Bitte Assarmo: När insatserna mot narkotikan riktas mot de välbärgade områdena kan förortsgängen fortsätta härja fritt

Bitte Assarmo
Bitte Assarmo

De senaste dagarna har diskussionerna gått varma både i stugorna och på sociala medier om det, får man väl säga, rätt fascinerande uttalandet från statsminister Stefan Löfven att det är de ”rika” ungdomarna som är orsak till gängkriminaliteten eftersom de knarkar. Plötsligt har knarkaren alltså blivit ansvarig för langarens svåra vardag.

–Vi vet att den största konsumtionen har vi i de välbärgade områdena. Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen, sa Stefan Löfven i en intervju i Expressen nyligen.

”Vi vet”, säger han. Och bevisar att han faktiskt inte vet någonting alls, alternativt att han kan ljuga utan att blinka. För det är en ren lögn som kommer över hans läppar. Statistik från BRÅ visar nämligen att det var tre gånger flera anmälda narkotikabrott för eget bruk i Rinkeby än i Danderyd 2018, sett till folkmängd. Och talar vi om narkotikabrott generellt var det hela sex gånger så många.

Det här är mycket lätt att kolla upp. Men det har statsministern sannolikt inga ambitioner att göra. Idag, när alltfler av socialdemokraternas kärnväljare från LO överger det före detta arbetarpartiet, greppar han efter halmstrån och vilket halmstrå kan vara mer pålitligt än den gamla klasskampsretoriken? Det är ”rika” som missbrukar och det är ”rika” som orsakar gängkriminaliteten. Allt annat är käbbel. Och brottslingarna i de ”utsatta” områdena skrudas i den bekväma och mjuka offerkoftan.

–Det skulle inte förvåna mig om du har massa djursholmsbor som pekar finger åt de där områdena där det sker skjutningar och säger ”oj, vad det är hemskt där”. De är med och bidrar till detta genom narkotikakonsumtionen, säger han vidare som en sann arbetarklasshjälte.

Det är vi och dom, liksom – de rika i Danderyd mot den utsatta underklassen. Med tanke på att Löfven själv, och topparna i hans parti, tillhör den absolut mest privilegierade klassen i landet är hans hastigt påkomna klassförakt ett närmast imponerande utslag av hyckleri.

Samtidigt är socialdemokraternas maskliknande vridningar fascinerande på något sätt. De har aldrig förr lagt skulden för narkotikahandeln på missbrukarna – tvärtom. Före 1988 var det tillåtet att avvända narkotika för eget bruk i Sverige och ända fram till att RNS, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, började arbeta intensivt för en kriminalisering av innehav för eget bruk ville socialdemokraterna behålla åtalseftergiften för eget bruk. För knarkarna ömmade man för. De var ju fattiga arbetarungar som lurades in i missbruk av giriga langare och som tvingades stjäla för att kunna missbruka.

När missbruket betalas ur egen ficka är det istället langarna det är synd om. Snacka om tvära kast. Löfven måste ha en hel stab som bara arbetar med att hjälpa honom och partiet att hålla ordning på de många olika måttstockarna.

Ända sedan eget bruk kriminaliserades har för övrigt allt färre langare lagförts. Och nu lär det väl bli ännu färre. Socialdemokraterna har ju inte bara lagt skulden för narkotikahandeln på de ”rika” Danderydsungdomarna. De har även gett dem skulden för gängkriminaliteten i största allmänhet, så vi får väl anta att de riktade insatserna mot kriminaliteten nu styrs in på de välbärgade områdena så att gängen i förorterna kan fortsätta härja fritt.

Om det hjälper partiet att återfå sin forna glans är ytterst tveksamt. Däremot är det ett ytterligare bevis – om någon nu behövde det – för att socialdemokraterna blivit ett inkompetent, ansvarslöst och synnerligen populistiskt parti.