Katerina Janouch svarar på frågor: vårt sexliv är avsomnat

Katerina Janouch

FRÅGAN:

Hej Katerina!
Vi är ett par som har varit gifta i 21 år, i stort sett är vi goda vänner och har trevligt tillsammans. Vårt stora problem i förhållandet är att vi främst är just vänner… att vårt sexliv i stort sett avsomnat sedan något år. Det här är såklart besvärande, det känns som om vi missar något väsentligt i vårt liv. Kan man väcka lusten med hjälp av terapi? Eller är vi dömda till skilsmässa? Vi känner oss båda för unga för att leva i ett ”vitt” äkstenskap, sånt är väl till för pensionärer… vi har inte ens fyllt 50…

”Ensamma tillsammans”

KATERINA JANOUCH SVARAR:

Hej!
Er signatur säger en del om er relation. ”Ensamma tillsammans” låter inte helt bra, kan jag tycka, och man kan fråga sig på vilket sätt ni känner er ensamma fast ni har varandra. Det som är positivt är att ni vill ta tag i er relation. Ibland behövs bara att man tar initiativ till att göra något, för att det ska bli bättre!

Att man aktivt vill göra sexlivet bättre är för många en akt som är upphetsande i sig. Vad gäller par-terapeuter så handlar det om att hitta någon som man funkar ihop med, den som passar en passar kanske inte en annan. Pröva er fram, slå i telefonkatalogen eller vänd er till ett större sjukhus och be om råd. Det finns mottagningar för sex- och samlevnad, om inte annat kan de hänvisa er vidare.

Såklart ni inte är dömda till skilsmässa om ni aktivt vill arbeta med er relation! Man kan absolut väcka lusten till liv. Ofta handlar det om att börjar vara mer fysisk med varandra, att man kramas, pussas, ligger nära, men då utan att gå vidare även om sexuell upphetsning infinner sig. En bra övning är att väcka kroppens lustkänslor genom icke-sexuell beröring. Ta också fram era minnen, vad var det som gjorde att ni blev förälskade i varandra? Varför valde ni varandra?

Res bort tillsammans, se varandra i ögonen, prata om det ni haft. Kanske är er vardag så pass stressig att ni inte hinner med varandra? Att våra en relation är ett livslångt arbete och är en färskvara, att ni trivs bra ihop är en viktig förutsättning för att tända gnistan igen. Vill ni, så kan ni.

Katerina

Har du en fråga till Katerina? Mejla till katerina.janouch@detgodasamhället.com

8 reaktioner på ”Katerina Janouch svarar på frågor: vårt sexliv är avsomnat

 1. Bo Svensson skriver:

  Om det är så, att lusten finns kvar men inte till varandra eller om det handlar om att den slocknat för en eller för båda, är olika problem.

  Franska stilen som jag föreställer mig den, är att man lovar evig trohet vid äktenskapets ingående, varvid med evighet menas några år, varefter man bara leker trohet men låter de starka känslorna styra och tar tillfällena som bjuds.

  Gillad av 1 person

 2. uppstigersolen skriver:

  Ett liv utan sex är inget liv. Visserligen blir det inte lika ofta nu som när jag var yngre men vi kramas och pussar varandra många gånger om dagen. Sen gillar hustrun att jag masserar henne när vi sitter framför TV:n.

  Gillad av 1 person

 3. Janne skriver:

  En lösning är att inte vara tillsammans ständigt. Den som man ser dygnet runt i allehanda vardagliga situationer är det lite svårt att tända på efter några år. Skaffa er egna hobbies, res bort var och en för sig, träffa egna kompisar mer. Då finns förutsättningen att tända lättare på partnern. Medelålderns tristess består till icke ringa del av att ständigt vara tillsammans, som syskon.

  Gillad av 2 personer

  • uppstigersolen skriver:

   I mörkret är alla katter grå och alla kvinnor lika vackra. Så är det. Så det man gör i sänghalmen kan vara nog så upphetsande med samma kvinna livet ut. Prova att göra något annorlunda ibland.

   Gillad av 1 person

 4. Göran Holmström skriver:

  Fasen vad blyga ni är,
  I era förslag. Gulligt och snällt,
  Precis samma visa som tillåtit PK och värdegrunden att ta över.
  Inget fel i att vara lite försynt och snäll.
  Men livet går inte i repris!
  Var ärliga i vad ni känner och i vad ni önskar.
  Släpp blygheten och våga önska saker av varandra, det finns ytterst få tabun mellan två som älskar varandra, även så finns det inte en väg att gå! Det finns massor,
  Våga kramas och visa känslor , börja busa och lev igen! Arbete är bara till för mat på bordet, älska i bilen, älska överallt, älska nu!

  Gillad av 1 person

 5. olle reimers skriver:

  Jag tror att det mer handlar om att båda är rädda för att upptäcka att alla romantiska känslor är slut och att man därför i stället blir lite överdrivet artiga.

  Ibland behövs det att någon av parterna tar upp saken rakt på sak och uttrycker sitt missnöje, ja kanske helt enkelt flyttar hemifrån ett tag eller gör något annat dramatiskt. Det kan utlösa en verklig diskussion och riktig action. Då måste båda börja kämpa igen för att återvinna sin älskade.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.