Anders Leion: Spiralen nedåt

Anders Leion

I Finland har tusentals år gamla skidor hittats. De bevaras i de myrar i vilka de en gång sjunkit ned. I modern tid har finska skidåkare (efter dopingskandalen i Lahtis 2001) inte kunnat hävda sig. I backhoppning var de däremot länge dominerande.

I Sverige talar man gärna om det svenska musikundret, och syftar därvid bland annat på svenska låtskrivares förmåga att gång på gång producera alster som får världsvid spridning.

I Norge har man länge varit så överlägsen i längdåkningens spår att man antagligen tar sin dominans som given.

Island, med några hundratusen invånare, har lyckats nå internationell nivå i fotboll.

Hur skall man kunna förklara dessa olika framgångar? Det har med tradition att göra; de kunskaper och färdigheter som en gång byggts upp blir en tillgång, fungerar som avstamp för nya generationer. Detta gäller på alla områden, inte bara inom idrotten. Ett annat exempel från kulturen är de svenska, och nordiska, deckarförfattarnas framgångar utomlands. Ett tredje är de finländska dirigenternas ständiga internationella framgångar.

Man har skapat positiva spiraler uppåt. Tyvärr finns det också negativa spiraler nedåt. Vad som utlöser dessa rörelser – uppåt eller nedåt – kan vara svårt att urskilja, men det är lätt att se dem när de väl är igång.

En del av den mekanism som driver utvecklingen nedåt i slutna organisationer är den regerande klickens behov av att skydda sig. Det sker genom att man stöter bort alltför farliga medtävlare om makten. Den efterträdare till ordförandeposten som slutligen accepteras måste vara ofarlig, eller i alla fall lyckas framställa sig som sådan.

I svensk politik har vi nu länge haft en negativ spiral nedåt bland de äldre politiska partierna. Tydligast synlig har den varit inom socialdemokratin. Lövens framträdande i Agenda gjorde det pinsamt tydligt hur långt processen gått.

I socialdemokratins fall kan man också spåra nedgångens ursprung. När partiet erövrats av de identitetspolitiker som stod bakom Mona Sahlin, fick partiet den avgörande knuffen nedåt. Det var en liten, aktiv klick som förde fram henne.

Denna politik, inriktad på olika minoriteter, och med särskilt stöd för muslimer, var inte önskad av partiets gamla väljare. Den var också så avvikande från partiets traditionella vårdande av ekonomin och dess behov, att den så kallade kanslihushögern i stort sett försvann. Därvid försvann också en stor del av partiets intellektuella kapital.

Detta skedde samtidigt som massinvandringen förändrade den ekonomiska och sociala miljön på ett avgörande sätt. Säkert såg den socialdemokratiska partiledningen vad som hände, men den kunde bara tolka förändringarna positivt. Den ville ju ha mångkultur och genomsläppliga gränser. De kommunalmän som såg de konkreta förändringarna och var tvungna att ta hand om skol-, ordnings- och ekonomiska problem fick inget gehör för sina invändningar.

Den verklighetsfrånvända klicken i toppen styr fortfarande partiet och dess ordförande. Samtidigt blir den förda invandringspolitikens misslyckande så tydligt att Löfven inte vet hur han skall besvara de frågor som allt fler ställer. Han blir svarslös. Han går och gömmer sig.

Vad kommer att hända med partiet? Det kommer att fortsätta mot avgrunden. Ännu hävdar många, inte bara Anders Lindberg, att invandringen inte förklarar något av brottsvågen och det ökande dödliga våldet. Det finns inte heller någon med tillräcklig intellektuell förmåga och med en maktbas utanför den styrande klicken – tillgångar som skulle krävas för att radikalt ändra politiken. När Löven ersätts kommer det antagligen att bli en yngre förmåga, mer tränad i politiken men därför också mer skadad av den rådande förljugna, ointellektuella miljön.

Här har situationen i S beskrivits. Med undantag av SD är situationen likartad i de andra partierna. (Men visst, det finns grader).

Här belyser Kent Ekeroth effektivt och roligt vad som har skett i svensk politik den senaste tiden.

30 reaktioner på ”Anders Leion: Spiralen nedåt

 1. Bo Adolfsson skriver:

  Varför tror Du att det är annorlunda i sd?
  Nu när de accepterar homoadoptioner och dubbla medborgarskap har de kommit långt från det naturliga och som de flesta instinktivt har i sig.
  När det gäller dubbla medborgarskap var väl timingen inte den bästa med tanke på den irakiske försvarsministern med svenskt medborgarskap och svensk försörjning och med dubbla identiteter. Läs mer om detta på Nyheter idag!

  Gillad av 5 personer

   • Kalle skriver:

    Om jag hade politisk makt, hade jag hyrt in halva den Ungerska regeringen och dom hade tagit över makten till 2022 och dess val. Entlediga regeringen och skickat dem på knypplarkurs ett par år.

    Gilla

  • Gerhard Miksche skriver:

   SD har varit och fortfarande är utsatt för alla slags angrepp i PK-media som står till buds. För att visa för medelsvensson vilka nazister/bakåtsträvare/antidemokrater SD är. Så snart media hittar en punkt i något av SDs ställningstaganden som kan användas för att förvrida ställningstagandet så slår man till. Med lögner och halvsanningar. Abortfrågan är ett typiskt exempel. Medias förväntning är att folk inte orkar sätta sig in i vad frågan specifikt gäller och att det är deras lögner och halvsanningar som till slut fäster. Visst är dubbla medborgarskap och abortfrågan viktiga frågor. Men det överskuggas av alla de problem som sjuklövern migrationspolitik lett till och som är av existentiell natur för landet. Det är dessa som har högsta prioritet och som SD tar sig an. För att kunna koncentrera sig på det väsentliga har dubbla medborgarskap, abortfrågan och andra sekundära frågor lagts åt sidan. För tillfället.

   Gillad av 5 personer

 2. Skarprättarn skriver:

  Trenden för S är vikande sedan Palme – man toppade i medel 1960 under Erlander och kommer att vara ett nytt FP 2050.

  Din analys har poänger. Musikundret kom sig dels av tillfälliga nycker, ABBA:s framgångar och en befolkning relativt väl exponerad för engelska (man kan jämföra med Sydkorea, som har en mer lokal utbredning i sitt motsvarande under givet språket). Säkerligen också kommunal musikskola. Men det är förvisso en positiv spiral, så som du beskriver.

  Dock tror jag inte att S är en sådan negativ spiral, dels för att nedgången har varat länge, dels för att motsvarande fall har inträffat över hela Europa. Det är andra mekanismer i rullning här, utanför partierna, som inte hänger med i utvecklingen och inte har svaren på samtidens frågor.

  Mona Muslim lär även ha haft ett stort stöd. Det var viktigt för Rörelsen att hysta fram en kvinna, och Mona var det enda kort man kunde spela. Hon hade ända sedan Palme varit utsedd till kr’onprinsessa.

  Gillad av 3 personer

 3. tom crean skriver:

  Löfven behöver fler mikrofoner:

  Mycket av debatten här, fortfarande, handlar om alla Bagdad Bobs/Löfvens vill ha det så här. Det är som flickans oskuld, den skyddas till sista blodsdroppe.

  Gillad av 1 person

 4. Livsvisdom i koncentrat skriver:

  Ordspråk utgör levnadsvisdom i koncentrat. Tänk om politikerna lärt sig det. På exempelvis Bommersvik. Så mycket bättre världen skulle bli;

  ”Bättre stämma i bäcken än i ån”
  ”Den som gapar över mycket mister ofta hela stycket”
  ”Den som gräver en grop åt andra faller ofta själv däri”
  ”Den som söker han finner”
  ”Den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge”
  ”Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta”
  ”Den som sig i leken ger, den får leken tåla”
  ”Envar sin egen lyckas smed”
  ”Ett mjukt svar stillar vreden”
  ”Högmod går före fall”
  ”Ingen ko på isen”
  ”Ingenting är nytt under solen”
  ”I nöden prövas vännen”
  ”Ingen kedja är starkare än sin svagaste länk”
  ”Ju fler kockar desto sämre soppa”
  ”Kasta inte yxan i sjön”
  ”Kasta inte pärlor åt svinen”
  ”Lärdom är mer värt än guld”
  ”Lika barn leka bäst”
  ”Liten tuva välter ofta stort lass”
  ”Man kan inte lära en gammal hund att sitta”
  ”Man saknar inte kon förrän båset är tomt”
  ”Man ska inte kasta sten i glashus”
  ”Man skall inte ta till orda i oträngt mål”
  ”Man ser inte skogen för alla träd”
  ”Ord och inga visor”
  ”Sila mygg och svälja kameler”
  ”Skadan är snart gjord, men sent botad”
  ”Skjuta mygg med kanon”
  ”Som en storm i ett vattenglas”
  ”Som man sår får man skörda”
  ”Som man bäddar får man ligga”
  ”Stor i orden, liten på jorden”
  ”Synden straffar sig själv”
  ”Tron kan försätta berg”
  ”Tala inte med en dåre om en sten, om du inte vill ha den i huvudet”
  ”Trägen vinner”
  ”Var dag har nog av sin egen plåga”
  ”Ärlighet varar längst”
  ”Även dåren anses vis om han tiger”
  ”Öga för öga, tand för tand”

  Gillad av 8 personer

  • bejji skriver:

   Häromdagen krävde tre företrädare för Liberala ungdomsförbundet på Aftonbladets debattsida att Liberalerna skulle verka för ”öppen invandring” samt att det därigenom icke skulle sättas något maxtak för antalet invandrare som Sverige skulle ta emot.
   Man tycks alltså vilja tävla med MP och V om att vara mest verklighetsfrånvända.

   Gillad av 2 personer

  • Dropparnas dropprätt skriver:

   En lätt omskrivning av artikelns ingress;

   ”Medan Nyamko Sabuni säger att antalet droppar till Hinken ska minska, företräder hon ett parti som vill att de ska öka.

   Liberaler värnar dropparnas dropprätt, en rätt som inte går att sätta ett maxtak på, skriver Romina Pourmokhtari, Soroush Rezai och Emmy Scilaris (Luf)”.

   Med andra ord – Hinkens begränsningar får inte erkännas.

   Hej, kom och hjälp mig…

   Nyamko Sabuni har fått problem även med fysikens lagar. Dags att lägga ned partiet…

   Gillad av 2 personer

 5. Det sitter i väggarna skriver:

  Det Socialdemokratiska partiet är utsatt för starka socioekonomiska krafter. Som låser in dem i makt och prestige – inom en egen profession. Det är nog därför de ser samma sak hända i alla utanförskapsområden. Hur yrkeskriminella befäster ett liv vid sidan om – i egen makt och prestige. Något man inandas dagligen och stundligen – på både hög och låg samhällsnivå. Det förklara nog de säregna uttalanden vi fick höra i Agenda härom kvällen. Man vet om sina egna särskiljande socioekonomiska levnadsförhållanden. Medan kultur som sitter i väggarna förblir osynligt för en själv. Därav den Socialdemokratiska hemmablindheten. Man ser enbart socioekonomiska förhållanden, men inte kulturen själv. Men ändå vill man riva väggar och bygga nytt. En viss ambivalens kan därför spåras. Men den verkliga klarsyntheten har ännu inte infunnit sig. Kultur tycks vara svårt att begripa sig på. Även på högsta politiska nivå. Så blir det lätt när man själv är marinerad av den. Så mitt råd till den socialdemokratiska överheten blir; Lägg huvudet i en kulturantropologs knä – lyssna och lär. Gå sedan tillbaka och gör om. Eller avgå om tillgodogörandets befrielse inte infinner sig.

  Gillad av 1 person

 6. Jan Ivarson skriver:

  Bra beskrivning av mekanismer som leder ett folk uppåt och neråt.
  Nu gäller mer åt andra, mindre åt oss.

  Politiker försöker övertyga om att vi är ett rikt folk. Samtidigt säger de upp gamlingar i äldreboenden som blivit för dyra för gamla men inte för nyanlända som flyttar in.

  Gillad av 3 personer

 7. Kristina von Heland skriver:

  Soc dem har förut haft 20% gratis vid varje val. Det är ABF Unga örnar PRO mfl som har garanterat det. Då jag satt i kommunen för M sa de med förskräckelse att det är färre medlemmar nu.
  Det blir intressant att se om de går under 20% för då har ett under skett.
  M har tappat sina kärnväljare då partiledaren håller med den han sist talade med. De som ökade moderaterna var Bohman och efterföljande. Stopp vid Bildt. De var snärtiga och snabba i kommentarerna och höll stången vänsterut. Nu är de bara en rödgrönblå röra.
  Därför vinner olika nya partier ute i världen. De pratar iaf så man kan se att de drivs av en linje, en ide. De sv politikerna försvarar sin ställning, inte en ide eller en vilja att föra landet framåt. MAGA som Trump säger är hans prio. Inte identitetspolitik och känslosås. Salvini likaså. De uppfattas stå närmre den vanliga människan. Kolla Löfvin, hon flyger och säger att de andra ska minska sin flygning men jag är så viktig. Viktigare än väljarna alltså som betalar hennes lön.
  Björk ska visa en video på sin turne där hon hyllar Greta. Samtidigt har hon spelat in en reklamfilm för ett stort bilmärke. Kände igen sången, vad besviken jag blev. Hon också…

  Gillad av 4 personer

 8. Aha skriver:

  Sossarna är på deken, helt klart. Allteftersom de favoriserar invandringen (som innebär låglönekonkurrens för deras väljare), fraterniserar med muslimerna som arbetarna har lite gemensamt med, pratar feminism som arbetarna har låg efterfrågan på, inte vill klämma åt brottslingarna som arbetarna gärna vill se hopbuntade, sjunker inslaget av arbetare i deras led. Helt naturligt och självförvållat.

  Sossarna är som Coop och deras stormarknader; en gång marknadsledande men nu utan insikt och kanske även möjlighet att ta sig ur en nedåtgående spiral.

  Gillad av 5 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Så heter de ju också Socialbidragspartiet i folkmun. Och Mona ‘Toblerone’ Muslim sammanfattar både inaveln, kleptokratin, kakistokratin och landsförräderiet inom denna degenererade rörelse. Tyvärr ska man inte sätta alltför stort hopp till övriga Sju- eller Åttaklövern heller. Räddningen måste komma från svenskarna själva, som ser till att politikerklassen känner tillbörlig fruktan och respekterar mandatet.

   Gillad av 3 personer

 9. Lars skriver:

  https://www.dagenssamhalle.se/nyhet/halften-av-kommuntopparna-vill-strama-migrationen-30285

  Jag ser det som Lejon, men blir fundersam över den enkät som Dagens Samhälle gjort bland kommunpolitiker (man får registrera sig för fem veckors digital gratis prenumeration).

  Det visar sig att kommunpolitiker från M + KD + SD ser problemen och vill strama åt invandringen, men att C + Mp + S inte gör det och en stor del vill ha generösare regler och en del upprepar mantrat kring att det är bra för Sverige.

  Det finns tänker jag olika förklaringar på det:

  1) probleminsikten saknas hos S
  2) samtliga kommunala företrädare i alla partier svarar enligt partilinjen

  Svaren från S är dock mycket bekymmersamt oavsett för det betyder att S saknar probleminsikt. Det går utför med besked i det parti som var realistiskt förankrat och fram till 70-talet tillsammans med Fp och C höll ett grepp om Sverige.

  Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Lars, det är inte det att man saknar probleminsikt. De har skapat det här samhället för att de vill ha det här samhället. De vet inte om något annat för de tycker att det finns en massa orättvist rika som de har rätt att ta av. Då använder man de medel som står till buds för att kunna genomföra det. På den punkten kommer ingen socialist någonsin att ändra sig eftersom man redan vet vad som är fel coh att man är orättvist drabbad. Ingen socialist kommer någonsin att komma på tanken att man ska börja granska sina utgångspunkter.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.