Patrik Engellau: Varning

Patrik Engellau

Nyligen beskrev jag en social mekanism varigenom panik exponentiellt kan sprida sig i samhället. Så här funkar det:

Människorna får för sig att jorden efter ett visst datum kommer att gå under ifall de inte vid det laget har uppnått vissa mål som de hittat på. Men man, i varje fall några personer, vet redan från början att målen är ouppnåeliga. Med tiden inser allt fler att målen inte kommer att nås om inte alltmer drakoniska åtgärder vidtas. Då sprider sig också paniken i samhället. Paniken ökar i takt med att sannolikheten för måluppfyllelse närmar sig noll och människorna därför inser med säkerhet att jorden kommer att gå under.

År 2015 ingick de flesta av världens länder det så kallade Parisavtalet enligt vilken jorden skulle gå under – ungefär – om planetens temperatur steg mer än 1,5 eller kanske 2 grader över den förindustriella nivån. I avtalet stipuleras inte vad detta skulle kräva räknat i minskade utsläpp av koldioxid men sådana beräkningar har gjorts av andra. Lennart Bengtsson, troligen Sveriges främste klimatexpert, konstaterade för ett tag sedan på dessa sidor att det skulle behövas en halvering av utsläppen till 2030 och total fossilfrihet per 2050. Bengtsson resonerade lite kring denna uppgift och kom fram till att det är ”uppenbart att uppgiften är ogenomförbar”.

Världssamfundet har alltså åtagit sig en omöjlig uppgift varför jorden kommer att gå under om inte en hänsynslöst sträng regim införs. I detta perspektiv är det närmast självklart att en sådan som Klimat-Greta uppmanar folk att känna panik. Om min teori är korrekt så kommer den paniken att öka och allt vansinnigare idéer om samhällets omvandling kommer att grassera. Det senaste årets nya begrepp som ”flygskam” och ”köttskam” är bara ouvertyren.

Till saken hör att Lennart Bengtsson och andra miljöexperter av hans kaliber inte håller med om att jorden går under om utsläppsmålen inte nås. De håller inte ens med om att utsläppsmålen är särskilt angelägna. Många menar att det tvärtom vore ganska bra för jorden med lite högre temperatur. Men nu råkar det vara så att den offentliga debatten i frågan inte leds av sådana som professor Lennart Bengtsson utan av sådana som professor Johan Rockström.

Jag vill utfärda en varning för Johan Rockström. Jag vet att jag i miljöfrågor är en vetenskaplig nolla utan minsta auktoritet. Men i kraft av min livserfarenhet och manliga intuition vill jag i alla fall varna särskilt efter en helsidesartikel av Rockström i Svenska Dagbladet. Rockström följer det panikrecept som jag skissade ovan. Läget är värre än vi trodde, vi har mindre tid på oss än vi befarade, skarpare och mer plågsamma åtgärder måste genomföras snabbare än vi anat. Tag på dig tagelskjortan.

Artikelns rubrik är mycket riktigt ”Läget är akut – så här måste vi ställa om”. I den andan fortsätter det: ”Vi har bara tio år på oss att vända skutan… Vi står inför en gigantisk utveckling som ska ske i rekordfart.” Närmare bestämt är det ”sex transformationer” i världsskala som behövs: ”(1) stora satsningar på utbildning, jämlikhet och rättvisa, (2) satsningar på universell hälsa och begränsad befolkningsutveckling, (3) fossilfri energi och hållbar industri, (4) 100 procent hållbar mat från land och hav, (5) hållbara städer och transporter, samt (6) rikta den digitala revolutionen som ett verktyg för hållbar utveckling [vad nu det kan betyda; PEs anmärkning]”.

Pensionsfonder över hela världen måste förhindras att investera i fossil infrastruktur.

Handelstullar ska i hela världen införas som betalning för ekologisk förstörelse. Det ska införas ”pris på kol”. (Han menar antagligen pris på koldioxidutsläpp.) ”Planetär skatteväxling” betyder helt säkert att jorden måste få en världsregering – som dessutom kan ”stoppa nya investeringar i kol, olja och naturgas”. Ska Rockström som representant för världsregeringen åka med kanonbåt till Kina och ge sådana order?

Jag tar mig för pannan när jag studerar Rockströms att göra-lista. Allt detta ska ske på tio år för att världen inte ska gå under. Vem är det som ska driva detta jätteprojekt som i komplexitet överträffar alla föregående skaparbragder utom Guds veckolånga insats för mycket länge sedan, andra världskriget inte undantaget? Ska Sverige ha något delansvar? Vi som inte på årtionden kommit någonstans med ett i sammanhanget pyttelitet problem som den svenska skolan? Vi som står handfallna och handlingsförlamade inför kriminalitetens utveckling i vårt eget lilla land?

Rockströms tänkande kan inte ha något annat syfte än att skrämma och uppvigla människor, särskilt okunniga människor som Klimat-Gretas följare. Den som sår vind skördar storm, står det i Hosea 8:7. Det som plågar mig är att jag inte förstår vems ärenden Rockström går. Det är väl PK-ismens som vanligt. Makten vill alltid att folk ska skämmas, men priset för den här agitationen kan bli för högt även för våra PK-istiska makthavare.

PS. Rockström påstår att den nya teknik som behövs redan är för handen. ”I kol-vurmaren Trumps USA gick sol och vind om kol som största leverantör av el i april 2019.” Han lämnar ingen källa så jag kan inte kolla, men när jag själv frågar herr Google får jag följande svar:

Nu handlar bilden inte bara om elektricitet utan om hela USAs energikonsumtion. Men där framgår att sol och vind står för 6 + 21 = 27 procent av 11 procent vilket betyder inte fullt tre procent av totalen. Det känns inte så stabilt för en totalomläggning av världens energikonsumtion på tio år.

Internationella energirådet räknar med att förnybara energikällor år 2040, tio år efter Rockströms katastrofpunkt, bara kommer att stå för 18 procent av världens energikonsumtion.

Men Rockström hade nog inte tänkt att fossilerna skulle ersättas utan bara att en stor andel av världens befolkning sänker sin levnadsstandard så att fossilerna inte behövs. Känn piskrappen på din rygg, slav.

82 reaktioner på ”Patrik Engellau: Varning

 1. Fredrik Östman skriver:

  Ja, herregud vilken idiot. Hans punkter består av självmotsägelser:

  ”(2) satsningar på universell hälsa och begränsad befolkningsutveckling” — Bättre hälsa leder självklart till ökad befolkning. Köttförbud leder till sämre hälsa.

  ”(3) fossilfri energi och hållbar industri” — Som konstateras i krönikan ovan är fossil energi nödvändig för industrins upprätthållande.

  ”(4) 100 procent hållbar mat från land och hav” — Något sådant existerar inte, eftersom vädret urlakar jordarna. Vi är del av ett gigantiskt kretslopp där kontinenter går under och förnyas.

  Kan vi diskutera saken rationellt och förbehållslöst? Nej, det organiserade kollektiva vansinnet skall råda:

  ”(6) rikta den digitala revolutionen som ett verktyg för hållbar utveckling” — Ett oförblommerat upprop till ännu hårdare censur och åsiktsförtryck. Vansinnet skall råda. Sinnessjuka profeter är kanske inte jordens undergång, men det kan bli vår västerländska civilisations.

  Gillad av 11 personer

 2. Göran Holmström skriver:

  Minns med glädje Mad Max filmerna,
  ja dom två första, den tredje var en kalkon.
  Det herr Rockström förordar är just en återgång till att skippa olja och kol,
  kärnkraft nämns inte alls.
  Visst är ren energi en bra önskan, och bor man i en soldränkt Miljö med över 20 grader i årsmedeltemperatur så sätter bara fantasin stopp för möjligheterna över fri energi.
  Men minns jag inte helt fel, så är Sveriges årsmedeltemperatur 4 komma någonting och till det regn.
  Då funkar solceller rätt uselt, oavsett vad meteor-Per eller domedags-Greta och fejk-Rockström än hävdar.
  Åter till vindsnurrorna, kostnaden för att bygga och underhålla ger tydligen ett break even på 20 är, därefter börjar dom leverera .
  Misstänker att då är det dags att renovera.
  Men det bryr sig inte varken klimatgurus eller politiker i, gurus rimmar på virus, lustig slump eller hur.
  Åter till profeterna, jorden kommer ju ändå gå under, så dom behöver inte leverera lösningar.
  Politikerna vill bara sitta två mandat, då är deras heliga pension fixad.
  Det täcker väl samtliga inblandades motiv och drivkrafter!
  Mad Max då?.
  Jodå han finns med, han ärver jorden då dom saktmodiga försvinner i kaoset efter alla dårar styrt och ställt.

  Gillad av 7 personer

  • Elisabeth G skriver:

   ”Åter till profeterna, jorden kommer ju ändå gå under, så dom behöver inte leverera lösningar.”

   Exakt. Eftersom deras påhittade problem ändå inte går att lösa kan de väl bara hålla truten och lugnt invänta undergången.

   I mina mera dystra stunder undrar jag varför de inte bara tar livet av sig. Då minskar de ju verkligen sitt miljöavtryck. Kroppen kan säkert komposteras.

   Gillad av 5 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Nej, deras kroppar ska behandlas som miljöfarligt avfall. Sänkas ner i de underjordiska gångar där kärnkraftsavfallet är tänkt att förvaras. På 100 000 år kommer nog deras skadliga kroppar att förlora det mesta av sin farlighet.

    Gillad av 2 personer

 3. A skriver:

  Mycket bra P.E, jag kan konstatera att detta inte tycks fästa särskillt bra i mitt känsliga ”instrument”, det funkar nog bäst på tonåringar utan någon erfarenhet. Folken ska själva kräva diktatur av makten, snyggt upplägg…

  Mvh A

  Gillad av 4 personer

  • Tina skriver:

   PE refererar ofta till sin kompis Lennart Bengtsson som en auktoritet på området. Men LB refererade i en av sina krönikor på denna webbplats till Susan Crockford, som påstår sig vara isbjörnsexpert. Det har avslöjats vid flera tillfällen att det är hon inte (googla) hon har skrivit om domesticerandet av hundar och sköldkörteln i evolutionen och saknar kunskap om isbjörnar, men har avlönats för att skriva hittepå. Att LB inte kontrollerat hennes uppgifter bättre diskvalificerar honom som expert.

   https://www.desmogblog.com/susan-crockford

   Gilla

   • Eva Danielsson skriver:

    Tina
    Du kan tycka vad du vill om Lennart, men han är inte ensam om sina slutsatser i klimatfrågan. Det är många många naturvetare och forskare både i Sverige och i andra länder som kommer till samma slutsatser. Utifrån fysikens lagar, faktiska mätningar och observationer. Finns inga tveksamheter i att klimathotshetsen enbart handlar om makt och pengar – Att förstöra frihet, demokrati och välstånd för västvärlden. Våra barns framtid. Massinvandringen från inkompatibla kulturer har samma syfte.

    Gillad av 9 personer

   • Steven Jörsäter skriver:

    Jag läste referensen. Den har föga värde. Crockford får tydligen en skärva av GWPF. Samtidigt gynnas alla tänkbara alarmister av FN, WWF mfl. utan att någon ens öppnar ögonen.

    Är det inte sannolikare att en hundexpert vet något om isbjörnar än att en agronom vet något om klimatet?

    Gillad av 2 personer

 4. miketheviking skriver:

  Rockström har alltför länge fått rocka loss i media – alltid oemotsagd, aldrig några kritiska motfrågar, aldrig krav på källor.
  Hans maniska blick som påminner om Rasputin försvagar och hypnotiserar omgivningen, hans orerande och ordflöde är fullt av floskler och fakta i en giftig cocktail.

  Varningen är på sin plats.

  Aldrig tidigare har mänskligheten varit så nära en total diktatur och styrda av en enda dogm; klimatismen.

  Gillad av 7 personer

 5. brrr skriver:

  Enligt senaste Eurobarometern är nu svenskarna bäst i EU (och troligen i världen) i disciplinen ”klimatångest”, och denna ångest är hos svenskarna större än oron för den förödande immigrationen och allt den ställt till.

  Min största ångest rör mina landsmäns förstånd.

  Gillad av 9 personer

   • uppstigersolen skriver:

    BRRR 20 % Vi kan försöka övertyga åtminstone några till. Största parti är största parti. Nu är det ju övervägande män som har förstånd. Kan vi övertyga våra partners av kvinnligt kön så når vi över 30 %. Så sätt igång med att tala förstånd med hustrun. Gör det försiktigt dock. Kvinnor kan gå i baklås om man försöker att gå för hårt fram. Självklart har några kvinnor förstånd redan nu. Några skriver här.

    Gillad av 1 person

   • Stefan Sewall skriver:

    Det finns två sorts svenskar. De som inhämtar sina nyheter från SVT/SR och tidningen resp. de som har stängt av dessa och orienterar sig annorstädes.
    Om man kan förmå folk att vara kritiska till nyhetsprogrammen och fundera: Är detta verkligen det viktigaste som hänt idag? Vad borde ha tagits upp i första hand? Varför pratar de så länge om vissa saker? Varför blir stora saker så snabbt kommenterade och små saker så långdraget genomtuggade? Är dessa personer verkligen de mest kunniga eller relevanta att intervjua?
    Om den oanande svensken kunde förmås att tänka själv och jämföra lite med andra kanaler, vore mycket vunnet. Har själv anhöriga som aldrig tänkt tanken att man kan ifrågasätta SVT/SR eller den dagliga tidningen i brevlådan som varit samma i 40 år.

    Gillad av 2 personer

   • brrr skriver:

    UPPSTIGERSOLEN, jag har sannerligen ingen hustru, jag är inte ens homosexuell, men jag har i decennier försökt få både män och kvinnor att öppna ögonen, i början genom att presentera fakta från källor de torde betrakta som trovärdiga, såsom scb o.dyl., men så småningom alltmer övergått till att ställa frågor som jag hoppades skulle få dem att börja fundera och själva luska reda på svaren.
    Inget hjälper, det är som att hälla vatten på gäss.
    De jag känner som vet, har kommit fram till sin vetskap själva, utan mitt ingripande, de har vetat redan när jag lärde känna dem.

    Gillad av 1 person

 6. Göran Holmström skriver:

  Tillägg, ett containerfartyg från Kina lastat med solceller, släpper ut sig utsläpp motsvarande 50 års bil och fordonstrafik!
  Observera en resa, hur många resor behövs för att täcka Sveriges elbehov i form av solpaneler?
  1 kvadratmeter ger 170-180 watt i absolut bästa fall. En villa behöver minst 10 kw vintertid, bakräknar vi så minst 20 bilbatterier att lagra i, bytesintervall 4år A 20000 kronor per byte, solpaneler 100000 kronor livslängd 20 år ,vinter utbyte 2 kw Max.
  Nej ekvationen går inte ihop!
  Någon eller några tjänar på detta,
  Och inte är det nettoskattebetalaren.
  Vindsnurran då? En hästkraft är Arbetet att flytta 75 kilogram en meter rakt upp på en sekund=736watt typ, luft väger 1 kilo per kubikmeter, 75 kubikmeter luft som maximalt levererar all energi ger en hästkraft minus mekaniska förluster.
  Fasen så mycket luft det behövs för 10 kw!
  Greta vet nog sådant bättre 😉

  Gillad av 8 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Kollade upp vad en 5 kW vindsnurra skulle kosta för circa 7 år sedan. Jag ringde och frågade en leverantör som man kunde köpa mindre vindkraftverk från. En 5 kW för en gård kostade då 175 000.

   Gilla

 7. Kungskobran skriver:

  Miljöaktivister har alltid varit ekonomiska idioter. Om dom får sin vilja igenom så blir det en ekonomisk kollaps av aldrig tidigare skådat mått med massarbetslöshet svält och umbäranden med påföljande upplopp och kravaller.

  Gillad av 5 personer

  • Benjamin Dhover skriver:

   I deras värld är detta inte nödvändigtvis något negativt. Ju jävligare det blir, desto mer drakoniska ”åtgärder” kan de förespråka för att råda bot på problemen de skapade. Och funkar inte det, så drar vi åt tumskruvarna på nettoskattebetalarna ett varv till.

   Gillad av 3 personer

 8. Observatör skriver:

  Förbränning av fossila bränslen leder till att biologiskt otillgängligt kol mobiliseras till biologiskt tillgängligt. Detta kan inte vara annat än bra för livet på jorden. Växtligheten stimuleras. Det genomsnittliga klimatet blir också något varmare vilket också stimulerar växtligheten och ger mer regn leder till ökad tillgång till färskvatten. En del oroar sig över att havsnivåerna stiger, men då bör man ha i minnet att havsnivån vid de flesta havskusterna dagligen stiger med flera meter. Detta är hanterbart. VI kommer aldrig att kunna förhindra klimatförändringar. Det handlar om att bygga en infrastruktur som är anpassad till ett bättre klimat. Detta kräver tillgång till mycket och billig energi (eg exergi eftersom allt är energi).

  Gillad av 8 personer

   • Elisabeth G skriver:

    Rockström tar ut segern i förskott. I den globala diktatur han vill ha skulle avtalet ha varit bindande. Å andra sidan hade det inte behövts något avtal. Finns bara en part behövs inget avtal. Han säger således emot sig själv, i enlighet med det värmländska talesättet ovan.

    Gilla

 9. Håkan skriver:

  Ett viktigt skäl till att hålla klimathysterin vid liv i Sverige är att se till att miljöpartiet är kvar i riksdagen och därigenom säkerställa socialdemokraterna makten.

  Gillad av 7 personer

  • brrr skriver:

   MP har ingen bindning till specifikt S, de kan lika gärna samverka med några av de andra 7-partierna. Minns t.ex. första migrationspakten med Allianspartierna.

   Gilla

 10. laogong2018 skriver:

  Rockström har som nummer ett: stora satsningar på utbildning, jämlikhet och rättvisa. Detta är alltså hjärntvätten. Sedan ska han övertyga Kina Indien och USA att hans vilda ideer måste införas, eller gäller hans regler och ideer bara Sverige?

  Gillad av 2 personer

 11. GWI skriver:

  Smålänningarna förfördes av Maranatarörelsen i början av 1960-talet. Det varade en sommar, skadan var liten om ens någon och Målle trädde frivilligt tillbaka. Nu ser vi samma fenomen men i gigantiska proportioner och med en annan mentalitet.

  Gillad av 2 personer

 12. Nysralk skriver:

  Den bakomliggande agendan när det gäller klimathotshysteri kan vara att begränsa antalet människor, och därmed miljöbelastning, på jorden. Hög CO2-halt och något högre temperatur gynnar växtlighet och därmed livsmedelsproduktion vilket medför stor befolkningsökning på vår redan överbefolkade jord.

  Gillad av 2 personer

  • brrr skriver:

   KLARSYN, liberalglobalisternas agerande tyder snarare på motsatsen. De förser de mest överbefolkade länderna med mat och sjukvård (t.ex. paret Gates som vaccinerar för glatta livet) samt möjligheterna att flytta till mindre överbefolkade och därmed rikare länder, vilket alltsammans bidrar till att de fortsätter att expandera sina befolkningar.

   Gilla

 13. Vid ett litet köksbord var lördagsförmiddag skriver:

  Ibland känner man sig som ett litet barn. Smått naiv. Rentav troskyldig. Fast man sedan länge är vuxen. Och inte står som Greta inför en länge livsresa.

  När Patrik tar upp Rockströms idéer blir jag snabbt förflyttad till min egen barndom. Jag sitter vid ett köksbord, som inte längre finns. En gång i tiden levde jag under ett veckopengssystem. Där arbetets lag gällde. Och den lagen var smått finurligt uträknad – av min egen mamma. Och så här såg hennes lag ut. Ensidigt fastställt av henne själv utifrån hennes högre position inom familjen.

  Ett pris blev satt på alla utförda arbetsuppgifter inom hemmet. En för sängbäddning. En för diskning. En för att klippa gräsmattan. Och en för snöskottning av garageinfarten. En för dammsugning av olika rum. Allt fick skrivas upp. Och redovisas nogsamt var lördagsförmiddag inför mammas skarpa blick. Därefter delades veckopengen ut.

  Min syster var/är två år äldre än jag. Effektiv som attan. Med energi som en skållad råtta. Jag var mer av en drömmare. Dessutom ligger pojkar efter flickor i all utveckling. Så det gick som det gick. Min syster städade alla rummen. Bäddade alla sängarna. Diskade all disken. Klippte hela gräsmattan. Ja, hon åtog sig alla utförbara tjänster inom hemmet. Galant och effektivt utförda.

  När det var dags att kvittera ut veckoslanten kammade jag själv alltid noll. Ett tag satt jag med när syrran kvitterade ut alla sina pengar. Men efter ett tag dök jag aldrig upp. För jag lärde mig snabbt att livets roliga och spännande saker oftast var helt gratis. Alls inte köpbara. Som skratt och lek med kamrater. Hopp i höga träd. Och att jumpa på isflak och bygga flottar.

  Senare i livet lärde jag mig att vill man bli riktigt rik så behöver man inte slita som min syster gjorde. Man låter bara pengarna arbeta åt en. Den riktigt rike behöver ofta inte ens gå upp ur sängen. Förmögenheter kan växa ändå.

  Om vi nu skall minska vår levnads belastning på miljön – hur skall det gå till? Vem skall fördela belastningen rättvist mellan människor här på Jorden? Vad kommer valutan att bestå av? Ekologiska avtryck? Eget arbete? Andras arbete? Förmögenhetstillväxt för de som har den? Eller en viss kvot att ha roligt för? Eller införsel av begränsningar i förmögenhet? För enskilda? För staten? För min syster? För kineser? Tilldelning och utdelning av tjänster? Mot betalning? Veckovis? Att alla vid födseln tilldelas en viss volym av ekologiskt avtryck, som de sedan har att förvalta, efter egen smak. Och när det kontot är slut får de upphöra att andas och äta?

  Ibland saknar jag min mamma. Hennes pedagogik de där lördagsförmiddagarna förstod jag hyfsat väl. Jag valde lek med kompisar. Syrran valde att köpa kläder, godis och gå på bio. Men huset jag bodde i var under flera år mer än välstädat. Alltid var sängarna bäddade. Slapp själv all snöskottning. Diskade visserligen min egen disk när syrran var borta. Men jag levde ett gott liv utan några slantar alls. Jag levde antagligen mycket ekologiskt. Långt innan ordet ens var uppfunnet.

  Kanske har Johan Rockström utvecklat sig till ett substitut för min döda mamma. Med förmåga att prissätta allt. Även det som än så länge är gratis? Som att andas, skratta högt och ha roligt.

  Kommer ni ihåg de där stora talen på tavlan i skolan. Där man måste börja sudda varefter uträkningarna fortgick, för att få plats. Min mamma höll all matematik i sitt eget huvud. Hur Rockström räknar ut ekologiska avtryck, och fördelat ut dem, har jag ingen aning om. Men för mig tycks han besitta en gudalik förmåga i att räkna stora tal. Kanske inte min mamma nådde lika långt som han. Men räkna kunde hon. Men Rockström kan säkert mycket bättre än hon. Och är nog en överdängare i att säga tulipanaros. Rentav förändra världen till massor av den sorten. Styra upp våra liv. Som min mamma gjorde för mig och min syster för rätt länge sedan. Nogsamt redovisat vid ett litet köksbord, var lördagsförmiddag, för rätt många decennier sedan.

  Gillad av 2 personer

 14. Elisabeth G skriver:

  Det är nog nu! Dessa stollar föröder både jorden och människors hälsa med sina idiotier. Det är för bedrövligt att inte fler vaknar. Det är ju inte det minsta svårt att sätta sig in i frågan och inse att detta är en bluff.

  Gillad av 12 personer

  • bejji skriver:

   Häromdagen (10/8) besökte Greta den tyska Hambach-skogen nära Köln och guidades runt av en av de eko-aktivister, vilka ockuperar skogen; aktivistkvinnan var helt maskerad, endast ögonen synliga på henne; guppen som hon tillhör betraktas av tyska motsvarigheten till säpo som ”vänsterextrem”. Bilderna på Greta och ockupanterna finns på den ryska internetsajten ”rt.com” och där även förklarande text.

   Gillad av 2 personer

   • Elisabeth G skriver:

    Jag är inte förvånad. Nu kan Greta inte ursäktas längre. Det må vara att hon av föräldrar och i skolan indoktrinerats med klimathysteri men är man 16 år är man gammal nog att begripa vilka man ger sig i lag med. Ansluter hon sig till den onda skrik-, vålds- och stollevänstern är det för att hon tycker likadant.

    När jag var 16 år flyttade jag hemifrån, arbetade och klarade mig själv, med visst ekonomiskt bistånd av mina föräldrar (jag behövde hyra ett piano).

    Gilla

   • Stefan Sewall skriver:

    Inte för att jag vill hjälpa Gretschen, men är det verkligen sant, det som står i RT? Måste man inte ta allt med en nypa salt. Har de inte fejkat till foton? Kan man läsa om detta i tyska media, eller svensk kanske, eller FOX news eller CNN, men med olika ursäkter eller anklagelser beroende på sida? Om hon verkligen frotterat sig med vänsterextrema SÄPO-övervakade ockupanter så är det intressant.

    Gillad av 1 person

   • bejji skriver:

    Bilderna från Greta och Hambach-skogen är levererade av nyhetsbyråerna AFP, Reuters och DPA; dessutom finns reportage på nätet från flera tyska media, däribland WallStreet-online. Sök på ”Reuters video Greta” på internet så får Du se en videospelning med Greta framför en helmaskerad ung kvinna i skogen – från nyhetsbyrån Reuters!

    Gillad av 1 person

 15. Winston skriver:

  Har inte tillgång till SVD-artikeln men baserat på vad PE skriver ovan misstänker jag att Rockström pratar om ”The Fourth Industrial Revolution”.

  Rockström springer rika och maktfullkomliga personers ärenden.
  https://www.weforum.org/agenda/2018/01/how-we-can-direct-the-fourth-industrial-revolution-towards-a-zero-carbon-future/

  Rockström är även kopplad till Rom-klubben.
  https://www.di.se/hallbart-naringsliv/romklubben-efterlyser-nya-ekonomiska-modeller/

  Det här handlar om global makt och kontroll.

  Gillad av 4 personer

 16. Laszlo Levente Donat skriver:

  Jorden kommer bli ogästvänlig för all liv om några miljoner år när solen slocknar! Det är brådskande för människan att förbereda flyttning av all liv. Teknisk utveckling och kunskapsutveckling bör dominera tankegångarna för att människan ska genomföra sin plikt!

  Gillad av 2 personer

 17. Mitt vykort skriver:

  Jag vara noterar att vänstern leder och vi följer. Rockström dompterar och det enda vi kommit fram till är att vi inte hoppar. Problemet är att han via media når alla andra och förstärker svenskarnas kollektiva vanföreställningar.

  Jag tror att om DGS inte skall förbli ett tidsfördriv för dissidenter så måste krafterna samlas med någon nyhetssite, podd, konferenser och TV, Swebbtv är uppenbart. Risken är förstås att utgöra ETT mål för makten så man måste göra både och, fortsätta med oberoende bloggar med publicera det bästa gemensamt och göra poddar och TV av det.

  Görs ej detta så tycker jag att ett naturligt ämne för DGS att undersöka närmare det är exakt hur realistiskt det är att DGS får någon signifikant påverkan på svensk politik, det är ännu obevisat. För närvarande så tror jag att DGS som mest är en stor och irriterande fluga för makten som fortfarande kan ignoreras, fast DGS har nämnts i ett par tidningsartiklar, BRÅ studien också. Vi borde fokusera på de som inte ignoreras, som Janouch när hon satt i tjeckisk TV, och swebbtv. Dessa två visar på vad som verkligen stör, TV och utländsk uppmärksamhet. Många utländska berömda krafter för dissidentsidan brett sett intresserar sig för Sverige, JP, Douglas Murray, Tim Pool osv.

  Gillad av 8 personer

  • Rune skriver:

   Flera alternativmedier borde kunna gadda ihop sig med att driva en TV-kanal. Swebb-TV, Det Goda Samhället, Samhällsnytt, Fria Tider med flera.
   I en sådan kanal skulle man kunna hitta ovinklade nyhetssändningar och debatter. Kulturprogram utan extrema vänsterlutningar. Och även vanliga underhållningsprogram utan pekpinnar mm.

   Gillad av 5 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   New York Times har nu uppmärksammats för att ha uppmärksammat och misstänkt rysk påverkan på svenska sajter som msm förstås basunerar ut för att misstänkliggöra all svensk samhällskritik i alternativ media. Ryssar ska ha betalat huliganer i en Sthlmsförort för att starta bråk, så att det kunnat filmas. Jag tror inte de behöver betalas för att bråka orten. De skjuter varann och knivhugger med stor entusiasm av egen fri vilja.
   Jag tror inte rysk påverkan kan ha stor betydelse även om det vore sant. Vi ser ju själva vad som händer. (På sjukhusen har vi statistik på skott och knivskador och hur de ökat på 50 år.
   När jag gick på kirurgen på Sahlgrenska 1980 var skottskador en sällsynthet.)

   Jag såg dock ngt skumt i Nya TIder som gör att det kan finnas ett uns av sanning i snacket om rysk påverkan. NT skrev USA-fientliga artiklar som rörde Venezuela. Ryssland har ju stött Maduro och Chavez. NT verkar vilja gå Rysslands ärenden där. Det kanske kan stämma. Oavsett så ändrar det inte hur läget i Sverige är.
   Om hela Rosengård och Tensta röstar på S så förstår man att värre saker händer än rysk internetsajt-påverkan. Sossarna köper röster av muslimska predikanter som uppmanar sina församlingars boskap att rösta S.
   Om något är otillbörlig påverkan på svensk utveckling så är det väl det.

   Gillad av 1 person

  • Eva Danielsson skriver:

   Mitt Vykort
   Skulle vara otroligt bra om DGS kunde bidra till att Swebb-tv utökas med fler och olika sorts vassa politiska program med folk som gör sig i tv, både som intervjuare och berättare o debattörer. Gärna så kända personer som möjligt, som märks, precis som du beskriver, och som även kan ta tuffa debatter med pk- ister. Även inslag, om det är möjligt, med utländska debatter och program från tv och Youtube. Allt behöver vara proffsigt genomfört förstås.och gärna kopplat till exvis typ bloggen Lästips som sprider tips till andra relevanta textbloggar och någon liknande länk som ger tips om bra podcasts.
   Vissa vill titta, några vill läsa och andra vill lyssna. Vi är i alla fall säkert många som skulle vilja bli månadsprenumeranter på en dylik samlande samhällskanal med ifrågasättanden av makthavarnas budskap som gemensam nämnare.
   Vilket ju egentligen borde vara public services uppdrag i en demokrati.

   Gillad av 6 personer

   • Vax skriver:

    Ja vi måste mobilisera och lätta på plånboken.
    Goda krafter måste stödjas.
    Själv prenumera jag på Nya och Fria Tider är månatlig givare till Samnytt.
    Sporadisk givare till Swebbtv DGS och ledarsidorna vilket ska bättras på.

    Gillad av 2 personer

   • Claes-Göran Olsson skriver:

    Censuren av Swebbtv, som snabbt avbröts, medförde att Swebbtv blev mer känt efter än före censuren. Samma effekt som mediadrevet mot Julia Caesar fick, tvärtemot medias avsikt. Swebbtv kommer med säkerhet att noga följas av diverse makthavare framöver, vilket medför ett enormt uppmärksamhetsvärde för torgförda synpunkter och åsikter.

    Swebbtv har genom Googles censur fått ett gyllene tillfälle att försöka bredda sitt programutbud.

    Ett snabbt sätt att göra detta är att på samma sätt som ledarsidorna.se upplåter annonsplats för andra alternativa medier som Henrik Jönsson och Aron Flam. Kanske samverkan med Samhällsnytt, Fria Tider, Nya tider, Nyheter idag med flera är en möjlig utvecklingsväg. Salon Gahlin var ett litet men fantastiskt inslag i DN på sin tid. Inslag från karikatyrtecknare skulle lätta upp den präktighet, som idag genomsyrar de flesta alternativa medier.
    Den avgörande frågan är hur villiga andra alternativa medier är att hjälpa till att kraftsamla för framgång i samhällsdebatten. Att TV-mediet har ett enormt genomslag torde hjälpa Swebbtv i förhandlingarna. (På motsvarande sätt skulle en kraftsamling på podcastsidan behöva ske.)
    Allt detta torde kunna ske med förhållandevis små administrativa resurser, men skulle innebära att Swebbtv kunde närma sig att vara en daglig TV-kanal (om än med begränsad daglig sändningstid), vilket torde vara den avgörande faktorn för det stora genomslaget hos svenska folket och de kunnigare delarna av etablissemanget.

    Gillad av 1 person

  • En vitbok istället för ett vykort skriver:

   Problemet är att tiden är knapp. Med eoner av tid nöts även höga berg ned. Men det finns något som tränger bra mycket djupare in i människor, än torr information. Och det är det självupplevda. När ens egna känslor drabbas och skinnet svider. Då har tankeverksamheten lätt för att aktiveras.

   Starka känslor tar man sig inte så lätt förbi. Och den självupplevda ytan växer för varje dag som går. Verkligheten själv blåser i dag dissidenterna i ryggen. Ju mer moder Svea utsätts för allehanda attacker, ju mer uppväcks känslostormar. Om än dolda och inte kanaliserade. Men känslor går att dela med andra.

   Handhjärtats tid kan snart räknas som förbisprungen. Även det mer otäcka blir till slut vardag. Men inte accepterat. Och då hjälper inga sverigebilder i världen. Hur väl ansade de än må vara.

   När människor upptäcker att de står mer än stöveldjupt i eländets träsk, kommer de själva att söka efter förklaringar. De kommer då att upptäcka att allt redan har förutspåtts. Att den historiska förklaringen redan finns utskriven.

   Så fortsätt plantera orden som frön. Tråckla i berättelser. Snart kommer skördetiden, då folk vill förstå vad de har utsatts för. Och orsakerna till det. Och då kan uppvaknandet gå fort. Riktigt fort.

   Vad som behövs är en slags vitbok. Väl skriven. Där orsakerna och de historiska vägvalen, och konsekvenserna skildras på ett utförligt och seriöst vis.

   Kanske dags att börja vaska redan nu i befintligt material på DGS. Och sammanställa en slags levande wikipedia. Ständigt uppdaterad över vart vi i stunden befinner oss. Som en slags roadmap över svensk belägenhet. Att själva navigera utefter i tillvarons växande knepigheter. Och då i en vitbok som är bra mycket fylligare än ett litet vykort.

   Skillnader mot i dag skulle vara att informationen finna där – som en slags bibel – i ren och väl strukturerad form. Att ta till när känslorna skriker högt efter förklaringar. Inte för att ersätta bibeln. Bara som en svensk uppdatering till nuets ögonblick.

   Gillad av 1 person

 18. Göran Olsson skriver:

  Jag har just läst ”Klimatkarusellen” av Elsa Widding. Den är välbalanserad och informativ. Den visar förutom alla fakta att IPCCs (Fns klimatpanel) dokument är ett politiskt styrt dokument i vart fall vad avser den 30-sidiga sammanfattningen. Om våra politiker orkat läsa något så är det sammanfattningen. Slutsatsen är att klimatdiskussionen är rent humbug. Vetenskapliga slutsatser saknas utan information är till störts del inhämtad från kampskrifter upprättats av sådana som t ex Greenpeace. Boken borde sättas i händerna på varje politiker och journalist men de orkar vl tyvärr inte läsa. Nu är situationen den att jag själv men den information jag inhämtat från boken vrider mig och rodnar varje gång pinsamma klimatpåståenden nämns i media. Politiken behöver en fiende helst en yttre sådan. Klimatet är som en diffus amöba. Det är det perfekta yttre hotet som kan användas för att trycka ned medborgarna och beskatta oss til fattigdom. Det kan pågå för evigt eftersom ingen rår på sådana storheter som klimatet. Politikens våta dröm har gått i uppfyllelse och som Patrik skriver detta är endast inledningen.

  Gillad av 3 personer

  • Stefan Sewall skriver:

   Göran O.: ”Politiken behöver en fiende helst en yttre sådan. Klimatet är som en diffus amöba. Det är det perfekta yttre hotet som kan användas för att trycka ned medborgarna och beskatta oss til fattigdom”

   Ja det har du rätt i. Som ayatollorna behöver den stora satan för att vända uppmärksamheten utåt. När svensk kritik mot brottslighet och islaminvasion och migrantinvasion växer behöver man avleda och omfokusera mot yttre hot för att få folk att glömma och även för att bluffmotivera tvångsinvasion från torra zoner i Nordafrika, som om de skulle vara vårt fel. SVT gör allt för att prata om annat än det som bekymrar folk.
   Saharaöknens utbredning har ökat under mkt lång tid vilket jag hörde om i skolan redan 1966 vill jag minnas.
   En gång för 1000-tals år sedan fanns det skogar i Sahara, men att det nu är sand är inte mitt fel. Om folk bor där det är torrt, så beror det på lokal överbefolkning eller lokala stamkrig. De borde kunnat flytta på sig några mil till något mindre torrt ställe i närheten. Lokala bråk och fientligheter som inte vi orsakar kanske hindrar lokala mindre migrationer till närområden. Då kommer de hit i stället. Liksom överbefolkning i Bangladesh gör att folk bygger och bor så låglänt att de ibland drabbas av översvämning.

   Gillad av 2 personer

 19. Bo Adolfsson skriver:

  Det skall bli spännande att se vilka klimatförslag, som kommer i budgeten. För att ge ordntligt avtryck bör det handla om minst 100 mdr kr och då är det ändå bara 2 % av BNP.
  Propagandan har nu byggts upp, men kommer hårda förslag att accepteras av de som skall betala?

  Gillad av 1 person

  • karlgunnareriksson skriver:

   Jag konstaterar att några kommentatorer vill koppla samman vänstern och klimatalarmismen .
   Det stämmer nog om man studerar tidningar som Proletären och ETC . Men hos vänsterfolket finns också de förnuftiga som efter att studerat information från exempelvis http://www.klimatsans.com blir mer realistiskt tänkande . Så ni kommentatorer som gärna vill kompromettera vänstern för felaktiga analyser eller okunskap när det gäller gasen CO2 bör rikta den mot företrädare inom vänstern
   Det finns ingen konsensus inom vänstern när det gäller orsak/ orsaker till jordens uppvärmning . För övrigt lär väl framtida avkylning av jorden ( pga solens minskade aktivitet ) få klimatalarmisterna att bli mer sansade i sina uttalanden.

   Gilla

 20. Bonicivis skriver:

  Det dräller ju av intressanta videos i ämnet på bl. a. YouTube. Under gårdagen ägnade jag mig åt att titta på James Corbett’s ”Why Big Oil Concuered The Wold”, en nästan två timmar lång video som förklarar en hel det av det vi ser idag på ett ganska bra och sammanfattande sätt. Från Rockefellers och de andra oligarkernas skrämmande syn på mänskligheten, via ”eugenics”-idéerna, hur man skapade dessa NGO’s i massor, berättelsen om ”Technocracy”-rörelsen med mera fram till dagens klimatlarm.
  Videon skrämmer när man inser vilka enorma krafter och pengar som står bakom denna globala agenda. Rockström är en del av den.

  Gillad av 2 personer

 21. Martin skriver:

  Senast det var panik var den 1/1 2000..
  Då skulle jorden gå under pp grund av datorernas kollaps..
  När jag gick i skola på 1960-talet hade vi lärt oss i skolan att om 40 år dvs år 2000 är oljan slut…
  Då skulle jorden gå under av oljebrist..
  Nja vi tar en TOY….

  Gillad av 3 personer

 22. Winston skriver:

  Tanken om en globalt inrättad organisation som har makt över nationalstaterna har funnits länge i många inflytelserika kretsar. Rom-klubben skissade bl.a på dessa idéer redan på 70-talet i skriften”Limits to Growth” (1972). I boken ”The first global revolution” (1991) går de rakt på sak och är helt öppna med att det behövs en gemensam fiende för att ena världen kring en central styrning.

  Citat ur ”The first global revolution”
  ”I sökandet efter en ny fiende som skulle kunna förena oss [hela mänskligheten]kom vi upp
  med idén att föroreningar, hotet från global uppvärmning, vattenbrist, svält med mera
  skulle vara en lämplig metod. […] Alla dessa faror förorsakas av människan och kan bara
  övervinnas genom en förändring av attityd och beteende. Den verkliga fienden är
  mänskligheten själv. ”

  De personer/företag som ligger bakom organisationer som World Economic Forum och Rom-klubben är många gånger väldigt mäktiga.

  Paradoxalt nog kommer flera från oljeindustrin (tex Rockefeller, Maurice Strong).

  Letar man i persongalleriet dyker samma namn upp på flera ställen. Maurice Strong (medlem i Rom-klubben) var huvudarkitekt för Stockholmskonferensen 1972 och en av de ledande personerna för Earth Summit i Rio 1992 (där man även då använde barn i propagandasyfte, Greta Thunberg är inte först). Al Gore sitter i styrelsen för World Economic Forum tex.

  Skrämselpropagandan har låtit likadan i många, många år.

  Källa till en del av ovanstående:
  Jacob Nordangårds doktorsavhandling ”ORDO AB CHAO”.
  http://liu.diva-portal.org/smash/get/diva2:572917/FULLTEXT01.pdf

  Gillad av 4 personer

  • brrr skriver:

   …och av t.ex. Brave.
   Samt Bitchute eller annan videoplattform.
   Det finns även alternativ till Facebook, såsom MeWe och andra.

   Nackdelen är att filterbubblorna hamnar ännu längre ifrån varandra, eftersom de flesta ändå använder elefanterna.

   Gilla

 23. Lars Mellblom skriver:

  Rockströms förslag följer klimatalarmisternas mantra om radikalt ändrad livsstil och ett nytt politiskt system, för att rädda planeten. Exempel på vad detta konkret innebär börjar nu presenteras i Sverige såväl som utomlands. Jag har skrivit om förslaget här nedan på andra bloggar, men jag tycker det är värt att uppmärksammas, därför att det är de här konkreta åtgärderna vi måste diskutera, istället för att drömma om ett abstrakt grönt paradis. För er som är fransktalande, klicka på länken till Novethic och läs hela den illustrerade listan med förslag till åtgärder:

  Nyligen publicerades i Frankrike med anledning av COP24 en studie om vilka åtgärder som behövs för att begränsa temperaturuppgången till 1,5°. Studien utfördes av B&L Evolution. Listan med rekommendationer togs upp av Novethic (https://www.novethic.fr/actualite/environnement/climat/isr-rse/infographie-interdiction-d-acheter-une-voiture-neuve-ou-de-prendre-un-long-courrier-couvre-feu-thermique-quotas-sur-les-produits-importes-les-mesures-chocs-pour-rester-sous-1-5-c-146877.html ). Den illustrerade listan i artikeln är intressant, därför att Novethic drivs av statliga ”La caisse des dépôts et consignations”, ungefär ”Franska statens investeringsinstitut”. ( https://en.wikipedia.org/wiki/Caisse_des_d%C3%A9p%C3%B4ts_et_consignations ). Detta är en tung institution grundad 1816 med 138 000 anställda och som bokför 156 miljarder €. Sedan 1996 har de också regeringens uppdrag att agera i miljö-och klimat sammanhang.

  B&L Evolutions lista med förslag upptar 23 punkter och ett antal övergripande mål. Jag ska översätta några:

  – Omedelbart förbud mot försäljning av motorfordon till privatpersoner.
  – Reduktion årligen med 5% av privatkörda personkilometrar.
  – Förbud mot fordon med explosionsmotorer i städer från 2024 och ombyggnad av gatunätet till cykelbanor.
  – Nybyggnad av bostäder begränsas till flerfamiljshus och med maximal bostadsytan per person om 30 m².
  – Slopande av alla inrikes flygresor där målet kan nås per väg eller järnväg inom 4 timmar.
  – Förbud mot alla icke lagligt berättigade utomeuropeiska flygresor från 2020.
  – Upprättande av ett nationellt lotteri som årligen distribuerar 500 000 flygresor.

  Dessutom en punkt som är intressant, eftersom den i hög grad berör klimativrande unga kvinnor. Nämligen:
  – Begränsning för inköp av nya kläder till ett (1) kg per år och person från 2022.

  Nu hör jag många säga att detta är rent nonsens och fullkomligt ogenomförbart. Javisst, så är det, men poängen är att detta är vad som rör sig i huvudet på våra politiker, om det bara vore politiskt möjligt. Franska politiker missar aldrig ett tillfälle att proklamera: ”Ni måste radikalt lägga om era levnadsvanor om planeten ska räddas.” Nu vet vi vad radikalt innebär.

  Gillad av 2 personer

  • brrr skriver:

   Så lever en ökande andel av både svenskar och andra européer redan idag, så när alla har månatliga nettoinkomster på motsvarande mellan 5-10 tusen, är planen genomförd med råge.

   Gilla

 24. Patria Amissa skriver:

  Lyssnade för en gångs skull på sommarprogrammet i P1 i går. Det var meteorologiprofessorn och klimatforskaren Michael Tjernströms tur att ha programmet. Han verkade vara en sympatisk kille som berättade intressant och engagerat om sina forskningsresor med statsisbrytare Oden till det arktiska havet, om det dagliga forskarlivet i den sommardimmiga polarmiljön, om risken att överraskas av isbjörnar etc. Skillnaderna mellan klimat och väder förklarade han också bra. Dessutom skaplig mellanmusik.

  Men när det kom till det jag främst var spänd på att få höra honom kommentera, läget på klimatforskningsfronten, blev det en mest en besvikelse. Det var det kända alarmistiska budskapet som dominerade. Det är nu klarlagt att människan helt och hållet är skuld till den uppvärmning vi sett sedan lilla istiden och att forskningen är enig på den fronten. Mänskligheten kommer att värma upp jorden så pass att det rent av kanske inte blir någon ny istid! Här hade jag gärna förväntat mig en filosofisk reflektion: Vore det inte rätt fantastiskt om människan genom sina åtgärder lyckades undanröja risken för en sådan megakatastrof för mänskligheten som en ny istid skulle innebära (även om vi nu talar om en process några tusen år framåt i tiden)? Nej, Tjernströms tystnad indikerade (fast jag kan så klart ha fel) att även detta skulle vara en katastrof, eftersom det är naturvidrigt att hindra istider från att uppkomma.

  Tjernström tog även upp det faktum att klimatet är en variabel över tid och har så varit sedan jordens skapelse, varma perioder har växlat med kalla och koldioxidhalten i atmosfären har åkt upp och ner, och allt detta utan att människan, som funnits med i bilden mindre än en tiondels promille av jordens existens, förrän alldeles nyss har haft det minsta finger med i spelet. Här hade det varit intressant att få höra forskaren yttra sig om orsakerna till dessa variationer, och i vilken grad dessa naturliga orsaker är verksamma nu. T.ex. några ord om de cykliska och acykliska variationerna i energiflödet från solen till jorden hade allt varit på sin plats. Jag hade även förväntat mig att få höra något om fördelarna med att vi nu, liksom under romartiden och tidig medeltid, har ett något varmare klimat med högre, tillväxtbefrämjande koldioxidhalter i atmosfären än under lilla istiden. Den senare, som upphörde först vid mitten av 1800-talet, var ju på många sätt eländig för de människor som då levde med missväxt, undernäring, epidemier och rena ihjälfrysningar i dåliga bostäder.

  Men ingenting sådant. I slutsatserna uppmanades vi i stället att lyssna till den fantastiska klimat-Greta, men även, tack och lov, till forskarna (om det var till alla forskare framgick dock inte). Men givetvis måste det enligt Tjernström till drakoniska åtgärder för att vi ska ha en chans att undvika den förutspådda undergången. Och vi i Sverige måste förstås lägga enorma resurser på klimatfrågan, inte för att det betyder något reellt, men för att vi med vår moraliska överhöghet måste ”gå före”.

  Gillad av 2 personer

  • Elisabeth G skriver:

   Sommarpratarna måste få sina manus godkända i förväg. Tjernström tyckte kanske att det var viktigare att få prata än att säga sanningen? Eller så tror han att han sade sanningen. (Det gäller att tänka på forskningsanslagen också.)

   Gillad av 2 personer

 25. Håkan skriver:

  Jag ser framför mig två aspekter av framtiden, båda med hänvisning till de arrangemang av dominobrickor man kan se fantastiska antal av på YouTube.
  Den ena aspekten är om vi börjar plocka bort brickor, som till exempel ett antal som representerar flygresor. Då måste vi också ta bort en del brickor som representerar piloter och kabinpersonal. Och en mängd brickor som representerar andra funktioner som det blir mindre behov av ända ner till färre taxiresor till flygplatserna och färre matportioner till passagerare att göra i ordning.
  Jag tror alla kan fylla på med likande dominoeffekter, och för varje dominobricka som plockas bort blir helheten allt mer svår att se som just en helhet – och var ska vi göra av alla oanvända dominobrickor?
  Den andra aspekten är att vi kan bygga vidare på allt större antal dominobrickor i allt mer komplexa system där vi hela tiden hoppas att inte en bricka plötsligt ska falla, sådär oväntat ni vet…
  Ingen aspekt känns fri från det Patrik beskrev.

  Gilla

 26. Steven Jörsäter skriver:

  Det är klart att Rockström, eller Stor-Greta som han också har kallats, känner sig lite hotad och att han måste rycka åt sig initiativet. Och då gäller det att bre på ordentligt.

  De nuvarande svenska ledarna i den förvirrade klimathetsen, de må heta Rockström, Isabella Lövin, Stefan Löfven eller Svante Axelsson har alla vissa likheter med de gamla ledarna i DDR (Greta får nog snarast betraktas som en portalfigur). De är alla en slags apparatschiks. Kännetecknande för en sådan är avsaknad av större begåvning, vältalighet eller karisma men däremot stor skicklighet att utnyttja de sociala mönster som står till buds i organisationen och den position man har nått till att maximera sin makt. De gamla DDR- ledarna kunde ljuga helt gräns- och hämningslöst och det är också en gemenskap egenskap.

  Det är talande att svenska inte finns med bland den mängd språk på WIkipedia med artiklar om apparatschiks.

  Gillad av 5 personer

 27. Magnus Rosensparr skriver:

  Klimatrapparen Johan ”Rocky” Rockström slår nya bisarra rekord i grundlösa egenhändigt tillyxade domedagsprofetior om Jordens förestående undergång, och hans psykedeliska uppenbarelser fortsätter att utkolporteras till allmänheten av MSM. Visst är det märkligt att SVT inte kan få till en studiodebatt i frågan mellan ”Rocky” och riktiga företrädare för geovetenskaperna och dynamisk meteorologi.

  Gilla

 28. Lennart, inte Bengtsson skriver:

  Det har väl alltid sprungit omkring folk med plakat att undergången är nära?
  Hur som helst, politikerna har det väl bra?

  Gilla

 29. Leif Lindau skriver:

  Rockströms påstående att sol och vind är störst leverantör av el i USA är ren lögn. Lögnen har också spridits av alla regeringskontrollerade PK-media i Sverige.

  Gilla

 30. kvellulvblog skriver:

  Miljö/klimat- hotet som bärande idé för att dressera folket kombinerar mycket av det man använt genom tiderna i politik och religion. Uppoffra er nu, för att inte imorgon fasor skall uppstå. Den extra religiösa finessen, om osalighet efter döden, ersätts med skräcken för att barn, barnbarn i generationer efter vår död, får lida för att vi inte gjort det vi borde.
  M.a.o. intet nytt under solen, vi har hört det förut. Men det som är värre än på mycket länge, är den stora samstämmigheten. Politiker, journalister, vetenskapsmän, skolor, universitet, organisationer, ungdomar följer PK ledsnöret, och den som protesterar schikaneras som ovärdig. Och det är liknande agerande i hela västvärlden. En sådan utbredd dominans har vi väl inte haft sedan den katolska kyrkans herravälde, före protestantismen.
  De smidiga ser förstås att det finns pengar att hämta, om man sjunger med, men den som inte kan svälja de uppenbara orimligheterna tystas effektivt. Att låta ungdomar se vad som händer, när vi på Gretas uppmaning “gör allt” , och offrar alla ekonomiska och tekniska förmåner vi lyckats få de sista hundrafemtio åren, skulle förstås vara en bra idé. Bara att beslagta iPhones och tvinga ungdomarna att gå i träskor till skolan och att tvätta sina kläder i såpa och äta samma gröt dag ut och dag in, i den tystnad som blir när schlagermusik och sportreferat försvinner, skulle göra Greta mindre populär. Men oerhört få föräldrar skulle orka genomföra detta konsekvent. Det måste formas ett motstånd i vårt demokratiska system, och hur det skall gå till, när politikerna redan har mer än hälften av löntagarnas pengar, och kan öka “miljöskatterna” efter behag, är svårt att se. Vi har nog passerat det stadium när fakta kan få folk att ändra sig. Vi får göra som Candide, sköta vår egen trädgård.

  Gillad av 1 person

 31. Björn K skriver:

  Jag har läst Lennart Bengtssons utmärkta bok om klimatet, seriös, inga sensationer ett konstaterande av klimatförändring som sannolikt inte leder till katastrof, kanske besvär och olägenheter som till delar kan hanteras. Lite grått och inte speciellt omtumlande. Sådant blir man inte profet av, nej vräk på med pladder om katastrof, undergång m.m. Då får man vara med i media som expert och hyllas. Ogenomförbart och helt ologiskt, strunt i det pladdra på och du blir känd. Pladder pladder pladder….. Vad händer då, tja… Ni som kommer ihåg år 2000, alla datasystem som skulle kollapsa. Massiva elavbrott, flygledning som skulle braka ihop, flygplan skulle störta kanske skulle det gå iväg någon atombombsmissil av misstag,,, Vad hände, nja lite småproblem här och där men ingen undergång. Så blir det nog med Rockströms och Gretas undergångsvisioner, men då är de glömda och ersatta av nya katastrofpredikanter…

  Gillad av 2 personer

 32. Eva Danielsson skriver:

  MV
  En moderat riksdagsledamot, Jan Ericsson, måste ändå nämnas, som oförtröttligt på sin blogg och på Twitter för fram sin övertygelse att klimathotet inte existerar och att skeptikerna har rätt. Förvånande att han inte togs bort från Ms vallistor inför valet eftersom han går emot deras officiella alarmistiska hållning.

  Gilla

 33. Rolf H Carlsson skriver:

  Rockström är en patetisk Michael Mann-epigon. MM blev ökänd pga sin ”hockey-stick kurva som visade att när varmare än någon sin sedan isen försvann. Kunniga personer drog saken inför domstol som beordrade MM att lämna ut sina grunddata 2011. I åtta år trotsade MM domstolskravet, men i början av detta år blev hans underlag offentligt. Mycket riktigt, han kände till den medeltida värmeperioden, men hade slätat över den i sin kurva. Rockström, baserat på den kurvan har genomgående predikat att nu är det varmare än någon gång tidigare, alltså baserat på ett underlag som är rena bedrägeriet.
  Mao, Rockström är inte ett dugg bättre än Macchiarini, men SvD behåller som krönikör där han ohämmat får fortsätta med sin osakliga propaganda.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.