Patrik Engellau: En god sås

Patrik Engellau

När min fru och jag fick barn hamnade jag i ett dilemma. Jag är inte så förtjust i spädbarn. Man kan inte prata med dem och de är helt hänsynslösa när de ger efter för sina behov. Frun och jag kom därför överens om att hon skulle byta blöjor och jag skulle laga mat. Så småningom kunde frun sluta byta blöjor medan jag fortsatte med matlagningen som med tiden hade förvandlats från en flykt från ett obehag till ett nöje.

Jag gillar att experimentera med maten och uppfinna recept. För ett tag sedan uppfann jag en vitvinssås som ursprungligen var tänkt för frysta tigerräkor från Vietnam – finns på ICA Esplanad i Stockholm för ungefär 250 kronor kilot och är jättegoda; när man tinar dem blir det en massa dyrt vatten över vilket kan reta en snåljåp, ibland misstänker jag att ICA-handlaren slangar ned vatten i frysboxen med räkor för att kunna sälja is till räkpris – men funkar utmärkt även för fisk, till exempel abborr- och gösfiléer som man bara behöver sjuda en kort stund i vatten.

Jag har vid flera tillfällen provat denna sås i de kräsnaste kretsar. Den går alltid hem och är så lätt att göra att jag inte tvekar att dela min hemlighet med dig.

Följande gäller för fyra personer.

Lägg en fiskbuljongtärning i vitt vin i en kastrull. Ta en halv tärning till om du vill ha mer sting. Snåla inte med vinet utan låt det täcka tärningen. Koka tills du får en simmig essens på en halv deciliter eller så.

Häll på grädde uppemot en deciliter per person. Jag gillar Kelda mellangrädde.

Sedan kommer mitt särskilda patent som normalt inte förekommer i vitvinssåser, nämligen ost och honung. Jag brukar använda lagrad grevé men har på senare tid övergått till Wästerbotten som nog är ännu ett snäpp vassare. Jag lägger fyra, fem ostskivor per person att smälta i den sjudande såsen men ta gärna någon skiva till om du är ostälskare.

Honung är en oslagbar smaksättare men använd bara någon centiliter för syftet är inte att såsen ska smaka sött utan bara att de övriga smakerna ska framhävas.

Nu är det dags att reda såsen med Maizena (se till att du har Maizena redning, inte vanlig Maizena för då kan det klumpa sig). Akta dig, för det kokar lätt över. Gör inte såsen för tjock för den tjocknar ändå lite till när du tar den av spisen för att hantera resten av maten. Du värmer såsen igen i sista minuten.

Det känns naturligt att servera med ris. Att göra ett bra ris är faktiskt det svåraste med denna superenkla rätt som smakar nästan som om den tillagats av Wedholms Fisk på Nybrokajen. Räkorna behöver bara stekas någon minut på vardera sidan sedan du tinat och torkat dem med hushållspapper.

Det passar bra med en endivesallad som tillbehör. Jag brukar lägga lök och kapris ovanpå endiven och hälla på en vinägrett som jag förstärker med fransk senap, en tesked, och crème fraiche, kanske två teskedar.

Berätta hur det gick!

51 reaktioner på ”Patrik Engellau: En god sås

  • Erik skriver:

   Alternativ till Patriks säkert goda vitvinssås är ABBAs färdiga vitvinssås i kyldiskarna för ca 20:- paketet. Bara att hälla över fisken(torsk eller lyxvarianten sjötungsfile) och så in i ugnen ca 25-30 minuter. Gärna med lite skalade räkor i såsen. Kokt potatis eller ris därtill.
   Blir en mycket god middag utan jobb eller stress. Och alla råvaror har man nästan alltid hemma,så även spontanmiddagar fixas lätt. Vitt vin finns också alltid hemma.

   Gilla

  • Lars Bernhoff skriver:

   Tack Patrik, receptet verkar suveränt och ska prövas. Att det blir gott är uppenbart.
   Även du fick (komp)ledigt en dag från politiken men det kan du var värd. Gladde mig åt den stora bilagan i gårdagens SvD från din stiftelse som höll hög kvalite’ och är intressant. En sådan bilaga kräver mycket jobb, men blev också mycket lyckad och många sponsorer har möjliggjort den. Tack för det.

   Gilla

 1. Göran Holmström skriver:

  Tackar för receptet, det ska testas.
  Bjuder på det perfekta riset som motgåva.
  Skit i att mäta, sådant sysslar bara amatörer och tv-kockar med.
  Ögonmått gäller, hälften ris dubbelt med vatten , skölj riset! Ja noga, saltet är mycket viktigt för lite så blir riset lämpligt tiil gröt.
  För mycket så oätligt. Jag har medvetet gått åt båda hållen för att hitta harmonin i saltkaret.
  Nu är vi framme vid kokningen, skit i klockan, det är även det något som bara amatörer kör efter!
  Mellan 8-15 minuter är lagom, efter 8 min så provsmaka riset, o fortsätt så tills riset är nästan klart, ta av det o glänta locket då efterlagas riset till perfekt.
  Japp så enkelt eller svårt är det att göra perfekt ris, du flydde blöjbyten.
  Jag flydde tråkiga förutsägbara arbeten,
  Tre år lyckades jag hålla mig undan.
  Sedan tröttnade frugan på att ha mig drällandes i köket.
  Ps har din kokkonst nått till den perfekta Ramen än?
  Mvh Göran.

  Gillad av 1 person

 2. tom crean skriver:

  Jag som hade laddat med min nyvunna förståelse av hur vår tids dynamik står mellan polyteister och monoteister samt hur judendomen och kristendomen fann nyckeln och öppnade dörren till hur monoteism kan göra plats för människan och hur kultur x smällde igen den. Hur dagens förvirring består av en återuppstånden kaotisk polyteism (som medför totalitarism), dvs liberalism, och monoteism (som medför totalitarism), dvs socialism, samt då hur därför socislism och kultur x är så närbesläktat, och till sist hur den enda vägen fram ligger i kristendomens lagbundna monoteism vilken därför var det första dess fiender gjorde upp med.

  Det får bli en annan gång, min mest avancerade matlagning är nog ”ia ota”, tahitisk tärnad rå fisk marinerad med lime och kokosnötsmjölk. Annars gillar jag min klotgrill, placerad så jag kan stå och titta ut i skogen med min öl.

  Är detta ett försök att bredda DGS? I GP så har jag sett att man kör ”Man hade pinne i ögat i 8 år”, sådant säljer. Min mor hade en Aftonbladet hemma för där var en artikel om furumöbler med, jag bläddrade igenom och det är ju en mycket subtil blandning av lättsam banalitet och indoktrinering. En vidrig blaska, men nog har de förstått hur man som djävulen viskar i folks öra.

  Gillad av 4 personer

  • Jan Hyllengren skriver:

   Exakt och efter gårdagens DGS-besök av Hedningen blev det väldigt tydligt varför Sverige rasar isär och sakta upphör. Polyteismen har smugit in i riket som ett resultat av ”den långa marschen genom institutionerna”. Inte bara i form av antikristna massideologier utan även i form av olika religioner och nu i en återuppväckt asatro.
   Själva vitsen med livet i Valhall var att dagligen få frossa i mjöd och fläsk och i det muslimska paradiset väntar ett gäng dagliga jungfrur medan kristendomen utlovar harpomusik och änglakörer. I väntan på allt detta är det trevligt med lite god mat. Folk i allmänhet tror ännu att Mångkultur rätt och slätt betyder tillgång till olika spännande kök. Jaja..

   Gilla

   • tc skriver:

    Ja, vi får återkomma till detta, jag läser just ”The right side of History” av Ben Shapiro som inte är ett mästerverk men rakt på sak. Jag fick på några rader upp ögonen för betydelsen av övergången mellan polyteism och monoteism och inser allt mer vilket övergrepp det varit att växa upp i Sverige i kulturell lobotomi. Jag förstår allt mer varför jag aldrig kunnat fördra de flesta svenskar, det är något galet med det folket.

    Gillad av 2 personer

   • Björn skriver:

    Jag ser en lustig likhet mellan ”masken på metkroken”, och dem som försöker förklara varför just deras ”tro” är den enda rätta! De slår liksom knut på sig själva med alla stolligheter…..

    Gilla

   • tc skriver:

    @björn

    du missar poängen, Jag är uppvuxen sekulärt och ”tror” inte på gud i den meningen du antagligen tänker, men både du och jag är kristna, det är det eller anti-kristen, och att du skriver här utan att vara troll placerar dig bland de kristna.

    Gilla

   • Björn skriver:

    Göran H, och jag som trodde allt blev ”nollställt” och att alternativet ”erfarna slampor” inte längre fanns att välja! Kyl ner en plats vid grillen, jag kommer!!!

    Gillad av 1 person

 3. Tomas skriver:

  Kanske vi alla skall börja såsa när de bottenlevande politikerna skämmer ut sig igen? En svavelosande artikel om pajasen Morgan, med Löfvens självklart uttalade stöd likt en tårögd idoljurymedlem, skulle givit rekord i antal kommentarer istället? Men man kan ju alltid zappa över till Westerholm .

  Gilla

   • Tomas skriver:

    Jo det är intressant att veta hans bakgrund när man läser artiklarna på hans webbsida. Jag har sällan sett att han, eller hans gästskribenter, försöker vara vallokomotiv åt vare sig sossar eller sk liberaler. Dock kommer han nog aldrig ut ur garderoben och drar en lans för oppositionspartiet.

    Gilla

   • Björn skriver:

    Westerholm är ett av många exempel på; ”En gång sosse, alltid sosse”! Det är därför Sverige ser ut som det gör….!

    Gilla

   • Hortensia skriver:

    Westerholm skriver ju mest om känslosås och syltryggar. Att receptet mot dagens osunda mask-ros-klöver-dildo-müsli stavas S-D har han inte nänts bibringa lilla mamma ännu.

    Gillad av 1 person

   • Tomas skriver:

    Vill man vinna över meningsmotståndare fungerar det inte att demonisera dem eller att påtala att eftersom de tidigare haft fel åsikt kan de inte bli insläppta i värmen. Eftersom Sverige fortfarande har stor del av befolkningen som röstar på destruktiva partier bevisar det min tes att om man idiotförklarar dem så förblir de idioter.

    Gillad av 1 person

 4. Sten Björnberg skriver:

  Den såsen måste jag göra
  Här är en annan måltid med mycket sås

  Valet är noga
  högrev skall det va
  inget annat är bra
  marinering stor och fin
  med ett mustigt vin
  Skäres i fem centimeters bitar
  fräses noga i gjutjärns panna
  i flottet från bacon och olja

  Morötter , lök, vitlök
  och tomat puré
  måste va me, lite timjan,
  lagerblad likaså
  pudra med lite mjöl
  Vinet måste täcka så klart
  tiden i ungen är lång
  minst fem timmas gång

  Doften är obeskrivligt skön
  Vinet av samma sort
  en Bourgogne så klart
  Njutningen optimal
  vägen till hjärtat är lätt att nå
  med en Boeuf a la Bourguignonne
  en kärleksmåltid för två

  Gillad av 2 personer

 5. Lorentz Brydolf skriver:

  Annars brukar man ju säga – En god sås reder sig själv. Men det där låter smarrigt. Esplanads tigerräkor kan också med fördel kombineras med kycklinglårfilé i stället för oxdito i rätten Africana; en kulinarisk skapelse med ursprung resturang Tenan i Marstrand.

  Gilla

 6. olle holmqvist skriver:

  Krönikören om små barn :
  ”Man kan inte prata med dem och de är helt hänsynslösa när de ger efter för sina behov”
  Små barn är psykopater, hela världen finns till bara för dem, där finns ett slags andra individer men de är bara tjänare. Egentligen är – jag – barnet själv – den enda som finns.
  Barnet kommenderar omvärlden med ett binärt system: nöjd – tystnad, missnöjd skrik.

  Så småningom, gradvis ska det där knäckas. Barnet ska socialieras. En märklig händelse
  är ankomsten av lilla syskonet. Kunde vara en katastrof. Bortkörd. Utkonkurrerad. Men oftast tvärtom. Här en liten som jag själv kan flöda min omsorg över, uppfostra, lära.
  Själv bli som en ”stor” Tjänarna/slavarna har under tiden blivit just ”stora” -individer, odelbara enheter.

  Men psykopaten i oss blir vi aldrig riktigt fri ifrån. Han minskar och minskar. Men sitter vi på bostadsrättsföreningens möte och dom beslutar att grannen ovanom ska få bygga en balkong som fördärvar min himmelskontakt…dä djävlar…Blodtrycket rusar, vi blir röda i trynet, alla ser att vi är…skitförbannade

  Jag tror att olika utveckingsstadier finns kvar, de lagras bara på varandra och blir relativt mindre vart och ett. Mognad är väl, till att börjas med att inse att vi har dom där demonerna. ”ibland är man inte sig själv” Mognad liknar honungen i receptet…

  Gillad av 1 person

 7. Fredrik Östman skriver:

  Såsen låter lite stabbig, jag slutar — stoiskt! — efter de första tre ingredienserna, men tager crème fraîche, ju fetare desto bättre, organisk och gräsmatad om möjligt, för smakens och hälsans skull. Lågfett är farligt och hållbarhetsbehandling är liksom majsmjöl giftig och onödig.

  Men om du vill locka folk till bloggen genom att bli ett slags Tina eller annan TV-kock, kanske den där lilla lustiga n-ordet-n eller vad han är, får du nog inte rubriksätta som salig Hiram i salig SvD, utan brassa på med ”härlig sås till fiskmyset” eller något.

  Gillad av 1 person

  • Emund skriver:

   En annan (uppvuxen på lättmjölk, Bregott, Lätta, Bergis, frysta kanelbullar, Raketost, lördagsgodis, Salmiak, torskrom och potatis på burk, sekundärrök från John Silver, kakao med socker, popcorn, Zingo, Pucko och Pommac) mår rätt bra ändå. Hälsan tiger still.

   Gillad av 1 person

 8. Bo Adolfsson skriver:

  Vad är Du för pseudobohuslänning?
  Köpa räkor från Vietnam!
  Det påminner mig om när jag nyligen var på Lofoten. I dess huvudort Svolvaer med 5 000 bofasta invånare fanns det tre stycken dagligvarubutiker av ICA Kvantumstorlek med otroligt urval.
  I detta fiskerike sålde de räkor från Argentina!
  Hur kommer alla varor dit 150 mil från Oslo? Ja, på vägarna var det fler långtradare än personbilar.
  I Sverige pågår dagligen i MSM en kampanj mot livets gas CO2…
  Jag blir så trött!

  Gillad av 4 personer

 9. Rudolfgulmule skriver:

  Självklart blir det nordiska räkor. Storräkor från långt-bort- i- stan som vuxit upp i smutsvatten (med ett finare ord)är inget för en viking. Kunde dock inte vänta ; gjorde såsen bums; den var kanongod! Så riset och fisken skall njutas med såsen imorgon tack för båda tipsen!

  Gilla

 10. Per Lundström skriver:

  En matkrönikör och journalist gjorde ett reportage om en kock och dennes såsrecept till en sjötunga. Rätten kallades Sjötunga Royale. Kocken: ”först tar man en flaska Moet Chandon
  (Champagne) och tillsätter ca 3 del av vätskan, sjuder snabbt upp och tillsätter lite grädde efter behag” ”Går det inte lika bra med ett mousserande vin typ Cava istället för champagne”, frågade journalisten, varpå kocken rappt svarade, ”javisst, men då pratar vi om något helt annat”.

  Gillad av 3 personer

 11. Vax skriver:

  O.T.
  tps://vimeo.com/367090083

  Anledningen till Swebbtv än en gång blivit censuretad är uppenbarligen att regimen inte vill att folk skall förstå vilken enorm demografisk förändring som pågår.

  Att Sverige kommer ha den största andelen muslimer i hela Europa år 2050 är absolut sprängstoff som inte får spridas bland det sovande folket.

  Att hela inslaget är baserat på officiell statistik från SCB har tydligen ingen betydelse.
  I programmet nämns lämpligt att staten finansierar ett angivar samhälle med näthats granskaren Tomas Åberg, som även har lukrativ sidonärin att stämma gamla och sjuka på skadestånd i civilrättsliga processer.
  Statsmakten har inga hämningar när det gäller att klämma åt dissidenter…

  Gillad av 1 person

 12. Hortensia skriver:

  Tack, gode Patrik, en bra karl reder sig själv och jag uppskattar innerligt alla de smakligt komponerade läckerbitar du så generöst låter dina läshungriga gäster få sig till livs. 😉

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.