Patrik Engellau: Att bevara men inte synas bevara

Patrik Engellau

I serien ”Allvarliga saker som vi bör tänka på inför Sveriges framtid” har jag skrivit två texter om skolan som inte är färdigtänkta och inte särskilt märkvärdiga utom i det avseendet att deras grundidé går på tvärs emot rådande svensk skolpolitisk debatt och allt som kännetecknat den svenska skolan i decennier. Min enkla och rätt självklara utgångspunkt för skolan är att utbildningssystemet ska konstrueras så att samhället – vilket i det här fallet betyder skattebetalarna som betalar för utbildningen – ska få så mycket nytta tillbaka som möjligt för de summor de investerar i ungdomars förkovran. Det betyder till exempel att man inte av någon sorts abstrakta jämlikhetsskäl ska bjuda unga människor på utbildning som de inte förmår utnyttja och förvalta. Det betyder också att elever som djävlas på lektionerna inte fortsättningsvis ska beviljas förmånen av gratis utbildning. De får göra något annat i stället.

Jag tycker mycket illa om uttrycket ”tänka utanför lådan” eftersom alla människor säger sig vara positiva till sådant tänkande medan de i verkligheten blir chockerade och kränkta när de utsätts för nya idéer. Men en sak är säker: de utmaningar Sverige har och kommer att få går inte att hantera med de tankar, attityder, arbetssätt, protokoll och instruktionsböcker som ligger i den gängse lådan.

Om vårt lands härskare jobbar på som vanligt så kommer de att utveckla projekt som januariöverenskommelsen. Den pakten går ut på att utveckla och implementera 73 nya lösningar på svåra problem. Det räcker att höra detta för att inse att överenskommelsen är till för något annat än att styra skutan Svea genom ett allt stormigare hav. Be vilken erfaren företagsledare som helst att koncentrera sig på 73 saker och du kommer att bli utskrattad. Visst, chefen kan tillsätta 73 kommittéer som får jobba med frågorna men det är bara en sak han kan vara säker på: det är samma gäng som vanligt som kommer att sitta i de 73 kommittéerna och de kommer att komma fram till ungefär samma saker som de alltid kommit fram till. Den som insett detta förstår också att 73-punktsprojektet handlar om att låtsas förnyelse medan man i själva verket krampaktigt håller sig fast vid status quo. ”Att bevara men inte synas bevara”, skulle man kunna travestera det wallenbergska mottot.

Detta betyder inte att januariöverenskommelsen inte skulle förverkligas på ett formellt kompetent och skickligt sätt. För det mesta är det ordning på Sverige. Svenska myndigheter har för det mesta god kontroll. Försäkringskassan betalar ut bidragen på rätt dag och propositioner remissbehandlas i rätt ordning. Men vi gör allting på precis det sätt som skapat våra problem. Vi går åt fel håll under full kontroll.

De ledare för Sverige som verkligen ville åstadkomma något nytt skulle vara tvungna att arbeta på ett helt annat sätt. De måste inse att det system som förvaltar Sverige – staten, kommunerna, organisationerna och så vidare – är vana att tänka och jobba på ett visst sätt som inte går att ändra annat än med stor målmedvetenhet och kolossala ansträngningar av ledarna själva. Betänk hur svårt det är för en företagsledare att vända ett företag som är på fel väg. Han måste åstadkomma något slags kulturrevolution och kulturrevolutioner uppstår inte genom att chefen tillsätter 73 kommittéer.

(En del överhettade hjärnor tror att det nödvändigtvis ligger något konspiratoriskt i bakgrunden när statliga organisationer inte gör som chefen säger. ”Deep state” kallar de företeelsen. Men det är inget konstigt att tjänstemän gör som de alltid gjort, nämligen främjat eget intresse och bekvämlighet. Vad tror du vi behöver starka ledare till? Tänk på förre utbildningsminister Jan Björklund som aldrig lyckades trycka sina idéer genom skolbyråkratin utan i stället tvingades förverkliga byråkraternas och fackens planer.)

Den brasilianska regeringens ledande figur, finansministern Paulo Guedes, säger att förnyelse är omöjlig om regeringen fortsätter att göra en massa saker under god kontroll fast åt fel håll. I stället får man ta tag i det viktigaste problemet och lägga all kraft på det och hoppas att det ska funka. Brasiliens enskilt största problem, som regeringar försökt lösa under årtionden, är de offentliganställdas orimligt fördelaktiga pensioner som växer som gökungar bland statsutgifterna. Detta har Guedes ägnat alla sina krafter åt (och det finns tecken på att han kan vara på väg att lyckas).

Jag skulle påstå att invandringen är Sveriges motsvarighet till de brasilianska pensionerna. Det är ett akut och allvarligt problem som, om det inte bringas under kontroll, kommer att fräta sönder andra samhällsfunktioner. Det är ingen fråga som nationens ledning kan skicka till kommittéer. Den frågan måste ledningen själv ta hand om.

Hur frågan ska lösas rent praktiskt vet ingen. Inget parti har någon riktig plan om man med plan menar ett handlingsprogram som är tillräckligt detaljerat för att det ska kunna börja verkställas på måndag. Om jag vore partiledare skulle jag därför redan idag samla ihop ett halvdussin av Sveriges bästa och mest omdömesgilla hjärnor för att vi tillsammans på någon månad skulle göra en sådan handlingsplan. Sedan skulle jag ägna mig åt det vanliga, nämligen att manövrera för att komma i maktposition. Och när jag väl fått makten skulle jag lägga all min kraft på att verkställa planen. Det kanske skulle ta ett år att få bitarna på plats.

Det där går ju inte! säger du kanske. Så gör vi inte i Sverige! Där ser du. Du blir chockerad av att konfronteras med ett synsätt som inte redan låg i lådan. Men tänk efter. Tror du att problemet skulle kunna lösas på något annat sätt än genom insatser av ett kraftfullt ledarskap som ägnade hela sin styrka åt just problemet?

38 reaktioner på ”Patrik Engellau: Att bevara men inte synas bevara

 1. L. N. Fredrik Östman skriver:

  Så det du säger är, att ett bra parti borde lära sig av det som har fungerat tidigare och till exempel definiera ”ett nytt miljonprogram” med en klar målsättning och engagera hela tjänstemannakadern multidisciplinärt i detta enda projekt med stöd på högsta regeringsnivå, låta alla drivkrafter och belöningar för alla chefer inriktas efter hur framgångsrikt detta program fortskrider?

  Här är detta parti och här är detta program:

  https://thewayofreason.wordpress.com/2017/09/05/ett-bra-partis-valmanifest-for-riksdagsvalet-tvatusensjutton/

  Gillad av 7 personer

 2. Lars Bernhoff skriver:

  Håller med, Invandringen är den fråga som har spårat ut mest. Eftersom det är den dyraste åtgärd utan en realistisk plan som vi har satt i verket utan konsekvensanalys. Vi har låtit de naivas snällhet bli styrande och låtit gamla regelverk tillämpas när situationen kräver drastiska lösningar. Att handläggningstider får bli upp till 2 år för att vi värnar om rättssäkerhet för de grupper som slängt sina idhandlingar för att öka chansen att bli omhändertagen.

  Svenskarnas tidigare stolthet över sitt land har undergrävts när vi inte har lagt fast principer som ska gälla alla som på sikt ska kunna bli medborgare. När våra regler är så oklara att vi inte ens kan besluta och tillämpa vilka som inte får eller borde vara kvar så uppluckras vår solidaritet som varit en styrka tidigare.
  Det är två saker som behövs. En bra plan och en ledare med den unika kompetensen. Båda saknas. I väntan på rätt ledare kan planen utarbetas så går det snabbare.

  Gillad av 2 personer

 3. A skriver:

  Det är inte svårt att identifiera verksamma åtgärder för att flytta sig närmre ett mål P.E. Det är ingen obegriplig gåta som ingen har minsta aning om ur man skulle kunna komma närmre. Kvalificerade försök, återkoppling, korrigering. Det finns massor att gå på. Problemet ur vår synvinkel är att maktetablissemanget redan har ett mål, och att de redan befinner sig rakt på det.

  Mvh A

  Gillad av 8 personer

 4. V för Vendetta skriver:

  Det finns ett parti i Rosenbad som är beredda att ta tag i problemen och sätta ett nytt tänk i sjön men det finns uppenbarligen en beröringsskräck så pass stor att t o m P E inte vågar särskilja det från andra partier i sina krönikor. I dessa har alla makthavare samma usla sätt att tänka, samma giriga utgångspunkt och samma oförmåga att hantera situationer. det är lika befängt att tro så som att tro på de konspirationsteorier som P E gärna förpassar till sophögen med rynkad näsa.
  Men så klart.. i nuvarande regeringsform måste den politiska viljan finnas att rensa i problemen med allt vad det innebär och den verkar inte finnas. Än mindre verkar den finnas hos landets invånare som tydligen sitter och väntar på att något av 7-klöverpartierna skall agera för att hantera en fråga de inte ens vågar närma sig. Så …. JA makten måste ta hand om frågan… och NEJ… det kommer inte att ske i landet lagom.

  Gillad av 3 personer

 5. Jari Norvanto skriver:

  ”Betänk hur svårt det är för en företagsledare att vända ett företag som är på fel väg. Han måste åstadkomma något slags kulturrevolution och kulturrevolutioner uppstår inte genom att chefen tillsätter 73 kommittéer.”

  Nä, här behövs förstås en centralkommitté.

  Gillad av 3 personer

  • Björn Nilsson skriver:

   Passande uttryck är KRISKOMMISION.
   Men detta med ”de bästa hjärnorna” är en förlegad idé. En närmast religiös föreställning med rötter i industrialismens förtjusning i mätning av intelligens. Människan som maskin.
   Den hittills högsta uppmätta IQn har gjorts på en amerikansk bartender, som på senare tid lär ha skrivit en bok i gränslandet mellan religion och vetenskap. Kanske man skulle ta och läsa?
   Få till en kommission så ordnar det sig med hjärnorna.

   Gillad av 4 personer

 6. miketheviking skriver:

  Hej Patrik. Bra att du funderar i skrivarkammaren.
  Men tror du inte att alla 8 partiledare samlat de ”bästa” hjärnorna och funderat ut en handlingsplan som de driver hänsynslöst och med målet att maximera sin makt?
  Det vi ser i Sverige idag är just en sådana Handlingsplaner som lyckats över förväntan.
  Vi har världens bästa mångkulturella samhälle. Vi är den ledande nationen vaad gäller klimatarbetet. Vi har de bästa välfärdssystemen. Vi är ett föredöme för all världens stater.
  Om du sen inte delar den synen är du rasist, klimatförnekare, konservativ och ett troll.

  Sen finns det ju redan Handlingsplaner att sätta i sjön:
  1. Bestäm en nivå för kvotflyktingar motsvarande Japan. 200 st/år.
  2. Folk utan papper stoppas vid gränsen och skickas tillbaka.
  3. Folk med falska papper skickas tillbaka.
  4. Folk som begår brott under asyltiden utvisas direkt. Dit räknas påvisbara lögner. och alla former av bedrägeri
  5. Folk som får stanna blir inte medborgare de första fem åren – en prövotid. Semester i hemlandet, brott i Sverige eller andra kufiska beteenden liksom bidragsfusk leder till utvisning.
  6. Folk som tar hit anhöriga beläggs med försörjningsplikt. Funkar det inte – ut.
  7. Barn skickas automatisk tillbaka till sina föräldrar – inte tvärtom.
  8. Folk med exotiska sjukdomar skickas tillbaka
  9. Folk som förespråkar teokratiska samhällen i Sverige får hjälp att återvända till sina hemländer.
  10. Handläggningstiden inverteras genom att den sökande får incitament att tala sanning nu, ha så mycket riktiga papper som möjligt med sig för snabbast handläggning. Minsta försening, maskande, smitande leder till utvisning.
  11. SSI får i uppdrag att kartlägga flyktingvägar och flyktingsmugglare. Dessa hanteras sen via avdelningen för våta jobb.
  12. Pengar sätts av för att hjälpa flyktingar i närområdet till sina länder.

  Gillad av 13 personer

  • Palle9 skriver:

   Miketheviking: Bravo, ber att få instämma! Enligt SCB har 55 000 personer invandrat till Sverige under första halvåret 2019, ca 10% mindre än motsvarande period 2018. Alltså 110 000 på årsbasis ovanpå alla problem vi redan har …

   Gillad av 4 personer

 7. Anders skriver:

  Men massinvandringen är inget misstag, ingen oönskad konsekvens av politiska beslut. Den är i högsta grad planerad. Reinfeldt möjliggjorde den för att krossa välfärdssamhället, och Löfven fortsatte för att få nya väljargrupper. Man vill ha det så här.

  Gillad av 8 personer

 8. Magnus Rosensparr skriver:

  ”Tror du att problemet skulle kunna lösas på något annat sätt än genom insatser av ett kraftfullt ledarskap”, skriver Patrik. Nej, självklart gör det inte, det är själva problemet. Det har inte funnits ett kraftfullt ledarskap i Sverige på många decennier. Nuvarande riksdagspartier förstår inte ens att de alla sitter ohjälpligt fast i och inte kan tänka utanför ”lådan”.

  Gilla

   • kvellulvblog skriver:

    Som jag svarat förut i detta ärende. Så länge dagens system ohejdat göds av skattepengar, som de själva kan bestämma över, händer inget. Hur man skall få stopp på detta, utan våld, är svårt att se. Nu är det förstås så att det är riksdagen som beviljar skatter, så teoretiskt skulle en majoritet kunna göra en dramatisk minskning av det som göder dagens system. Men de lever själva på detta … En ny sorts politiker? Några som prioriterar uppgiften att ta hand om medborgarnas skydd mot yttre och inre våld? Reducera ”välfärden” till de som behöver den, istället för till dem som kräver den? Avskaffa alla onödiga myndigheter? Förbjuda att skattepengar delas ut till tidningar och Raddio/TV? Förbjuda statliga pengar till alla intressegrupperingar? Förbjuda offentlig verksamhet som sköts bättre av professionen? Ja det vore en Tulipanaros att drömma om.

    Gilla

 9. svenne skriver:

  ”Om jag vore partiledare skulle jag därför redan idag samla ihop ett halvdussin av Sveriges bästa och mest omdömesgilla hjärnor för att vi tillsammans på någon månad skulle göra en sådan handlingsplan.”

  De flesta av dessa ”omdömesgilla hjärnor” hittar man givetvis inte inom kategorierna politiker, journalister, proffstyckare eller andra självutnämnda ”goda” invandringsförespråkare. Dessutom är de man hittar sannolikt avstängda från medias ”rumsrena” plattformar och detta är ju ett friskhetstecken därför att de då inte är impregnerade av den ”värdegrund” som är rådande för att få tillträde till dessa plattformar.

  Det är ju ”frånvaron av ett kraftfullt ledarskap” som som har orsakat att myndigheterna under lång tid – trots våldsmonopolet – successivt har förlorat kontrollen över ”utsatta områden”, och denna trend fortsätter nu oavbrutet. De omdömesgilla hjärnornas högst prioriterade punkt i handlingsplanen bör vara att återupprätta våldsmonopolet därför att om inte så sker så fortsätter vi hela tiden att förlora terräng till grupper som inte skall vara den maktfaktor som de är idag.

  Gillad av 2 personer

  • Anders L. skriver:

   Sverige behöver en Dominic Cummings, mannen som halverade kostnaderna i utbildningsdepartementet genom att skära bort dödköttet, ledde Leave-EU till seger, nu Boris Johnsons skuggminister inför Brexit: Målfokuserad politik, vetenskapliga metoder i beslutsfattande, dränera träsket, tillåt endast arbetskraftsinvandring, lägg ner EU, avveckla FN. Kan vi hyra in honom i november?

   Gillad av 6 personer

 10. Mitt vykort skriver:

  Ja du hade fått kämpa om min röst med Afs.

  Om skolan exakt, skolstart idag och den stora oron är om min son återigen (genom att han är skötsam och snäll) skall agera målvakt och måste sitta bredvid (censur) och bli störd terminen igenom.

  Om Deep State, det handlar ju inte alls om en konspiration utan att om stat och administration tagits över av vänstern, såväl i Sverige som USA, tänk dig om vi hade hade haft ett vänstervridet CIA, FBI och NSA, det har vi ju men de har ju inte alls samma kapacitet. När administrationen och media inte accepterar den politiska processen och folks vilja så är det fara å färde, det är ju detta vi ser i Sverige med DÖ, JÖ, swebbtv, Vilks och galleri Rönne osv, och med Brexit, Tommy Robinson och så klart Trump.

  Gillad av 9 personer

 11. Göran Nilgard skriver:

  Att ”tänka utanför lådan” skriver PE. Min svåger är en ytterst kompetent mattelärare. Och fd allsvensk volleybollspelare, så han har en naturlig pondus utöver det vanliga. Jag gav honom frågan: En elev stör lektionen till den gräns att eleven dominerar klassrummet. Lägg till att eleven på din uppmaning vägrar lämna klassrummet. Vilka möjligheter att agera har du om du inte vill bryta lektionen?
  Egentligen en svarade han: Att ta med klassen minus eleven och gå in i en annan sal och fortsätta undervisningen. Där och då har jag rätt att vägra låta honom komma in i det nya klassrummet.
  Summerat: I Sverige håller vi på elevens rätt att ”förverkliga sig själv” på andras bekostnad!
  Och lösningen är som jag ser det till 1% praktisk och 99% teoretisk. För det är sannolikt bara i ca 1% av Sveriges skolor man har extrarum för tillfällen som detta.
  Kan ni framför er se en fotbollsspelare som fått rött kort för dåligt uppförande men vägrar gå av planen?
  Då säger domaren: då får du stanna här och så spelar vi andra matchen klar på en annan fotbollsplan.

  Gillad av 11 personer

  • Palle9 skriver:

   Göran Nilgard: Groteska förhållanden i detta Absurdistan, och så diskuterar politikerna om orsakerna till att det råder brist på kompetenta lärare samtidigt som en hög procent av verskamma lärare överväger att lämna yrket …
   Patriks kommentar är mitt i prick:
   ” Det betyder också att elever som djävlas på lektionerna inte fortsättningsvis ska beviljas förmånen av gratis utbildning. De får göra något annat i stället.”

   Gillad av 2 personer

 12. Tritonen skriver:

  Det finns ett italienskt talesätt om politik, som lyder ungefär ”Allt måste förändras från grunden – för att det ska förbli som det alltid har varit”.

  Gillad av 2 personer

 13. ZORAN skriver:

  Så länge vår ideologi bestämms utifrån kommer vi inte kunna göra något. Man märker att många börjar vakna och vill ge den destruktiva processen en ny impuls, för att försäkra att vägen tillbaka blir omöjlig. Vi ser hur vår kära folkvalda avvecklingsteam flitigt utför uppdraget.

  Vad kunde man då göra att sänka skolnivån så pass mycket, först genomförde man en allmän sänkning av skolnivån i hela Europa. Men även det kunde inte sänka Europas snabba utveckling markant. Vad gör man då, tänkte de äckliga gamla gubbar som leker gudar?
  Jodå allt är mycket enkelt och oerhört effektivit, placera några få migranter i en klass och hela klassens nivå sjunker till botten. De som verkligen vill och kan plugga börjar söka sig till en annan klass där kunskap fortfarande prioriteras. De som blir kvar börjar helt plötsligt härma de som prioriterar allt förutom kunskap. Allt det goda är jo aldrig ”coolt” ellerhur, det är coolt att bete sig som gangster det är coolt att skolka och där börjar vägen till ingenstans. Det goda sattes ur fokus och blev mesigt, redan här har vi förlorat våra ungas framtid. Nu råder det nya värderingar i klassen, det börjar likna en fängelse bara det fysiska kraften och kaksig beteende spelar roll.

  BINGO, så lite ansträngningar och så stor effekt! En som kunde bli en pilot fick inspiration av de kriminella klasskamrater och blir en langare istället. En som mobbades fick psykiska problem och individens utveckling är i bästa fall inbromsat. Massvis med potentiella talanger och bara duktiga och flittiga arbetare sätts ur spel i ett tidigt skede. Att skada vår skola = att skada vår framtid och det är ingen nyhet.

  Det har gått så långt att det inte finns så många lösningar kvar. Ännu värre att det inte finns någon där uppe som har politisk vilja att ändra på saken. De som har vilja kallas ofta rasister och hålls borta från spelplanen.

  Gillad av 3 personer

 14. Hovs_klipphällar skriver:

  Patrik, det råder inte minsta brist på åtgärdsmöjligheter om nu någon vill ta itu med situationen. Andra kommenterare har redan nämnt några. (Se tex. Miketheviking, 07.16)

  Problemet är ett annat:

  –Nuvarande makthavare VILL INTE!

  Makthavarna ser nämligen verkligheten genom ett ideologiskt filter som styrs av PK-vänsterns vänstervridna världsbild.
  Detta filter hindrar makthavarna från att se sådant som de inte vill se. De ser inte att Sverige är på väg åt helvitte med stormsteg.

  Man behöver inte alls vara oerhört intelligent för att inse vad som behöver göras, det räcker med att kunna se verkligheten utan ideologiska skygglappar.

  Lycka till!

  Gillad av 4 personer

 15. Lars skriver:

  Tycker Patrik har rätt, det handlar om ledningen av landet och vid det här laget inte om ideologi eller socialism eller konservatism utan om hur system som de som hanterar invandringspolitiken (migrationsverk, migrationsdomstolar, polis, tull, diverse NGOs, kommuner mm) inte fungerar och vid det här laget är problemen uppenbara, kostnaderna uppenbara och intäkterna små av den här politiken och då måste man släppa det invanda sättet att betrakta världen. För att hantera opinionen måste media och politik inkluderas i nyorientering och även EUs politik måste finnas med att tas i beaktande.

  Det står väl klart att inflödet måste stoppas under lång tid för att man ska kunna hantera de som redan är här, men organisatoriskt och kulturellt är det mycket svåra problem att hantera. REVA debaclet, den metod som fungerade, fick läggas ned pga opinion. Andelen med avslag på ansökan om uppehållstillstånd ökar och få förmås lämna landet.

  Det är ungefär som ett företag i kris, kostnaderna måste slimmas, icke central verksamhet kan säljas av eller läggas ned, fokusering och prioritering av verksamhet som är lönsam på sikt och har överlevnadsvärde stöds.

  Visst måste man tänka om och även ta större grepp för invandringen är dyrbar och belastar landet, kommunerna går på knäna, så ett omtänkande måste även avse att minska och lägga ned offentliga verksamheter som inte är nödvändiga och verksamheter som SIDA temporärt avbrytas under något decennium för att lösgöra resurser.

  Så det fordras kompetens och kunnande kring förändringsarbete, ställer stora krav på ledning och politiker.

  Gilla

   • Lars skriver:

    Jag för min del betraktar förnärvarande S som slut på kunskap och kompetens. Sedan Göran Perssons tid har man inte fått fram ledare. Persson hade två påläggskalvar. Anna Lind, som mördades, och Jag Nyman, som gick till näringslivet, kanske Per Nuder. Det förefaller vara lika illa i kommunerna, se på Malmö S tokerier. Persson lär inte gått hem i Stockholms arbetarkommun, som har för mycket att säga till om.

    Den utvecklingen har vi nog sett sedan 80-talet. Palme kunde inte hitta potentiella regeringsmedlemmar i Riksdagen utan fick rekrytera utifrån.

    Över tid om vi ser från 30-tal och framåt 80-talet så regerade S oftast med benäget bistånd från Folkpartiet och Liberalerna, vanligen i minoritetsställning. Man klarade det genom att man i de flesta frågor låg nära mittfältet och var största parti. Högern var marginaliserat. Från 70-talet påbörjades en negativ utveckling bl.a. i skolorna, men också ekonomisk i landet då produktivitetsutvecklingen i Väst generell sjönk kraftigt och i Sverige hade offentlig sektor blivit stor samtidigt och tog mer utrymme än vad den skulle gjort om den ekonomiska utvecklingen, vilket man då trodde, skulle fortsätta på samma sätt som under efterkrigstiden fram till 70-tal.

    Sedan 70-talet har vi haft ett antal borgerliga regimer, S har stött sig på V och Mp sedan Ingvar Carlsson avvisade Westerbergs invit 1992. De borgerliga regimerna genomförde en hel del som pensionsreform, privatisering av skolor, nya skolplaner, invandringspolitik, skattesänkningar (främst fastighetsskatt och jobbskatteavdrag). Mycket genomför man INTE t.ex. bromsa kreditexpansionen med olika styrmedel. Moderaterna blev största parti och tongivande. Idag är det ledargarnityr från Rheinfeldts tid inte bara inom M utan även i C.

    Ser man på kommunerna så dominerar inte S på samma sätt. I landstingen är det samma sak.

    Ser man på samhället lite mer generellt så ser man vanligen en uppdelning där mellan och högre tjänstemän är borgerliga och offentligt anställda går mer till S eller Mp och V. MP levde länge på missnöjda tjänstemän som inte tyckte S utjämningspolitik/skattetryck var acceptabelt, men inte ville rösta på M.

    Medierna domineras av vänsterliberala krafter, från DN till SvT. Det är inte socialister. Medarbetarna visar man i undersökningar till huvuddelen sympatisera med Mp, men det är ledningen som avgör vad som rapporteras. De styr. Inom borgerlig press som Bonniers är det ekonomi- och ledarsidor man ska se på för att förstå tidningarnas linje, kulturen skippar man och lämnar till vänstern, det är inte lika viktigt, och då ser man t.ex. i DN att det är nyliberalism som dominerat sedan 90-tal och i det ingår tron på att gränser ska vara öppna för folkförflyttningar.

    Så i mina ögon är partierna slut över hela linjen och jag tror inte SD har den kompetens som behövs, kanske får, men inte idag. De har fått min röst i alla fall, men söker de sig till moderaterna så får de den inte! Inte dagens moderater. Å andra sidan, kortsiktigt så måste man ju protestera mot invandringen och rösta SD. Hoppet är ju inte att de ska få egen majoritet utan att S omprövar sin politik så vi får en fungerande mittpolitik i landet.

    Gilla

   • Lars skriver:

    MV, här en doktorerad akademiker som tycker som du, men han har alldeles fel i sin beskrivning. Ack ja, dessa fina titlar och denna ideologiska bias! Jag lutar mig mer på företagsdoktorn Ulf af Trolles analys i ”Ett andfått liv”. Men vem vet?

    Gilla

  • Lars skriver:

   Jag noterade att Leif Östling menade att man måste höja politikernas löner för att kunna rekrytera. Det var ju så man tänkte på 80-talet då man började höja dem på i riksdag och regering, kommuner och landsting. Vi borde kunna konstatera att det inte har hjälpt utan politiker rekryteras unga från ungdomsförbund och har inte gjort mycket utanför politiken, saknar tom relevant utbildning och definitivt erfarenhet. Jag tror man borde se över hur partier fungerar, höja åldern för politiska församlingar till 40 år, räkna med att människor ska både ha gjort någon form av karriär utanför och samtidigt bibehållit och utvecklat ett samhällsengagemang. Även om lönerna är hyggliga så fordras att intresset ligger utanför den egna plånboken, att man ser ett värde i att delta i politik och påverka samhället och kanske endast under ett par perioder. Samtidigt har man då något utanför politiken att falla tillbaka på och kan då agera mer självständigt. Det är någon slags balansgång mellan egoism och altruism man måste gå tror jag. Samtidigt måste partierna åter börja fungera t.ex. genom valkampanjer inom dessa, genom diskussioner och bevakning av politiker och samhällsfrågor. Visst är det effektiv att endast ha en val maskin till sitt förfogande och toppstyra partier, men då får man ett urval av jasägare och politiska broilers på köpet och förlorar medborgarnas engagemang. Sådana här förändringar som jag skissar, och det finns naturligtvis fler aspekter på det, kan bara göras inifrån partierna och med en partiledning som driver förändring av denna typ. Att höja åldersgränsen för uppdrag och se till kvalifikationer är i sig inte svårt då man utser valberedning, men man måste förändra klimatet, kandidaterna med högskola si och så och prominenta arbeten måst accepteras av medlemmar och stå till svars för dem. De senaste S kongresserna har ju varit fullständigt toppstyrda, jag minn den där Jämtin förbjöd diskussioner om invandringen… Det är nog likadant inom den andra partierna, särskilt M.

   Gilla

 16. Bo Svensson skriver:

  Vägrad entré fyra gånger men nu kanske:

  Problemet är globalt och det finns dom som jobbar på att göra det värre. – Den rätta ordningen för migration är att man vinner terräng i kraft av sina förtjänster. – När ens rätt att breda ut sig på andras bekostnad beror på att man misslyckats att ordna fred och välstånd hemmavid, går utvecklingen baklänges.

  Hur skulle det kunna vara annorledes? – Orsakerna till att man misslyckats där man hör hemma, tar man ju med sig dit man flyttar vilka de än må vara.

  Alla migrationsrelaterade förpliktelser som vi belastats med, måste sägas upp, inklusive europainstansers rätt till överprövning av nationella beslut och domar i migrationsrelaterade ärenden.

  Den människovänligaste flyktinghjälpen är den som hushållar bäst med de begränsade resurser vi är beredda att ägna ändamålet och skall alltså bedivas i lågprisländer.

  Gillad av 1 person

 17. Alexander Svensson skriver:

  Det är lugnt, när sossarna väl sätter sina mest kompetenta hjärnor (om det nu går att bli mer kompetent än de sittande) så kommer allt att lösas, det har faktiskt Löfven sagt och den mannen ljuger aldrig!! Sverige är ett underbart land att leva i! Svenska socialdemokrater har faktiskt bland världen högsta Iq, de har bara haft lite otur i tankeverksamheten de senaste åren men det kommer lösa sig. Ora inte mer kamrater, Sverige är bäst!

  Gillad av 2 personer

  • Mv skriver:

   Lägger man samman alla högskolepoäng så når sossarnas riksdagsgrupp en fil kand tillsammans! 120 poäng precis! Lägger man ihop deras grundskolebetyg i matte så har de en kollektiv 5a, eller A heter det väl idag. Lägger man ihop deras arbetslivserfarenhet så har de fullgjort 6 månaders praktik och slutligen om man tar alla registrerade socialdemokrater så har de tillsammans gjort ett värnpliktsår.

   Gillad av 5 personer

 18. Göran Holmström skriver:

  Patrik det glädjer mig att du skrev dom bästa och mest omdömesgilla hjärnorna i Sverige.
  För bara dom bästa behöver inte betyda bra, en av dom lyckades precis undvika att dekapitera
  sig själv med hjälp av en crosshoj och ett lågväxt litet vedskjul med ett utstickande elakt vasst litet plåttak i helgen, att lyckas knöka in en stor gammal man med tillhörande mc i ett vedskjul som är anpassat för småväxta är fortfarande en gåta för alla som såg på.
  Så där rök en av hjärnorna på detaljen omdömesgill, i övrigt så tror jag inte vi kan fixa den svenska skolan utan att ta tag i grundproblemet.
  Och det är att man kan inte vingklippa alla begåvningar för att lyfta dom som är mer lämpade att sortera och packa aladdin askar på Marabou. Nu har ju våra styrande sysslat med det i snart hundra år, och resultatet syns ju rätt tydligt
  Övrigt så har jag en fundering där, hur ser den bästa hjärnan ut?
  Är det den med snyggaste hjärnvindlingar eller den med bäst prestanda, kanske rentav den som är mest oanvänd.
  Är det, det sistnämnda så ligger ju ”Eliten” di 349 utvalda mycket bra till, inom matematiken så är det ett defekt tal, vilket indikerar att det stämmer tämligen väl med verkligheten och dom styrande.
  Omdömesgill, kan vi fundera vidare på nästa gång.
  Det verkar så himla trist 😉

  Gilla

 19. GWI skriver:

  Det finns en svensk paradgren som kunde kallas ”Att låta di dålige bollarna gå” (Björn Borg).
  Motståndare som spelar ut sig själva. Problem som själva faller ut i någon slags tillstånd eller utmaning, vad det nu kan vara. Vi har lärt oss att denna problemlösningsmetod inte utesluter ett kraftfullt ledarskap och fördelaktig positionering. Björn Borg hade förvisso fler strängar på sin lyra. Men politikerväldet?
  Tack för en bra text, Patrik.

  Gilla

 20. olle reimers skriver:

  Nu ägnar sig ledarna i Sverige helhjärtat åt att avskaffa Sverige och det svenska folket. Vill vi något annat får vi se till att bli av med dessa ledare. Flytta på dem helt enkelt; annars händer ingenting!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.