Jan-Olof Sandgren: Moskitkusten

Jan-Olof Sandgren

Det finns en filmgenre man skulle kunna kalla ”Galen vit man i djungeln”. Där hittar man mästerverk som Afrikas drottning, Lord Jim, Apocalyps Now och inte att förglömma Fitzcaraldo med Klaus Kinski i huvudrollen. Moskitkusten med Harrison Ford når väl inte upp till samma konstnärliga nivå men är intressant på andra plan.

Filmen från 1986 bygger på en roman av Paul Theroux, skriven i kalla krigets slutskede, då apokalyptiska visioner om västerlandets snara undergång florerade. Storyn är följande:

Den excentriske miljöaktivisten och uppfinnaren Allie Fox bestämmer sig för att rädda familjen undan US-kapitalismen och en kommande kärnvapenkatastrof. Med fru och fyra barn flyr han till Honduras djungler. Redan under båtresan stöter han ihop med pastor Spellgood, som driver en missionsstation av typiskt amerikanskt snitt – och som visar sig ligga inom kanotavstånd från det idealsamhälle Fox ska försöka bygga upp. Fiendskapen är intuitiv och ömsesidig.

Genom hårt arbete och välvilliga ortsbor lyckas Fox skapa ett ekologiskt Utopia mitt i djungeln, med fantasifulla bambuhus, fiskodling och växthus med solmogna tomater. Sinnrika maskiner sköter bevattning och annat som gör livet lättare, medan barn av olika kulörer badar och kastar sig i lianer. Mitt i byn tronar Fox stolthet; en gigantisk ismaskin vars torn sträcker sig mot himlen som en kyrka. Aldrig tidigare har is producerats på denna plats.

En dag dyker Spellgood upp för att värva proselyter men ortsborna verkar föredra Utopia framför kyrkan, Fox vinner första ronden i kampen om själarna. Men när Fox är borta på en expedition till en isolerad indianstam (som ännu ej fått del av isens välsignelser) kommer Spellgood tillbaka och lyckas konvertera byborna som följer honom därifrån.

Mötet med indianerna blir för övrigt lite spänt. Isen hann tyvärr smälta precis innan Fox kommer fram och pilbågarna hålls i högsta beredskap. I en hydda upptäcker Fox tre västerländska män som han tror är indianernas fångar. I ett obevakat ögonblick övertalar han dem att fly, för att ansluta sig till ekobyn.

Fox idealsamhälle har nu reducerats till den egna familjen samt tre okända män, som visar sig inte alls vara några fångar utan tungt beväpnade råskinn med tveksam värdegrund. Stämningen i ekobyn försämras märkbart. En nära förestående gruppvåldtäkt av Fox hustru verkar ligga i luften, allt medan Fox smider planer för att på effektivast möjliga sätt likvidera gästerna.

Filmen är ovanlig så till vida att den kristne missionären (gestaltad av André Gregory) närmast framstår som ”The good guy”, medan miljökämpen och världsförbättraren Fox avslöjas som en galen psykopat, programmerad att leda sin omgivning i färdärvet. Det politiskt korrekta Hollywood har ännu inte helt tagit över.

På 80-talet kändes karaktären dock en smula överdriven. Den idealistiska miljövänstern kunde anklagas för att vara naiv, men bestod i huvudsak av sansade individer med fredliga ambitioner. Det mest extrema exemplet från svensk horisont var väl Plogbillsrörelsen och aktivisten Per Herngren.

Idag 2019 har verkligheten hunnit ikapp. Vår tids miljöaktivism är mer fanatisk, mer aggressiv och har dessutom starka religiösa inslag. En personkult liknande den runt Greta Thunberg hade under 80-talet betraktats som ett skämt, men det här klippet från 2018 är faktiskt blodigt allvar.

Klippet ovan kommer från ett möte med den nybildade vänsterextrema gruppen Extinction Rebellion, som bland annat gjort sig känd för att ha försökt lamslå London genom att blockera broar. Bland toppnamnen finns Jonathan Pye, en 43-årig arkeolog från Göteborg som verkar ha en del gemensamt med Allie Fox.

I början av 2000-talet var han ledande aktivist inom AFA och en av hjärnorna bakom Göteborgskravallerna 2001. Den gången dömdes han till 20 månaders fängelse för våldsamt upplopp och han har även en liknande dom i Tyskland bakom sig. I en öppenhjärtig intervju med radioprogrammet Gräns 2006 berättar han bland annat om sin syn på våld. Vapen i form av gatstenar, knogjärn och järnrör är enligt honom fullt legitima i kampen för ”ett bra samhälle”. Han säger sig heller inte ha några moraliska invändningar mot att döda människor, men av praktiska skäl tycker han inte det är motiverat i nuläget.

25 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Moskitkusten

 1. A skriver:

  Ja Jan-Olof, tillslut inser man att alla dessa destruktiva företeelser är bara olika varianter av samma. Ett framodlande av en utopisk vision som är absolut och perfekt, som speglar bort vad man GÖR. Man kan då göra precis vad som helst i den verkliga världen, och orsaken tycks vara att man har flyttat allt som spelar någon roll (all mening) i en normalt fungerande människa, till en enda punkt istället, i en fantasivärld. Därigenom blir man befriad från ansvar i den verkliga världen och behöver inte ta hänsyn till orsak och verkan eller hur man beter sig mot andra människor. Det räknas inte. Utan vad man egentligen GÖR projiceras bort på andra. Som jag ser det tycks denna mekanism vara en slags grundförutsättning för destruktivitet och ondska.

  Mvh A

  Gillad av 12 personer

 2. Tomas skriver:

  Kanske ett samhälle som släpper fram okunniga barn som Greta, vulgära komiker som Schyffert, absurda historiker som Arnstad, skattefinansierade skygglappsförsedda Expo, sk justitieministern Morgan mfl är ett friskhetstecken dvs tolerant och överseende men ändå i längden aningslöst. När okunnigheten blivit norm eller t.om. föredöme kan det vara svårt att återgå till ett logiskt och framåtsträvande tillstånd. Under min tidiga karriär i skolvärlden förespråkade jag alltid utvärderingar av nya idéer och undervisningssätt men blev nedröstad av de som högröstat och med emfas ville få bekräftelse av sitt klokskap genom att alla genast skulle göra på deras sätt. Vad var det jag sade? Nu väntar en långt besvärligt återtåg till det som fungerade för mer än 40 år sedan. Ett snabbt sätt att lära ungdomar om verkligheten kunde vara att införa ett tvärvetenskapligt ämne i grundskolan där man lät klassens elever välja vilken ledare man ville arbeta med, den känslomässige pratkvarnen eller den tillbakadragne pragmatikern, och därefter fick de lösa praktiska problemuppgifter med efterföljande utvärdering. Jag döper ämnet till SoK Sanning och Konsekvens.

  Gillad av 4 personer

 3. Mitt vykort skriver:

  Precis, det går fort. Vi skall inte låta oss luras av Greta. Vänsterpersonligheter saknar den helt grundläggande respekten för mänskligt liv och sättet man behandlar Tommy Robinson bevisar att etablissemanget är redo för nästa steg.. Även på dessa sidor finns det sådana som saknar denna respekt för mänskligt liv. Jag menar, utan denna respekt, varför skall inte de starka bara börja slå ihjäl de svaga? Kvinnorna är de svaga, de gamla är de svaga osv. Märkligt är att det ofta är kvinnor som ger uttryck för denna avsaknad av respekt, de tänker sig visst att just DE har rätt att existerar

  Gillad av 7 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Apropå respekt för mänskligt liv. SSU vill nu att ingen på äldreboenden ska få äta kött. Kan vi inte skjuta de äldre direkt så ska de få dö långsamt av näringsbrist är Socialdemokratiska Ungdomsförbundets devis. Kommer givetvis att bli verklighet, först i sossestyrda kommuner.

   Gillad av 5 personer

  • Eva Danielsson skriver:

   Mitt Vykort
   Kvinnor som saknar respekt för liv och är mer brutala än våldsamma män, är nog kvinnor som inte förmår bejaka sin kvinnlighet utan bara är kvinnor på ytan och ofta inte ens det. Vänsterkvinnor med ”lättskötta” frisyrer, hm….Kvinnlighet handlar ju i kärnan om att ge liv – föda fram och ge näring. Det ger en stark respekt för människoliv, intill mjäkighet, förutom ifall den egna avkomman hotas. Då blir vi inte att leka med.

   Gillad av 11 personer

   • Jari Norvanto skriver:

    Vad kan det vara för drift att kvinnor tar skäggbarnen i sitt hägn, och understundom sin säng? Jag kanske besvarade frågan…

    Gillad av 1 person

 4. Göran Holmström skriver:

  Jan-olof din text sätter fingret på det viktiga i frågan om det är ondska eller fanatism.
  Efter sett klippet med Greta är jag övertygad om att det är både och.
  Deltagarna är som det såg ut nutidens losers, medelmåttorna som som varken slår i verkligheten eller i b-formen sociala medier.
  Alla dessa är missnöjda; fötts till en värld av möjligheter , blivit daltade med genom skolan och fått höra hur unika dom är.
  Sedan vaknar dom och inser att man tillhör b-läget på samtliga plan,till det ingen tro eller religion att lita på.
  Greta tror hon är utvald, denna sekt kommer skörda massor av liv och skapa lidande.

  Gillad av 7 personer

 5. Isabella skriver:

  Hemskt vilka individer som gömmer sig bakom fasaden av god människa som vill rädda planeten.
  Det är mer fel i tankebanor på dessa individer än vad det är fel på planeten.
  Fel är också att vi låter dem hållas och skapa kaos.

  Gillad av 4 personer

 6. Mv skriver:

  Är det inte dags nu för ett eko-Baader-Meinhof? Känns som tiden är mogen. Media hade varit proppat med relativiseringar och Anders L hade gått med sin lilla ståfräs hela dagen lång.

  Gillad av 2 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   ”lilla” kan jag tro på, men vad får dig att tro att han kan få upp den? HAHAHA! *toxiskt manligt skratt som hämtat från den tid då karlar åt helstekt gris och drack en tunna öl till frukost*

   Gillad av 3 personer

 7. Axel skriver:

  Nu när Greta skall åka avancerad kappseglingsbåt över till USA., kommer klimatgudarna bli riktigt förbannade på henne. Ombord på sådana farkoster äter man till största delen frystorkad föda. Denna föda skapar enorma mängder metangas. Greta blir som kossorna en klimatfördärvare med sitt utsläpp av metangas. Klimatgudarna kommer straffa henne hårt med ständig sjösjuka och kräkningar. Klimatet är väl en gudomlig happening???

  Gillad av 3 personer

 8. Göran Holmström skriver:

  Efter att funderat en hel del över Greta och svansen klippet.
  Jag måste erkänna att det skrämmer mig,
  finner det inte roande på något vis.
  Det påminner om b-filmen Children of thé corn, där människor offras för att majsen ska växa.
  Och nu så händer det bevisligen i verkligheten samma sjuka mässande samma sjuka kult, visst offrandet har inte börjat än!
  Men det är bara en tidsfråga,
  Nej jag vart verkligen illa berörd av klippet
  Greta med anhang är farliga på allvar.

  Gillad av 5 personer

 9. Niklas R skriver:

  Låter som om denna film är baserad på en socialistisk fantasivärld, där en socialist kan bygga en ismaskin mitt i djungeln (vet inte hur det gjordes i filmen, men att tillverka is är extremt svårt och kräver massor av energi), och en värld baserad i verkligheten som representeras av missionären.

  Det lustiga är att denna socialistiska idé om den ädla vilden fortfarande finns kvar. Om någon följt Marvel Avenger filmerna så finns det med där också.
  Efter den stora slutstriden så åker afrikanerna tillbaka till sin socialistiska, ultra avancerade utopi som de måste dölja från sina andra svarta grannar.
  De vita männen, som varit ledarna, lämnar över styret till kvinnor eller svarta män. Sedan åker de vita männen hem till sina idyller, en villa i förorten, en gård på landet eller liknande, så som vita män alltid gjort efter att de räddat världen.

  Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.