Jan-Olof Sandgren: Varför satsade vi inte på buddhisterna istället?

Jan-Olof Sandgren

För några år sen började jag intressera mig för Thaimassage. Det finns flera varianter men till skillnad från klassisk svensk massage, där man står vid en bänk och med händerna knådar kundens rygg, tar man hjälp av knogar, armbågar och knän. Det händer även att massören håller i ett rep fäst i taket och använder fötterna som massageverktyg.

Jag har märkt att många i den thailändska diasporan pratar en förenklad typ av svenska. Verb används gärna i grundform utan tempusändelse och R låter som L. Det beror förstås på skillnader i våra respektive språk, men också på att man inte vill slösa tid med att gå till SFI. De få svenska ord man behöver för att sköta sitt jobb kan man snappa upp på internet. Man brukar heller inte besvära Arbetsförmedlingen i onödan, då hjälpsamma landsmän ofta förmedlar jobb inom restaurang-, städ- och massagebranschen.

Det finns kanske ingen statistik att hänvisa till, men invandrare från buddhistiska länder som Thailand, Vietnam eller Kina verkar sköta det mesta av sin integration själva. Dom verkar heller inte behöva någon jobbcoach eller skräddarsydda sysselsättningsprogram för att få in foten i arbetslivet. Utan att ge upp sin kultur, religion eller övriga värderingar smälter man rätt bra in i samhället. När riksdagen för 45 år sen beslutade att Sverige skulle bli en mångkultur, var det kanske något sånt man hade tänkt sig.

I mitt bostadsområde ligger ett av Sveriges största buddhisttempel och trots att det ser ut som en asiatisk pagod är det många som knappt känner till det. Hade det varit en moské av samma storlek hade den antagligen präglat hela området.

Ett vanligt argument för hög invandring till Sverige (och som ständigt återkommer i MSM) är att vi måste kompensera för en åldrande befolkning. Något som starkt kan ifrågasättas, men låt oss anta att det är sant. Låt oss också anta att en sådan invandring kräver acceptans för en främmande religion, vid sidan av den kristna. Varför satsade vi i så fall inte på buddhismen?

Medan islam tenderar att påverka hela samhället: politiken, rättsväsendet, skolmaten, badtiderna, sexualundervisningen, sjukvården, sätten att hälsa, klädkoder etc – och ofta behöver egen lagstiftning för att kunna samexistera – påverkar buddhismen i stort sett bara utövarens medvetande. Med en lätt generalisering kan man säga att islam vänder sig utåt, medan buddhismen vänder sig inåt. Det senare stämmer avgjort bättre med vårt svenska temperament.

Buddhismen är också en omtyckt religion bland västerlänningar, medan islam inte är lika omtyckt. Den första punkten i det nybildade partiet Nyans program är att göra ”islamofobi” till ett brott, med egen brottsrubricering. Vilket, om jag förstått saken rätt, skulle göra det straffbart att ”tycka illa om islam”, i varje fall om man uttrycker sig offentligt. Eftersom islam också är ett politiskt system, innebär det ett avsteg från den viktiga principen att fritt kunna kritisera en politisk motståndare.

Jag har aldrig hört någon buddhist föreslå lagstiftning mot ”buddhofobi”. Jag har heller aldrig hört någon kräva buddhistiska böneutrop (till exempel att med högtalare fylla det offentliga rummet med mantra, vilket är brukligt i många länder). Trots alla thailändare och vietnameser som rör sig på våra gator, finns inget som pekar på ”buddhifiering”. Jag har aldrig hört någon grundskoleelev bli mobbad för att han är icke-buddhist, eller någon kvinna vara orolig för att gå ut på kvällen av rädsla att bli attackerad av buddhister.

Inom politiken måste man också vara krasst ekonomisk. Även om folk kan känna sig trampade på tårna, är det viktigt att då och då diskutera vilka kategorier invandrare som går med vinst och vilka som går med förlust. Det är svårt att komma runt det faktum att saker som arbetsmoral, laglydighet och bidragsberoende skiljer sig radikalt, även bland utomeuropéer. Det finns exempelvis ganska många lågutbildade araber, afghaner och afrikaner i våra svenska förorter som är i behov av enkla jobb. Men vilka är det som vallfärdar i tusental till de norrländska skogarna, för att arbeta som lingonplockare åt bärindustrin? Thailändarna förstås.

31 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Varför satsade vi inte på buddhisterna istället?

 1. pllay skriver:

  Spelar du naiv?
  Sveriges etablissemang importerar den kultur som ligger dem närmast i ideologi, och det är inte Buddism, jag lovar.
  Invandrarna är inte här för att hjälpa Sverige, de är här för att hjälpa etablissemanget fullfölja sin politiska utopi, det fascistiska totalitära socialistiska klassamhället.
  Vilket gått rätt bra hittills får man väl lov att säga, 82% gillar den utopin.

  Gillad av 15 personer

  • Peter skriver:

   Ja din fråga är helt berättigad. När folket från MENA fått åka hem igen så kan de ersättas med gästarbetarna från mer lämpliga kulturer.

   Gilla

 2. Eva Danielsson skriver:

  Ja, varför har det styrande skiktet med socialdemokratin i spetsen, satsat på islam och till och med på aggressiva varianter av islam som Muslimska brödraskapet. Grå vargarna och palestinierna och Iran osv? Jag antar att de har en gemensam nämnare i en totalitär syn på samhällsskick. Och en fäbless för våld.
  Svenska folket, de infödda, har troligen vissa rester av gamla traditionella värderingar kvar om flit och att göra rätt för sig. Det lever härskarskiktet på. Flitiga svenskar och gästande eller invandrade asiater skapar statskassan. Som staten slösar på sysslolösa och i värsta fall brottsliga andra invandrare. 212 miljarder i direkta migrationskostnader för år 2015-2018. Och då är de indirekta kostnaderna inte medräknade och förstås inte en tanke om vad man kunde ha gjort i stället för dessa  pengar.

  O.T. men hur kommer det sig att Skattemyndigheten nyligen kunde sekretessbelägga Fredrik Reinfeldts deklaration? Hur djupt går rättsrötan egentligen ?

  Gillad av 17 personer

  • Elisabeth G skriver:

   ”Ja, varför har det styrande skiktet med socialdemokratin i spetsen, satsat på islam och till och med på aggressiva varianter av islam som Muslimska brödraskapet.”

   Jag gissar att det beror på att man inte fattade vad man hade att göra med, nämligen en religion som också är en politisk ideologi. Man ville visa att man sannerligen inte var rädd för det som var främmande utan öppen och tolerant och därmed lät man sig infiltreras. Detta torde också vara anledningen till att man nu inte förmår/vågar ta itu med problemen. Jag är inte alls så säker på att ”de vill ha det så här”. Jag tror mer att det handlar om bristande mod.

   Gillad av 2 personer

   • pllay skriver:

    Du är alltför förlåtande, har inte det verkliga utfallet av multikulti för länge sedan visat att beslutet var felaktigt, har inte etablissemanget i snart 50 år haft möjlighet att diskret ändra detta självmord till grundlag?
    Nej, det du ser är ren ondska, de vill se nya undersåtar, de gamla var på väg att förlora sin socialistiska övertygelse.
    När folket inte gick med på mer socialism måste det bytas ut, inget får stå i vägen för den socialistiska utopin och dess upphöjda fascistiska prästerskap.

    Gillad av 5 personer

 3. Fr. Östman skriver:

  Det finns bara en enda lag som kan reglera samröret med islam: TOTALFÖRBUD.

  Vad gör de här? Det finns tjogtals muselmanska länder på jorden. Vad gör de här?

  Vi behöver ett TOTALFÖRBUD av islam och alla dess uttryck och vi måste repatriera alla som inte passar in i det svenska samhället.

  Gillad av 18 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Det verkar som att du inte tror på civilminister Shekarabi (själv asylbedragare en gång i tiden, enligt Flashback) som föreslår något slags minskning av massinvällandet tillsvidare, så att vi kan förbättra ‘integrationen’. Eller, med Cwejmans ord, på GP:s ledarsida idag, ”jämka” massinvällandet volym till rådande ekonomiska förutsättningar, företagande och sånt.

   Ingenstans är svensken i Sverige en röst i det hela, och påtalar man denna ständigt frånvarande faktor i ekvationen, så griper Matrix-moderatorn i GP eller Barometern eller var tusan som helst in. Det finns inget alternativ till ‘alternativa medier’.

   Gillad av 6 personer

  • elina skriver:

   Du frågar: Vad gör muslimer här när det finns muslimska länder?
   Jag antar att du vet svaret fast du inte skrev ut det.
   Jag tror att svaret är lätt erhållna pengar. (Inte alltid förstås.)
   Kanske finns det ett underliggande önskan om att sprida muslimsk överhöghet. Islam är bättre än vår obefintliga tro. Dock är det för kaotiskt att leva i flera av de muslimska länderna. Så blir det även här. Vem ska då betala?

   Gilla

 4. Aurora skriver:

  Svaret på varför är ganska enkelt. Buddister har inte någon världsherreagenda. De har därför inte ett agendaintresse av att söka sig till alla västländer. De som kommer vill bara försörja sig själva och i övrigt lämna samhället åt sitt istället för att ha som målsättning att i grunden omstöpa ett samhälle till en religionsdiktatur.

  Gillad av 4 personer

 5. JL skriver:

  Om Sverige verkligen menade allvar med ”invandring för att klara välfärden” skulle Filippinerna lösa problemet. Jobbar hårt, accepterar jobben lokalbefolkningen inte vill ha, har mycket rimliga lönekrav, gnäller sällan och pratar engelska.

  Lite som arbetskraftsimport från Jugoslavien för länge sedan. Kom söndag, jobba på måndag, lär dig språket på jobbet.

  Har själv haft anställda och independent contractors från ett tiotal länder.

  Efter svenskar har filipinos det vanligaste. Resten amerikaner, sydamerikaner, européer och östasiatiskt. Har inte haft en enda från arabvärlden eller Afrika. Har aldrig hittat kompetensen jag behöver där. Har knappt fått en enda ansökan heller.

  Tillfällighet?

  Sverige har inte förstått detta ännu.

  Social ingenjörskonst är nästan alltid dömd att misslyckas. Alkemister har försökt göra guld att allt möjligt utan att lyckas. Oftast är människor just som de är, oberoende goda viljor och idiotiska rabblanden om ”lika värde”.

  Som företagare måste man förhålla sig till den verkligheten. Man har inte råd att anlita de som kostar mer än de smakar. Endast socialistiska länder och deras myndigheter kan kosta på sig detta, men även detta är dömt att misslyckas på lång sikt (Sverige).

  Att fylla överreglerat bidrags- och välfärdssamhälle med människor vars kompetens ingen efterfrågar är ett recept på undergång.

  https://www.worldpoliticsreview.com/articles/15998/human-capital-the-philippines-labor-export-model

  Gillad av 14 personer

 6. Skarprättarn skriver:

  Buddism är i likhet med andra asiatiska livsåskådningar en vattnets filosofi. Den ger smidighet (snarare än foglighet) och passar in överallt. Den har inga absoluta sanningsanspråk och inget åskådningsmonopol. Därför står den inte i konflikt med andra värderingar, och därför kan dess utövare smälta in var som helst.

  Sverige är dock präglat av kristendom, en eldens filosofi, en konfrontationens åskådning, om än i sekulär värdegrundstappning. Det är ingen tillfällighet att svenska statsfeminister i djupet av sitt hjärta hatar thailändska och andra asiatiska kvinnor, dels för att de med sin charm och smidighet knycker männen, dels för de värderingar de står för.

  Det djupt sinofobiska Sverige skulle inte tolerera att anpassningsbara och intelligenta människor med egen initativförmåga släpps in i större mängd, för då skulle välfärdskomplexet haverera. Man vill ha människor som behöver tas om hand och plåstras om, inte potentiella egenföretagare som kan genomföra en oblodig borgerlig revolution.

  Gillad av 9 personer

 7. malinkim skriver:

  Kultur reglerar hur människor beter sig och hur människor beter sig är avgörande för hur samhället fungerar. En faktor som har starkt inflytande på en kulturs innehåll är religionen. En kultursfär vars religiösa uppfattningar präglas av tolerans och icke-våld genererar andra beteenden än en som förespråkar förakt för utomstående och avståndstagande från allt som inte tillhör det egna religiösa sammanhanget. Därför är olika kulturer olika kompatibla med varandra. Jag skulle vilja påstå att vi har haft en hög invandring från länder vars kultur har låg kompatibilitet med det svenska samhället och att det är en av de främsta förklaringarna till utanförskap, desintegration och kriminalitet.

  Gillad av 4 personer

 8. Humvee36 skriver:

  Ja svaret är att de vill ha det precis så här. Buddhister och asiater är usla på just det som eftersöks, de är usla på att klaga och gnälla, de är usla på att begå brott och skylla på andra, kort sagt de är usla offer och usla klienter till bidragsstaten (vi måste begrava vänsterordet välfärdsstaten) så östasiater är lika oönskade som vi vita skötsamma är.

  Allt är självklart, men tyvärr så är det många självklarheter som måste tuggas, svenskarna är slavar under statens falska moraliska skuldpiska och det ligger så djupt att det kan jämföras med sinnessjukdom.

  Gillad av 11 personer

  • Humvee36 skriver:

   En intressant iakttagelse är att asiatiska gener spreds långt västerut, inte minst via Djingis och Kublai Khan. Det finns ju asiater och närliggande folk som inte alls uppför sig som ovan, utan tvärtom. Sveriges mest namnkunniga terrorist tillhör denna grupp, och flera andra. Vad är orsaken? Kultur x så klart.

   Gillad av 1 person

  • Jari Norvanto skriver:

   Ett dilemma. Den vite mannen behövs som skattebas och samlare till den västerländska myrstacken; men vederbörande får inte ha kraft kvar till uppror eller självständighet, istället känna sin nedärvda börda av exploaterbar skuld- och ansvarskänsla att skapa ett bättre samhälle.

   Gillad av 2 personer

  • sjodinbjorn2hotmailcom skriver:

   Min erfarenhet av Thailändare är, att dom dessutom har en humor, som liknar vår (Men dom är gladare förstås).
   Islamsk Humor ??

   Gilla

   • acciaiosite skriver:

    Spelade schack på muslimskt vis. Samma regler, förutom att drottningen ska stå i ett hörn och inte ska röra på sig.

    Gilla

 9. Göran Holmström skriver:

  Oops ännu en förklaringsmodell.
  Kanske behöver du hjälp med verkligheten lille vän!
  Ett dom som tror på Islam GÖR som Imanen säger.
  Två socialdemokraterna köper islamska röster med skattemedel.
  Tre buddhister avskyr att vara beroende av andra, med andra ord så är dom mycket dyrare att köpa.
  Fyra inget sker av en slump det finns en plan i galenskapen.
  Fem jag vill likt massörena ge en fotmassage med en armekänga i baken på dom styrande.
  Något mer som inte förstås?

  Gillad av 7 personer

  • Humvee46 skriver:

   Du fyller ett gap, jag vet faktiskt ingen som dig som skriver som du gör med din bakgrund. Det är lite irriterande att bara forna vänsterpersoner och sillmjölken anser sig ha så mycket att säga att de skriver officiella inlägg på DGS. Ett undantag var den unga smeden även om han så klart också var fast i indoktrineringen till dels. Jag tror du har ledartalanger.

   Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Tackar det värmer mycket.
    Både kan erkänna och måste erkänna att jag faktiskt drömde att jag träffade dig och Fredrik inatt. Du hade en klassisk surfar look med shorts och en cool skjorta.
    Fredrik var klädd som min bild av doktor Livingstone i djungeln minus tropikhatt, du och jag drack bärs och Fredrik te.
    Han försökte få ordning på mig som en Elsa Dolittle, och du låg dubbelvikt av skratt.
    En rätt knasig dröm, enduro och whiskey efter skyller jag på.
    Jag skriver gärna en text här om Patrik vill och tycker den duger att publicera.
    Jag har ju språkliga brister, som ni alla både läst och sett, men kan Patrik överse det så delar jag gärna med mig av mina tankar.
    Ps kanske så får Fredrik mig att sluta dricka öl och istället hålla tekoppen rätt med sträckt lillfinger 😉

    Gillad av 2 personer

 10. Hovs_klipphällar skriver:

  Intressant — här får vi en snabb översikt av skillnaderna mellan olika kulturers/religioners effekt på det svenska samhället!

  Vilken av dessa är av värde för oss — och vilken är ond och destruktiv? Buddismen eller islam…?

  Gillad av 2 personer

 11. A skriver:

  Jan-Olof, skulle du kunna reda ut för oss exakt vad som gör att du tror att etablissemanget har samma incitament som du. Räkna upp allt som de GÖR som tyder på det skulle vara så. Är det inte så att du utgår från människans grundläggande misstag att utgå från sig själv?? Att andra människor, i en helt annan situation, med helt andra lojaliteter skulle vilja just precis samma sak som just du. Är inte det grunden för önsketänket? Borde man inte istället se vad människor ständigt upprepar genom handling, är det inte det som visar EXAKT vad de VILL, oavsett om de känner till det själva eller inte?? Tänk på den mycket tjocke, den kan SÄGA att den inget hellre vill än att gå ned i vikt, men vad den GÖR är att äta. Varför ska det vara så svårt att förstå att detta är way of the world, tvärtomets källa. Snälla Jan-Olof eller nån annan som inte håller med, förklara för mig! 🙂

  Mvh A

  Gillad av 2 personer

 12. Elisabeth G skriver:

  Så sant. Vi har länge haft invandring som inte skadat oss. På 1960-talet fick familjen goda vänner från Spanien. Andra goda vänner kom från Karelen i Finland. Båtflyktingarna från Vietnam gjorde aldrig något väsen av sig och inte heller de kristna egyptier och araber vi lärt känna.Nu är det annorlunda.

  Gillad av 1 person

 13. Ulf Bergström skriver:

  Under slutet av 1970/talet tog Sverige emot sin FN-kvot av 1200 vietnamesiska båtflyktingar. På frågan varför Sverige inte tog emot fler svarade Palme att deras kultur skiljer sig så avsevärt från vår egen att det skulle leda till stora integrationsproblem. På det företag jag då arbetade på diskuterade vi om vi skulle ta emot ett halvt dussin båtflyktingar i verkstadsprodutionen med tunga lyft som till stor del hanterades av kraftiga finnar. Vi bestämde oss för att prova och de små vietnameserna visade sig bli våra mest produktiva medarbetare… och inte en sjukskrivning.
  Sveriges då mest produktiva kommun, Gnosjö, tog emot så många båtflyktingar som de kunde få

  Gillad av 3 personer

  • pllay skriver:

   Du svär i den svenska ideologiska kyrkan, skillnad mellan människor!!!
   Inse att arbetande laglydiga Östasiater som i grunden har liknande värderingar som svenskar utvisas samtidigt som folk från MENA får etablissemanget hela stöd till oändlig kostnad och skada för Sverige.
   Slutsats, etablissemanget vill oss verkligen illa, våra egna ledare önskar livet ur oss.

   Gillad av 1 person

 14. Gnosjo skriver:

  Tack Jan-Olivia. Du har oppnat en diskussion om det uppenbara som vi borde ha insett redan for 50 ar sedan.

  Varfor fortsatter Sverige att — ar efter ar — ta in folk fran kulturer som ar minst benagna/kunniga att arbetade? Ar det for att sakra behovet av individer som I utbyte mot bidrag ger det bidragsgivande partiet sin rost, darted sakrande evigt maktinnehav for detta parti och dess nomenklatura?

  Gillad av 3 personer

 15. fabricerad skriver:

  Östasiater kavlar upp ärmarna och jobbar, både som individer och som samhällen. Därför är de inte intressanta för välfärdens korsriddare. Vänstern har ju dessutom en synnrligen ambivalent syn på Östasien. De är inte vita och borde ömkas men samtidigt är de duktiga på att skapa mervärde åt sig själva och andra och därför är de inte bra. Vänsterns teorier motbevisas av Östasien och därför är de paria. Kina har lyft fler människor ur fattigdom under kortare tid än någon annan nation har gjort genom att slänga ut 5-årsplanerna och anamma marknadsekonomi. Det är ju rena giftet för alla socialistiska bidragskramare. Men sjunger vi la la la högt, håller för öronen och blundar så finns de inte….

  Gillad av 3 personer

 16. kaphorn57 skriver:

  Hej

  Varför ”satsade”? vi inte på buddister i stället?
  Är du en spelare med Sverige som insats?
  Varför då inte satsa på svenskar i stället?

  Bara för att klargöra: jag har fört befäl på ett fartyg med olika besättningar…och det bästa manskapet jag har haft var Filippinerna!

  Gillad av 1 person

 17. Lasse skriver:

  ”En åldrande befolkning?”
  Såvitt jag vet åldras hela befolkningen med ett år i taget. Oavsett ålder.
  Jag förstår förstås vad du menar men du borde kanske undvika att okritiskt plagiera innehållslösa uttryck som obildade politiker och MSM- journalister håller sig med.
  Varför inte: en betydande ökning av äldre inom befolkningen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.