Mohamed Omar: Fria syriska armén har alltid varit skurkar

Mohamed Omar

Mainstreammedierna verkar äntligen ha förstått att Fria syriska armén (FSA) inte är ”moderata” rebeller som slåss för demokrati. Aftonbladet publicerade till exempel en video som visar hur FSA-soldater avrättar en bakbunden krigsfånge.

Turkarna invaderar alltså norra Syrien med hjälp av dessa syriska rebeller. Journalisten Magda Gad på Expressen rapporterar att dessa, som hon kallar ”Turkiets fotsoldater”, har rest IS-flaggor på vägen där de dragit fram. Jag har sett videoklipp som visar hur FSA-soldater ropar Allabu akbar och slagordet ”baqiya”, som betyder ungefär ”vi håller stånd” och började användas av IS i betydelsen ”kalifatet kommer att bli kvar”.

Många är förvånade över att kurderna har allierat sig med Assad mot Turkiet. Det är inte jag – under i stort sett hela inbördeskriget har kurderna intagit en neutral position till Assad, samtidigt som man haft blodiga strider med FSA, IS, Al-Qaida och andra sunniextremistiska rebellgrupper.

Det här beror på att den syriska regeringen och kurderna har ett gemensamt intresse av att hålla nere den sunnitiska islamismen som varit upprorets bränsle ända från början. De flesta kurder är visserligen sunniter, men de värdesätter sin kulturella, språkliga och sin etniska identitet.

Den turkiska invasionen syftar till att utplåna de kurdiska styrkorna där och upprätta en turkkontrollerad zon dit flyktingarna kan återvända. Det innebär ett demografiskt hot mot den kurdiska drömmen om ett självständigt Rojava, så kallas området på kurdiska. De syriska flyktingarna är till största delen sunnitiska araber som sympatiserar med upproret.

Minoriteterna i Syrien har till stor del samlats kring Assad och den syriska flaggan på grund av det gemensamma hotet från den sunnitiska islamismen. Relationerna mellan alawiter, shiiter, druser, kristna och kurder med flera kan sinsemellan vara si och så där, men allihop ser den sunnitiska islamismen och dess kalifatprojekt som Det Stora Hotet.

Känslan av att vara utsatta för ett gemensamt hot från rebellerna har gjort att minoriteterna utvecklat en inbördes sympati, även i Irak där en liknande konflikt har pågått ännu längre än i Syrien. Shiiter och kristna irakier kommer samman och sörjer sina offer och reser flaggor med ikoniska bilder på Imam Ali och Kristus Jesus sida vid sida. Ali är shiismens helgon par excellence.

FSA har aldrig varit ”moderata”, utan upproret i Syrien har ända sedan begynnelsen dominerats av sunnitisk islamism och sekterism. Slagorden har hela tiden varit religiösa och sekteristiska med stort hat riktat mot minoriteterna, framför allt alawiterna. Det här kan man se om man går tillbaka och tittar på demonstrationerna under den så kallade ”arabiska våren”.

Familjen Assad är alawiter; Bashar och hans far, den föregående presidenten Hafiz. Alawismen är en särskild variant av shiitisk islam. Alawiterna blev förföljda och förtryckta när Syrien styrdes av det ottomanska, sunnitiska kalifatet.

Det har aldrig funnits någon sekulär och demokratisk väpnad grupp i Syrien som slagits mot Assads styre. Allt som funnits är olika nyanser av sunnitisk islamism. I de områden som kontrolleras av rebeller har det sett ut som Somalia under Al-Shabab och Afghanistan under talibanerna.

Det har skett en dramatisk förändring i Mellanöstern sedan Saddam störtades i Irak år 2003. Irak har styrts av sunniter ända sedan ottomanerna tog Bagdad från safaviderna 1533. Men idag styrs Irak av shiiter och står Iran nära. Ett shiitiskt block har uppstått, ibland kallat ”den shiitiska halvmånen”, som sträcker sig från Iran genom Irak, Syrien och Libanon. Iran är den starkaste makten i detta block.

Under ytan lever alltså en gammal konflikt kvar – mellan ottomanerna och safividerna, mellan det turkiska, sunnitiska kalifatet och det persiska, shiitiska riket.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

24 reaktioner på ”Mohamed Omar: Fria syriska armén har alltid varit skurkar

 1. miketheviking skriver:

  Härligt initierat Omar.
  Tänk om bimbona på SVT Rapport kunde höra sina egna säkra uttalanden sett över denna 8-års period.
  Idag förstår de än mindre än tidigare och kämpar febrilt med en tredje fot att stå på.

  Och handen på hjärtat. Är det någon som tror på att USA 1000 soldater på något sätt bidragit till fred i norra Syrien? Trump insåg att de skulle bli överkörda av de 25 000 som nu invaderat Syrien.
  Bättre framställa det som ett tillbakadragande än som flykt.

  Jag undrar också när bimbona ska ställa sig frågan när USA kommer införa sanktioner mot sig själva nästa gång de invaderar ett land…

  Gillad av 6 personer

  • ERROL skriver:

   Mohamed Omar påtalar mycket riktigt den långvariga konflikt och misstro som råder mellan Shia- och Sunnimuslimer; denna polaritet återgår till 700-talet och har böljat fram och åter i regionen bl.a. manifesterat under Iran-Irak kriget.

   På vilket sätt är denna självklara bakomliggande förklaring till de övergripande spänningarna i regionen är insiktsfulla för MIKETHEVIKING som förklarar allting med USA och Israels inblandning är en gåta. Iran-Irak kriget initierades inte av USA, lika litet som kriget i Syrien.

   Den uråldriga konflikten inom Islam går tillbaka flera århundraden innan USA ens fanns på kartan – ändå är allting USA:s fel med den enfaldiga patentförklaring som förfäktas med förtjusning av såväl tokhögern som avgrundsvänstern och komiskt nog sammanfaller med islamisternas egen världsbild. Sveriges unga Muslimer och Muslimska Brödraskapet delar samma analys som MIKETHVIKING – alla problem i regionen är Väst:s fel och framförallt USA:s (den store satan) naturligtvis i samklang med Israel. USA har antagligen också invaderat Jemen i smyg, eller så fjärrstyr Mossad konflikten på något vis i samklang med ”globalisterna”, det inser ju vem som hest.

   Gillad av 2 personer

   • miketheviking skriver:

    Hej Yrrol…
    Lite överspänd va?
    Jag hyllar Omar för att han poängterar att konflikterna i grunden är sunni/shia.
    Det du skriver om Israel och Mossad är dina egna fantasier från Sundbyberg.

    Och du måste vara bra vindögd om du inte följt USA:s hyllande av FSA, demonisering av Assad, c:a 100 kryssningsmissiler mot Syriska mål, terrorbombningar och invasion utan något som helst FN-mandat. Rena skurkfasoner alltså.
    Då är det väl rent hyckleri att USA riktar sanktioner mot en NATO-allierad för saker som de själva utfört mot Syriens befolkning.

    Gilla

 2. gmiksche skriver:

  Insiktsfullt som få andra inlägg om situationen i norra Syrien. Min enda anmärkning är att ”mainstreammedia har äntligen förstått…” inte överensstämmer med verkligheten. Mainstreammedia har inte velat förstå men tvingas nu att anpassa sin vilseledande rapportering till en utveckling, som inte längre går att dölja. Ytterligare en spik i kistan av deras trovärdighet.

  Gillad av 5 personer

 3. Hans Högqvist skriver:

  ”allihop ser den sunnitiska islamismen och dess kalifatprojekt som Det Stora Hotet.”
  Sunnimuslimska Muslimska Brödraskapet och de av Turkiet ( läs Erdogan!) betalda sunnimuslimska moskéerna representerar det hotet i Sverige.

  Gillad av 2 personer

 4. lenam skriver:

  Bra info och analys. Det kan vara en förklaring varför Saudi vägrar ta emot flyktingar från Syrien. Demokratikampen kanske var en bluff. Det var majoriteten som vill stärka sin makt i landet till att förtrycka de övriga.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Hur tänker du nu? Sverige har ju importerat alla dess dysfunktionella krigskonflikter hem till dig så att du solidariskt och humanisktiskt kan uppleva dem i ditt eget skinn, på din egen gata? Är du inte nöjd med denna fantastiska utveckling?

   Gillad av 3 personer

   • karlgunnareriksson skriver:

    Kommentar till Fredrik Östman: Visst ser jag en tråkig utveckling i Sverige med exempelvis bilbränder ( anmärkningsvärt är att ingen blir tagen på bar gärning ??? ). Men jag ser inga terroristiska arméer som krigar mot varandra. Däremot de kriminella gäng som bekämpar varandra i det att ha monopol på narkotikafötsäljning och distribution. För övrigt bör Sverige under ett år upphöra med invandring i det att lösa bostadsbristen och få återhämtning vad gäller kommuners budget. Kan vi vara överens om stopp för invandring under ett eller två år , Fredrik ?

    Gillad av 1 person

 5. Aurora skriver:

  Det ligger inte i svenskt vänsterinteesse, varken då eller nu, att tillstå hur förhållandena i mellanöstern verkligen ser ut. Sverige spelar likhet med Erdogans Turkiet på båda planhalvorna. Man säger sig vara emot IS men gör inget för att bevisa att man menar allvar med vad man säger. Men det är inget nytt. Sveriges dubbelhållning gällde även under ww2.

  Gillad av 4 personer

 6. general golz skriver:

  Det enda väsentliga för mig i denna konflikt är att dessa människor inte kommer hit och att de som redan kommit skickas tillbaks. Bland dessa så klart Usch Nöjen som genast borde åka dit och hjälpa till. Jag hade betalt enkel biljett själv.

  Gillad av 8 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Denne pseudokomiker vill ju hemskt gärna ha ett eget Kurdistan, men vill inte alls att vi svenskar ska få ha ett eget Sverige. En aning inkonsekvent.

   Gillad av 1 person

 7. Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

  Värt att se
  https://urplay.se/program/211203-till-fots-genom-arabien-syrien-kurdistan-och-irak
  Helt dödsföraktande knallhårda karlar! Kom att tänka på Jakov Petrovitj Kulev som enligt Johan Ludvig Runeberg : ” kysste och slog ihjäl med samma varma själ”
  Kanske inte ”kysste” men desto mer ”slog ihjäl ”! Och utan rädsla att själv gå den vägen! Och helt utan misskund med motståndaren! Inga fångar tas!

  Vissa bloggar tror att vi kan vänta inbördeskrig mellan svenskar och invandrare i framtiden! I ett sådant vore vi förvekligade svenskar chanslösa

  Gillad av 1 person

  • Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

   Tillägg:
   I detta bidrag kan man med egna ögon se att Mossul är i samma tillstånd som tyska städer efter WW2! Men i till exempel I Bagdad och i södra delen av Irak finns absolut inga spår av kriget! Dit kunde Mossul-invånarna evakueras! Men där är de väl inte välkomna av den lokala befolkningen och blir inte försörjda! Då är det bättre att flytta hela vägen till Sverige (eller Tyskland) där försörjningen är tryggad och där man kan ansluta sig till redan etablerade irakiska enklaver!

   Gillad av 2 personer

  • Beppe852 skriver:

   Även bidrag och vapen bör frysas, gärna för all framtid. Även om Ryssland skulle stå för vapenarsenalen så begränsas tillflödet. Sverige lär ha kontrakt på 700 miljoner till (Syrien) detta år..

   Gilla

 8. Elisabeth skriver:

  Mycket bra Mohamed/Eddie, fortsätt gärna rapportera om utvecklingen. Jag har länge sett Assad som den mest begriplige och sympatiske ” spelaren” i konflikten och totalt misstrott medias rapportering. Storpolitiken har gjort skeendena svårgenomträngliga. Nu träder Ryssland fram, förhoppningsvis som ett slags medlare. Ryssland har ju en förhållandevis god relation till flera av parterna. Det är för övrigt till stor del Ryssland vi har att tacka för bort-drivandet av IS. Det var så uppenbart att någon/några lät IS hållas i de erövrade områdena, när de inte mördade och plundrade skötte de oljeleveranser, fraktade och sålde i stor skala. Ryssland satte till slut ner foten och började bomba.

  Gillad av 2 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Assad har väl långt tidigare varit terrorister som Hizbollah behjälplig. Assads Syrien har väl också invaderat Libanon och plågat Libaneserna med syrisk närvaro. Det är väl därför USA och Israel sett Assad som fiende. Fadern till Assad krigade mot Israel ett par gånger. Syrien har varit bas för terrorister som fått stöd och som utfört terrorattentat i Israel och Libanon mm. som jag minns det.
   Assad är väl annars stabil och Syrien var väl ett lugnt och välfungerande land tidigare så nuvarande läge är verkligen tragiskt. Vid jämförelse med IS och totalt kaos är Assadregimen förstås att föredra. Tragiskt med massakrerna på de kristna i regionen. Yazidier borde man väl hjälpa i stället för att importera musselmaniker.

   Gilla

 9. Mikael Lejdeby skriver:

  Turkiet och Saudiarabien är gamla dödsfiender sedan två hundra år tillbaka. Båda är sunni och mellan dem finns många Shiiteri Iran, Irak, Syrien och Libanon. Turkarna halshögg både Wahhabitiska imaner och personer ur släkten Saud under 1800-talet.

  Gilla

 10. olle reimers skriver:

  Lite mer bränsle på brasan:

  Mellanöstern är givetvis mumma för alla vapentillverkare och profitörer världen över.

  Kombinationen av olja, fattigdom och islamisk fanatism är en oemotståndlig lockelse. Dessutom är den crossroads mellan öst och väst.

  Det finns alltså anledning att tro att konflikterna kommer att fortsätta i oförminskad skala under överblickbar tid.

  Trump gör rätt som drar USA:s trupper ur detta hellhole; särskilt nu när de löst sin energiförsörjning på hemmaplan.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.