Richard Sörman: Svensk renässans: Intervju med Maud Hemberg från kulturföreningen Gimle

Richard Sörman

Maud Hemberg är en av flera framträdande personer i kulturföreningen Gimle. I tider av globalism och mångkultur är syftet med Gimle att bevara och förvalta vårt svenska kulturarv. ”Vi behöver ta hand om vår egen kultur”, säger Maud Hemberg. ”Annars försvinner våra traditioner och vi tappar vår identitet. En kultur kan alltid utvecklas, men den ska inte raseras.”

Gimle är en nystartad rikstäckande svensk kulturförening med ”kulturkonservativ” inriktning. På sin hemsida skriver man att det finns en ”tydlig koppling mellan bevarandet av det svenska kulturarvet och bevarandet av vår svenska identitet. Vi anser att man har rätt att känna en stolthet över sin kultur, och genom att synliggöra och tillgängliggöra vårt kulturarv så möjliggör vi för fler att ta till sig av det.”

Ordförande i föreningen är Sverigedemokraternas tidigare gruppledare i Riksdagen Mattias Karlsson och likheten med Sverigedemokraternas kulturkonservativa inställning är ganska tydlig. Gimle säger sig dock vara en opolitisk och fristående organisation och alla som har ett intresse för svensk kultur är välkomna till föreningen.

Maud Hemberg, från Stockholm men nu bosatt i Dalarna, är ledamot i Gimles styrelse. Jag träffar Maud över en lunch i Uppsala för ett samtal dels om Gimle men också om vårt komplicerade förhållande till vår egen svenska kultur.

Maud berättar först att man utöver riksorganisationen nu fått igång lokalföreningar i Skåne och i Stockholm-Uppsala, och flera distrikt står i startgroparna runtom i landet. Det kommer inte bli någon specialisering på något visst kulturområde. Allt vi förknippar med svensk kultur (hantverk, musik, dans, mat, måleri…) ska kunna få plats i verksamheten. När jag ber Maud beskriva syftet med föreningen säger hon att det handlar om att vi gemensamt måste värna våra traditioner och vår kulturella identitet.

”Vi får inte låta våra traditioner försvinna, säger Maud, det går så fort. Vilka ungdomar idag vet hur man knypplar, hur man dansar hambo eller hur man gör en spånkorg? Otroliga mängder kunskap kan försvinna från en generation till nästa. En del av vår verksamhet består i att vi själva försöker lära oss saker som nästan gått förlorade. Det finns ofta eldsjälar ute i landet som håller gammal kunskap vid liv. I och med att vi startat föreningen har en del av dem hittat till oss och de är ofta mångkunniga personer som har ett stort intresse för svensk kultur i allmänhet. Men vi är också många glada amatörer som helt enkelt vill lära oss.”

Så vad kommer verksamheten konkret bestå i?

”Vi ska dels få igång ett kursprogram där Gimle fungerar som ett traditionellt studieförbund. Men vi ska också ha egna events och sammankomster där vi lär oss av varandra och helt enkelt umgås och skapar gemenskap. Det här med gemenskapen är en viktig del av projektet. Vi svenskar behöver samlas kring fler traditioner än dans kring midsommarstången. Sveriges folk består idag av ensamma individer och vi längtar efter att umgås i naturliga gemenskaper. Här kan vår kultur och våra traditioner bli något som vi samlas kring. Det har till viss del varit tabu att tala om vår kultur som svensk och det finns inom många kulturkretsar en ängslig inställning till vår svenska identitet. I Gimle utgår vi från den självklara tanken att svensk kultur, precis som vilken kultur som helst, har rätt att finnas och att vi svenskar har rätt till vår egen kultur. Nya svenskar är också välkomna i föreningen, självklart, men det är svensk kultur föreningen ska ägna sig åt.

Har ni gått några reaktioner från kultursverige i övrigt? Kulturvärlden brukar, som du antyder, ha ganska svårt för det där med kulturkonservatism.

Jag är kanske inte rätt person att fråga om det. Några har skrivit negativt om oss, men vi fokuserar inte på det. Det finns naturligtvis institutioner och föreningar i kultursverige som har som officiell policy att inte ha något med kulturkonservatism och absolut inte med sverigedemokrater att göra. Men det absurda är att alla säger att kultur och traditioner ska både bevaras och utvecklas så vi känner inte att vi har något att skämmas för här.

Finns det områden där svensk traditionell kultur står sig stark idag?

Det beror på vad man menar med stark. Intresset för traditioner och kultur ser väldigt olika ut i olika delar av landet. Svensk folkmusik är ett område som i alla fall är levande. Många unga människor i Sverige spelar nyckelharpa och det finns ett intresse även internationellt för svensk folkmusik. Däremot är folkmusikbranschen livrädd för att förknippas med någon nationalism. Det är som att man överkompenserar för att man ägnar sig åt svensk ursprungskultur. Folkdräkter är ett annat område där intresset är levande. Det finns Facebook-grupper för folkdräktsfantaster. I Rättvik, där jag bor, har vi förresten ett litet muséum om folkdräkter. Och det är inte bara äldre människor som syr folkdräkter. Det kanske är så att ett visst intresse för det svenska lite grann har börjat vakna till liv. Dessutom tror jag att det faktum att vi har lyft frågan och att vi överhuvudtaget har uppstått har satt lite press på dem som sysslar med svensk folkkultur. En del ser oss som ett hot, andra som ett tillskott.

Man får också göra skillnad mellan vad som sägs från officiella organisationer och vad kulturutövarna själva tänker. Jag vet att när man vid öppnandet av folkmusikstämman i Bingsjö spelade någon mångkulturell mischmasch med inslag av invandrarkultur så var det flera stycken som reste sig upp och gick därifrån. Så även om det officiellt finns en stark PK-ängslighet inom folkmusikvärlden är det inte säkert att alla som verkar där är så förtjusta i den hållningen. (Föreningen ”Folkmusikens hus” markerar starkt på sin hemsida mot att förknippa folkmusik med nationalism och hävdar att ”Svensk folkmusik är ett öppet och levande begrepp vars innebörd laddas av dess brukare” red. anm.)

Jag tänker att det finns en otrolig naivitet i svenskt kulturliv som består i att tro att invandrare ska berika våra egna traditioner när många av dem förmodligen är totalt ointresserade och istället har ett starkt behov av att knyta an till sin egen kultur eftersom de till viss del har lämnat den bakom sig.

Visst är det så; vi tar vår egen svenska kultur för självklar, vi tror inte att den behöver försvaras och upprätthållas för att existera. Folk runt om i världen älskar Sverige och vill att Sverige ska finnas. Jag är dessutom övertygad om att många invandrare vill att det ska finnas en stark svensk kultur. Jag talade för ett tag sedan med en svensk man som tyckte det var så intressant att besöka sin utländska frus hemland och att han älskade deras mat och traditioner. Och därför var han för det här med mångfald och mångkultur. Jaha, sa jag, så de ska inte kunna komma till Sverige och ta del av just våra traditioner? Sveriges kultur ska inte finnas och odlas i Sverige utan vi ska vara ett hem för alla kulturer? Och då erkände han faktiskt att han inte hade tänkt på det. Och han var ändå advokat! Han hade aldrig tänkt så långt som att Sverige också ska odla sin egen kultur och vara ett exotiskt land som turister ska kunna besöka.

Tror du vi kan en ”svensk renässans” i Sverige? Kan svensk kultur och svensk identitet bli något som stärker oss i vår identitet och gemenskap?

Jag hoppas det. Jag tror till exempel att vackra detaljer från våra folkdräkter kan komma tillbaka i klädseln. Det har kommit lite det här med kurbits (dekorativ målarkonst från Dalarna, red anm.) i kläder (och i tatueringar, red anm.) och det är kul. Det finns alltså lite traditionella influenser, men det behöver komma mer. Ta till exempel Åhléns reklam med muslimska hucklen. Det är ju ren kulturreklam. Vi behöver göra samma sak: ta vår traditionella klädsel och göra den aktuell. Risken är annars att något annat tar över. Det är våra traditioner som ska vara vedertagna i vårt eget land.

Maud säger också att man inte behöver ha några egna förkunskaper för att gå med i Gimle. Många av medlemmarna är intresserade amatörer. Man kan gå med för att man saknar någon del av sig själv, sitt ursprung, sitt arv och för att man vill bidra till att återskapa en svensk gemenskap och en svensk kultur. Många upplever den påtvingade mångkulturen som något de inte alls vill identifiera sig med. Många människor känner dessutom förtvivlan inför utvecklingen. Men om man själv blir en del av en rörelse som gör motstånd blir det lättare att själv fatta mod.

20 reaktioner på ”Richard Sörman: Svensk renässans: Intervju med Maud Hemberg från kulturföreningen Gimle

 1. elfyma+ skriver:

  Är rädd för att återväxten är dålig inom svensk kultur.
  Då tänker jag på hembygdsföreningar och folkmusiken som hålls igång av pensionärer. Besökarna, inkl. mig själv, tillhör samma generation.
  När Vilhelm Mobergs bok Utvandrarna skulle spelas in så var Jan Troell helt beroende av minnesgoda smålänningar som fortfarande kunde sin hembygd. De kunde dessutom visa tillresta skådespelare från storstaden hur man handmjölkar en ko och hur man okar och kör med oxar framför plogen.
  http://traskoposten.langasjo.se/2009/Sartryck%20Traskoposten%202009.pdf

  Verksamheten bedrivs idéellt av eldsjälar, till skillnad mot den fisförnäma finkulturen i städerna. Varför är det så viktigt att bevara möjligheten att yla utländska arior och spela utländska pjäser i Sverige ?
  https://varjager.wordpress.com/2017/01/30/de-fattiga-betalar-de-rikas-nojen-i-sverige/
  Vore det inte bättre att satsa skattepengarna på att bevara och föra ut genuin svensk kultur, gärna även i våra skolor ? Som det nu är så tror mina barn och barnbarn att jag ljuger när berättar om hur det var förr i tiden.

  Gillad av 6 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   ”Varför är det så viktigt att bevara möjligheten att yla utländska arior och spela utländska pjäser i Sverige ?” — Varför är det så viktigt för er bonnjävlar att införa extrema inkomstskatter som gör det omöjligt att bedriva ett levande högkulturellt liv utan subsidier?

   Gillad av 1 person

   • elfyma+ skriver:

    Om jag fick bestämma så skulle skatterna kunna sänkas avsevärt- så skyll inte på mig.
    Höginkomstagare, inte minst i våra universtetsstäder, gnäller över höga skatter samtidigt som de kräver all tänkbar samhällsservice, långt utöver
    vad som är rimligt att kräva.
    Inte konstigt att skatterna blir höga när även privat konsumtion (teater, opera,idrott, tunnelbaneåkande, bostadsrenoveringar och pigor etc etc) ska finansieras via skattsedeln.
    Näe. Pengar växer inte på träden, även om det lärs ut i våra verklighetsfrånvända rödagröna läroanstalter.

    Apropå ”bonnjävel”.
    Har bott och arbetat i Stockholm i 45år – utan att ha satt min fot på Operan eller de andra skattefinansierade etablissemangen.
    Har däremot, på egen bekostnad, besökt privatteatrar, hembygdsspel och lokalrevyer.
    Så om du vi ha lägre skatter – lev som jag – kräv mindre.

    Gillad av 3 personer

 2. Humvee38 skriver:

  Vill man titta på och köpa handgjorda smycken, redskap och vapen från vikingatiden så skall man ta sig till Vikingaveckorna vid Foteviken. Ett svärd är inte billigt men kanske bra att ha?

  Gillad av 6 personer

 3. Erik skriver:

  Bra artikel. Har själv bott 15 år utomlands varav drygt 10 år i Asien,5 år i södra Europa. Uppskattade att kunna se och bruka deras kulturer i form av arkitektur,miljön,maten,klädsel,m.m. Samt naturligtvis samtala med dem om deras uppfattningar och traditioner. Respekterade självklart att jag var gäst i deras länder och anpassade mig efter deras sätt att leva och tänka vilket inte innebar att jag tyckte likadant. Vi var glada att kunna gå till vår kristna mässa i den kristna katedralen på söndagarna,vi var glada att kunna köpa råvaror och även laga vårhusmanskost.
  Men upptäckte också traditioner som jag inte gillade som kvinnoförtryck,acceptansen att det var okay att lura andra(bara bevis på att jag var smartare om jag lyckades lura någon i affärer),hur de ofta behandlade fattiga på ett föraktfullt sätt,korruptionen,m.m.
  Så jag välkomnar invandrare tillSverige som gör som jag gjorde,accepterar att de är gäster hos oss och att det är våra seder som gäller. De som kommer hit och kräver att bli försörjda av oss(själv fick jag absolut inget ekonomiskt stöd någongång under mina 15 år utomlands) samtidigt som det är deras seder som ska gälla ska försvinna härifrån,det enklaste sättet är nog att strypa bidragen för dem,då åker de härifrån!
  Att tro vi kan integrera dem genom arbete är bara löjeväckande. Varför ska en migrantkvinnna med make och fem barn börja jobba på ett lågavlönat jobb när de har det mycket bra med bidrag och kan sköta hemmet. Och ja,de har det mycket bra i jämförelse med sina hemländer och de har inte svenska kvinnors behov av karriär och dyra märkeskläder,det räcker så bra för dem att ta hand om sin familj i en modern stor lägenhet.

  Gillad av 9 personer

 4. miketheviking skriver:

  Väldigt lovvärt och precis rätt i dessa tider.
  Det är,genom kulturell gemenskap och stark sammanhållning som folket kan kasta förtryckarregimen i havet och återta makten över Sverige.

  ”Kultursverige” i övrigt är ju oerhört vänsterinfluerad och fyllt av diverse individer som inte tillfört landet något annat än flum.

  Gillad av 7 personer

 5. Aha skriver:

  Etablissemanget och PK-ismen har förutom att vi tagit emot alldeles för många på kort tid förvärrat situationen genom att satsa på mångkultur istället för assimilation. Detta har i högsta grad spätt på utanförskapet.
  Reinfeldts, Löfvens och Lööfs ansvar är blytungt. Tusentals andra har också medverkat, inte minst etablerad media.

  Gimle kan ses som en vägvisare till den rätta vägen.

  Gillad av 3 personer

 6. Hortensia skriver:

  Lovvärt initiativ. Allt från Humle och Dumle till Gimle förtjänar att bevaras för framtiden, men den svenska kulturens främsta kännetecken är svenskarnas särpräglade mentalitet, som aldrig kan bevaras och levandegöras utan att en livskraftig gammelsvensk befolkning bevaras i Sverige.

  Gillad av 2 personer

 7. Conny Lundberg skriver:

  Ett fantastiskt bra initiativ för bevarandet av svensk kultur!!! Det man inte försöker bibehålla och skapa på blir undanträngt av andra starkare intressen och därmed suddas identiteten/kulturen ut till förmån för en enhetligt globalistisk världssyn.
  Hur logiskt är det av vi som svenskar ska sudda ut vår egen identitet till förmån för bidragstagare från all världens länder?

  Gillad av 4 personer

 8. Linden skriver:

  Svensk kultur står inte högt i kurs i dagens pk Sverige.

  Idén att bygga ett islamistiskt center i Dawarörelsens regi i ett av Uppsalas utsatta områden har mött hård kritik från flera håll.
  Den ansågs dock som helt okontroversiell av statens television SVT i Uppsala som gick all in för att få det islamistiska centret på plats.

  Vi följer SVTs journalistiska haveri steg för steg – från mörkläggning av viktiga omständigheter till en ansvarig utgivare som ljuger för oss i en intervju.
  https://samnytt.se/sa-kampanjade-statens-television-for-islamistiskt-center-i-utsatt-omrade/

  Samhället rämnar men islamiseringen kan ändå inte gå fort nog. Vad lider etablissemanget av för sjukdom?

  Gillad av 4 personer

 9. Steven Jörsäter skriver:

  Bra artikel och utmärkt initiativ med föreningen Gimle!

  Någon kommentator skriver att återväxten är dålig i svensk kultur och det stämmer säkert. Men sådant går i vågor. Efter det amerikavända 50- och 60-talen kom en enorm vurm för folkdans och bygdekultur på 70-talet.

  Det kommer säkert en dag när även ungdomar blir genuint trötta på multikulti och så kallad internationell kultur och vill vända tillbaka till det genuina svenska.Det är därför som initiativ som Gimle behövs så att de får veta vad de ska hitta tillbaka till.

  De okunniga belackarna brukar ofta säga att det inte finns någon svensk kultur. De förstår inte vad de pratar om. Visst har kulturen ändrats kontinuerligt och hela tiden influerats utifrån. Det gäller nog all kultur och det är ett bevis på att den lever. Men att hålla liv i gamla bruk, sedvänjor och nöjen och upplysa om dem är nog den största kulturgärning man kan utföra. Heder åt dem som gör det!

  Gillad av 2 personer

 10. Klas Göran skriver:

  För att få perspektiv på påståendet att all kultur som utövas i Sverige skulle vara ”svensk” kan mangställa några enkla frågor:

  Hur många procent ”romare”, dvs grekisktalande kristna, levde öster om floden Maritsa och i Mindre Asien 1453, 1921 och hur många är det idag? Kulturen som utövas i Konstantinopel, Adrianopel och Smyrna i dag, är den ”bysantinsk” eftersom den utövas inom det gamla Bysantinska väldets gränser? Heter det ens Adrianopel, Konstantinopel och Smyrna längre?

  Å andra sidan: är all kultur som utövas inom gränserna för dagens Turkiet automatiskt ”turkisk”?

  Är aid al-fitr en ”svensk” tradition om den utövas av folk som betraktar sig själva som irakier i as-Stukhulm?

  Det vore spännde att höra vad t ex Mikail Yüksel resp. Özz Nûjen har att säga i ämnet.

  Det verkar alltså faktiskt inte vara så himla enkelt som det verkar.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.