Jan-Olof Sandgren: Lite Rosenbadologi

Jan-Olof Sandgren

Det fanns under Sovjettiden en vetenskap som kallades kremlologi, och som innebar att man tolkade små tecken i samtiden för att gissa sig till vad som hände i maktens korridorer.

Den 2 augusti stängdes SwebbTV på YouTube – utan förvarning och utan förklaring om vilket avsnitt som kan ha brutit mot företagets communityregler. En rimlig hypotes är att det var ett resultat av den hårdare mediapolitik som justitieminister Morgan Johansson aviserade för drygt ett år sen – och som hade kallats censur om den införts i något annat land än Sverige. Att man valde att slå till mot SwebbTV är intressant, då det är en sajt som knappast utmärker sig för hatretorik eller fientlighet mot invandrare.

Den svepande motiveringen ”hets mot folkgrupp” kändes minst sagt krystad. Däremot engagerar man fler högutbildade akademiker än de flesta andra media. Det är också den sajt som har de mest kvalificerade forskarna bland sina medarbetare och som gått i spetsen för kritiken mot klimatalarmismen. Två andra områden som man gärna tar upp är korruption inom statsförvaltningen och hot mot yttrandefriheten.

Nu tog det inte särskilt många dagar innan SwebbTV var tillbaka igen, som om ingenting hade hänt. Och man kan fråga sig varför. Vet inte censurmyndigheten vad den gör?

Blev regeringen så chockad över det massiva stöd SwebbTV fick på sociala medier, att man inte vågade fullfölja avstängningen?

Var syftet aldrig att stänga kanalen permanent, utan bara skrämmas? Så att andra media ska förstå att man när som helst kan bli bortknuffad från plattformen, om man inte sköter sig. En maktdemonstration helt enkelt.

Trodde man att SwebbTV – som är en relativt städad site med ambitioner att vara en del av det offentliga samtalet – skulle dra öronen åt sig och börja praktisera självcensur?

Eller var det Google (ägaren till YouTube) som satte sig på tvären? Google är ändå ett av världens mäktigaste företag. Om man kan sätta sig upp mot Donald Trump, varför skulle man då låta sig toppridas av Morgan Johansson? Även om företaget står närmare Morgan rent ideologiskt och även om regeringen (det vill säga skattebetalarna) bjuder Google på elsubventioner till ett värde av hundratals miljoner, kanske man inte har lust att spela rollen som Sveriges Pravda. Speciellt som stängningen av SwebbTV inte gick obemärkt förbi, utan upprörde en del känslor.

Jag vet inte hur snacket gick på heta linjen (som upprättats mellan Google och regeringskansliet) men jag tror inte Google ser SwebbTV som något överhängande hot. Nästan alla program görs på svenska och få utanför Sveriges gränser känner till Mikael Willgert. Man skulle nog hellre lägga fokus på en figur som ”Angry Foreigner” – som producerar engelska videos i bästa Alex Jones-stil, och blivit något av en internationell auktoritet när det gäller att beskriva ”det svenska tillståndet”. Eller Ingrid Carlqvist, som figurerat i rysk TV och når en amerikansk publik genom sin nyhetssite ”Gatestone Institute”? Nu laddar hon inte längre upp några videos på YouTube, men väl podden Ingrid & Maria.

Eller gick det till såsom Ingrid Carlqvist själv berättar här i ett samtal med Mikael Willgert? Att cyberattacken var en noga planerad aktion i samarbete med MSB, men att Morgan Johansson fick kalla fötter när han insåg att SwebbTV möjligtvis var populärare än han själv. Samtidigt ville han passa på att hämnas på Ingrid för att hon skvallrade.

Hur som helst fick SwebbTV tillbaka sitt konto, medan Angry Foreigner och Ingrid & Maria lades i malpåse. Nu visade det sig att även Den arga blatten hade en betydande skara svenska följare som spydde galla på sociala medier, och bara efter några dagar började hans kanal fungera igen.

Vad kan man dra för slutsats av allt detta? Möjligen denna: att när det gäller beskattning har den svenska regeringen lång erfarenhet och gediget självförtroende. Det faktum att några hundra tusen medborgare protesterade mot höjd bensinskatt tar man med ro. Men när det kommer till censur är man mer osäker och trevar sig fram. Statlig censur av det slag som fanns i det gamla Sovjet är relativt nytt i Sverige, för att inte säga ”osvenskt”. Man vet inte riktigt hur långt man vågar gå. Även en måttlig folkstorm kan vara tillräcklig för att man ska backa.

26 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Lite Rosenbadologi

 1. V för Vendetta skriver:

  Det bistra i denna kråksång är att för varje dag lär sig regimen hur de skall hantera censuren så inom kort spelar de alla korten så som de vill och tar massornas rop med ro. Stefan Löfven och hans trogna kamrater låter inte åsiktsfriheten stå i vägen för makten, de kommer att trampa ned den metodiskt och jämt med marken dessutom.

  Gillad av 10 personer

 2. Göran Holmström skriver:

  Underbart, när lägerfången analyserar sina vakters psykiska tillstånd. Är det ett inverterat munchaussen by proxy kombinerat med Stockholmssyndromet som pratar nu?
  Lyft blicken och fundera lite på samband och långtgående resultat hellre!
  Kanske så älskar dom att plåga oss?
  Kanske hatar dom oss?
  Kanske hatar dom allt?
  Kanske är det en kombo?
  Oavsett varför, så varför ska vi finansiera våra bödlar, eller ens ursäkta dom?
  Kanske så skadar din ursäktande text saken
  Mer än deras handlingar?
  Kanske är det hög tid att tänka efter rejält nu, i elfte timmen!

  Gillad av 16 personer

 3. olle holmqvist skriver:

  Gå in på Erik & Matti nr 10 senaste tror jag > 45 min och hör om ”irakiskt nyårsfirande”.
  Mums-mums för Flygande Anders (Lindberg) och hans herre i Rosenbad.. Alltså man kan säga detsamma mindre raljant och ogarderat:: t ex ”Vi har ju alla sett hur de där olika fraktionerna i striderna där förfar med varandra”…korsfästningar – trodde man ju inte att man skulle se i TV.” typ.
  https://www.astridlindgren.com/sv/karaktarerna/karlsson-pa-taket
  Ev likhet med Morgan Johansson och Anders Lindberg är ren tillfällighet

  Gillad av 1 person

 4. miketheviking skriver:

  Enkelt.
  Allt handlar om att Morgan, Ygeman (som uttalar sig som en utrikesminister), Damgård, Strandhäll och Eliassons gäng på MSB vill visa att de har möjlighet att när som helst släcka dig.
  Ett hot.
  Ett ”tro inte att du är säker”
  Ett ” jag ser dig och vet var du bor”
  Klassisk gangstermentalitet.

  Gillad av 4 personer

 5. Jari Norvanto skriver:

  Är det inte överflödigt att analysera vad Groggnäsan och hans gelikar snyter ur sig? Det lika simpla som gamla svaret är maktbegäret. Personliga problem och maktbegär.

  Som Thomas Sowell sa om politiker: Politikerna försöker inte lösa samhällsproblem, utan sina egna problem. Deras målsättning är att bli valda och återvalda. Vad som eventuellt kommer i tredje hand kommer långt ned på prioriteringslistan. (Fast man kan ju fråga sig hur Groggnäsan kan bli återvald. Svaret måste bestå i att endera är folkmassan korkad eller så har vi ingen demokrati – alternativt bådadera.)

  Gillad av 9 personer

  • Östrahult skriver:

   Apropå Groggnäsa: Jag har vid en del tillfällen haft kontakter med ledande personer inom LO och dess förbund och kan bekräfta att alkohol är ett synnerligen vanligt och viktigt drivmedel i verksamheten. Samma slutsats kan dras av den som studerar Thorwaldssons dallrande dubbelhakor.

   Gillad av 4 personer

 6. Lars-Olof Svensson skriver:

  Läste Wolodarski i DN i går om Polen. Han skrev om hur demokratiska rättigheter inskränks där. Samtidigt kräver DN att M tar avstånd från en riksdagsledamot som citerat eller retweetat Nyheter Idag. Och Wolodarski säger inget om stängningen av SwebbTV.

  Gillad av 5 personer

 7. Östrahult skriver:

  Det är inte bara regeringen som vill ha censur, flertalet övriga partier är inne på samma linje. Man ser t ex hur moderaterna försöker bli av med obekväma som Bali.
  När det gäller myndigheterna så kan man fundera över hur alla maktens lydiga hantlangare mår, inom rättsväsendet, skolan, polisen osv. Är alla lydiga troende eller saknar de ryggrad eller är de helt enkelt korkade?

  Gillad av 4 personer

 8. Mitt vykort skriver:

  Det har alltid varit så här, skillnaden är att för första gången så yttrar sig den totalitära socialismen så att det finns olika åsikter på djupet om färdriktningen men det har alltid varit så här. Först nu syns symptomen på den dödliga sjukdomen men facit har ju hela tiden funnits i ödet för socialistiska och totalitära länder världen över. Vi känner därför nästa fas också, de vill ha det så här och kommer inte att sluta. De har bara doppat tån.

  Därför måste vi ta fasta på ovanstående, något i swebbtv störde för mycket, personligen tror jag att det var kombinationen av TV, den lagom lagda intellektuella nivån och det folkliga och lugna anslaget. Att swebbtv kom igång igen men inte Ingrid berodde säkert på antalet tittare. Så
  Slutsatsen är klar, ett alternativt mediehus måste skapas, även med friatider och avpixlat, så att ett maximalt antal läsare och tittare och lyssnare nås.
  Anslaget bör i huvudsak vara det Swebbtv valt, DGS är för intellektuellt men i ett större sammanhang så kan det också få plats.

  Gillad av 12 personer

  • Aha skriver:

   Nya media eller alternativ media har egentligen en skyldighet att träffas, att diskutera hur man kan samverka för att bli starkare. Ett mediahus är därvid ingen oäven tanke.

   Det man ser är en klassisk marknadsituation där uppstickare som alternativ media slåss med varandra när det gäller att ta marknadsandelar/läsare istället för att rikta in all kraft på att ta marknadsandelar av dominanten, dvs etablerad media.

   Gillad av 8 personer

   • Mv skriver:

    Precis. Diskuterar precis med en släkting, det är som om gan försöker nå min ståndpunkt men utan alternativmedia för att han är för feg att läsa där.

    Gillad av 1 person

   • Stefan Sewall skriver:

    Vad skulle kunna hända en som läser på en alt. nyhetssida?
    Vi är inte i en absolut förföljelsediktatur av Nordkoreas kaliber, som fängslar alla som läser eller lyssnar på förbjudet material inkl. deras familj och fem närmaste grannar.

    Gilla

 9. Erik skriver:

  Lite off topic. Ett tips för er att kolla upp:

  När jag försöker använda googles översätttningstjänst för att översätta svt.se från svenska till engelska så fungerar det inte. Andra sajter fungerar inklusive denna, men inte svt.se.

  En del av den digitala Berlinmuren?

  Rätta mig om jag har fel…

  Gillad av 2 personer

 10. C de Longueville skriver:

  Infrastrukturdepartementet har tydligen ett synnerligen välfungerande samarbete med Google och FB.
  På initiativ av regeringen finns sedan något år direktlinjer till dessa.
  Allt, ”för att vi ska kunna reagera och säga ifrån när vi tycker att det händer saker som vi tycker är uppenbart problematiska”, sade den förra digitaliseringsministern, tillhörande Miljösekten, för en tid sedan.

  Den figur, som sedan i april residerar på den aktuella posten är ditsparkad från Inrikesdepartementet.
  Pajasen ifråga har nu alldeles uppenbart känt sig manad att agera.
  Swebb-TV representerade tydligen något, som var lite för ”problematiskt” för makten.

  Att Sverige obönhörligen är på väg mot dystra tider börjar oändligt sakta gå upp för rikets politiker.
  Det är en skara folkvalda, alltmer desperata, som motvilligt och envist och med alla medel värjer sig mot den lika obehagliga som ofrånkomliga verklighet, som väntar.
  Makthavare, som fortfarande inbillar sig, att fakta och realiteter förflyktigas bara man inte talar om dem.

  Den grundlagsskyddade yttrande- och tryckfriheten är under ständig och oavbruten attack från dem, som säger sig försvara det fria ordet, men som inte bryr sig ett skvatt om åsiktsfrihet.
  De med ”problematiska” idéer skall tystas och censureras.
  Allt för att ”värna demokratin”.

  Att friheten hotas i Svea rike har sorgligt nog blivit alltmer påtagligt.
  Det fria ordets förtryckare har under den pågående landsockupationen flyttat fram sina positioner.
  Alltför många tycks ha glömt bort eller inte förstått, att grunden för demokrati är åsiktsfrihet, fri åsiktsbildning, yttrandefrihet och en fri och öppen debatt.
  Rättigheter, som är fundamentet för den traditionella västerländska demokratisynen.

  Gillad av 12 personer

 11. Igor skriver:

  Lyssna på den här på swebbtv ni som undrar varför det kommer så många nyanlända.

  Lördagsintervju 36 – Stefan Torssell om strategier för migrationen till Sverige.

  Gillad av 2 personer

 12. S Eriksson skriver:

  Censur har helt klart förekommit även tidigare ett tydligt exempel var när flera nummer av Göteborgs handels och sjöfartstidning under Nermans ledning drogs in konfiskerades för att ha skrivit mindre positivt och fördelaktigt om den Tyska regimen på 30 talet om jag minns rätt.
  Det borde vara lite mera ordning och reda i den här saken nu på senare tid, en censurminister borde utses kanske Morgan är intresserad?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.