Gästskribent Brendan O’Neill: Extinction Rebellions krig mot arbetarklassen

Brendan O’Neill

Nyligen var klimataktivisterna Extinction Rebellion, XR, i Sverige för att demonstrera. I London har de i flera månaders tid demonstrerat på gatorna och hindrat människor från att ta sig till och från sina jobb. Men vad vill de egentligen – och vilka riktar sig deras protester emot? Om det skriver Brendan O’Neill, chefredaktör för Spiked Online.

Vi behöver prata om klassdynamiken i Extinction Rebellion. Det kan knappast ha undgått någon att det bland ekoalarmisterna finns ett antal personer ur den högsta societeten. Men vilka är egentligen deras måltavlor?

Svaret är arbetarna. Och det spelar ingen roll hur mycket överklassens millenniegeneration än försöker verka progressiva – vi andra vet att Extinction Rebellion är ett klasskrig, där ekoeliten krigar mot den påstått okunniga lilla människan.

Extinction Rebellion blir mer och mer förnäm för varje dag. För någon vecka sedan tillkännagavs att en av de 1300 agitatorerna som arresterats i London var prinsessan Marie-Esméralda av Belgien, dotter till Leopold III. ”Det akuta klimatläget kräver att vi alla sätter press på regeringar att handla snabbt” sa hon.

Lite lägre ner på den aristokratiska skalan finns Tamsin Omond, barnbarn till en baronet. Hon var tidigare medlem av den snobbiga antiflyg-gruppen Plane Stupid, som tog avstånd från lågprisflyget eftersom det gav alltför mycket ”simpelt” folk möjlighet att åka utomlands för en billig penning.

När Extinction Rebellion först tog över centrala London gifte sig Omond med sin mångåriga flickvän på Westminster Bridge, som givetvis hade stängts av för ”pöbeln”. Det var som en aristokratisk kolonisering av den allmänna platsen. Än sen då om ni vanliga fattiga stackare behöver ta er till jobbet, till sjukhuset på andra sidan bron eller till en flygplats? Vet ni inte att en dotter till en extremt privilegierad adelsman har ställt till med bröllop på bron? Ni ska veta er plats!

Vart man än vänder sig på en XR-demonstration hör man den omisskännliga överklassaccenten, eller ser någon dagledig mamma från de fina områdena limma fast sig på en buss för att försöka väcka medvetenheten hos de hjärndöda pendlarna som befinner sig i den. Och vad dessa klimat-aristokrater, födda med silverskedar i munnen, egentligen strävar efter är att neka massorna det de själva åtnjutit i generationer – nämligen välstånd och bekvämlighet. Det blir tydligt när man ser vilka de riktar sina protester emot.

En av rörelsens främsta talare har varit George Monbiot, som kommer från den kända brittiska företagarfamiljen Lyons och som utbildade sig på Stowe för en kostnad av 36 000 pund (ca 450 000 kr, reds anm) per år. För en tid sedan begav sig Monbiot, och en grupp andra veganer, till Smithfields köttmarknad i City of London, för att skambelägga de arbetare som försörjer sig genom att arbeta där. En av arbetarna berättade att han, på grund av den ”happy-clappy” mobben och störningarna de orsakade, inte skulle kunna betala sina räkningar. När de välbeställda grönisarna tröttnade på att håna köttarbetarna gav de sig istället av till Billingsgates fiskmarknad för att häckla arbetarna där.

I en annan tid skulle det ha kallats klasskrig om de privilegierade klasserna hindrade de mindre bemedlade från att försörja sig – idag kallar vi det klimatkampanjer.

Från invasioner av kött- och fiskmarknader och blockering av ingångar till flygplatser till att hunsa med vardagspendlare – klimat-aristokratin ägnar sig ständigt åt att attackera vanligt folk. Den skriker öppet efter att de vanliga människornas liv ska bli hårdare, med nollutsläpp av koldioxid trots att det skulle innebära en omätbar arbetslöshet, ett stopp för bilkörning och flygande. XR förespråkar förstås skyhöga skatter för flygresor, vilket skulle resultera i att de välbeställda skulle få luftrummet mer eller mindre för själva.

George Monbiot säger det bäst själv i sin bok Heat. Klimataktivism, säger han är ”en kampanj för åtstramning” och ”mot andra människor”. Med XR tar aktivismen ett steg till. Den är nu en uttalad kampanj som riktar sig från privilegierade människor mot vanligt folk – en kampanj för åtstramning, som leds av människor som i de flesta fall lever i ett stort överflöd.

Är det inte något groteskt över människor, vars familj och släkt har åtnjutit den största komfort i generationer, som agiterar mot dem som kanske ännu inte uppnått något välstånd alls? Men vi borde inte vara förvånade. Klimataktivismen har en lång historia av klasshat och klassförakt – från den snuskigt rike David de Rothschilds guide till ett mer åtstramat liv till prins Charles krav på att alla ska leva mer klimatsmart och prins Harrys skamlösa gnäll över flygandet medan han själv åker privatjet för att hälsa på Elton John i dennes snofsiga kvart i Nice. Den gröna politiken har alltid letts av de förnäma och har alltid riktat sig mot de lägre klasserna.

Detta är ingen slump. Det står skrivet i själva hjärtat av den gröna världsuppfattningen. Den här påstått progressiva rörelsen är bara en modern version av den aristokratiska, reaktionära misantropi som varit rådande i vissa överklassgrupper ända sedan den industriella revolutionen startade. XR:s ständiga försök att försvåra arbetarklassens vardag är inte bara taktik – det är själva essensen av en rörelse som drömmer om att slunga oss tillbaka till den fattigdom vi först relativt nyligen lyckades undkomma.

Brendan O’Neill är redaktör för webbtidningen Spiked och driver podcasten The Brendan O’Neill Show Artikeln är tidigare publicerad här

Översättning och bearbetning: Bitte Assarmo

33 reaktioner på ”Gästskribent Brendan O’Neill: Extinction Rebellions krig mot arbetarklassen

 1. Elisabeth G skriver:

  En normal människa unnar andra att få det bättre. Klimattöntarna verkar vara helt felskruvade i huvudet. Samtidigt är deras beteende på ett sätt bra eftersom det kan få vanligt folk att öppna ögonen och ta reda på att klimattramset är en bluff och agera därefter. Då blir det kanske inte så roligt att vara klimattönt längre.

  Gillad av 11 personer

  • Den där Fredrik Östman skriver:

   Gör som jag, bli militant anan! Ät ingenting som skulle vara tillåtet för en vegan. Kräv flott på falafflarna, smör på grönsakerna, ägg i salladen! Vi ananer kräver en egen meny i alla restauranter, på flygplan och i lunchmatsalarna!

   Glöm inte heller att identifiera dig som Gentleman och kräva att bli tilltalad med ”Eders Excellens”!

   Gillad av 9 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Ja, i kväll blir det en rejäl köttbit, dock inte från USA utan från en närbelägen bondgård där kossan betat gräs och haft det bra. Därtill en flaska rött. I frysen ligger en fin oxfilé från samma gård, som jag funderar på att servera med en god svampstuvning (ja, inte gården, alltså, utan filén.) Tänk vad de stackars veganerna går miste om samtidigt som de föröder både sina kroppar och miljön.

   Gillad av 8 personer

   • Thor skriver:

    Ålgen blev nästan utrotad i Sverige på 1940-talet. Bävern var utrotad, vildsvinen utrotades redan på 1600-talet (men har nu återkommit genom rymningar från hägn). Om alla skulle äta älgkött varje dag skulle de snabbt ta slut igen. Det finns många preppers som skriver att de kommer att klara sig med sin bössa. Hur länge då? Hur länge räcker köttet i skogen?

    Min poäng är att det vackraste vi har i världen är biodiversiteten som evolutionen gett upphov till. Visst kan 20 miljarder människor kanske leva på grönalger och kor eller veganism, men även de fattiga i tredje världen bryr sig om att fåglarna och fjärilarna försvinner, att träden under vars skugga man rastat under risskörden är borta. Men journalister gillar undantagslöst att beskriva fattigdom i antal dollar per dag. De informella ekonomierna känner de inte till, och inte heller frågar de om de fattiga berörs av en förgiftad värld med snabbt krympande biodiversitet. Våra mediciner förgiftar nu alla vattendrag i världen. Våra vaccinationer ger mångdubbelt större befolkningar.

    Gilla

 2. tom crean skriver:

  Ja, när jag jobbade i finansvärlden i London så demonstrerade aktivister ibland (vad det gällde det kan kvitta, det är alltid samma aktivism, 1 Maj, feminism, klimat eller judehat) och de bröt sig en gång in på tradinggolvet på LME, London Metal Exchange som fortfarande körde med ”open outcry” trading, jag kan lova att testosteronet är högt på ett sådant tradinggolv och aktivisterna fick som man säger, skiten bankad ur sig.

  Gillad av 15 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Aktivister är bara bra på att skrika, springa runt i sina fåniga huvtröjor och kasta gatstenar i huvudet på folk; inget annat. De är egentligen ena riktiga fegisar som aldrig skulle drömma om att göra ett redigt arbete, ta ansvar och kämpa för en bättre värld.

   Gillad av 3 personer

 3. Aha skriver:

  Samma klass av hycklare utgör också rika kändisar såsom skådespelaren Leonardo DiCaprio som i något sammanhang uttryckte sitt stöd för Greta Thunberg (och som på sin hemsida visar klimataktivism).
  Själva är vi också hycklare som vill förvägra de fattiga ländernas deras smutsiga miljöverksamhet och därmed en väsentlig del i deras välståndsökning.

  De rika får väl hålla käften och inte snacka med medelklassen om klimatdisciplin och medelklassen får göra likadant i snacket med u-lands befolkningarna.

  Hycklare är vi allihopa. Kändisarna är dock dubbelt upp-hycklare.

  Gillad av 2 personer

 4. Aha skriver:

  Jag har lösningen när det gäller de välbesuttnas klimatengagemang, en lösning som verkligen åstadkommer positiv klimatpåverkan, en lösning som måste kännas tillfredsställande för dem själva, en lösning som därmed också lindrar deras klimatångest;

  Allt över medelklasstandard konfiskeras eller så är dom tysta.

  Gillad av 5 personer

 5. Elisabeth skriver:

  Intressant. Klass är ju mer uppenbart i Great Britain och klassperspektivet tydligare. Men skrapar man lite på klimat-aktivisternas fernissa är det helt säkert likadant här. Greta Thunberg är ju inte född i en arbetarfamilj precis. För att ta sig runt i världen på möten och konferenser har hon erbjudits och accepterat diverse mångmiljonärers lyxbåtar jämte personal, ser inte alla vilken lyx- cirkus detta är ? Aktivisterna har dessutom släkt och nätverk som förser dem med jobb inom media där de kan utöva en orimlig påverkan. Denna artikel hör på många sätt ihop med J O Sandgrens artikel idag. De väl-försörjda klasserna har alltför länge fått köra en politik som går stick i stäv med låginkomsttagarnas intressen. Men alltfler börjar stämma in i Östlings välbekanta undran om vad man får för pengarna. Sandgren talar om väckelse, ja man är väckt eftersom man börjar få smaka på samma problem som låginkomsttagarna tampas med.Om klimataktivisterna lyckas genomföra lika mycket skadligheter som invandrings-aktivisterna, ja då blir det väckelse på den fronten också.

  Gillad av 1 person

 6. tc skriver:

  Sen måste jag notera att både Bitte och O’Neill tidigare var öppet vänster och idag fortfarande är vänster i det utopiska hjärtat. Så det fokuseras på klass, men jag skiter uppriktigt sagt i hur mycket pengar aktivisterna har, det finns rika aktivister och det finns fattiga, men aktivist som aktivist! De är fiender till västlig kultur allihop.

  Gillad av 7 personer

 7. Per G Eriksson skriver:

  Samma krig mot vanliga arbetare/löntagare pågår i Sverige där regering, riksdag och media gör allt i sin makt för att proletarisera vanligt folk genom vansinniga s.k. klimatsatsningar, avindustrialisering, energisabotage, oräkneliga punktskatter på allt möjligt och ett ständigt moralpredikande.

  Gillad av 4 personer

 8. Eskil skriver:

  Minns en intervju i DN med Anders Wikman för kanske drygt 10 år sedan. Där påpekade han att viltkött var bra då det har låg klimatbelastning och han själv brukade ta en promenad till Östermalmshallen och köpa viltkött istället för kött från tamdjur.

  Så nu vet Svensson som brukar ta bilen till Netto för köpa nötfärs att han skall upphöra med det och istället får ta en promenad till Östermalmshallen och handla rådjurssadel.

  Gillad av 5 personer

  • thomasdentredje skriver:

   Måste påpeka dock, vilt är jävligt gott, vildsvin, rådjur, älg. Dubbla pengen mot vanligt, men så gott.
   Spaning: Klimatskeptiker åthutas nu som ”klimatförnekare”, och nu när sista striden är; ”klimathatare”. Löjeväckande. Hur kan man hata klimat. Visst, november är inget kul, grått och grått och mörkt. Det är som det är, jag hatar inte november för det.
   Tips till MP; låt allt som rör sig gå på diesel. Diesel dödar inte klimatet, det dödar bara mänskor, win win. Isabella Lövins make var ju helt rätt ute då han körde runt omkring i en gammal stinkande dieselpickup. Hur gick det med honom. Vad fick han av Isabella sen?

   Gillad av 1 person

 9. Klas Göran skriver:

  Den som har vägarna förbi Berlin kan på s-bahnhållplatsen Savignyplatz läsa sentensen ”Wir sind die Hautkrankheit der Erde”: vi är jordens hudsjukdom. Det skrevs redan på 80-talet i miljörörelsens barndom.

  De vill rädda Jorden, eller Klimatet, eller Djuren. De vill inte rädda mänskligheten och inte fan vill dom rädda dej.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.