äldre än utvecklingsläran, men strider likväl inte mot den, eftersom den, liksom utvecklingsläran, är baserad på observationer av verkligheten och inte navelskåderi.

   Men dumma och svaga människor tycks behöva ideologier. Därför behöver vi nya ideologier som innefattar evolutionen och liknande grundläggande sanningar.

   Sanning! Rätt! Liv!

   Gillad av 4 personer

 22. Göran Holmström skriver:

  Vi pratar runt det oundvikliga öde som kommer till slut.
  KRIG !
  Godhetsknarkarna lär inte ge sig,
  Muslimerna spelar spelet tills oddsen är i deras favör.
  Vi blir mer utsugna, mer misshandlade och nertryckta.
  Vem som startar det är den stora frågan.
  Önsketänkande om ett fluffigt rosa slut är ytterst osannolikt!

  Gillad av 6 personer

   • MartinA skriver:

    Att bygga laterala strukturer. Och att koncentrera sig på vad man kan göra här och nu inom rådande system.
    Om man vill ha nationalstat och inte kan få det. Börja med att fråga varför jag vill ha nationalstat. Och hur jag kan uppnå detta varför utan nationalstat och med en fientlig centralmakt. Och centralmaktens fientlighet, på vilket sätt kan jag använda den för att uppnå dessa mål? Centralmaktens fientlighet slår ju inte bara mot mig utan också mot alla som jag. Det är en förenande och entusiasmerande kraft även om den är tänkt att verka splittrande och demoraliserande.

    Gillad av 2 personer

   • MartinA skriver:

    Krig och revolutioner kommer i vilket fall, i trasiga tider som våra. Det behöver man inte oroa sig för. Men de strukturer och de relationer som tillåter effektivt beteende i krigstid är också nyttiga i fredstid.
    Islam verkar inte göra så stor skillnad på krig och fred. Jag tycker det är något vi kan lära oss från Islam.

    Gillad av 3 personer

   • MartinA skriver:

    Bandet Raubtiers första skiva hette ”Det finns bara krig”. Jag tror att Hulkoff som bandets förgrundsfigur heter kan vara värd att lyssna på, många av hans texter är noga uttänkta, och riktade mot de enda som det är intressant att prata till. Nämligen de unga männen.

    Gillad av 2 personer

 23. Aurora skriver:

  Politikerna vill att alla ska betraktas som svenskar. Det är de tvungna till för att hålla ihop lapptäcket av folkgrupper vi har berikats med numera. Att erkänna att så egentligen inte är fallet skulle Innebära att de erkände sitt misslyckande. Sedan är det åndå så att var och en känner inom sig om man är svensk eller inte. Det flesta som ropar efter bidrag och viftar med rasistkort vet mycket väl om de svenskar eller somalier, syrier, irakier eller annat.

  Gillad av 1 person

 24. Leif Nilsson skriver:

  Jag tror inte heller att Sverige, varken bör eller kan återställas, genom att invandringen stoppas och att de flesta invandrare från fientliga kulturer skickas tillbaka till sina ursprungsländer. Däremot är det absolut nödvändigt att göra det, om vi vill ha möjlighet att skapa ett tillitsfullt land med åsiktsfrihet.

  Sveriges problem har vi gemensamt med hela den västerländska civilisationen. Ska vi komma till rätta med dem, måste vi göra upp med det utopiska socialistiska tankegods, som efter första världskriget började underminera vår kultur.

  Karl-Olov Arnstberg beskriver tillståndet och orsakerna väl:

  ” 1914 dominerade västerlänningarna världen och utgjorde omkring en tredjedel av världens befolkning. Hundra år senare är Västerlandet på dekis och inom mindre än ytterligare hundra år kommer de flesta västerlänningar att befinna sig i minoritet i sina egna hemländer.

  Nedmonteringen av den västerländska civilisationen inleds samtidigt med att kvinnorna fick rösträtt, alltså med demokratins seger – uppfattningen att alla medborgare måste vara med och bestämma på lika villkor. Därmed föddes också den kult av jämlikhet/jämställdhet som i dag har gått så långt att de som befinner sig vid fronten inte nöjer sig med att kräva lika villkor för könen, utan också lika utfall.

  Vi lever i en tid då samspelet mellan könen är rubbat. Aristoteles och Darwins uppfattning, att den mänskliga etiken måste grundas i den mänskliga naturen, gäller inte längre. Detta visar sig på flera sätt, men framför allt i att kvinnorna, med feminismen som sitt främsta vapen, får männen att retirera. Den västerländske mannen ger hellre upp sin manlighet än han tar risken att förlora kvinnornas gunst. Som Mae West en gång uttryckte det: ”När kvinnor går vilse följer männen dem i spåren”. ”
  https://morklaggning.wordpress.com/2019/11/27/det-kvinnliga/

  Gillad av 1 person

   • Leif Nilsson skriver:

    Jag menade att vi ”varken bör eller kan återställa” den socialistiska maktdominansen och den form av demokrati, som har förorsakat västerlandet självförakt och som nu hotar vår framtid.
    Däremot bör vi återställa ordningen, genom att satsa hela migrationsverkets budget på återvandring. Dessutom måste alla kriminella invandrare och illegala interneras och deporteras.

    Gillad av 1 person

 25. Björn Olsson skriver:

  PE har länge vädrat motsättningen mellan de hederliga, medelklass nettoskattebetalarna och PK-ismen. Men vad är då dessa ”vanlig svenskar, VS” för underligga djur. Konflikten ligger ganska klar när vi diskuterar massinvandringen, den ena betalar den andre konsumerar.
  Men vi har en lika stor konflikt under uppsegling som primärt kommer att drabba ”VS”, Klimatfrågan.
  I dag hävdar en liten krets, även här på DGS, att det stora undergångsscenariot som har slagit en överväldigande del ”VS” i panik inte är något att oroa sig för. I ”Det Onda Samhället, ODS” som t.ex. i dag överväldigande dokumenteras i DN, gäller ingen balans. Den kommande katastrofen är ett faktum och möjligheterna att göra något åt den är futila. Politiker, media och troende gör allt för att blåsa på masshysterin. Allt fler ödesdigra motåtgärder, t.ex. införande av klimatdiktatur får ökat stöd i ”VS”, alla övriga struntar naturligtvis i eländet för att det stöder deras egen agenda.
  Vad händer då, den dag vi ”Förnekare” får rätt.
  När man inser att alla dessa enorma politiska, ekonomiska, emotionella och psykologiska uppoffringar var en ren chimär. Att en hel generation har blivit grundlurad. När miljoner har ”blivit berövade sin barndom”, genom att välja bort utbildning och ett vanligt liv som verkar meningslöst i ljuset av katastrofen.
  Kommer resultat bara att bli en befriande suck av lättnad eller kommer en berättigad vrede kräva konkret ansvar från alla de som bidragit till bedrägeriet. Det enda motmedlet kommer att vara att skapa en ännu större katastrof, där våra resurser redan är omätliga
  Vi som älskar konspirationsteorier har här en rejäl kaka att bita i.
  Är det detta som skaparna av denna religiösa rörelse strävar efter?
  Vem är i så fall vinnaren?
  Snart är det Jul.

  Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Ge mig ett enda litet bevis för att vi har en klimatkatastrof att vänta, eller ens en förändring?

   Forskarna vet inte ens om det ska bli varmare eller kallare!

   Klimatlarmet är en påhittat bluff, vilket har erkänts av upphovsmännen!
   Men det är lättare att lura någon än att övertyga någon lm att han har blivit lurad.

   Gilla

 26. Christer E skriver:

  Är inte den europeiska nationalstaten ett feltänk? Före WW-1 fanns imperier, engelska, franska, tyska, ryska, ottomanska. I samband med freden skapades ett antal nya stater, nationalstater, som raskt slukades av de nya imperierna, Nazi-Tyskland och Sovjetunionen.
  Efter WW-2 började de engelska och franska imperierna avvecklas och snart fanns bara ett europeiskt imperium kvar (Sovjetunionen). De gamla imperierna provade ett nytt grepp, integration. Först genom kol- och stål-unionen och slutligen med Europeisk Unionen. EU med sitt samarbete mellan ett antal stater, alla (i princip) på samma nivå, ingen som självutnämnd ledare, med ledarens privilegier, är egentligen den enda politiska kraft som har tyngd gentemot regionala hegemonier (Ryssland och till del Turkiet).

  Vi kan glömma devisen ”ensam är stark” och motvilligt (för en del) inordna oss i ett EU som förr eller senare måste börja agera som en sammanhållande enhet, inte en löst sammansatt grupp med 28 (snart 27) olika viljor.

  Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Jovisst är det ett feltänk! EU skulle bli en motvikt till USA precis som Hitlers tusenårsrike skulle bli en motvikt till det brittiska imperiebyggandet på den tiden. Vad både Hitler och EU missade i tankegången var att både USA och UK talade engelska, medan det fanns åtminstone 29 oförenliga språk i Europa.
   Men Hitler fick åtminstone UK att ge upp sitt imperiebyggande.

   Gilla

 27. Hovs_klipphällar skriver:

  Visst, grundproblemet är att en vänstersekt tagit makten i landet!! — Och denna sekt har massinvandringen som sitt främsta vapen för att förstöra Sverige. Massinvandringen är alltså inte grundproblemet utan en konsekvens av grundproblemet.

  Visst, men man måste börja släcka där det brinner som värst i landet vilket innebär att massinvandringen först och främst måste stoppas! Nu!

  Visst, opinionsbildning är viktig för att slå tillbaka mot PK-maffian, se tex. denna länk:

  https://juliacaesar.blog/2019/11/30/grindvakterna-sjunger-pa-sista-versen-och-de-vet-om-det/#more-14759

  Tack vare alternativa medier har PK-dårarna inte längre monopol — och inte längre makt att tysta oss.

  — Du, Patrik gör också ett utmärkt jobb för att underminera PK-dårarnas makt, det erkänns.

  Gillad av 3 personer

  • Christer E skriver:

   Ska vi leta efter ett grundproblem, menar jag att det är den allt större osäkerheten i samhället, som är det egentliga grundproblemet. Det kan handla om jobben (outsourcing, automatisering/robotisering), om klimatet (går världen verkligen under om N år), om migration (nya, helt främmande kulturuttryck) eller allmän osäkerhet kring det komplexa begreppet globalisering.

   I denna omgivning av osäkerhet gissar jag att det är lätt att hylla den som övertygande förklarar att problemet egentligen enbart beror av företeelsen Z, varande klimat, migration eller annat. Komplexa fenomen (klimat, migration, arbetsmarknad, etc.) kan inte hanteras med enkla verktyg. Här krävs en minst lika komplex verktygslåda, som antagligen består av inte bara politiska beslut.

   Gilla

 28. Patriks analys är som vanligt helt korrekt. skriver:

  Patriks analys är som vanligt helt korrekt.

  En som vanligt intressant text att ta del av.

  Gilla

 29. Sixten Johansson skriver:

  Patrik tänker sig att ett Vi kan skapas genom att samla alla som vill återställa Sverige. Ja, kanske kommer det i realiteten att gå till ungefär så, då allt verkligen ställs på sin spets framöver. Men på det här stadiet reser det massor av frågor om ”efter”, t ex: Hur ska Vi förhålla oss till och göra med dem som inte vill ingå i samlingen? Och om ”före”: Vad var egentligen Sverige, svenskheten, svenskarna och det uppenbarligen svaga Vi som fanns? Varför gick det förlorat genom svenskarnas egen försorg, åtminstone majoritetens? Och för att kunna samlas och agera med mandat och kraft, måste då inte ett starkt Vi redan finnas, baserat bl a på identitet och lojalitet? (se MartinA:s kommentarer).

  Jag ser det som nödvändigt för den västerländska civilisationens överlevnad att 1) kasta ut islam, 2) bryta upp den axiomatiska, mångdubbla, kroniska förljugenheten i samhället och i självbilden och tvinga sig själv och andra att söka sanningen, hur besk och egohotande den än är, 3) ständigt bearbeta frågorna och svaren kring osanning – personligt ansvar – skuld – sanktioner.

  Massmigrationen och islam är det akuta och kroniska hotet, men orsakade inte civilisationens röta, utan avslöjade den. Vetenskapsförstörelsen, den kollektivistiska hysterin, härskarskiktens immunitet, megalomani och folkförakt, atomiseringen, ordmagin som trumfar biologin – allt har växt fram ur en härva av smittbärande rötter. De måste grävas upp, synas noga och förkastas av alla som vill ingå i ett nytt starkt Vi.

  Gillad av 4 personer

 30. Jan Hyllengren skriver:

  Trumpen visar ju dagligen vad han menar med ”America first”, tillverkningsindustrins tillbakaflyttning, stopp för inresa för vissa länders invånare, murbygge, avregleringar, rivandet av vissa avtal mm.
  ”Sverige först” skulle väl bli nåt liknande där ingen ens skulle drömma om att skriva på avtal som Global Compact, ha rekryteringskampanjer i Menaland, istället strikt följande av Dublinavtal, inga medborgerliga rättigheter till icke-medborgare, tio års egenförsörjning som villkor för medborgarskap osv.
  Sverige skulle nog räta upp sig om folk fick lite hopp om att politikerna ville vårt bästa. Men. Politikerna har velat ha mångkultur till varje pris. Verkligheten kommer dock snart att tvinga fram förändring. ”Sverige först” blir då en efterlängtad nödvändighet. Vi en annan viktig fördel, utlänningarna är så enormt splittrade att de behöver oss till att styra. Som i Sovjet. Därmed borde det gå att avveckla mångkulturen. Svenskt folk vill också i allmänhet inget hellre! När det vänder på riktigt kommer det att hända saker. Vi är inga offer.

  Gilla

 31. sva990 skriver:

  Nada behöver omförhandlas eller åtgärdas. Sverige är ett avslutat kapitel för min del. Jag vill inte leva där längre utan föredrar Hispania där jag ämnar leva den tid jag har kvar. Allt är inte ljuv musik där heller men man har erfarenhet av 800 år av muslimsk ockupation och lär inte låta det inträffa igen. Bara detta faktum får mig att vilja vara där. För övrigt så lyder väl den kompletta uppsättningen existentiella frågor: vem är vi? var kommer vi ifrån? vart är vi på väg?

  Gillad av 1 person

 32. C de Longueville skriver:

  I konungariket Sverige finns det för närvarande bara en och endast en politisk fråga.
  Det handlar om ett ämne, som överskuggar, dominerar och styr allt.
  Ett elände, vilket är en konsekvens av en sanslös migrationspolitik.
  Denna är i sin tur orsakad av att första, andra och tredje statsmakten förenats i symbios, vilket tillstånd är en följd av PK-ismen, en folkets hjärntvätt, som i sin tur är ett resultat av den postmodernistiska flumskolan.

  Det är bara för uppenbart, att Sverige plågas och torteras av maktgalna grupperingar, vilka tagit över landet och nu kompromisslöst och obevekligt driver det mot avgrunden.
  När har folket tröttnat och när är tålamodet slut med dubbelspelet och sveket från de rövargäng, som kopplat strypgrepp på nationen?

  Det går inte att förstöra ett land mer än vad denna skräckens regim har gjort.
  Allt blir bara värre och de depraverade politikerna står handfallna.
  De tycks inte vilja förstå hur illa det är ställt.

  Den bistra sanningen, vilken ingen ännu vågar uttala, är att Sverige måste se till att skaffa närmast hermetiskt tillslutna gränser, vid vilka inte en kotte släpps in.
  Det räcker dock inte för att gottgöra och kompensera för de begångna illdåden.
  Nationen måste dessutom fixa fram ett departement för repatriering och dito myndighet och det omgående.

  Allra först måste givetvis de politiker, som vandaliserat Sverige avlägsnas till sista man.

  Gillad av 1 person

 33. Hortensia skriver:

  Hmmm… Patrik, nu har jag varit borta ett tag och vet inte vem kommentatorn är, men jag vill minnas, att din definition av ”nettoskattebetalare” exkluderar fullständigt skatteavlönade individer…

  … varför hitresta MENA-män torde vara ytterst sällsynta som nettoskattebetalare. I den mån de engagerar sig i privata företag, förefaller de vara nöjda med svenska myndigheters låt-gå-mentalitet…

  … som tillåter just dem, som inte förutsätts begripa bättre, att undvika skatter och avgifter, lagar, regler och kvalitetskontroller, så att deras produkter och tjänster kan erbjudas till uppenbart underpris.

  Själva förekomsten av nettoskattebetalande förutsätter en befintlig vi-känsla. En grundmurad gemenskap med olycksdrabbade landsmän, lika en själv, är vad som har möjliggjort ett skyhögt skatteuttag

  Den som inte kan eller vill vara svensk, utan identifierar sig mer med sina egna landsmän, sin klan och sina ickekristna trosbröder, bör inte förväntas bidra solidariskt till svensk välfärd via skattsedeln.

  Gilla

 34. olle reimers skriver:

  Det finns ett problem som vi inte kanske berör så mycket, men som är viktigt för att bedöma vad som kommer att hända.

  Våra barns generation ser inte på saken på samma sätt som vi. De har aldrig känt den existensiella skräcken in på bara kroppen. De tror att allt kan lösas med lite god vilja, mindre egoism, mer inkluderande, större överseende, mer generositet o.s.v.

  De har aldrig förstått det där talet om ondska, illvilja, feghet, grymhet, slaveri, lögn, svek annat än att de anser att det är uttryck för vår generations förvridna syn på världen.

  Vi tror, i vår generation, att man kan göra något åt saken. De tor inte det. De tror på en gudomlig determinism som bottnar i förståelse och godhet.

  Vi i vår generation kommer ingenstans med rationella argument, historiska jämförelser, berättelser om Gulag eller Dödens fält.

  De kommer aldrig att stödja oss i krav på avlägsnande av kultur x (islam), undanröjande av religiösa symboler eller utvisning av kulturföreträdare. De ser världen berikas, förändras, förfulas utan att göra märkbart motstånd. För dem är förändringen ett uttryck för vad världen är; på gott eller på ont men de välkomnar den bläckfisk som till slut kramar dem till döds.

  Gilla

 35. Rikard skriver:

  Hej.

  @Skarprättarn: min sarkastiska ton till trots är jag faktiskt intresserad av ett väl genomtänkt och välargumenterat svar – hur skall jag annars kunna lära mig något om hur och vad du tänker? Det korta svar du lämnar ovan innebär alltså att i Sverige gäller svenska normer absolut och ej förhandlingsbart, om jag förstår ditt val av romerska referenser rätt?

  Skall vi då också använda romerska metoder mot barbarer (i den romersk-grekiska betydelsen) som kränker våra mores, vår virtus och vår civitas? Inte mig emot, men jag fick intrycket att du inte ansåg det vare sig gott eller önskvärt.

  Och vart de skall ta vägen? De skall hem. De som är här för att andra har fuskat skall också hem, även om de är födda här (om de inte kan visa tillräckligt god vandel, och där behövs en strikt definierad mall just med hänsyn till rättssäkerhet) – de kan ansöka om inresetillstånd et cetera från hemlandet, och få detta prövat.

  Det enklaste (som i simplast och minst komplicerat) är att ogiltigförklara det som ibland kallas mångkultursbeslutet och på det vilande lagar, förordningar och praxis. På så vis underkänns all invandringspolitik och all annan relaterad till denna från 1975 till idag – och detta i god demokratisk ordning med full modern västerländsk rättssäkerhet dessutom.

  Lagen är trots allt bara maktens ord, inget annat. Annan makt, andra ord.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gilla

 36. Lars Strömberg skriver:

  Mitt lilla tillägg:
  Jag har egentligen aldrig definierat mig som en del i något VI.
  Jag försöker uppträda diplomatiskt och civiliserat bland andra människor. Men ALLTID som ett JAG. Aldrig som en del av något kollektiv.
  Kollektiv är till för att betraktas. Inte för att ingå i.

  Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   Lars Strömberg (08:53), hur du än definierar dig, så är du ovedersägligen en del av ett stort VI och många mindre, ingående Vi:n. Sedan är ditt uppträdande bara ett visst segment av dig och din självbild och ditt gränssnitt mot andra. Där vinnlägger du dig om att uppträda diplomatiskt och självständigt och absolut inte uniformt kollektivistiskt. Men även inom hela ditt uppträdandesegment är du hela tiden medveten om eller omedvetet påverkad av allt det kollektiva stoff som du sedan barnsben har internaliserat och byggt in i ditt psyke och dess olika gränssnitt mot kroppen och omvärlden.

   Redan det svenska språket är kollektivt, fast vi kan bruka det så att vår individualitet också framhävs. Det mesta av allt detta psykosociala är osynligt. Därför felvärderas och ringaktas allt det kollektiva, som ändå är det enda som kan hålla samman varje grupp individer, hur liten eller stor den gruppen än är. Själva ordet ”kollektiv” har laddats negativt, men om vi inte har något bättre begrepp att föreslå bör vi försöka värna dess neutrala betydelse och hålla i minnet att det precis som alla andra begrepp kan fyllas med vilket innehåll och vilka laddningar som helst.

   Gilla

 37. Grunden för vårt samhälle skriver:

  Skrev tidigare att ”Patriks analys är som vanligt helt korrekt.”

  Inledningen i hans text är viktig , nämligen grunden för ett väl fungerande samhälle:

  ”Vi är de som delar historia med varandra. Vi är de som vet vilken bygd våra förfäder kom från”

  Gilla

 38. Henrik Bergbjörk skriver:

  Låt mig komma lite från andra hållet med ett tydligt och sant svar: Vi Är Spirituella Varelser Som Erfar Mänsklig Form… Inte tvärtom!!

  Vidare,

  Frågan är den mest lysande på länge *vilka ÄR vi*
  Tror faktiskt ni/du själva inte riktigt greppar hur bra denna fråga är.
  Vad är Den bestämda definitions-skillnaden mellan ÄR Och HAR?? Tänk om den frågan ställdes i *har*-form.. Vilka HAR vi? Vi är människa men har och bär en person!
  (som ligger och sover med öppna ögon i plånboken)

  Sug På Den.

  Alla infödda svenskar (och de flesta hitkomna) tror på riktigt dom ÄR personer när vi i sanning bara HAR en!

  Nu,

  Nästan alla vet att mänskliga rättigheter står ovan grundlag och lag… Ta nu en titt på mänskliga rättigheter artikel 6.

  Stanna upp, titta och se igen.

  Tack för plats

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.