Gästskribent Dan Ahlmark: Är JEXIT trolig i det amerikanska presidentvalet 2020?

Det nya fenomenet BLEXIT (Black EXIT från det demokratiska partiet) i USA har inspirerat medlemmar i en annan traditionell väljargrupp, den judiska, vilken också alltid röstat på demokraterna i särskilt hög utsträckning. Nära fyra av fem judar röstade demokratiskt under kongressvalet 2018. Judarna har dock inte alls samma skäl som afroamerikanerna att byta parti. I nordstaterna bor de senare ofta i stora städer med ibland dåliga bostäder och offentliga tjänster av låg kvalitet och som sedan minst femtio år styrts och misskötts av demokratiska politiker. Inte minst av det skälet är det logiskt, om svarta prövade att rösta på republikanerna. Men Trump, som 2016 ändå lyckades bättre än någon republikan på senare tid, nådde inte ens upp till 10 procent av den folkgruppen.

Även judarna är kraftigt representerade i många stora demokratiskt styrda städer i norr, men bor i förstäderna och är utbildningsmässigt och ekonomiskt en mycket mer framgångsrik grupp i samhället än afroamerikanerna. Samtidigt har majoriteten av judarna sedan länge varit mycket socialliberal (en minoritet även socialistisk) och har historiskt sedan 30-talet varit lierad med det demokratiska partiet.

Varför skulle man då förvänta sig, att judar plötsligt och kraftigt ändrar sina politiska åsikter och genomför en JEXIT (Jewish EXIT from…)? Trump lyckades visserligen få var fjärde judisk röst 2016 genom att appellera till de religiöst konservativa. Men är det verkligen realistiskt att tro, att en republikansk inbrytning bland de mer socialliberala judarna kan inträffa? Och varför är en det så viktigt för demokraterna att ha dem kvar?

De stora städerna generellt ligger i delstater, där väljarna (hittills) massivt röstat för demokraterna (såsom i Kalifornien, Washington State och New York). Men i enskilda valkretsar även i sådana stater kan läget mellan partierna vara rätt jämt beroende på befolkningssammansättningen. Republikanerna har i många områden fått en så stark ställning bland vita väljare (särskilt män), att demokraterna är helt beroende av att stödet bland judar och svarta inte minskar. Även om BLEXIT och JEXIT bara skulle öka republikanernas väljarandel i dessa grupper med ett mindre antal procent, kan det vara avgörande i sådana valkretsar. Det påverkar inte valutgången i senats- eller presidentvalen i massivt demokratiska stater (de valen beror ju på resultatet för hela staten). Men det kan spela en roll i delstater, där partiernas storlek inte skiljer sig mycket.

Sedan 2016 har Trump genomfört policies, som mycket gynnat Israel, samtidigt som han har kunnat bygga upp mycket vänskapliga relationer med muslimska kraftcentra som Saudiarabien och Egypten. Det gäller till exempel USAs godtagande av att Golanhöjderna blir en del av Israel, att Jerusalem är landets huvudstad och att den amerikanska ambassaden har flyttats dit. Trump har också satt press på palestinierna i många avseenden.

Demokraterna har å sin sida särskilt efter kongressvalet 2018 alltmer profilerat sig som ett anti-israeliskt parti. En granskning av ståndpunkterna hos de personer, vars mål är att bli demokraternas presidentkandidat 2020, visar också på en likgiltighet för judiska intressen. Det gäller bland annat exemplen ovan gällande Trumps politik, en negativ hållning till alla judiska bosättningar utanför de traditionella gränserna och ständig kritik av Israels regering.

Men denna vindkantring behöver i sig inte längre vara särskilt betydelsefull, eftersom Israel kanske inte längre är en så viktig valfråga. Det kan gälla främst för de socialliberala amerikanska judiska väljarna, särskilt som Israel inte längre leds av Arbetarpartiet. Dessa tror nog inte att landet reellt sett är särskilt hotat, och Trumps engagemang för Israel ger då färre pluspoäng. Andra frågor blir då relativt sett viktigare. Den judiska väljarkåren har i USA har alltid varit emot en restriktiv invandringspolitik (de har trott en sådan alltid skulle skada judar) och för en mycket generös socialpolitik.

Vid sidan av afroamerikaner har judar varit den mest omhuldade minoritetsgruppen hos demokraterna, men detta har nu förändrats. Judarna utgör också bara en befolkningsandel på 5,5 – 6,5 procent, och som har svag tillväxt. Demokraternas klara val av identitetspolitik har skjutit fram andra grupper och särskilt sådana med potential att växa kraftigt. Snabbt växande folkgrupper är då muslimer och latinamerikaner (beräknas ställa upp med flera väljare än afroamerikanerna 2020). Och en nu uppmärksammad minoritet i partiet (de socialistiska demokraterna) ledd av Alexandria Ocasio-Cortez är ofta fientlig mot judar just såsom judar det vill säga kan anses vara antisemitisk. Så den judiska minoriteten har plötsligt fått stor konkurrens om uppmärksamheten och sin politiska ställning försvagad hos demokraterna, samtidigt som själva deras identitet ibland angrips av andra där. Förändringar har således skett i judarnas ställning inom partiet, och speciella frågor av traditionell vikt för judiska väljare uppmärksammas inte på samma sätt som tidigare.

En annan förvandling inom det demokratiska partiet är, att den kulturmarxistiska ideologin penetrerat allt. En rationellt präglad kultur med starka värderingar såsom den judiska kolliderar troligen med denna i flera avseenden än man tror. Så även om solidaritet med Israel inte längre är så viktig för många socialliberala judiska väljare, har ändå deras tidigare värderings- och intressegemenskap med demokraterna försvagats. Det kan naturligtvis öppna för att rösta på ett republikanskt parti lett av Trump, som av en judisk värd för en talkshow nyligen kallades ”judarnas konung” beroende på hans popularitet i Israel.

Dan Ahlmark är ekon lic och jur kand. Efter arbete i industrin och konsultföretag i Sverige och utlandet samt forskning vid EFI/HHS startade han ett konsultföretag 1980 med inriktning på affärsutveckling och konkurrensstrategi. Han gav förra året ut boken ” VAKNA UPP! DAGS ATT DÖ! Libertarianism och den Civila VälfärdsStaten”. 

30 reaktioner på ”Gästskribent Dan Ahlmark: Är JEXIT trolig i det amerikanska presidentvalet 2020?

 1. 3 Fredrik Östman skriver:

  Jag fann inte den röda tråden.

  Judar är i princip liberaler och totalitärer på grund av sin religion, som sedan århundraden sitter fast i den allsmäktighets- och predestinationslära som Jesus vände sig mot men Calvin sedan återinförde och som förorsakade liberalismen. Men samtidigt är en identitetspolitisk grupp ”judarna” en orimlighet. Till och med om man begränsar sig till de usonska judarna. De är för disparata. Förutom den typiska tendensen till liberalism har de så lite gemensamt med varandra att de snarast kan användas som ett skådeexempel på hur löjeväckande identitetspolitikens gruppindelningssystem är. Det finns ingen som helst anledning att spela med i detta spel, att ens taga ord som ”svart”, ”latino” eller ”muselman” i sin mun när man inte menar just det som orden betyder.

  Gillad av 3 personer

 2. Thomas Ek skriver:

  Dan Ahlmark tar här upp ett intressant fenomen som jag inte begriper. En övervägande stor del av judarna i USA röstar på demokraterna. Det är för mig obegripligt. The New York Times som ägs av en judisk familj (kommer inte ihåg namnet just nu) mörkade förintelsen för läsarna. I just dont get it.

  Gillad av 1 person

  • pllay skriver:

   Det judiska folket är inte en alltigenom homogen grupp, en stor del är vänster och intellektuell vänster, en liten men mycket mycket högljudd och inflytelserik grupp är konservativa, religiösa fundamentalister, liknande islamska grupper när det gäller fanatism.
   Alla judar är dock påverkade av sitt ursprung på ett mycket mer genomgripande sätt än andra befolkningsgrupper, där finns en gemenskap i kultur, historia och identitet som få andra har.
   Motsättningarna inom judendomen är stora, från storkapitalister till vänsterdemagoger, religiösa fanatiker till ateister, hatande krigshetsare till humanitära hjältar.

   Gillad av 4 personer

  • Mitt vykort skriver:

   Precis. Obegripligt. Jag försöker formulera det men har nog aldrig blivit så ofta censurerad som i detta ämne på DGS. En slump tror jag men irriterande ändå.

   Gillad av 3 personer

   • 4 Fredrik Östman skriver:

    Jag anbefaller dissenter punkt com! Installera tillägget i din browser, eller använd dissenters egen browser, så är kommentarerna och kommenteringen bara ett klick bort från precis vilken sida som helst på hela WWW! Och följ mig på gab punkt com!

    Gilla

  • Dan Ahlmark skriver:

   Peter och Per Eriksson!
   Ni har rätt i att siffran är för hög. Uppgiften gällde ett genomsnitt för ett antal viktiga demokratiska stater i nordöst, och inte för hela USA. Uppgifterna om totalantalet i USA skiljer sig, och skälet är nog att man inte definierar gruppen på samma sätt. Men i alla fall en halvering av uppgiften i artikeln är sannolikt rimlig. Men även om gruppen syns liten, har den stor betydelse bl a genom att den är ekonomiskt framgångsrik och generös med valbidrag, är politiskt mycket engagerad och är välrepresenterad inom media, kultur och Hollywood.

   Gilla

 3. laogong2018 skriver:

  Mycket insiktsfull analys (som vanligt av Dan). Efter mer än 30 år i USA har jag med fasa sett demokratiska partiet blivit mer eller mindre kommunister, klimatprostituerade, blivit en hatgrupp och mer och mer anti-seministiska (e.g. Illhan Ohmar, AOC, Louis Farrakhan, etc.) Demokraterna kan bara vinna val genom valfusk, hjälp från Google och Facebook med propaganda och tysta varje liten uns av opposition, media-fake-news, samt med olagliga metoder som spioneri med hjälp av ”träsket”, dvs FBI, CIA, NSA, IRS, etc. som gjordes mot Trump kampanjen 2016 och mot Trump administrationen efter valet. Om demokraterna vinner 2020 (både kongress och president) är det slut med USA.

  Gillad av 7 personer

  • Niklas R skriver:

   Du menar att det var bättre när Demokraterna attackerade de medborgerliga rättigheterna, startade Ku Klux Klan och hade korsbränning som fritidssysselsättning?

   Demokraterna har tydligen gått från en extrem till en annan.
   The Democrats are FUBAR.

   Gillad av 1 person

 4. Gerhard Miksche skriver:

  ”Det kan naturligtvis öppna för att rösta på ett republikanskt parti lett av Trump, som av en judisk värd för en talkshow nyligen kallades ”judarnas konung” beroende på hans popularitet i Israel.”

  Tveksamt, i vart fall att döma bl a av läsarnas kommentarer i NY Times då det gäller artiklar som handlar om Trump. Kan naturligtvis kommer att ändras.

  Den israelvänliga falangen som i dag stöder Trump, och den är röstmässigt av avsevärt större betydelse, är de konservativa kristna.

  Gillad av 1 person

 5. Aha skriver:

  Den amerikanska väljarkåren är tydligen som den svenska; republikaner resp. borgerliga väljare bär upp samhällena i kraft av sina inkomster, demokraterna resp. vänsterliberalerna bär inte sina egna kostnader. Troligtvis en balans som kommer att bestå framöver där majoriteten går upp och ned beroende på hur många borgerliga väljare som hoppar över skaklarna och väljer att rösta rött. Den typen av väljare borde ges ett eget begrepp.

  Judarna är tydligen på samma sida som muslimerna, på den röda sidan både i USA och i Sverige. Det bådar inte gott för judarna. De borde väl lägga all kraft på att minimera muslimernas inflytande. Under nazisterna i Tyskland fanns det en godtrogenhet mot nazisterna, de kan väl inte vara så farliga som de låter. Historien verkar upprepa sig.

  Bra genomgång av väljarförutsättningarna i USA. Etablerad media levererar inte p.g.a. sin agendajournalistik.

  Gillad av 5 personer

 6. Niklas R skriver:

  Antisemitismen är en fundamental del av socialismen och finns alltid med och kryper fram ju mer ideologiskt renlärig socialistisk en sekt eller parti blir.
  Nu när det Demokratiska partiet blir mer och mer öppet socialistiska desto mer antisemitiska och pro-muslimska utspel kommer att komma.

  Gillad av 4 personer

 7. Elisabeth skriver:

  Mycket intressant. Ja, identitetspolitiken är en ny farsot, företrädare och anhängare är ofta provocerande och hatiska. Den splittrar och förstör. Jag hoppas att Trump kan hålla emot over there.

  Gillad av 6 personer

 8. Mitt vykort skriver:

  Jag föreslår en läsning av Dinesh D’Souza. Inget av detta är nytt, demokraterna var slavägarpartiet redan från början, och har redan från början i flera steg byggt på svarta som en underlägsen offergrupp. Ghettona är skapade av demokraterna och afrikansk kultur.

  Inget är nytt i detta. Frågan är hur det har lyckats och kunnat pågå oupptäckt så länge? Fundera på det, vad är redskapet?

  Gillad av 6 personer

 9. Per G Eriksson skriver:

  Enligt de flesta källor finns det cirka 7 miljoner av självidentifierade/biologiskt/tromässigt judar i USA vilket innebär att dryga 2% av USAs befolkning tillhör den judiska gruppen.

  Gilla

 10. Lasse B skriver:

  Socialism är en kameleont som uppträder under många namn: kommunism, fascism, antifascism, nationalsocialism, socialdemokrati och vänster, och i USA kallas för Demokrater eller liberaler.

  Den moderna socialismens rötter finns inte hos Marx, Lenin eller Mao utan hos Gramsci och Alinsky. Klasskampen blev omodern när proletariatet försvann och blev medelklass. Då uppfann man nya motsättningar via identitetspolitiken. ”Klass mot klass” byttes mot nya indelningar efter kön, ras, religion eller sexuell preferens – anything goes.

  Taktik och strategi har blivit mer sofistikerade och försåtliga. Istället för folkmord har man intagit media, universitet, skolor och kultur. Det har gjorts till instrument för den socialistiskt totalitära saken. Statsförvaltningen har infiltrerats från svenska UD till USAs CIA – varigenom demokratin effektivt kan saboteras.

  Klasskampen har blivit ett kulturkrig och det bedrivs med smutsiga medel och en institutionaliserad propagandamaskin.

  Gillad av 8 personer

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Lasse B: Just så… Läs ex-vis denna artikel i Wikipedia

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Den_l%C3%A5nga_marschen_genom_institutionerna

   — Själv brukar jag se PK-sekten som en kraftigt muterad form av nyvänstern. Minns runt 1969, då jag först träffade på begreppet ”den mutade arbetarklassen” i någon vänsterblaska…Där framfördes för första gången tesen att klasskampen numera fördes av ”tredje världens folk”, sedan arbetarna i väst blivit mutade av kapitalets ”superprofiter”…

   –Slå upp vilken av ljugmedias tidningar som helst, eller glo på Svts lögnutsändningar, så kommer du att få propaganda upptryckt i ansiktet som härrör från den här PK-sektens hjärnor.

   — Ideologiskt är det den här härvan av åsikter som härskar i dagens Sverige. De vill helt logiskt förstöra Sverige och istället införa nånslags 3e världens muslimska anarki. Eller som det formulerades av Tobias Hübinette:

   Att känna eller t.o.m. tycka att den vita rasen är underlägsen på alla upptänkliga plan är naturligt med tanke på dess historia och nuvarande handlingar. Låt den vita rasens västerland gå under i blod och lidande. Leve det mångkulturella, rasblandade och klasslösa ekologiska samhället! Leve anarkin!”

   Den här ondskan måste stoppas. Nu.

   Gillad av 5 personer

  • Christer E skriver:

   Man måste kalla en spade för spade.
   Socialism var ursprungligen ett förstadium till idealstyret, kommunismen, och därför finns vissa likheter, men är absolut inte identiska system. Fascismen är till sin natur antiintellektuell, vilket socialismen inte är (frånsett ett fåtal testuggare).

   Däremot håller jag med om att klasskampen blivit ett kulturkrig, ett krig där alla måste hitta en fiende. Denna fiende kan vara nästan vad som helst, Bryssel, Dagens Nyheter, globaliseringen, sjuklövern (ett märkligt begrepp) och det för tillfället mest populära, PK-maffian.

   Dagens politiska makthavare gör vad de kan för att polarisera väljarkåren, skapa ett tydligt vi-dom, alla som inte är med mig är mot mig. Inte bara Boris Johnson passar in i den beskrivningen utan även Sveriges egen statsminister som gör tappra försök att isolera M+KD+SD som paria.

   Gilla

 11. laogong2018 skriver:

  Socialister är i första hand socialister och i andra hand kommer religion och annan tillhörighet.
  Dessutom finns det en historia, Israel var socialistiskt i början, kibbutser, etc. Sedan gav man upp socialismen till stor del (eftersom det inte fungerade, det gjorde tyvärr inte Sverige).
  Judarna i USA har inte riktigt hängt med på dessa förändringar, håller fortfarande på socialismen och röstar demokratiskt), men som Dan säger, det är en långsam process som pågår, svarta har genomskådat demokraterna och USA’s judar börjar vakna också, men det tar tid.

  Gilla

 12. Schmalzer skriver:

  Frågor om valdeltagande och väljarbeteende kan vara nog så intressanta och det kan naturligtvis hypotetiska frågor om ”Jexit” och ”Blexit” också vara trots att svaren på dessa frågor måste bli spekulativa.Andra frågor kring företeelser som erfarenhetsmässigt förekommer under alla presidentval i USA är egentligen mer intressanta ,eftersom de i realiteten kan komma ha större betydelse än marginella förändringar i väljarbeteendet hos vissa grupper.Vilka är då dessa andra högintressanta frågor?Det är frågor som berör omfattningen av den ”vote-rigging” som förekommer.Flera miljoner röster riggades exempelvis enligt trovärdiga undersökningar vid de senaste presidentvalet.Även Googles manipulationer av sökalgoritmer är av intresse.En annan fråga rör säkerheten i själva valförfarandet t ex de elektroniska röstmaskinernas tillförlitlighet och deras möjlighet till röstresultats manipulationer.Handfasta frågor med anknytning till den handfasta verkligheten där ute i vallokalerna.Tänk på kamrat Lenins välkända påpekande:”Jag bryr mig inte ett skvatt om hur människorna röstar – det jag däremot verkligen bryr mig om är vilka som räknar rösterna”.Kanske något att tänka på även för ”kamraterna” i DGS-redaktion också.

  Gilla

 13. Dan Ahlmark skriver:

  Att andra faktorer kan ändra valutslaget, även om Trump lyckas bättre än tidigare gällande minoriteterna är naturligtvis korrekt. På basis av vad vi ser nu (men minns att det är över ett år till
  valet !) är läget följande: väljarandelen, som kommer att rösta på Trump 2020, kommer beträffande minoriteter vara högst bland latinamerikaner, medan andelen gällande judar överstiger resultatet 2016 och slår afroamerikanernas nämnvärt ökade andel. Vid ett oförändrat valdeltagande jämfört med 2016 leder nog de republikanska inbrytningarna bland alla minoriteter till vissa oväntade valvinster. Huruvida det räcker för seger 2020 är oklart. Ej legalt valdeltagande av illegala och legala immigranter, som ännu inte blivit medborgare; annat traditionellt och innovativt valfusk samt sociala medias omfattande censur av konservativa gör valets utgång osäker. Därtill kommer det stora finansiella stödet till demokraterna från Wall Street, Silicon Valley och andra multinationella företag, Hollywood och medel dolt överförda via företag ägda eller influerade av Kina och andra regeringar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.