Bitte Assarmo: Nu är det plötsligt okej att oroa sig över våldet

Bitte Assarmo

Bitte Assarmo

Två kvinnor har blivit skjutna till döds på kort tid och nu, säger inrikesminister Mikael Damberg, har våldet ”passerat alla gränser”. Plötsligt förstår ministern att människor är oroliga, får vi veta i en artikel i SVT: ”Skjutningarna och sprängningarna har flyttat in i bostadsområden. Det dödliga våldet kommer närmare vanliga människor och det skapar oro.”

Ursäkta mig, men är inte Rosengård, Rinkeby och Tensta också bostadsområden? Tror Damberg att alla de så kallade utsatta områdena endast befolkas av gangsters? Så är inte fallet. Det bor mängder med skötsamma, hederliga medborgare i dessa områden – folk som i åratal har ropat på hjälp men som blivit totalt nonchalerade av makten – men det tycks ha undgått Damberg. Det är uppseendeväckande att en representant för ett parti som gjort stor sak av att vara just anständigt ger uttryck för en så föraktfull inställning till människor bara för att de bor i ett område han själv inte besöker frivilligt.

Och ursäkta mig en gång till, men var det inte alldeles nyligen fel, nästan rättshaveristiskt, att uttrycka oro över det som sker i samhället? Var det inte ett hot mot Sverigebilden? Betyder Dambergs yttrande att vi andra nu också får uttrycka vår oro, eller är det enbart folk med rätt partibok som får göra det?

Mikael Damberg säger också, liksom i förbigående, att han är orolig över samhällsutvecklingen. Det är ju lika många som skjuts ihjäl idag, som det var på 1990-talet, säger han bekymrat.

Att påstå att våld och kriminalitet har minskat är en del av politikernas strategi för att framstå som handlingskraftiga och kompetenta, när de i själva verket står handfallna. Men ministern är ohederlig i sin jämförelse. Det är inte sant att antalet dödsskjutningar på 1990-talet var lika stort som idag. Enligt en rapport från BRÅ låg antalet dödsskjutningar på omkring 20 per år från 1990 och 25 år framåt. 2015 sköts 31 personer till döds och 2017 mördades 45 personer med skjutvapen.

Man kan då hävda att vi blivit betydligt fler invånare i Sverige sedan 1990, och att antalet dödsskjutningar därmed är ungefär detsamma, sett till antalet invånare. Men det stämmer inte heller. 1990 hade Sverige omkring 8,5 miljoner invånare. 2017 hade vi blivit närmare 10 miljoner. Det är en ökning med 17,6 procent. Ökningen av antalet dödsskjutningar 1990 jämfört med 2017 är 125 procent.

Dessutom bör man i sammanhanget komma ihåg att dödsskjutningarna har förändrats till sin karaktär och idag utgör ett betydligt större hot mot allmänheten. 1990-1995 var det 18 procent av dödsskjutningarna som grundade sig i kriminella konflikter. 2013 låg kriminella konflikter bakom närmare hälften av dödsskjutningarna, 48 procent. De har också tagit över det offentliga rummet alltmer. På 1990-talet skedde 17 procent av dödsskjutningarna på gator och torg och andra allmänna platser – 2013 var det 34 procent av dödsskjutningarna som ägde rum på allmän plats, och det är rimligt att tro att det ökat ännu mer sedan dess.

Mikael Damberg förmår alltså inte vara ärlig om dödsskjutningarna ens när han anser att våldet passerat ”alla gränser”. Men han har dock strategier för att minska dem. Förbud mot oregistrerade kontantkort för mobiler är ett av hans triumfkort. Att det blir ”lite stökigt” för allmänheten är förstås smällar man får ta, för vad gör man inte för att komma åt de kriminella?

Men Damberg nöjer sig inte med att ge sig på de kriminellas mobiltelefoner. Nej, han vill också ”skärpa en del straff så att de som spränger och skjuter också åker in i fängelse.”

Vi medborgare, som i vår okunnighet trodde att det redan var belagt med fängelsestraff att spränga och skjuta, försöker bestämma oss för om vi ska skratta eller gråta. En sak är i alla fall pinsamt klar: Med den inställningen hos de styrande kommer vi sannolikt inte att se någon minskning av antalet dödsskjutningar inom överskådlig tid.

46 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Nu är det plötsligt okej att oroa sig över våldet

 1. Jan Andersson skriver:

  Uppbrottets timma har kommit, Löfven, Damberg och ni andra önsketänkare. Nu får ni ta ner pinup-bilderna på Marx, Stalin, Castro, Arafat och Olof Palme. Skaffa stora säckar för alla flumutredningar som ni sparat under åren och formatera hårddiskarna i era laptops så att inte finns någon risk att några ogenomtänkta hugskott utan konsekvensanalyser hittar ny jordmån på någon skola någonstans.

  Lämna sedan era arbetsplatser tyst och stilla genom bakdörren.

  När ni har accepterat tanken att nya krafter tagit över, åk på en resa genom svensk landsbygd och besök några platser ni aldrig varit på; gå in på ett kafé eller pizzeria i en typisk avfolkningsbygd och ta ett snack med vanligt folk, sådana som vill stanna och bo i hembyn och behöver ha kvar bensinmacken, posten, bankomaten och livsmedelsbutiken.

  Det blir en Grand Tour trettio år försenad.

  Gillad av 23 personer

 2. Tomas skriver:

  Historiens dom över Damberg, Morgan, Strandhäll, Löfven, Lööf, Reinfeldt mfl kommer bli hård. Straffet kan tyvärr inte bli lika hårt som för offren för deras galenskaper.

  Gillad av 19 personer

  • ulrkar skriver:

   I Västerås har fem personer skjutsats under 44 dagar. Ingen av de skjutna har avlidit ännu,.
   Det har däremot avlidit en man som försökt släcka en bilbrand i ett område där det brinner både bilar och annat 6-7 dagar i veckan.
   Politikerna står handfallna.

   Gillad av 4 personer

   • Asta skriver:

    Tino Sanandaji skriver:
    Helsingborg har sen 2015 ofattbara fjorton dödskjutningar. Det ger ca 4 vapenmord per hundra tusen invånare, strax över USA och flerdubbla västeuropasnittet. PK-indoktrinerade zombies kommer som vanligt blunda och hysteriskt jubla för varandra om hur tryggt Helsingborg är, men resten av landet borde inte resignera sig och ge upp. Det är inte normalt att en liten svensk stad år efter år har fler dödsskjutningar än hela Norge.

    Vänj er aldrig, smittas inte av deras nihilistisk apati och låt dem aldrig normalisera vansinne.

    Gillad av 5 personer

 3. elfyma+ skriver:

  Lägg därtill att betydligt fler kan räddas till livet av skickliga kirurger som numera har stor erfarenhet av skottskador. Om offren överlever så belastar de ju inte statiskien för dödligt våld.
  På 80-talet importerades skottskadade personer, från bl.a Iran, bara för att den svenska sjukvården skulle få erfarenhet av skottskador. Idag är problemet (”utmaningen”) det motsatta.
  Orimligt mycket av sjukvårdens knappa resurser tas i anspråk för att återställa sårade kriminella krigare i stridbart skick.

  Gillad av 12 personer

   • Elisabeth skriver:

    Jag instämmer, Torben, den kriminaliteten är en permanent plåga som inte ger större rubriker idag. . Men gängkriminaliteten är ett annat kapitel.Den äter sig in och skadar hela samhällskroppen. Snart får vi kanske ett samhälle av siciliansk modell. Om nästa offer är en person som tillhör rättsapparaten så är vi verkligt illa ute. Löfvens prat om ”partydrogande i Djursholm” är rena hånet.

    Gillad av 4 personer

   • Jari Norvanto skriver:

    Det mest beklagliga med s k saneringsmord bland de livsstilskriminella ligisterna, är ju att de stjäl utredningsresurser, så att svenska brottsoffer inte får de förundersökningar, åtal och chansen till något slags rättslig upprättelse som de förtjänar. Det sätter förvisso spår även i den allmänna atmosfären av dödligt våld på öppen gata. Med vidare konsekvenser var hyggligt folk vill bosätta sig och företagare vill verka, mm.

    Gillad av 3 personer

  • Anders L. skriver:

   Det är som vanligt Tino Sanandaji som har koll på statistiken: Det finns internationellt en nedåtgående trend i dödade i skjutningar som beror på bättre och snabbare vård, spridningen av mobiltelefoner. Ändå har antal dödade i vapenvåld fördubblats på 30 år i Sverige (befolkningsjusterat) och antal sjukhusvårdade har tredubblats (där ingår både avlidna och överlevande). Data från Socialstyrelsen. Folkbokförda i andra länder ingår ej. (Han stavade fel i fig., vapenvård ska vara vapenvåld).

   Gillad av 7 personer

 4. Aurora skriver:

  Nej, det är inte plötsligt ok för vanligt folk att uttrycka oro. Löfven hävdar ännu med dårens envishet att våldet (i stort) minskar. Och det handlar fortfarande om vem i politiken som kritiserar. SD har en debattartikel i Expressen idag. Men vad de säger är usch och fy. När Riksdagen öppnar kommer Löfven att fortsätta att med grötmyndiga bastoner svara Åkesson att med SD diskuterar han alls inte vissa saker. M tar i lite inflr uppstarten men kommer i vanlig ordning att fega ur vid omröstning. C och L är glasklara med var de står. Makten säger sig skulla ta tag i problem (men se då är det inte hot mot Sverigebilden utan bevis på handlingskraft) men när andra påpekar problem är det hot mot Sverigebilden. M Johanson kommer inte att kunna skärpa några lagar för då kommer till S allierade representanter för religiösa förmånsgrupper att skrika om lagar som utpekar grupper. Nu talas om att vända utvecklingen. Det är för sent sedan länge. Nu får Sverige, och svenskarna, hantera skiten som man tagit in. Senaste skjutningen i Råcksta är väl tydligt där målet var en mångkriminell afrikan som varit kriminell ändå sedan tonår. Han vet med all säkerhet vilka som är ute efter honom men kommer sannolikt, som GW också menar, inte att hjälpa polisen. . Vånsterkrönikörer påminner nu om att skärpta straff är fel väg. Men det handlar ju om att låsa in dem så de inte kan fortsätta begå brott. Eller vad ska man göra? Fortsätta gulla?

  Gillad av 10 personer

 5. Mitt vykort skriver:

  Dödsskjutningar är mycket farligt att fokusera på som mätare för hur ett samhälle mår eftersom de oftast är så ovanliga. En liten slumpmässig variation får genomslag på nationell nivå. Det är ungefär som terrordåd, istället så måste man förstå krafterna bakom och folk med sunt förnuft förstår dessa från början, de ser förutsättningslöst när folk från kultur x eller andra aparta kulturer blir fler, otryggheten sprider sig långt innan det skjuts för det sociala kittet förstörs, det är därför ras är så användbart, möter en japan andra japaner så vet han att han är bland fränder. Utan en enormt stark övergripande kultur så är det bästa man kan uppnå att man tolererar varandra, och nästan ingen land har uppnått detta. USA kanske kom närmst men raseras nu då vänsterns principer slår ut i full blom och man underblåser ras och kulturskillnader som en väg till politisk makt.

  Detta förstår inte Bitte som istället är uppfylld av socialistisk ingenjörskonst, alla vill väl egentligen vara som Bitte?! Så istället för att erkänna sitt misstag och acceptera att människor och kulturer är olika, så angriper hon nu alla de symptom som börjar synas från den av vänsterprinciper påtvingade folk och kulturblandningen som hon själv varit för fram tills helt nyligen.

  Dödsskjutningarna är vidare farligt att ta som mätare för vad är riktningen? Vem är målet? Det är detta debatten handlar om nu, kan vi skötsamma svenskar, eller rättare, pk-svenskar i Stockholm, också drabbas? Ännu så länge så är det inte hitåt det pekar utan det är ofta misstag och liknande när pursvenskar blir skjutna, men detta kan ändras över en natt, jag tror inte det är långt borta att ungdomar från förorten tar bilen in i villakvarteren och skjuter ihjäl folk på pin kiv. Redan är det en sport att släpa folk efter bilar.

  Riktningen har däremot varit övertydlig i över 30år när man betraktar nästan ALLA andra fenomen relaterade till invandring UTOM dödsskjutningar, som ju fortfarande oftast sker mellan klaner och kriminella invandrade grupperingar. Alla som inte var vänster eller liberal visste hur invandrarna behandlade tjejer, att de slog ner folk i grupp bara för att det var kul och att korruption och otrygghet, bråk i skolan och så klart det sexuella våldet osv hela tiden blev värre. Alla med ögon att se med har i 30år kunnat observera att det finns ett hat mot svenskar, en riktning, och mot svenska kvinnor inte minst. Detta redan med invandring från Sydeuropa. Nu efter 30år så skriver Bitte och andra om dödsskjutningar som bara är toppen på ett gigantiskt isberg och ett uselt sätt att bedöma vad som pågår på, och som pågått mycket mycket länge. Med Bitte och alla hennes likar som Kaptener och styrmän så väntar oss Titanics öde.

  Gillad av 9 personer

  • Claes-Göran Olsson skriver:

   Den oomkullrunkeliga färdriktningen för samhällsomvandlingen är som alltid klarsynt beskriven av MV.

   Varför anammas inte denna klarsyn av fler här på DGS? Varför tar inte kommentarerna avstamp i denna klarsyn?

   Varför kokar inte DGS över av förslag, som omintetgör denna förnedrande samhällsförvandling, utan i stället bygger upp ett välfungerande och socialt sammanhållet samhälle?

   Gillad av 1 person

 6. miketheviking skriver:

  Bra Bitte!
  Mera sånt i spalterna.
  Förljugenheten, förträngandet och det ständigt närvarande verklighetsfrämmande synsättet som media och politiker serverar måste blottläggas.
  Varje dag.

  Gillad av 1 person

 7. Aha skriver:

  Bra rutet och bra avslöjande av Dambergs försåtligt placerad lögn – som reportern borde ha reagerat på.

  Av det som sagts av Damberg, poliser, etablerad media och övriga så är det business as usual som gäller. Tveklöst. Det gäller att jobba långsiktigt, mer resurser till psyk etc. Den grova brottsligheten med skjutningar kommer att fortsätta. Det finns en motvilja att ta i med hårdhandskarna och gå in för att sätta livsstilskriminella inom lås och bom. Ett sådant förfarande krackelerar nämligen Sverigebilden som humanitetens förlovade land. Då kan man inte gå från dagens ca 4000 – 5000 fångar till 15 000 fångar.

  Annars skulle man kunna införa jourdomstolar där buset exempelvis åker direkt på 5 år för stenkastning mot blåljuspersonal.
  Man skulle också ändra lagar så att om man exempelvis är med i upplopp med stenkastning mot polis och fångas så åker man dit för stenkastning oavsett om man gjort det eller inte. Budskapet och beteendet blir; håll dig borta från upplopp. Samma sak vid överfall, strunt samma vem som hoppade på offrets huvud, de som var med döms för mord. Budskapet blir; välj rätt sällskap.
  Alltid utvisning och indragning av familjebidrag är andra skarpa vapen mot brottsligheten. Vräkning skulle också kunna ingå i arsenalen av åtgärder för att stävja brottslighet.

  Två gängbaserade kvinnomord räcker tydligen inte för förändring.

  Gillad av 3 personer

 8. Per G Eriksson skriver:

  Damberg och journalistkåren får massera och/eller ljuga om brottsfakta som de vill men siffrorna ljuger inte, fysiskt våld och allmänfarlig brottslighet har ökat lavinartat under de senaste 20 åren.

  Addera mord, dråp, våldtäkt, misshandel, skottlossning, bränder, bomb & granat attacker samt rån mot privatpersoner och kommersiell verksamhet så blir summan astronomisk jämfört med hur det var förr i tiden.

  Regering & riksdag har ursäktat eller ignorerat sönderfallet och har inte mod och medel att tackla brottsligheten och tramsar hellre om klimat, miljö och genus.

  Gillad av 5 personer

 9. Magnus Rosensparr skriver:

  Mikael Damberg står för decenniets mest katastrofala freudianska felsägning i den av Bitte citerade artikeln. Han visar där att PK-isterna själva inte anser att ”utanförskapsområdena” i Sverige är bostadsområden utan ghetton där PK-etablissemanget har inneslutit sina klienter. Detta visar att den utomparlamentariska dissidentoppositionen har haft rätt hela tiden.

  Gillad av 5 personer

  • carinmalmqvist skriver:

   Och det värsta är nästan att han samtidigt spottar på många ärliga människor som bor i våra utanförskapsområden. Hur frustrerade och rädda måste inte dom vara.

   Gillad av 2 personer

 10. Elisabeth skriver:

  Det är meningslöst att be politiker om kommentarer till mördandet. Vi har redan hört alla floskler X antal gånger. Löfven skyller fortfarande våldet på ”Djursholmares partydrogande.” Han tycker nog att han hittat på ett fiffigt tankefoster där. Som sagt, det är meningslöst att prata med politiker om inte journalisten för en gångs skull tänker göra sitt jobb och ställa politikerna mot väggen. Då kunde man sagt till Löfven, jaha, partydrogande i Djursholm, säger du det, men mordet i Malmö handlade om ett stort rån i Danmark. Och så ta det därifrån. Men som sagt, istället går media som vanligt politikernas ärenden. Löfven anser att den grova kriminaliteten är ”allas ansvar”. Hilda 93 år, knäckebrödsbagare Nisse i Filipstad, narkossköterska Maria i Malmö,småbarnsföräldrarna Per och Lina i Bunkeflostrand, hör upp och ta ert ansvar ! Och låt det tynga er och inte oss politiker.

  Gillad av 4 personer

 11. Rikard skriver:

  Hej.

  Det bor en och annan strävsam och skötsam och för Sverige önskvärd individ i de områden du nämner, ja, men det är inte någon majoritet. Det är en tröttsam illusion. Alla är inte brottslingar, nej, men ytterst få vill anpassa sig till Sverige och svenskarna, och assimileras och försvenskas i levnadssätt; de vill istället leva som i sina hemländer men med svensk standard, svenska bidrag, och svensk lag. Resten av Sverige kan du elda upp för allt vad de bryr sig.

  De kommer nämligen från folk och kulturer där styrka räknas som sanning (vilket i sig är en sanning). Vad för styrka uppvisar det svenska samhället? Den svenska staten?

  Jo, den uppvisar (metaforiskt) en vilja till att klappa mot huvudet, trycka mördare och nidingar mot stora famnen och vyssja dem in i sängkammaren. Svenska kvinnor bär skulden till att göra så, och svenska män för att de låter kvinnorna göra det.

  De av mina gamla grannar i Malmö som man kunde prata med (de som efter i ett fall 45 år i Sverige talade knappt begriplig svenska var inte unika, men barn och barnbarn, som inte var mer svenska de annat än i talet, tolkade gärna) hade klara åsikter på hur man rättar till Sveriges problem.

  1) Mördare, knarklangare och -smugglare, olaga vapeninnehav, våldtäkt (särskilt mot barn) – skjut dem, utan undantag. Araber, kurder, turkar, zigenare, bosnier, serber, afghaner, med flera var rörande överens om detta.

  2) Folk som könsstympar sin barn? Utvisa dem – barnet kan få stanna men de vuxna skall kastas ut ur Sverige på livstid.

  3) Folk som gifter bort barn? Se 2.

  4) invandrare som begår andra brott än under punkt 1? Utvisa dem utan undantag, oavsett brott.

  5) Ingen tolk efter första året. Inga hittepåjobb. Inga bidrag om du kommer som flykting – ”du ska sitta läger” som en kurd sade. Inget gratis dagis. Inget gratis nåt.

  6) Yrkesskola – snabbt och direkt lära riktiga jobb, annars inga pengar. (Alltså villkora försörjningsbidrag mot framgångsrik utbildning, och utvisning av den som missköter sig.)

  7) Utvisa imamerna. Stäng moskéerna – det tyckte förvånansvärt många muslimer.

  8) Aktivt motverka och trycka ner islam under lagen.

  Det är inget under att allt fler, särskilt i Malmö, som röstar på Sverigedemokraterna kommer från länder där man ännu vet skillnad på sanning och lögn.

  Malmö är Sveriges framtid.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 15 personer

 12. Lennart Bengtsson skriver:

  1. När folk oroar sig för våldet har politikerna viktigare saker för sig som att oroa sig för jordens klimat.

  2. När webbtidningar rapporterar om våldet är det endast ett uttryck för populism och rasism. PK-isterna ropar fy, fy och pekar med hela handen

  3. När MSM rapporterar svarar åtminstone en del politiker

  4. När det smäller till i de finare kvarteren och även MSM blir kritiska då reagerar representanter för regeringen för syns skull. Kanske till och med ett ko-ko från Jöken ?

  5. Vad skall hända innan de tar itu med våldet, sprängningar och skjutningar? Var går gränsen? Finns det någon gräns eller är det bara ett streck i sanden som man flyttar efter behag?

  Hur som helst man har ju ändå uppfyllt det multikulturella löftet och då får ju folket finna sig i lite olägenheter. Till slut blir ju allt bara bättre, eller hur?

  Gillad av 2 personer

 13. olle holmqvist skriver:

  Fråga: hur tänker, vad vill, hur upplever de världen, omvärlden den nära och hemlandet det fjärran
  (PK-filtret sorterar ännu inte bort det informativa ordet ”hemländer” Kräver ännu inget ersättningsord – ursprungsland, uppväxtland, föräldrars uppväxtland. Det beror på journalisternas dåliga språkkänsla OT)
  De där gängen ? Vad säger de – skulle hellre leva som en svenne, men kommer aldrig in där – eller – i gänget blir jag respekterad, jag är nån – eller vad ? .

  Det har forskats om hur knarkare tänker.Bl a heroinister löser alla framtidsproblem genom
  att avskaffa framtiden. Den skiter jag i bara jag får ett just uppåttjack..eller vad det heter.

  Är det feghet som håller våra sociologer och antropologer borta från livet i T-banan i NoGo-by Utsatt-torp ?

  Gillad av 2 personer

 14. rolfholmen skriver:

  Ja du Bitte, det är verkligen en sorglig historia. Den där Damberg glömmer två saker när han försöker försköna bilden av skjutningar.
  1. Alla dör inte när de blir skjutna, som flera tidigare kommentarer visat.
  2. Sprängningar då? Hur många handgranater användes under 1990-talet?
  En annan sak. Statsministerns brösttoner när det gällde Christchurch och Malmö-mordet i all ära men vad hade han att säga om attentaten i Sri Lanka respektive mordet på 18-åringen i Råcksta? Inte mycket, om ens något.
  Så Herr Statsminister; var tog det där snacket om ”allas lika värde” vägen?

  Gillad av 2 personer

  • Clk skriver:

   Allas lika värde ja, floskelmaskinen är inte värd att lyssna på…
   En arbetslös svensk kvinna med tre barn har
   + 13 180 kr i försörjningsstöd per månad
   + 5 000 kr i tillåten maxhyra
   + 300 kr i elektricitet

   En arbetslös invandrarkvinna med tre barn har
   + 21 810 kr i försörjningsstöd per månad
   + 259 200 kr i retroaktiv föräldrapenning som kan tas ut när hon vill
   + 12 000 kr i SFI-bonus
   + 3 000 kr i glasögonbågar per person
   + 6 000 kr i spädbarnsutrustning
   + helt subventionerad sjukvård
   Uppgifterna finns hos Försäkringskassan på deras hemsida.

   Solidaritet och rättsvisa (S)?

   Gillad av 5 personer

   • Rosemarie skriver:

    CLK Det där är gamla uppgifter. retroaktiv föräldrapenning betalas inte ut längre. Men det är illa nog att det gjorts under lång tid. För att få 12.000 kr i SFI-bonus, förutsätter att du genomgått och klarat kursen. Vilket också är illa. Att lära sig språket ska vara en skylldighet utan att få betalt för det. .

    Gilla

 15. Hovs_klipphällar skriver:

  Se Anders 9:43 … — Makthavarna ljuger alltså vanemässigt till och med när de äntligen tvingats erkänna att det finns problem… Vapenvåldet har kort sagt ÖKAT dramatiskt de senaste åren, vilket Damberg inte erkänner.

  För bara få år sedan fick Katerina Janouch löpa gatlopp i regimens mediakanaler sedan hon offentligt kritiserat utvecklingen i landet — det skadade ”sverigebilden” påstods det.

  Orsaken vet vi. PK-maffian har nu styrt Sverige i flera decennier, och de vägrar erkänna att konsekvenserna av deras styre är att landet nu går mot en katastrof.

  Ideologi går före fakta, som alltid i deras värld. I grunden har vi beslutet om ”Mångkultur” från 1975 — ett beslut som innebar att makthavarna i princip beslutat lägga ner Sverige. Ändå märktes ingen opposition.

  Man urskuldar sig nu med att man inte kunde TÄNKA SIG att det skulle bli såhär!
  På den här tiden hade få människor någon realistisk bild av hur folk från olika kulturer tänker, vilket makthavarna kunde utnyttja.

  Men redan Erlander på 1950-talet insåg att muslimer inte borde tillåtas bosätta sig i Sverige, så klokt folk fanns det faktiskt även då. Men 1969 efterträddes han av Palme som statsminister, och Palme gick i spetsen för vad som kom att bli PK-maffians ockupation av samhället.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Den_l%C3%A5nga_marschen_genom_institutionerna

  I korthet var det en klick av fanatiskt vänsterfolk som framgångsrikt infiltrerade i synnerhet massmedia och högskolorna, och därigenom tog befälet över opinionsbildningen.
  (Jag hade själv en nära släkting som var Maoist, och som blev professor i Uppsala, och det kryllar nu av andra av samma sort).

  Frågan är om Sverige ska kunna räddas på demokratisk väg, eller om inbördeskriget hinner före som i fd. Jugoslavien

  Gillad av 2 personer

 16. Skogsåkra skriver:

  Finns det intet Rätt och Fel, så kan alla göra ”vad som helst” genom allas ”lika rätt” – att följa sina känslor. I princip har jag ”rätt att ligga med vem jag vill, när jag vill” (reklamslogan på Örebro läns bussar i början på 90-talet) Finns inget Rätt och Fel så kan jag tjuvåka på spårvagnen, ta godis eller in oxfile i mataffären. Passar inte en graviditet kan jag avsluta den, vill jag ha en graviditet så kan jag köpa den. Om någon är i vägen för mej- så kan jag röja någon ur vägen. Konsekvens.
  Ingen frågar efter orsaken till vårt värdeneutrala, jämlika samhälle. När skolan slutade undervisa om rätt och fel, hände något. Är det därför de kristna skolorna är till så stor anstöt? Tänk om någon påstår att det finns ett moraliskt Rätt och fel – och Någon att ställas till svars inför?

  Gillad av 3 personer

 17. Stefan Sewall skriver:

  Våldsjämförelser i tid ska inte begränsas till 90-talet. Det är missvisande för läget i välståndslandet som vi hade.
  Från åtminstone 1950 ska man jämföra för tusan. Modern svensk välståndstid under fred i efterkrigseuropa. Det är vad jag personligen jämför med eftersom jag upplevt det. Vi är många som har koll och minns 50-60-70 år tillbaka. Nuvarande ungdomar kan om de tänker efter inse att de också kommer att ha den överblicken när de blir äldre och därför visa respekt för ett perspektiv som är vidare än deras smala ungdomssyn. De kommer också att fatta något så småningom.
  Man ska inte jämföra antal skjutna eller dödade på gator och torg med 90-talet utan med tidigare 70 år. 1990-1991 var det krig i Jugoslavien med import av många därifrån som tog med sina strider sinsemellan och grova vapenkriminalitet därifrån. Det var inte något normaltillstånd på 1990-talet utan vi fick onormalt många flyktingar från Balkankriget och bland dem grova krigsförbrytare och yrkeskriminella vapenvana elakingar.

  På 50-60 talen rådde en helt annan normalitet.
  VI hade ung. 4-5 farliga personer i Sverige, Clark Olofsson, Svartenbrandt och Nordgren och ett par till. Normalmstorgsdramat -73, var något helt nytt och en sensation för ett sömnigt fridfullt Sverige. Sedan var det lite mindre lugnt. PLO kapningar, ambassaddrama och Baader Meinhof och annan galenskap kom på 70-talet.
  Sverige hade varit mycket fridfullt och helt tryggt för alla joggare och busskurs-väntande och hund-promenadörer och alla 1965. Alla stadsdelar var lugna i alla städer. Detta, vet också mycket väl min namne statsministern, och andra officiella hycklare, utom kanske de yngsta.

  Gillad av 7 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Stefan, tjugonåntingåringarna tror att så som det är nu, är bättre än förr.

   Social, ekonomiskt, rättighets- och frihetsmässigt, toleransmässigt likaså – och de resonerar som att det är staten (i det begreppet lägger de in de röd-gröna partierna, facken och den centraliserade föreningsverksamheten samt regimtrogna media; alltså alla rätt-tänkande) som gett dem dessa fri- och rättigheter i strid med mörka krafter som vill ta ifrån dem desamma.

   Alla eventuella problem (övergrepp, våld, arbetslöshet, med mera) skylls på sådana som mig, eller dig, eller SD/rasisterna (används som fullständiga synonymer) eller på det klimatförstörande rika. Även kändisbarn och högt avlönade inom kultureliten resonerar så, både vuxna och barn (du får tro mig på mitt ord här, även om jag inte jobbar inom skolan längre kan jag inte nämna namn, anser jag).

   Att säga till en tjugoåring att Sverige 1965, eller -75, var ett rikare, lugnare, tryggare, bättre fungerande land med bättre chanser för den med sämre förutsättningar (och med goda chanser att komma igen för den ‘uckade fupp’) tar de som en ren lögn, okunnighet och dumhet från den vuxnes sida.

   Jag hoppas den insikten du talar om kommer, men det skall vi inte räkna med att det sker automatiskt: tvärtom kan det bli så att man surrar sig än hårdare vid masten, och skyller värdegrundens allt större katastrof på just de äldre generationerna. Tidigare revolutionära vågor har ju följt det mönstret – betänk hur (de tongivande bland) fyrtiotalisterna uttryckte sig om sina mor- och farföräldrars generationer och dessa åsikter.

   Ovanstående gäller svenska svenska ungdomar: araber, div. afrikaner med flera vet vad som gäller. Kanske i medveten artikulerad form, men väl i instinkt och intuition via fostran och den egna kulturen.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 3 personer

   • Stefan Sewall skriver:

    De unga kanske har föräldrar som kan tala om för vederbörande hur det var.
    Jag själv var alltid nyfiken på hur det var förr för äldre generationer. Det borde ändå en normalbegåvad fråga sig och fråga föräldrar och mor och farföräldrar om. Alla är väl inte helt kokta i ärtsubstansen.
    Om faktaresistansen bland unga är så total som du anger trots enorm tillgång på dokumentation som bevisar det motsatta det de tror, är det omöjligt att se någon framtid för Sverige. Aldrig har det funnits så mycket dokumentation av samhällets tillstånd under närhistorien som nu. Aldrig har det varit så enkelt att dra fram bevis för hur det var för 50 år sedan.

    Gillad av 2 personer

 18. Johan Karlson skriver:

  Rickard, jag kan bara hålla med. Jag är ju drygt fyrtio. Men visst är det enormt mycket bättre nu än på åttiotalet eller nittiotalet, de årtionden jag kommer ihåg. Det finns allvarliga baksidor med framför allt skjutningarna och det kommer kräva stora resurser och ytterligare förändringar i samhället att hantera. Men i det stora har vi kommit dithän vi helatiden strävat efter. Bra. Det visar att demokrati fungerar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.