Gästskribent Steven Jörsäter: Politiker har för dåligt betalt!

Nu ska jag svära i kyrkan. Dubbelt till och med. Dels kommer jag att hävda att politiker har för dåligt betalt. Dels, och ännu värre enligt svensk moral, så kommer jag att avslöja att jag är politiker så jag talar i egen sak! Är jag nu helt från vettet? Vet jag inte att politiker är inkompetenta lismande lögnare som bara försöker tillskansa sig makt och pengar åt sig själva och sin klass?

Inspirationen till den här artikeln kom från Patriks artikel den 5 september ”De straffria och ansvarslösa”. Där går han hårt åt politikerna vilket är ett vanligt tema på DGS. Lata och ansvarslösa men välbetalda, är andemeningen i dessa.

Det finns en sanning i detta men även en allvarlig feltanke. När man tänker på ”politiker” så tänker man på partiledare och regering och möjligen något kommunalråd. Men det är som att tänka på OS-medaljörer när man kommer in på ämnet idrott eller på VD:ar när man tänker på industriarbeten. För det stora flertalet politiker, fotfolket, är villkoren väldigt annorlunda.

Som nybliven (kommun-)politiker så inser jag att situationen faktiskt är den motsatta. Politikers villkor är för usla.

Detta kan synas märkligt. Men så här ser jag det. De flesta politiker har ett antal hundår bakom sig. De får jobba ideellt med obefintlig eller löjeväckande liten ersättning i åratal. En typisk etablerad kommunalpolitiker får några tusen i månaden i sammanträdesersättningar. (Har han den väldiga turen att bli kommunalråd är dock situationen totalt annorlunda). Samtidigt finns ingen som helst garanti för en bättre framtid. Politisk framgång bygger ju på åsikter och vilka strömningar som råkar finnas i tiden. Aldrig så mycket duglighet räcker inte för avancemang om man hamnar i fel parti eller falang. Med dessa dåliga utsikter är det inte konstigt att så få framåt människor i karriären satsar på politiken. Antalet företagare är nästan noll. Det beror på att det i allmänhet är mycket bättre att vara företagare.

Vilka blir då politiker? Jo, det är en speciell skara. Antingen har de inte några särskilt lockande alternativ. Eller så är de äldre och har inte så mycket behov av ekonomisk kompensation (gäller särskilt kommunalpolitiken). Eller så tillhör de en liten skara av ganska fanatiska människor. Eller, och detta är det viktiga, så har de genom släktskap eller vänskap möjligheter till en snabb och ganska tryggad politisk karriär. Det är på så sätt som politikerklassen uppstår!  Det är för svårt och otacksamt att bli politiker och därför försöker bara de som har någorlunda garanterad framgång. Och det är tyvärr sällan dugligheten som avgör. Detta gäller främst rikspolitiken.

Sveriges kommuner har enorm makt och ansvar. Man förfogar över mer pengar än staten. Systemet med fritidspolitiker är helt orimligt och fungerar inte alls. Det är som om man hade satt ett gäng glada men helt oerfarna entusiaster att på fritiden styra över ett jätteföretag.

Några få välbetalda kommunalråd har, även om de är kompetenta, ingen chans att övervaka hela tjänstemannakåren. Det leder till ett tjänstemannavälde som i sin tur leder till det välfärdsindustriella komplexet. Tjänstemän anställer gärna andra tjänstemän och så är den eviga expansionen i rullning. De många oppositionspolitiker som finns har sällan eller aldrig en seriös möjlighet att granska verksamheten. Därtill finns varken kompetens, tid eller pengar. Följden blir att allt rullar på och vill det sig väl hankar kommunen sig fram. Vill det sig illa hamnar man i ett Filipstadsläge.

Det skulle vara fantastiskt om det funnes möjlighet att få en månads granskningsarbete finansierat. Tänk om man kunde söka pengar till det. I min kommun, Täby, är situationen visserligen någorlunda acceptabel men det finns ändå hur mycket som helst att granska. Kommunen vill satsa på klimatet men bygger samtidigt väghinder överallt som kraftigt ökar förbrukningen i invånarnas bilar. Man älskar att tala om hållbarhet samtidigt som man driver en gigantisk byggnation som givetvis är totalt ohållbar. (Och för vem?) Man vurmar för trafiksäkerhet samtidigt som man desperat försöker stimulera invånarna att cykla även på vintern – något som statistiken visar är ganska farligt. Den ena handen vet inte vad den andra gör och allt är ideologiskt drivet – sannolikt ofta av tjänstemännen. Att komma åt detta är svårt men med fakta, fakta och åter fakta kan man kanske komma någonstans men det kräver väldigt mycket arbete som i dagsläget måste göras ideellt. Det är som om revisionsbyråerna skulle vara bemannade med volontärer.

En och annan rikspolitiker hämtas sedan ur den kommunala kåren. Om dessa sedan skulle hamna i en situation med stort personligt ansvar utan uppsida efter denna långa och ofta hårda karriär så fruktar jag att vi enbart skulle få några få broilers kvar.

Problemet är mycket stort och är i ett skriande behov av lösning. Jag har tyvärr ingen färdig plan. Att begreppet fritidspolitiker måste bort är dock klart och politikerna måste få betalt och därmed tid för sitt arbete. Men samtidigt måste krav och kompetens öka. Hur detta ska göras på ett klokt sätt vet jag inte. Särskilt i ett land där politiken utmärker sig genom att nästan aldrig vara klok.

Steven Jörsäter är docent i astronomi och egen företagare med brett perspektiv som intresserar sig för samhällsfrågor och politik. Och som ser med stor oro på utvecklingen i Sverige och i västvärlden. Sedan valet ledamot i Täby kommunfullmäktige för SD.

63 reaktioner på ”Gästskribent Steven Jörsäter: Politiker har för dåligt betalt!

 1. Humvee33 skriver:

  Ja jag har funderat på samma sak, man kan inte leva på ersättningen. Svårt att se hur man kan göra om på det, vårt kommunalråd för 20 år sedan tog ut över 3 miljoner om året före tillägg för korruption (som var ansenligt), så om mer pengar finns så hade han väl tagit ut 5miljoner i stället. De på toppen tar allt.

  Jag jobbar i en verksamhet där pengar inte saknas men de fördelas ju efter en exponentialfunktion. Antingen är du villig att se mellan fingrarna med oegentligheter (det heter att man är en teamplayer och har kommersiellt sinne) eller så får du slavsmulorna. Det är väl samma inom politiken. Det blir aldrig som man tänkt sig.

  Jag kan absolut inte vara för förslag som kräver mer skatt! Aldrig! Däremot om man omfördelar pengar, bygg ett stort tältläger med taggtråd runt och skitstandard för alla migranter till att börja med, det borde frigöra många miljoner till annat.

  Gillad av 12 personer

  • Peter skriver:

   Jörsäter har helt rätt. Men korruptionen i det högsta skiktet kommer man inte åt genom det. Det finns alltid intressen som kan betala bättre. Räcker med att se på Reinfeldts bolag för att inse det.

   Gillad av 4 personer

   • Klas Göran skriver:

    Pengar.

    Han har företag över hela världen och har en position där han kan se till sina affärsintressen. Hans varumärke ”Trump” stiger i värde för varje dag som han är president.

    Gilla

 2. heraldikern skriver:

  Docent i astronomi. Då förstår man varför han far ut i rymden med sina påståenden. Jag tror inte det finns någon, vare sig Kommun eller Landsting som betalar mindre än verkligt förlorad arbetsförtjänst vid tjänstgöring samt ett rimligt avvägt, (av politikerna själva) inläsningsarvode. När man ”tvingas” deltaga i förrättningar på annan ort utgår ganska frikostiga traktamenten.

  Och när man har ”turen” att bli kommunalråd, som skribenten uttrycker sig. Så är det väldigt få yrkesgrupper som får gå ner i inkomst. Läkare, advokater och en del småföretagare.
  Därefter är vägen spikrak till svindlande inkomster i stil med 100 000 till 150 000 per månad för de högst avlönade politikerna.

  Skribenten uttrycker sitt missnöje i en klar bild av att politikeryrket är och skall vara en karriär. Vilket als inte är meningen och vi vill inte heller ha det så. Den goda lönen skall inte locka folk till ”köttgrytorna” som det brukar uttryckas. Det är nära nog det enda jobbet man skall kunna kalla ett kall.
  Och om det var så som skribenten påstår så skulle vi ju inte ha så många mediokra, rent av dåliga och i en del fall urusla politiker. Och inte heller sådana som ljuger och bedrar, vilket också förekommer. Då skulle vi ha endast ärliga, rakryggade och seriösa politiker som offrade sig för den goda saken.

  Gillad av 4 personer

  • Mv skriver:

   Problemet är dock den vansinnigt höga skatten, i USA exempelvis så har folk möjlighet att lägga undan pengar, utan det så kan ingen ta några risker. Stämmer det verkligen med ersättningen? Hur som helst så är det många som inte har jobb man kan lämna då och då, och att ta tjänstledigt för att engagera sig i SD (eller AfS i mitt fall) skulle med säkerhet medföra sparken om det kom fram. Så det är antingen eller så situationen är nog lite mer komplicerad.

   Gillad av 9 personer

 3. Rolf Wasén skriver:

  Det är nog snarare frågan om ”pyramidspelsidén”. Egentligen mycket märkligt då pyramidspel är förbjudna enligt lag och det politiska etablissemanget berömmer sig om att vara ”progressivt” till skillnad från ”populisterna”.

  Pyramidspel bygger som bekant på att många hetsas att anstränga sig mycket, men få tjänar på det.

  Kanske också dags att syna anställningsförhållandena inom våra ”progressiva myndigheter” och andra allmänna organ?

  Gillad av 5 personer

  • Ebba skriver:

   Angående den höga skatten i Sverige
   för vanligt folk, hur kommer det dig att gruvbolag betalar 0,05% i skatt på vinsten?
   Det är lika med 5.000kr skatt på inkänade
   1.000 000kr, det är i princip gratis att ta
   upp våra naturtillgångar samt att de behöver inte ens vara.svenska bolag, och
   de kör in egen personal, anställer inte alls svenskar. Lika stolligt som det mesta i detta land!
   Ebba

   Gillad av 3 personer

 4. Christer L skriver:

  Vad för selektiva principer är det som gäller i svensk poliltik? Demokratins principer, borde ju vara det självklara svaret. Att de politiker och den politik som ger bra resultat väljs. Men är det så? Krönikören visar på något helt annat. Ska det vara så svårt att sköta en kommun? Det handlar tydligen om att göra ett dåligt resultat men att ändå kunna hävda sig. Då platsar man. Detta måste vara en svår konst. Hur kan detta system existera, konsten att ställa misslyckandet före det goda resultatet? Varför? (Alla vet ju svaret: media, korruption, utomnationella intressen).

  Gillad av 2 personer

  • JL skriver:

   Högre löner löser väl inget om systemet är felkonstruerat?

   Alla icke-politiker vill ha in intelligenta människor med t.ex. framgångsrik näringslivserfarenhet i politiken.

   Jag frågar mig hur detta ska gå till? I nuläget finns det i princip ingen direkt väg in till den politiska toppen från utsidan. Bert Karlsson försökte genom att starta ett nytt parti men systemet åt upp hans energi till slut.

   I princip ingen rekrytering sker externt. En politisk karriär verkar vara ett måste. Tillhör man inte den politiska klassen, och inte är kompis med andra politiker, är man i princip körd.

   Man blir i praktiken inte vald av väljarna, utan av sina partikamrater. Hur stört är inte det?

   Jag känner personligen ett 30-tal personer som troligen skulle göra ett avsevärt bättre jobb än samtliga riksdagsledamöter. Flera av dem skulle sannolikt acceptera erbjudandet, om möjligheten fanns.

   Jag vet inte vilken lösningen är, men en stark decentralisering, mer fokus på person istället för parti, och regelbunden medborgarinblandning vore kanske en start.

   Hur vi når dit vet jag inte heller.

   Varje gång jag tittar på Schweiz tycker jag mig ändå se något avsevärt mindre dysfunktionellt.

   Hur gör man om ett felkonstruerat system? Det första steget är nog att helt få bort de etablerade partierna från makten via röstsedeln. Lång väg att vandra.

   Gillad av 7 personer

   • Erik P skriver:

    Fimpa partistöden.

    Partistöden leder till att befintlig partiledning ”äger” organisationen i och med kontrollen av inkommande medel och hur de skall brukas.

    Allt och alla godkänns av en liten grupp människor, den befintliga partiledningen, och dit kommer ingen som inte är noggrant filtrerad.

    Gillad av 4 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Nu har det ju hänt att det kommit in personer i regeringar utan att de har gått den ”vanliga” vägen. Så möjligheten finns. Dock ser jag ju att några av dessa är rent förfärliga exempel på filurer som är värre än värst. Vad sägs om Alice Disneyklubben Bah? Men väljer Statsministern rätt folk så. Om vi bara får till rätt statsminister.

    Gillad av 1 person

   • Erik P skriver:

    #Uppstigersolen

    Det är riktigt att till regeringen så plockas folk från olika ställen.

    Min beskrivning avser riksdagen, där styrs urvalet helt och hållet av partiledningarna till skillnad från en regeringsbildning där i princip en enskild person utser sitt eget lag.

    Gillad av 1 person

 5. V för Vendetta skriver:

  Det man skall komma ihåg innan men som politiker fattar pennan är att politiker stiftar lagar och tjänstemän är satta att följa dem. Tjänstemän kan visst det vara aktivister i sin roll men att det över det jämna draget skulle förhålla sig så är väl mindre troligt att ge politiker ännu mer pengar gör att vi skapar ett skrå av personer som ser politikerjobbet som ett yrke och inte ett förtroendevalt uppdrag där man representerar folket. Tror ni mig inte så kolla bara in den nationella politiken som är fylld med politiker från diverse partiskolor som aldrig arbetat utan gått raka spåret in i politiken och ingen anat kan än vända sig för partipiskan och gärna dessutom väljer att göra det för annars riskerar de inkomstbortfall. Politiker skall dessutom inte som författaren antyder granska politiker, media skall granska politiker men numera har politiken fått dessa att granska folket. Det bästa vore kanske att resonera omvänt… du får betalt efter antalet väljare. Ett visst antal kronor för varje procent som röstat på partiet.

  Gilla

  • Eva Danielsson skriver:

   V for Vendetta
   Det statliga partistödet, som jag i o f sig tycker borde tas bort, fungerar nog som du önskar. Partierna får statsbidrag efter antal medlemmar i alla fall, fast jag tror att procent av röstetalet också spelar roll. Jag tror att SD fick en klart förstärkt partikassa efter valet förra året.

   Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Partistödet utgår efter vissa regler. Både statligt och kommunalt, samt för Landsting. Jag ser ju att vi i vår kommun får några hundratusen per år medan andra kommuner är mer njugga även med samma väljarstöd som vi har. Pengarna använder vi till att annonsera och bedriva aktiviteter för att få fler att gilla oss. Man får inte spendera pengarna till att berika sig själv även om jag tror att vissa politiker nog nallar lite ibland. Skulle vi bara klara oss på medlemsavgifter så blev det knapert. Men visst om det var lika för alla så. Titta på sossarna. De driver lotterier samt får högvis med pengar från LO. Hur juste är det?

   Gilla

 6. Göran Holmström skriver:

  Äntligen en”utsatt” politiker som säger sin sanning. Helt ärligt så tycker jag det är mycket bra.
  Vi kan ta en annan, en till mig mycket närstående sådan. En socialdemokrat som bestämt en hel del i komunen jag bor i.
  Hon vurmade till för tre månader sedan för ensamkommande, till det så var det ”synd” om alla tiggare och så vidare.
  Uppvaknandet vart brutalt, insikten om att hennes egna son var den som sponsade hennes villfarelser sved rejält.
  Hennes trasiga tänder betalde familjen med andra ord jag. Den uteblivna hyran för värme och el betalde jag.
  Vem kommer repa hennes bil?
  Så nej Steven, ni ska alla ha tjänstemanna ansvar och bli ersättningsskyldiga om ni gör fel.
  Precis som jag fått gjort alla år jag drivit eget, ansvarsförsäkring på tio miljoner det kostade min lilla skuttfirma ett par hundratusen skattade kronor.
  ANSVAR, Kallas det för.
  Övrigt så har du en röd tråd värd att ta upp,
  Bättre kompetens behövs i politiken, men för att få det behövs ett nytt system där Lööf och Lövenar INTE släpps fram!

  Gillad av 13 personer

 7. gras1519 skriver:

  Jag har också funderat på vilka löner som är rimliga. En riksdagsman lär tjäna c:a 68.000:- i månaden. Det påstås att ishockeyspelarna i Växjö Lakers har c:a 250.000:-…..

  Gilla

  • pllay skriver:

   Spelarna kan få sparken om de underpresterar, politiker är skyddade av partisystemet.
   Se politikers popularitet som löneindikator så framgår hur överbetalda våra politiker är.
   Frågan är väl om snarare om politiker skall ha fast lön över huvud taget, kanske borde de få, likt spelarna, lön efter prestation. Premium vid sänkt skatt, minskade kostnader och nedlagda verksamheter.

   Gillad av 2 personer

  • Cheka skriver:

   Och ett ökande antal pensionärer som arbetat som tex poliser eller lärare i flera decennier har runt 10-12 000:-i pension.Garantipensionärer som även de kan ha arbetat i decennier kan ha ännu lägre pension och har ej råd med att hålla sig med en sådan lyx som bostad utan får bo i tält i skogen eller på nattbussar.Sverige=De svenska arbetarnas paradis och förlovade land.

   Gilla

 8. Elof H skriver:

  En bra början är att politiker oavsett nivå enbart får ersättning för förlorad arbetsinkomst plus rimliga omkostnader. Politiskt arbete kvalificerar inte som arbetsinkomst. Därmed får en politisk broiler noll i ersättning. Löven skulle få ersättning i nivå med en svetsare. Detta skulle effektivt rensa bort alla odugliga karriärpolitiker. Dra sedan ner antalet politiker rejält. I Riksdagen räcker det bra med 149 ledamöter som sammanträder tre månader om året. Landstingsnivån tas bort helt. Ta även bort alla partibidrag. Alla väljs som personer. Politiker är något man skall bli efter ett långt och framgångsrikt arbetsliv för att man vill bidra till och ge tillbaka till samhället och sina medmänniskor.

  Gillad av 7 personer

   • Elof H skriver:

    Varifrån fick du att det var påhittade inkomster jag avsåg? Sitter du i Riksdagen som sammanträder tre månader om året får du självklart ersättning för förlorad arbetsinkomst i tre månader, resterande månader arbetar du med ditt ordinarie jobb. Sitter du i Regeringen får du ersättning med förslagsvis ett genomsnitt på din förvärsinkomst de senaste tre åren. Partianställda får lön från medlemsavgifter och eventuella privata donationer.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Men arbetsinkomsten du talar om är ju förlorad. Den finns inte. Är det en dag och man har lönearbete, så går det kanske. Men om du gör affärer? Du tjänar miljoner på en minut, sedan ingenting. Och om det går flera år, hur vet man om man hade behållit jobbet, fått löneförhöjning och så vidare?

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Grundproblemet är att allt är politik och ska lösas genom politiska medel.

    Receptet är att låta samhället sköta sig självt utan politiskt inflytande. Endast inom några centrala delar som avser infrastruktur, polis och försvar behöver medborgarna i hela landet ha ögon på verksamheten. I de fallen handlar det också om att rekrytera kompetenta människor till områdena. Som det är nu får politiken mer och mer makt och samtidigt mindre och mindre kompetens. Det bäddar för misshushållning.

    Gillad av 7 personer

 9. Eva Danielsson skriver:

  De högsta hönsen har ofta mycket bra betalt inom kommunerna, både politiker o förvaltningschefer. Övriga anställda har låga löner och fritidspolitikerna får små arvoden för möten och förväntas ägna sin fritid åt att sätta sig in i frågorna.
  Såklart det blir ett tjänstemannastyre även genom att chefer inom kommuner både är kompisar/grannar med politikerna och inte så sällan även är politiskt engagerade på något sätt. Det är nog ofta det som avgjorde att man fick chefsjobbet, formella meriter, ja, men inte helt fel att ha rätt partibok.
  Bättre villkor för kommunpolitiker som inte sitter på toppen som kommunalråd, skulle kunna ge mer kompetenta kommunpolitiker men ett återinförande av ett skarpt tjänstemannaansvar, vore också en viktig förbättring.
  Och kanske den årliga kommunrevisionen borde utföras av slumpmässigt utsedda revisorer från andra kommuner i landet. Alla känner alla inom ett vetksamhetsområde och på mindre orter och det är inte sunt när det kommer till granskning och kontroll.
  För övrigt önskar jag mig ett orubbligt och mycket lågt tak för det totala skatteuttaget på inkomst och punktskatter/avgifter. Att politiker på alla nivåer fick lov att rätta mun efter matsäcken. Och inget kommunalt utjämningssystem utan tvångsförvaltning. Först få kan vi tillfriskna från socialistic elefantiasis eller vad vi ska kalla det. Och börja lista vad politiken och staten och kommunerna absolut inte ska eller får ägna sig åt. Hårdbantning och en strikt diet för politiken på alla nivåer för att mota maktbyggandet, klåfingrighet, slöseri och korruption.

  Gillad av 6 personer

 10. elfyma+ skriver:

  Kan delvis hålla med Jörsäter. Om bara fanatiker blir politiker så kan det gå riktigt illa. Som när fanatiska miljöpartister får härja fritt och pressar kommuner, landsting och staten att satsa en massa pengar på deras aparta plakatpolitik – till absolut ingen nytta för skattebetalarna.
  Vill med detta ha sagt att det finns politiker som gör nytta och är värda sin ersättning och kanske mer därtill. Men tyvärr också alltför många som gör mer skada än nytta i politiken.
  Problemet är att det inte finns något sätt att premiera kompetens och oegennytta inom politiken.

  Gilla

 11. Fredrik ÖSTMAN skriver:

  För det första: Vi spelar Sim City. För att kunna påverka politikerlönerna måste vi ha makt, och om politikerlönerna förhondrar detta…

  Om vi likväl skall fundera på alternativ för Sverige, så tycker jag att din analys är bestickande. Det är korruption när man bygger en politisk karriär för att bli rik. Men din slutsats är helt bort i skogen. I stället för att höja din och dina gelikars löner skall vi helt taga bort alla politikerlöner och dessutom begränsa tiden man kan intaga ett ämbete av typen förtroendeuppdrag. I all synnerhet måste alla politikerpensioner väck. De har komplett fel inriktning.

  Gillad av 5 personer

 12. Jan Andersson skriver:

  Kommunerna har blivit den största arbetsgivaren nästan överallt i Sverige, men drivs inte alls som ett motsvarande privat storföretag, vars styrelse förbehåller sig rätten att utse och även sparka chefer till de viktigaste avdelningarna.

  Därför måste den offentliga sektorn minska kraftigt och mycket mer av det som kommunen nu sköter läggas ut till riktiga konkurrereande företag. När jag var ung hade åkarna i kommunen mandat att ploga och sanda på vintern alltefter behov. De fick själva avgöra nivån och vilka som skulle rycka ut varje snöfall. Och senast klockan sex varje morgon, till medborgarnas nytta och nöje, var det alltid perfekt plogat och sandat överallt, alltid. Nu förekommer knappast någon snöröjning, och alla har tvingats köpa fyrhjulsdrivna SUV:ar med hög markfrigång för att inte köra fast.

  Kommunens egna kostnader inskränkte sig till ett fem minuters telefonsamtal varje år: ”Vi gör väl som vanligt?”. Dyrt? Tja, snöfria vintrar kostade det inget alls.

  Samma gäller sophämtningen som förr alltid fungerade perfekt. Idag måste grannarna hjälpas åt att ställa tillbaka plasttunnan från mitt i gatan där århundradets mest överbetalda slöfockar lämnat den.

  Gillad av 2 personer

 13. Observatör skriver:

  Jag var under många år verksamhetschef i en ”politiskt styrd” organisation. Politikerna var som regel vettiga och vi var överens om det mesta. De som ständigt obstruerade var tjänstemännen. Det var inte politikerna som styrde det var tjänstemännen.

  Gillad av 2 personer

 14. Östrahult skriver:

  Grundproblemet tror jag är att politiker inte representerar väljarna så första steget är att avskaffa alla bidrag till partier och tidningar. Då får vi politiker som står upp för väljarna, Idag är det bara medelmåttor och misslyckade som blir politiker, vissa undantag finns men de är inte många.

  Gillad av 3 personer

  • pllay skriver:

   Bort med bidragen och låt partierna själva ersätta sina politiker efter ideologi och uppskattning.
   Tusan så klart vi skulle se det sanna engagemanget och den politiska övertygelsen.
   Ersättningarna skall enligt lag godkännas av partiet genom medlemsomröstning och vara helt transparenta, brott mot dessa lagar skall betraktas som korruption och bestraffas med fängelse.

   Gillad av 1 person

  • Holodomor 1,2 och 3=16,5 miljoner systematiskt ihjälsvultna ukrainare. skriver:

   ”(…) bara medelmåttor och misslyckade som blir politiker (…)”.Löfvén-avhoppare från svetsarutbildning ,men dock enl uppgift kanske en slags EPA-”socionom”-som saknar examen från Socialhögskola.Morgan ”Borman” Johansson-avhoppare från kandidatprogram med endast 15 poäng i kriminologi.Damberg-en väl fd obehörig extralärare i företagsekonomi och kanske engelska.Det innebär att det sk ”klientel” som styr Sverige tillhör utbildningsproletariatet och om omständigheterna för dem varit en smula annorlunda nog hade kunnat återfinnas bland det sk Fas 4-klientelet.Orwell:”Okunskap är makt”(Ignorence is strength).

   Gilla

 15. uppstigersolen skriver:

  Jag är ju fritidspolitiker sen ett år. Jag gick med i SD och var med på några möten när ordföranden i min lokala förening frågade om jag ville vara kandidat i valet 2018. Helt OK svarade jag. Tydligen ville väldigt få av de som fortfarande arbetade vara kandidater. Kanske av rädsla för att få problem på jobbet. Nu sitter jag i kommunfullmäktige och några nämnder. Jag får ju några tusen per månad för besväret. Jag är ju aktiv i andra föreningar av ideell karaktär. Där får jag minsann betala för det mesta så att man får en skärv är ju OK. Politikerna i vår kommun gör ungefär som i Stevens kommun, jävlas med bilister. Detta försöker vi från SD att göra något åt. Faktiskt har vi fått med oss några från M på vår sida. Vi får se vad som händer. Tjänstemännen kan vi faktiskt påverka märker jag. Tar vi tokiga beslut så genomförs de. Tar vi bra beslut så genomförs de. Vi får låta bli att ta tokiga beslut.

  Gillad av 5 personer

 16. Lennart Bengtsson skriver:

  Vad Steven Jörsäter för fram är inget annat än ett allvarligt systemfel i det svenska politiska systemet. Grundorsaken är att det svenska skattesystemet och den extrema jämlikhetsfilosofin viken innebär att nästa alla är beroende av bidrag eller inkomster från ”samhället”. Sverige har skapat så att säga i sömnen en övermäktig stat som praktiskt taget alla är helt beroende av. Politiker behöver bidrag, tidningarna likaså och industrin behöver subventioner. Ingen eller inget klarar sig självt. För att finansiera detta beskattas undersåtarna alltmer eller beläggs med allehanda arbiträra avgifter. Av medel som tvingats av medborgarna skaffar sig politiker alltmer makt genom att fördela riktade allmosor. Senast har MP fått igenom ytterligare gåvor i form av friår! som utdelas som en skänk från ovan. För att finansiera detta läggs ytterligare skatt på fossila drivmedel och snart blir det avgifter på den kommunala sopförbränningen osv osv osv.

  Det enda som kan ändra detta system är någon form av ekonomisk kollaps eller en radikalt annorlunda skattepolitik där onödiga utgifter radikalt elimineras och medborgarna i en helt annan utsträckning får klara sig själva. I ett första steg kan man eliminera alla former av subventioner och bidrag samt halvera antalet riksdagspersoner. En rak skatt på cirka 15-20% är fullt tillräcklig där aktuella utgifter får reduceras i motsvarande utsträckning.
  Har man en stat som skall klara allt blir följden att medborgarna till slut helt förlorar sitt individuella värde och med fördel ersättas med robotar..

  Gillad av 7 personer

 17. Jaxel skriver:

  Din kommentar kring vilka som blir kommunpolitiker och kompetens och verklighetsförankring hos dessa väcker ett minne.

  För några år sedan hade SvT ett reportage om ett antal mindre och tynande kommuner. Främst i Norrlands inland. Tror inte Filipstad var med, men kunde mycket väl ha varit det

  Företrädarna för kommunerna var lyckliga över flyktingarna som placerats i kommunen. Pengar, d v s statliga sådana, strömmade in i kommunen. Man pratade om att investera. Halleluja-stämning

  Frågan för mig som tittare var (förstås?). Hur i h-e tänker de. Var hamnar de när de statliga pengarna upphör att rulla in. Där ät vi nu i Filipstad och ett antal ytterligare mindre kommuner.

  Att Public Service i sedvanlig anda ägnade sig år att göra sitt bästa för att förleda tittarna är inte ägnat att förvåna. Men, hur kunde kommunpolitikerna bortse från vad som skulle ske om några år. Det handlade ju om deras egen framtid.

  Gilla

 18. pyndaren skriver:

  Problemet är väl att det inte finns någon prövning av kandidaterna till politiska befattningar. Det vore inte orimligt att alla som ställer upp skall genomgå ett prov och visa att de har kunskaper i ekonomi, styrning och samhällets organisation.

  Gilla

 19. Erik P skriver:

  ”Erfarenhet av riksdagsarbete betraktas som en merit”.

  Någon som sett detta i en platsannons? Någon gång?

  Precis, och detta är beviset för att filtreringsmekanismerna är fullständigt åt pipsvängen.

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   ”Erfarenhet av riksdagsarbete betraktas som en merit”.

   Inte officiellt, men vi har många exempel på f d politiker som lyfter fantastiska löner inom både privata och offentliga verksamheter, efter avslutad ”riksdagstjänstgöring”.

   Gilla

   • Erik P skriver:

    Jag vill nog hävda att dessa nästan uteslutande utgörs av personer med bakgrund som statsråd, statssekreterare eller andra mer framträdande roller.

    Den som tjänstgjort endast som riksdagsledamot har väldigt lite att skörda på en arbetsmarknad för vanliga människor.

    Gilla

 20. Rikard skriver:

  Hej.

  Politikers ersättning, oavsett nivå, bör följa normen för garantipension, socialbidrag eller sjukersättning, vilket som är lägst. Varken mer eller mindre.

  Räcker det åt en undersåte att överleva på, så räcker det åt en politiker. Rätta munnen efter matsäcken.

  Korruption har inte med pengar att göra – en moraliskt korrupt människa kommer alltid att agera moraliskt korrupt. Summan och liknande avgörs av omständigheter. När en politiker skyller (sin/andras) korruption på systemet eller regler eller ersättningsnivå, låter det som när en alkoholist skyller på spriten och samhället.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 4 personer

  • Cheka!Cheka! skriver:

   ”Räcker det åt en undersåte att överleva på,så räcker det åt en poltiker”.Helt riktigt även i det avseendet att svenskarna inklusive politikerna egentligen är undersåtar i egentlig mening,eftersom Sverige faktiskt är ett kungadöme.Vilket isin tur leder till den vågade slutsatsen att Sverige nog egentligen väl inte är en demokrati utan just ett kungadöme.

   Gilla

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Svear äga rätt att konung välja och konung vräka.

    Dags att damma av den, kanske?

    Det är flera återkommande skribenter och kommentatorer jag känner mer förtroende för i den hypotetiska rollen som enväldig vald kung av folkets nåde, än nuvarande politikerpack.

    Demokrati, särskilt partivälde, har inget egenvärde; dess enda värde ligger i vad som åstadkoms tack vare just det specifika statsskicket. Det är därför man hamrar hårt på att vi skall associera demokrati med nuvarande partidiktatur med godhet.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 1 person

 21. Magnus Rosensparr skriver:

  Det stora problemet med politiker i Sverige är inte deras ekonomi utan att de är för många. På riksplanet räcker det med 151 politiker i Riksdagen, fördelade på 50 – låt oss för enkelhetens skull kalla dem senatorer – i en förstakammarerepresentation med 2 senatorer från varje landskap och 101 ledamöter i en andrakammarerepresentation baserad på folkmängden, vilket skulle betyda en mycket stor besparing för landet.Sjukvården måste vara likvärdig i hela landet och därför skötas av staten precis som polisen, och kollektivtrafiken vid sidan av riksperspektivet bör skötas av kommunerna i ett regionalt samarbete. Därför kan och bör Landsting/Regioner avskaffas liksom alla landstings- och regionpolitiker, vilket skulle betyda en enorm besparing för landet. När det gäller kommunerna bör den politiska representationen var så kraftigt slimmad som det bara går. Sedan statskyrkan avskaffades finns det inte någon anledning med politisk representation, utan denna och dess kostnadskrävande kyrkopolitiker avskaffas helt. Vid en sådan revision av systemet bör även ärkebiskopen och samtliga biskopar bytas ut, men då av andra än ekonomiska skäl.

  I en sådan bättre tänkt framtid måste Sverige också förutsättas få en oberoende författningsdomstol, återinfört ämbetsmannaansvar och noga reglerade ekonomiska sanktionsmedel mot politiker som missköter sig. Ett helt nytt personvalssystem måste också tagas fram för att motverka det skadliga knapptryckarkompanisyndromet.

  Gillad av 4 personer

  • Elof H skriver:

   Staten skall självklart upphöra med att hjälpa trossamfund med skatteuppbörd och bidrag. De är som vilka föreningar som helst. Ingen särlagstiftning skall finnas.

   Gillad av 1 person

 22. MartinA skriver:

  Det finns överhuvudtaget inget sätt att få det här systemet att bli någonting annat än Svenskfientligt och fruktansvärt korrupt och fruktansvärt tyranniskt. Problemet är inte någon politikerlön hit eller dit. Till exempel, har någon kommun på allvar gjort uppror mot centralmakten sen Hjälten Svin Olle genomdrev folkomröstningen i Sjöbo? Trots de enormiteter som centralmakten i Sverige sysslar med.

  När över 50 % av skattepengarna väl samlats av staten finns inte längre någon återvändo. Systemet har blivit så mäktigt att politiker inte kan vara annat än parasiter och förstörare, makten i själva grundsystemet är överväldigande. Sen kan politikerna sätta vilken boktsavskombination framför sina namn som helst, det gör ingen skillnad.

  Gillad av 3 personer

  • Mvv skriver:

   Visst men du som tänker mycket vad är ditt recept för att bryta detta, eller tar ett steg i den riktningen?
   Jag blir hela tiden censurerad när jag illustrerar mitt och det är inte våldsamt motstånd jag skriver om. Kanske andra har bättre tur?

   Gillad av 2 personer

   • MartinA skriver:

    För att kunna ta ett steg i rätt riktning krävs att man har en destination. Och att man vet var man är. Generellt förordar jag existensperspektiv över upplevelseperspektiv. Upplevelser, känsla av lycka, njutning, tillfredsställelse, lidande etcetera är styrsystem. De har bara värde om de leder till handlingar som främjar existens. Alltså barn och säkring av ekonomiska resurser. Vi Svenskar och debatten i Sverige erkänner inte existensperspektivet som legitimt. I Sverige är endast upplevelseperspektivet på livet tillåtet. Och sedan skyndar debattörer till politikförslag. Väldigt liten ansträngning läggs ner på att förstå vad som är och de flesta debatter skyndar till bör. Och bör givet ett upplevelseperspektiv, vilket i sig är ytligt.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Jag är övertygad om att även i USSR 1938 så fanns det goda livet, för den som var redo att tänka kreativt och göra vad som krävdes.
    Vad vi Svenskar inte har är gruppintresse. Men i nationalistiska dissidentkretsar så finns det och svämmar över av solidaritet och gemenskap. Så Svenskt gruppintresse är tillgängligt för vem som än vill, och är redo att lägga manken till litet grann.
    Vad vi inte kan få är Svenskt gruppintresse genom det officiella Sverige. Det är vad SD försöker sälja men eftersom demografi och maktkonstellationer ser ut som de gör har SD omdefinierat ”svensk” till att betyda vad som helst, SDs version av nationalstaten är en nidbild av vad en nation är. Följaktligen, gruppintresse genom det officiella är en omöjlighet.

    Lösningen är att sluta identifiera sig med det officiella Sverige och alla dess organ. Och söka det goda livet där det står att finna, här i Sverige. Och låta det goda livet i meningen upplevelse också bli det sanna livet i meningen existens. Alla ska med och Staten Sverige som bas för Svenskt gruppintresse är inte längre möjligt.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Grundproblemet är explosionen i jordbrukets produktivitet har eliminerat svält. Och preventivmedel har gett oss gratis och klinisk kontroll över fortplantning. Det här har gjort att upplevelse och existens har slitits isär. Och att existens måste bli ideologi snarare än vad alla sysslar med bara genom att vara vid liv.

    Gilla

 23. Lennart Göranson skriver:

  Utgångspunkten för artikeln är helt fel. Den förutsätter att politiker är ett yrke. Så är det visserligen idag, mycket till följd av partistödet. Men det är inte så det bör vara. Att vara politiker bör åter bli ett förtroendeuppdrag, och när det blir det kommer riksdagen att återta makten av partikanslierna, partimedlemmarna över riksdagsledamöterna och medborgarna över de förtroendevalda.
  Jörsäter menar säkert att politikerrollen är alltför komplex, kräver alltför mycket detaljkunskap, för att överlåtas till ”fritidspolitiker”. Men det är inte politiker som ska styra över detaljerna, vare sig det är genom att själva sätta sig i specialisternas ställe eller genom att detaljstyra professionerna. Politiker ska stå för det övergripande, vad som ska göras, inte hur. Dessutom har den politiska sfären vuxit sig orimligt stor, mycket av det som politiker styr och ställer med skulle bättre skötas av civilsamhället. Med en mindre stat (inklusive kommuner), som begränsar sig till kärnuppgifterna (och sköter dem bättre än idag) blir också politikerrollen mindre betungande.
  Den här förändringen vill naturligtvis inget av dagens riksdagspartier stödja. Det vore att skjuta sig själva i foten. Därför finns Medborgerlig Samling, som ska skjuta dem i foten.

  Gillad av 2 personer

 24. Göran Holmström skriver:

  Tror fasen en godhjärtad diktator typ Göran den förste,
  skulle göra det bättre och billigare.
  Det finns många stenbrott att hysa in föredetta korrupta tjänstemän i.
  Reinfeldt skulle få jobb på hospis med 23500 kr pr månad, tillsammans med Lööf skulle dom få tvätta bäcken hela dagen.
  Den som inte grillade kött skulle lagföras,
  Likaså alla som sade ordet värdegrund eller hen.
  SVT huset skulle bli ett museum där alla förrädare fick sin egen lilla hörna.
  Fredagar vart lagstadgade festdagar,
  Allt under en promille ledde till en varning,
  Jodå jag har massor av planer för detta inavlade land!

  Gillad av 1 person

 25. NETTANN skriver:

  En stor del av min familj (mor, syskon, svågrar) och ett antal bekanta har varit/är aktiva för sjuklövern i kommunpolitiken och delvis upp på riksplanet.

  De har alla (jo, alla) betydande likheter: maktfullkomliga, självcentrerade och inte särskilt begåvade.

  Ingen kan peka på någon nämnvärd karriär inom sitt yrke och för några är den helt enkelt obefintlig.

  Sedan länge ser jag politiker som rätt misslyckade individer som försöker revanschera sig inom ett område där kraven på utbildning, mognad, ärlighet och liknande kvalifikationer är minimala. (Undantag? Har aldrig stött på någon.)

  Och varför skulle det vara annorlunda?

  Tillvaron är full av lockande berg att bestiga och som kräver det mesta av den som har verklig talang och energi. Att klåfingrigt få påverka hur andra skall leva, just för att det känns bra, är inte ett av dem.

  Däremot har jag sett SD-företrädare på små orter som satt upp nedrivna valaffischer, dag efter dag och fått stå ut med och riskerat det mesta, år efter år. Allt för att de verkligen tror på något.

  De har knappast funderat på egen ekonomisk vinning. Fast jag skulle kunna tänka mig att ge en slant för att sådana personer skall kunna göra nytta.

  Gillad av 2 personer

 26. Holodomor 1,2 och 3=16,5 miljoner systematiskt ihjälsvultna ukrainare. skriver:

  Till råga på allt kommer nog även den sk virtualiseringen att även slå mot det stackars politikerskrået ,som i takt med att den tekniska utvecklingen gör direktdemokrati möjlig även de kommer att drabbas av den sk automatiseringen.De kommer i ökande omfattning helt enkelt att bli överflödiga om och när direktdemokrati förhoppningsvis i ökad omfattning genomförs som exempelvis i Schweiz och Estland.Sura miner förstås-inga roliga och påkostade konferenser mera på skattebetalarnas bekostnad.Ingen pompös upphöjdhet längre.Inget bruk för det vanliga frasmakeriet längre.Ingen att mästra och inga att utdela näsknäppar åt längre.Stor tragedi.Vad återstår då?Tja-friställda svenska politker får väl välja sig ett nytt och annat folk att konspirera mot.Vad sägs om Syrien?Vad sägs om Somalia?Där kanske den etniskt infödda syrianska respektive somaliska befolkningen törstar efter att bli ledda av avdankade svenska politiker?Tja,vem vet -det kanske lönar sig att skicka åtminstone en intresseanmälan?Kanske blir det napp?

  Gillad av 1 person

 27. Soros var här! skriver:

  Spontan associationskedja då det gäller svenska politiker i gemen:Emeticum (kräkmedel)-kräkrotssirap motsvarande på ett allegoriskt metaforiskt plan standardfrasmakeriet hos denna djupt förrädiska och i vissa fall klart psykopatiska yrkesgrupp.Ta en sk 7-klöverpolitiker i hand eller sitt nära vederbörande så att vederbörandes kroppsodör riktigt blir påtagligt förnimmbar eller lyssna några minuter på vederbörandes frasmakeri:Resultat:spontan kräkreflex utan intagande av emetikum.Kräkanfallet infinner sig helt naturligt och spontant.Mer betalt till politiker i gemen?Bisarrt och fullständigt groteskt.Sänk istället deras löner först med 50% och sedan 70%.Arrestera sedan de flesta av dem och åtala dem.Brott:Högförräderi och planerad och pågående genocide riktad mot folkspillran de etniska svenskarna.Bevis:Brott mot både Schengen-avtalet och Dublin-förordningen och undertecknandet av självmordsavtalet ”Global Compact” samt upphävandet av yttrande- och tankefriheten i Sverige i kombination med iscensättandet av en koordinerad skräck-och-fasa-kampanj mot stora delar av den etniskt svenska befolkningen.Införandet av apartheid riktad mot folkspillran de etniska svenskarna.Etc Etc.En svensk 7-klöver politiker-ett av de snabbast verkande kräkmedlen på marknaden.

  Gillad av 2 personer

 28. Samuel af Ugglas skriver:

  Vi behöver inte läsa mer en ett par meningar så förstår vi att här måste föreligga ett totalt missförstånd. Författaren inser inte att det är svenska folket enbart som avgör huruvida en politiker kan verka som politiker. Den dagen en politiker missbrukar sitt mandat och låter tjänstemän kränka, förnedra och hota medborgarnas rätt till LIV och EGENDOM så skall politikern sparkas och aldrig mer tillåtas utöva något i ett offentligt sammanhang.
  Här är ett enkelt och tydligt exempel hur politiker skall hanteras: https://www.srf.ch/news/schweiz/abstimmungen/abstimmungen/abstimmungen-und-wahlen-chur/churer-kuerzen-ihrer-regierung-die-
  Läsekretsen på DGS för står säkert andemeningen i budskapet.
  Löfven/Lööf hade aldrig fått chansen att praktisera sitt hat, förakt och kränkande mot den svenska befolkning om folket hade tillfrågats!!!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.