Mohamed Omar: Frankrikes första kvinnliga imam?

Mohamed Omar

I gammelmedia gör man en stor sak över att Frankrike har en kvinnlig imam. Hon kallas Frankrikes första kvinnliga imam.

Det stämmer dock inte, kvinnliga imamer har alltid funnits, och helt säkert även i Frankrike. Profetens barnhustru Aisha som alltid brukar nämnas av dem som kallar Muhammed pedofil, räknas faktiskt inom sunnitisk islam som en stor lärd. Shiamuslimerna avskyr henne, men det är en annan historia.

Det som gör de här nya kvinnliga imamerna i väst speciella – Kahina är inte den enda – är att de leder både män och kvinnor i bön. Tidigare har kvinnliga imamer, förutom att undervisa, bara lett andra kvinnor i bön.

SVT läser jag det här:

Frankrikes första officiella kvinnliga imam, Kahina Bahloul, bär inte slöja och säger att hon inte finner stöd i koranen för att det skulle vara en kvinnas plikt. Hon tillhör en ny rörelse inom islam som utmanar de traditionella tolkningarna.

– Det är utmanande och får marken att gunga under den här auktoritetens fötter, säger Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi och filosofi.

Kahina Bahloul har studerat islamologi vid École pratique des Hautes Études i Paris och är den första kvinnan i Frankrike att officiellt få titeln imam.

Hon finner inte stöd för slöja i Koranen? Så alla muslimska kvinnor runtom i världen som täcker sitt hår – och har gjort det i 1500 år – har inte begripit Koranen?

Om det är Gud som uppenbarat Koranen för att, som det står, gör sin vilja klar och tydlig, så har han misslyckats kapitalt. Om det är som Kahina påstår, är Gud en dålig författare. Inte ens Muhammed, den man han utvalt till sin profet, förstod vad han ville, eftersom Muhammeds hustrur täckte sitt hår. Kahina säger alltså att både Muhammed, och hans hustrur, och alla de tidiga muslimska kvinnorna runt Muhammed, inte förstod islam lika bra som hon.

Koranen påbjuder visst muslimska kvinnor att täcka sitt hår. Här ett stycke ur kapitel 24, vers 31, i svensk översättning av Knut Bernström:

Och säg till de troende kvinnorna att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet och inte visa mera av sina behag än vad som [anständigtvis] kan vara synligt; låt dem därför fästa slöjan så att den täcker barmen. Och de skall inte låta sina behag skymta inför andra än sin make, sin fader, sin svärfader, sina söner, sin makes söner, sina bröder, sina brorssöner, sina systersöner, närstående kvinnor, dem som de rättmätigt besitter och sådana manliga tjänare, som inte längre känner begär efter kvinnor, eller barn som ännu inte har begrepp om kvinnlig nakenhet. Och låt dem inte gå med svajande gång för att dra uppmärksamheten till sina dolda behag.

I noterna, not 37, förklaras att vad som ska täckas är allt förutom ansikte och händer. Detta är dock omtvistat då många sunnitiska lärda, både förr och nu, menar att även ansiktet måste täckas.

Man kan också läs vers 59 i Koranens 33:e kapitel:

Profet! Säg till dina hustrur och dina döttrar – och till [alla] troende kvinnor – att de [utanför hemmet] noga sveper om sig sina ytterplagg; på så sätt blir de lättare igenkända [som anständiga kvinnor] och undgår att bli ofredade.

Det arabiska ordet som här har översatts till ”ytterplagg” är jalabiib, plural för jilbaab. Islamiska lärde har förklarat att jilbaab är ett klädesplagg som täcker hela kroppen, även ansiktet.

“Jag anser att slöjan inte är en religiös skyldighet. Jag har studerat texterna noggrant och jag menar att den koranska texten inte tvingar kvinnan att dölja håret”, säger hon i en intervju i den franska tv-kanalen BFM.

Har hon studerat texterna noggrannare än Muhammed? Enligt muslimsk tro var det ju han som mottog Koranen från början. Han ska ha blivit utvald för sina egenskaper. Men Gud valde kanske fel man, eftersom Muhammed inte fattade vad det var han tog emot från himlen. Aisha, Muhammeds hustru och en av islams stora lärda kvinnor, en imam alltså, täckte sitt hår.

Islam bygger inte bara på Koranen. Det finns hadither också, berättelser om vad Muhammed sagt och gjort. Där framgår det med all önskvärd tydlighet att den fria kvinnan ska täcka sitt hår. Slavinnor får gå barbröstade. Haditherna är oerhört viktiga, till exempel står det i Koranen att man måste be, men inte hur. Instruktionerna finns i haditherna.

Jag tycker det är uppenbart att Kahinas idé om att kasta slöjan kommer från väst, inte från Koranen eller någon annan islamisk text. Det är en modern idé som hon fått från väst och som hon nu vill införa islam. Det blir inte lätt. För de troende vill inte riskera sin salighet. De kommer hellre att hålla sig vid rimliga och pålitliga tolkningar än att kasta sig ut i det okända. Muslimer är inte så korkade att de bara följer vem som helst för att han eller hon kallar sig imam.

Min gissning är att Kahina har fler anhängare bland icke-muslimska västerlänningar på universitet och mediehus än ute i moskéerna. Man kan tolka saker hur man vill. Bara fantasin sätter gränserna. Men vissa tolkningar är rimligare än andra. Vissa tolkningar står på en stadigare grund. Vissa har haft större betydelse än andra. En tolkning är därför inte lika värd som en annan. Det går liksom inte att bara säga att inom islam har vi två åsikter, en som säger att kvinnor måste täcka sitt hår och en annan som säger att de inte behöver göra det. För att inte vilseleda måste man också förklara att den första åsikten är den som är starkast stöd i texterna och som flest muslimer håller sig till både nu och historiskt.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

24 reaktioner på ”Mohamed Omar: Frankrikes första kvinnliga imam?

 1. A skriver:

  Om ”de” har någon samordnad plan för detta vilket jag har en känsla av, så lär det finnas nåt öppet dokument nånstans. En socialistisk plan att krossa islam, att ta ta kontroll över den, uttryckt på nåt försåtligt vis. Ja det är väl vad man kan förvänta sig, men även att det istället skulle kunna BLI tvärtom. Det som isåfall kommer att avgöra är hur stark TRON är. Det är nyckeln för att stå emot inverteringsförsöken.

  Mvh A

  Gilla

 2. miketheviking skriver:

  Bra Omar!

  Lite vanvördigt kan man säga att muslimer i Frankrike snart kommer att få uppleva saligheten som svenska kristna upplevt i den kvinnodominerade Svenska kyrkan.
  Kasta slöjan kommer då bara vara en fotnot i historien.
  Elisabeth Ohlson Wallin har säkert något projekt i bakfickan som kan imponera….

  Gilla

 3. Underdog skriver:

  Det kan aldrig bli någon riktig ändring innan majoriteten muslimer inser att Koranen är ett mänskligt påfund. Dit är det nog mycket långt. En liknande imam i Tyskland lär leva under ständigt mordhot från mer rättrogna.

  Gillad av 2 personer

  • Hortensia skriver:

   Hmmm… Underdog, jag skulle vilja påstå, att Koranen är ett synnerligen omänskligt påfund, som främjar och konserverar en unken, obegripligt grym, otidsenligt okunnig och inhuman livsstil… numera till men för, i princip, hela mänskligheten och våra fyrbenta medvarelser.

   Gillad av 1 person

 4. Håkan K skriver:

  ”Koranen påbjuder visst muslimska kvinnor att täcka sitt hår. Här ett stycke ur kapitel 24, vers 31, i svensk översättning av Knut Bernström:

  Och säg till de troende kvinnorna att de bör sänka blicken och lägga band på sin sinnlighet och inte visa mera av sina behag än vad som [anständigtvis] kan vara synligt; låt dem därför fästa slöjan så att den täcker barmen. Och de skall inte låta sina behag skymta inför andra än sin make, sin fader, sin svärfader, sina söner, sin makes söner, sina bröder, sina brorssöner, sina systersöner, närstående kvinnor, dem som de rättmätigt besitter och sådana manliga tjänare, som inte längre känner begär efter kvinnor, eller barn som ännu inte har begrepp om kvinnlig nakenhet. Och låt dem inte gå med svajande gång för att dra uppmärksamheten till sina dolda behag.”

  Jag kan tyvärr inte hitta något om att kvinnan ska täcka sitt hår i versen Du refererar till.

  Gilla

  • Niklas R skriver:

   Nu är inte Knut den bäste på arabiska eftersom hans översättningar har en hel del felaktigheter i sig.
   Exempelvis kapitel 8 vers 30 säger han att allah är den bästa planeraren men det är inte vad versen säger, den säger ”almakireena” vilket på svenska blir ”ränksmidare”, som är något helt annat.

   Gilla

 5. E gåsapåg skriver:

  Ett uppenbart exempel på pace and lead. Det kultur x framförallt är, precis som vänsterideologi, det är en mekanism för att spridas, det mesta kretsar kring detta. Kärnan är benhård totalitarism som kommer av sig själv när man väl fått in folk i fållan. Så alla dessa kvinnliga och på annat sätt moderata kultur x:are är ju bara ett sätt att lura västerlänningar, i synnerhet den tjattrande överklassen, att kultur x visst kan anpassa sig. De som har verklig kritik mot kultur x, eller står för motsatsen får en fatwa mot sig eller blir mördade direkt. Man kan fråga sig varför alla dessa moderata kvinnliga kultur x:are inte får hembesök av fundamentalister? På samma sätt agerar intelligenta debattörer från kultur x som kan föra sig i västlig diskussion, de dyker upp och argumenterar oj så vältaligt men det slutar alltid med att kultur x skall få finnas överallt och skall förändras inifrån. Var ser man exempel på det?

  Att ens nämna den kvinnliga imamen kan vara pace and lead. Byssan lull..

  Gillad av 2 personer

 6. malmobon skriver:

  Vad jag hört så måste en imam ha en handfull skägg, så därför faller hela ”kvinnliga imamer”.
  Imamer får viga par samt extrafruar (tillfälliga fruar). I väst hade vi kallat detta prostitution och den som tar emot pengarna för ”vigseln” av extrafruar hallick.
  I Köpenhamn finns även en kvinnlig imam s.k.

  Gilla

 7. Niklas R skriver:

  Ja, och nej.
  Det finns många olika ämnen att diskutera när det kommer till koranen och haditherna.
  Den första är att haditherna erkänns inte av alla islamiska inriktningar.
  För det andra, allah är uppenbarligen en usel kommunikatör eftersom hans budskap om fred hela tiden misstolkas av muslimer att betyda ”döda de otrogna var du kan hitta dem”.
  För det tredje, koranen och haditherna ändras kontinuerligt eftersom inga muslimer är överens om vad som ska finnas med i koranen. Det finns idag 33 olika versioner och inga ursprungsdokument har ännu hittats. I motsats till Bibeln, där vi vet att det som står i Bibeln idag är samma som stod i de ursprungliga evangelierna, så finns inga koraner eller ens suror kvar från 600-talet. De tidigaste som hittats är från 900-talet, alltså 300 år efter Mohammeds död. Vem vet vad som egentligen stod i den ursprungliga koranen?

  Det sagt, så måste jag hålla med denna fransyska att koranen faktiskt inte säger att kvinnor måste ha slöja. För om vi läser vad som faktiskt står där, i texten, så finns det en anledning till varför kvinnan måste ha slöjan på sig.
  Kapitel 24 vers 31 förklarar att hon måste täcka sig för att inte väcka lustar hos männen och kapitel 33 vers 59 säger att hon måste täcka sig för att inte bli ofredad som en oanständig kvinna.
  Båda verserna pratar om de muslimska männen och hur de beter sig mot kvinnor.
  Men i ett sekulärt samhälle är detta redan reglerat i lag och därav behöver inte en kvinna som tillhör en muslim täcka sitt hår, eftersom muslimerna inte får ofreda henne. Ofredar de en kvinna bryter de mot lagen och kan bli fängslade.

  Gilla

  • En gåsapåg skriver:

   1600 miljoner muslimer agerar på annat sätt dock, eller 1 miljard för att vara precis. Så vad är din poäng? Jag lever i denna världen, inte i petimätrarnas favoritcitat.

   Gillad av 1 person

   • Niklas R skriver:

    Min poäng är, i motsats till Omars, att fransyskan har rätt och det finns inget uttryckligt religiöst krav till varför kvinnor som tillhör muslimer ska ha hijab eller liknande på sig.
    Kravet är för att de muslimska männen ska känna igen kvinnan som att hon tillhör en muslim och skall därför inte ofredas. Dra vilka slutsatser du vill av det klargörandet.

    Vi kan alltså inte jämföra det med t.ex. påbudet i Bibeln att kvinnan ska täcka sitt hår när hon besöker gudstjänsten i vördnad för Gud och mannen ska göra tvärt om.

    Men som jag också sa i inlägget. Det finns väldigt mycket man kan diskutera kring islam, Mohammed, allah, med mera. Så mycket att först måste man bestämma förutsättningarna för en diskussion.

    Gilla

   • Orit skriver:

    ”…Bibeln att kvinnan ska täcka sitt hår när hon besöker gudstjänsten i vördnad för Gud och mannen ska göra tvärt om.”
    Det beror på vilken religion man tillhör. I synagogan täcker männen sitt huvud.

    Gilla

  • Tritonen skriver:

   Ingen, varken man eller kvinna, går väl utomhus i ökenklimat utan huvudbonad? Ingenstans sägs väl uttryckligen i Koranen att just HÅRET måste täckas?

   Gilla

   • Niklas R skriver:

    Varför inte?!?
    Bara för att det är varmt så är huvudbonad inte ett krav såvida du inte skall vara ute i solen i flera timmar.

    Gilla

  • Hortensia skriver:

   Herregud, (Petter-?)Niklas, en västerländskt civiliserad man kan väl aldrig påstå, att ”en kvinna tillhör en muslim”?! Jag hoppas du egentligen menar ”en kvinna som tillhör islam”.

   Gilla

   • Niklas R skriver:

    Kvinnor i islam tillhör alltid en man, muslim eller annan. En kvinna som tillhör en muslim ska bära hijab/ slöja så att andra muslimer kan se att hon tillhör en muslim.
    Kvinnan som sådan behöver inte tro på islam, det är helt ok för en muslim att gifta sig med judar eller kristna. Men slöjan säger att hon inte får ofredas av andra muslimer.

    En kvinna som tror på Mohammeds påhitt kallas i både haditherna och koranen för rättroende, alltså inte muslim. En muslim är alltid en man.

    Gilla

 8. Hortensia skriver:

  Tack, Eddie, för att du håller oss uppdaterade om islamrelaterade underligheter, men jag invänder starkt mot att kalla någon imam för ”lärd” och jag undrar verkligen varför europeiska lärosäten ska behöva låtsas ”utbilda” Muhammeds nutida frontfigurer?

  Gilla

 9. EL skriver:

  Slöja låter ‘fint’. Inte säger vi att Englands queen har ett huckle på sig när hon dyker upp vid travbanan. Sjal/sjalett låter OK. Vem hade inte det när Audrey Hepburn var som populärast?
  Fanns i alla färger på den tiden.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.