Patrik Engellau: Stora feltänk

Patrik Engellau

Med feltänk menar jag inte sådana där små tankefel vi gör varje dag som till exempel att jag inte kom ihåg att Linnégatan var uppgrävd i ena ändan så att jag var tvungen att vända och köra tillbaka fast jag egentligen borde ha varit medveten om det pågående gatuarbetet. Jag menar i stället sådana där kraftiga missgrepp som att du år 1988 på allvar tror att socialismen erbjuder ett hållbart alternativ till kapitalismen och att du nästa år, efter murens fall, plötsligt inser att du haft grundligt fel och därefter med emfas hävdar motsatsen.

Stora feltänk är det slags monumentala missförstånd som blir en del av din personlighet och som, sedan de blivit avslöjade, kräver genomgripande nydaning av din världsuppfattning för att livet åter ska kunna levas med jämnmod och en ny och förhoppningsvis vassare förståelse.

Jag har i vuxen ålder kommit på mig själv med två sådana stora feltänk. Det första var min tro på u-landsbiståndet, en tro som jag för övrigt delade med de flesta (och har hört att det fortfarande, 45 år efter mitt plågsamma uppvaknande, finns överlevande troende). Det krävdes ett hyggligt antal månader i Afrika för att jag skulle inse att hela konceptet var murket. Sedan tog det mig decennier att rensa bort de kvarvarande rötterna i min hjärna av det där mentala ogräset. Det visade sig nämligen att det stora feltänkets grund inte alls var tron på biståndet utan en felaktig människosyn, PK-ismens människosyn.

Mitt andra stora feltänk tog slut 2003. Jag hade trott, precis som president George W. Bush, att om bara USA och dess allierade fick bort den onde diktatorn Saddam Hussein från Irak så skulle demokratin blomstra och landet gradvis förvandlas till ett modernt välfärdssamhälle av den typ som allmänt ansågs stå på historiens dagordning efter Sovjetunionens fall.

Det tog mig några år att komma över det där också. Min lösning blev inte att förkasta tron på demokratin. Demokratin och friheten är det högsta tillståndet för ett folk, men, som biskop Thomas sa i sin frihetssång, endast ”för den som frihet rätt kan bära”. För att få det att gå ihop var jag tvungen att dra den obehagliga slutsatsen att det finns samhällen som inte rätt kan bära demokratin som vi känner den och att Irak hörde till dessa samhällen.

Jag vet att det är hets mot folkgruppsvarning på den tesen men den gjorde att jag kunde göra korrekta analyser av betydande världshändelser medan makthavarna i många länder insisterade på att inte lära sig något av Irak-äventyret. Många blev alldeles betagna över den arabiska våren och trodde att problemen därmed var över. Länder som Sverige och USA förde ett militärt krig mot Libyen i syfte att få bort den vedervärdige diktatorn Muammar Ghaddafi i hopp om att demokrati efteråt skulle utbryta. Själv hoppades jag länge att Ghaddafi skulle uthärda eftersom det var lätt för en lite svalare betraktare som jag att förutsäga det kaos med frisläppta migrantströmmar och allt som skulle följa om han avsattes. Så blev det också, bara lite värre än jag hade fruktat.

Men inte ens av detta misslyckande lärde sig länder som USA och Sverige något alls utan bestämde sig för att motarbeta Bashar al Assad i Syrien, en blodig tyrann som i detta nu hjälper ett Europa – som alls inte förtjänat någon hjälp – med att göra slut på den sista kontingenten IS-terrorister i Idlib-provinsen som annars skulle ta sig till Europa och göra vår kontinent osäker.

Hur ska man förklara denna förbenade västerländska motvilja att dra de enklaste och självklaraste slutsatserna av våra erfarenheter, nämligen att olika kulturer tills vidare verkar olika mogna för de västerländska idealen, till exempel de mänskliga rättigheterna – inklusive ”regelbunden betald ledighet” enligt artikel 24 – trots att detta är uppenbart och trots att de muslimska länderna har skrivit en egen rättighetsförklaring – Kairodeklarationen – för att särskilt markera för västerlandet och skriva det på näsan att dessa länder inte håller med om de västerländska idéerna?

Jag kan inte komma på någon annan förklaring till denna västerländska självpåtagna blindhet än att kommandohöjderna i dessa länder övertagits av ett härskarskikt som egentligen är ett slags prästerskap, politikerna, som tror att västerlandets framgångar beror på deras egna riter snarare än den skötsamma västerländska medelklassens ansträngningar. Därför struntar prästerskapet i att studera verkligheten utan föredrar att predika ur sina heliga skrifter, till exempel just FNs deklaration om de mänskliga rättigheterna. Vid en konflikt mellan verkligheten och skrifterna gäller skrifterna hur verklighetsfrämmande de än är. Riterna och skrifterna är de heliga fundament på vilket prästerskapet bygger sin makt. Sådant muckar man inte ostraffat med.

67 reaktioner på ”Patrik Engellau: Stora feltänk

  • Min strand skriver:

   Precis, man har börjat tröttna på denna lek, där kommentatorer likt Patrik för en tänkt dialog med detta härskarskikt utan att på allvar ändå ta in att de vill ha det så här. Anledningen till att ingen dialog sker är ju att de vill ha det så här. Mitt intryck, det är ett intryck endast, det är att Patrik, och många med honom i en långsamt uppvaknande elit i Sverige, tror att det går att nå härskarskiktet så att de ändrar sig, men vi är ju förbi denna punkt. För mycket ondska har skapats, det är ju en sak att tala om det man släppte lös i Irak och Syrien och Libyen, men vi har ju ondska på betydligt närmare håll. Någon måste ju vara ansvarig för det ständigt växande antalet våldtäkter? För de kvinnor och flickor som blev våldtagna i helgen, för det var kanske ett hundratal, dessa hundra kvinnor, vem är ansvarig? Detta enkla konstaterande visar på problemet, och problemets rot, nämligen ett vänstertänk, ett socialistiskt utopiskt tänk som från början byggde på att man bortser från verkligheten. Eftersom det som fungerar i samhället, från tåg till en hamburgare, görs av en stor grupp som lever i verkligheten så finns det nu plats för en stor grupp lögnaktiga parasiter. Ingenstans är det bättre att vara parasit än i politiken, med resultatet att den parasitism byggd på utopism som man lurar i folk som tidigare var begränsad till vänstern och S, denna affärsidé har spridit sig till alla partier och sakta men säkert så finner de alla samma lösning, de bildar ett amalgam.

   Så problemet är de ideér man man följer i prästerskapet, inte personerna, för dessa ideér bygger på anti-kristna teser, och går emot våra traditioner som är långt äldre än så, för förr, på stenålder och bronsålder och järnålder så kunde man inte undkomma verkligheten. Så vi har en grupp, som många här på DGS, som är gammaldags, vi är kanske inte alla troende kristna, men vi baserar vårt tänkande på verkligheten. Så har vi en annan grupp, pk-ister, som är rakt igenom parasiter och de principer som de styr oss efter är inte livsdugliga, men våra samhällen är så komplexa och stora att det finns möjlighet till många många år av parasitism och våldtäkter innan en total kollaps inträder, det finns alltid nog för de på toppen.

   Så det jag tänker det är om vi inte kan väcka kristendomen igen, vissa tecken syns, så måste vi reducera möjligheterna till parasitism, vi måste skapa ett politiskt system där de som styr känner verkligheten, som på järnåldern. Det system vi har idag är kakokrati och nu också malokrati, de värsta av de värsta, de sämsta, de ondaste, har kommit att styra oss, när jag en sällsynt gång lyssnar på vad de har att säga så inser man ju att de bara låtsas, de vet att de är odugliga, det enda de kan är att spela det politiska spelet som innebär att de likt grekiska pojkar runt en urna håller samman, och låtsas att vi har folkstyre. Vi måst förenkla och skapa skinn i potten, det skall svida i eget skinn för politiker. Det första konkreta steget för att ta bort detta incitament för parasitism måste ju vara att skära radikalt i skatten, och helt förändra hur politiker kompenseras, att skära i deras löner steg för steg, så att vi får in folk som är livsdugliga utanför politiken. Politik kan ju idag sägas vara det spel man vill spela om man vill försörja sig som parasit. Det är allt. Sedan hittar de på vad de kan för att motivera denna parasitism, bistånd, migration, klimat, vad det vara månde.

   Så utan att folk via religion förstår att hålla sig själva och varandra i band och tukt, att begränsa sin avund, sin omoral, sin hedonism, sin tjuvaktighet, så måste vi förenkla det politiska systemet på så vis att felaktiga beslut leder till direkt skada för de som tar dem. Det var ju givet att Strandhäll skulle klara sig, allt är ett spel för galleriet, för oss.

   Gillad av 7 personer

  • Thomas Ek skriver:

   Inte alls.

   Engellaus påpekande är vidrigt
   Förklaringen till att Engellau överlever sin ”självpåtagna blindhet” till sitt eget ”härskarskikt”, är att hans faktiska kännedom om att president George W. Bushs Irak krig inte bara räddat hans eget skinn, och, hela planeten jorden från ett tredje världskrig, spetsat med bland annat kärnvapen, är som för de flesta svenskarna ”To Much to Carry”.

   Det som upprör mig är inte bara den smärtsamma anblicken av Engellaus märkvärdiga, patetiska, till synes djupt rotade, trångsynthet, intellektuella ohederlighet och (med väsentligt betydande god hjälp från vårt Public Service pariskt effektiva insatser), ynkrygghet.

   Att Europas demokratiska system överhuvudtaget finns kvar, alls, är, faktiskt tack vare USA:s insatser under andra världskriget.

   Du Engellau, ska vara Jävigt Tacksam, över att ditt modersmål inte är tyska!

   Den här sortens ur-billiga-under-bältet-snytingar som Du Patrik, trots att jag klart och tydligt, vid det här laget, utförligt dessutom, vid upprepade tillfällen redan klargjort för dig, hur saker och ting de facto ligger till med Irak-kriget, – emellanåt envist, och i smuts-billig-ton ropar/suktar efter DGS-läsare-sympatier, är så utstuderat lågt att du smärtsamt nog, avslöjas, som en, märkvärdig Fegis, och, Ynkrygg! Det här inlägget av dig Patrik Engellau gör mig inte bara djupt besviken ”It Makes Me puke”.

   Läs åtminstone, DGS inläggen:
   IS är Obamas fel

   Lägg ned och ersätt Public Service
   <a href=" https://detgodasamhallet.com/2016/11/27/gastskribent-thomas-ek-lagg-ned-och-ersatt-public-service/

   Patrik! – You need to go too forward to another step in your intellectual positions! (You better f..n trust my words on that – Brother).

   Good luck with your fucking pathetic förskole-fight med Dagens Nyheter!

   Thomas Ek

   Gilla

   • Rune skriver:

    ”om att president George W. Bushs Irak krig inte bara räddat hans eget skinn, och, hela planeten jorden från ett tredje världskrig, spetsat med bland annat kärnvapen,”
    ————————
    Det där får du allt förklara! Saddam Hussein hade inga kärnvapen. Så hur skulle han kunnat dra igång ett kärnvapenkrig?

    Gillad av 4 personer

   • Christer L skriver:

    Thomas Ek!

    Sakligt håller jag med dig. USA är enligt min uppfattning en nödvändig maktfaktor i Mellanöstern, inte minst beroende på atomvapenfrågan. Men den äldre Bush gjorde mig besviken när han inte tog möjligheten att besegra Mellan-östern när han ändå var där, och likaså den yngre Bush, som förberedde för en fredlig utveckling utan att skaffa det nödvändiga övertaget. Troligen är det ingen militär rådgivare som föreslagit de fredskonstruktioner som gjordes.

    Det andra i det här förstår jag inte alls. Varför bli förbannad på P E? Han föddes med silversked i munnen och har sett vårt samhälls långsamma sjunkande ner i dyn uppifrån, men nu försöker han att utan att förnedra sig själv ändra ståndpunkt. Han är på vår sida. Heder åt sådant!

    Gillad av 7 personer

   • Eva Danielsson skriver:

    Thomas
    DGS är en sajt där man har möjlighet att uttrycka olika åsikter med skärpa men man förutsätts hålla sig till ämnet och undvika ohövliga tillmälen mot krönikörer och medkommentatorer och t o m att undvika kraftuttryck när det handlar om offentliga personer. Attacken mot PE i ditt inlägg var ovärdigt och om du eventuellt hade något budskap så gick det förlorat i pajkastningen.

    Gillad av 6 personer

   • Thomas Ek skriver:

    Om vi européer hade godtagit George W. Bushs aggression mot Irak i mars 2003, vilket vi ALLA, på Välgrundade Skäl, till en början , de facto gjorde, då hade vi IDAG, inte haft en tillstymmelse, till den problematik vi i Sverige står inför idag – THAT IS A FACT!. – IS EVERYBODY CLEAR ABOUT THAT?

    Patriks analys och ställningstagande vittnar om, menar jag, den till synes genetiska barriär som européerna inte är förmögna att ta sig över. Det är just dennaBARRIÄR som Engellau, i sin hopplöshet – i likhet med de övriga svenska medborgarna, desperat – utan möjlig utväg, försöker ta dig över.

    Bushs (den yngre) Irak-krig, var en framgång! Det var Obama som klantade till alltihopa. – Från början till slut. LÄS IS är Obamas fel .

    Irak-kriget har sannolikt räddat oss från ett kärnvapenkrig
    Den brittiska mycket grundligt utförda, och övermåttan kritiska Chilcotrapporten (Irakutredningen) som Tony Blair juli 2016 slutligen tvingades förklara sig inför, visar KLART OCH TYDLIGT att Saddam skulle ha återupptagit sin tidigare utveckling av kärnvapen och kemiska vapen. Den mänskliga kostnaden med att låta Saddam fortsätta som tidigare skulle sannolikt därför varit fasansfull.

    Vårt Public Service med flera, anförde att Tony Blair (år 2016, tror jag det var) bad om ursäkt för att intåget i Irak på något sätt skulle ha varit fel. Den uppgiften är falsk. I denna videosnutt kan Ni själv höra vad Blair i själva verket sa.

    Dick Cheneys efterlysning om bevis som visar att Saddam INTE förfogade över kärnvapen, det har ingen, lyckats visa upp.

    Vinster med George W. Bushs Irak-krig
    1. Saddams oacceptabla säkerhetshot mot oss i Väst stoppades, och upphörde. (Samtliga länder i FNs säkerhetsråd var helt överens om att säkerhetshotet var oacceptabelt).

    2. Saddams konstant oföränderliga evighets-mördar-maskineri stoppades, och upphörde. Saddam som använde kemiska WMD/massförstörelsevapen mot sin egen befolkning samt Iran hann faktiskt med att bli ansvarig över att ca 1-3 miljoner människor dog. (Det är svårt att få fram en träffsäker siffra här men det är i vart fall MÅNGFALLT fler dödsoffer än vad G.W. Bushs Irak-krig i sig gav till följd.

    (”Iraq-body-count-database” uppgav 2014-01-08 att Irak kriget hade krävt ca 120 000 civila dödsoffer. Ca 5 000 döda amerikanska soldater tillkommer. Alltså; 1milj. dödsoffer : 8 år = ca 125 000 dödsoffer/år, dvs. nära nog lika många dödsoffer som Saddam regimen VARJE ÅR, gav upphov till).

    3. al-Qaida fick sin medspelare krossad.

    4. USA erhöll parkett plats för synnerligen angelägen militär underrättelse information.

    5. Muammar al-Gaddafis kärnvapenmateriel togs bort.

    6. Svarthandelns leverantörer av kärnvapenmateriel togs bort.

    USA:s angrepp mot Hitler släppte ut oss européer i frihet.
    Precis samma sak skedde då Bush den yngre släppte ut Irakierna i frihet.
    Detta är en sanning som vi ynkliga européer inte är förmögna att bära. Usch

    Gilla

   • uppstigersolen skriver:

    Thomas Ek har alldeles tydligt haft en dålig dag. Istället för att lugna ner sig, tänka över vilka misstag han begått så gör han som de människor från MENA-land gör. Skyller allt på någon annan. Just nu fick PE allt över sig. Men vi som läser här vet var felet ligger. Hos dig Thomas Ek. Bara hos dig.

    Gillad av 3 personer

   • Göran Nilgard skriver:

    Thomas,

    Väljer att bara kommentera dina två länkade artiklar. De är klart bra och ger en tydlig förklaringsmodell till det kaos som världen förefaller befinna sig i.
    Håller med dig 100% i förslag om nedläggning av Public Service koncernen SVT/SR och vad de kan heta.
    Men…..Public Service är ju själva förutsättningen för den fortsatta vilseledningen, rent av desinformationen, som svenska folket måste utsättas för om det inte skall gå upp för flera än de ca 18% att vi är toklurade och att den världsbild man skapar är tillrättalagd för vänsterns/globalisternas/FN’s/EU’s syften.

    Bara en fråga kvar och den blir större och större i mitt huvud: Hur är det möjligt, som i senaste EU valet, att fortsätta rösta på samma sätt som man alltid gjort med små justeringar?
    Men svaret är enkelt: en lögn upprepad tillräckligt ofta blir sanning. Det vet SVT.

    Var och en måste ha sin uppvakningsprocess: Minns hur jag skrattade för ca 10 – 12 år sedan när SVT kritiserade italienska media som Berlusconi-kontrollerade och Berlusconi bara skrattade och sa:
    ”Och er statsägda television är helt objektiv förstås….”

    Gillad av 1 person

   • Ms skriver:

    Din ilska och tvärsäkerheten om kärnvapen förtar dina poänger om att kriget möjligen var en framgång, en dyr sådan, tills vänsterextremisten Obama tog över. Inte många förstår att USA styrdes i 8 år av en rashatande kommunist.

    Vad gäller kärnvapen så förhåller det sig så att det inte är så lätt att gömma sådan produktion. Jag jobbade med kärnforskning i Japan och har jobbat vid kärnkraftverk som producerar plutonium och jag har även varit på plutoniumfabriker och så vidare. Det är en helt ofantlig apparat som krävs, fabrikerna är enorma. Visst kunde nog Saddam ha skaffat sig ett vapen från annat håll, kanske via Nordkorea. Ett land som däremot antagligen har ett program är Iran, eftersom en stormdelm av det landets tekniska expertis är riktad åt detta håll, samt att bygga tunnlar. Flera medstudenter på fysiklinjen kom från Iran. Så visst, om Saddam blivit lämnad helt ifred så hade han kanske också försökt bygga kärnvapen på allvar, men att han hade ett program förutsätter en enorm mörkläggning som jag inte kan tro på.

    Gillad av 2 personer

   • Ms skriver:

    Att man däremot KAN utveckla och bygga avancerad tekni i i tunnlar visar ju experimentet vid CERN, där jag också jobbat, en 27km lång tunnel med ofantliga bergrum där detektorerna befinner sig. När allt är klart så syns inte mycket på ytan.
    Flottans bergrum i Sverige är också stora, jag bodde i ett av dessa i tre veckor då vår båt skulle underhållas, min skateboard var det enda roliga.

    Gillad av 1 person

   • Erik2 skriver:

    Ok TE, nu förstår jag du menar. Du har några poänger men samtidigt ser jag inte kopplingen alls till det PE tar upp. Nämligen om hur vi alla kan vara hjärntvättade på något vis. Man har sina vanföreställningar. Man måste lära sig se dom. Annars kommer vi inte vidare. Stärk individen.

    Gillad av 1 person

   • Thomas Ek skriver:

    @ERIK2
    Du undrar var kopplingen till det som PE tar upp finns någonstans?

    Frånsett Engellaus kvarvarande ogräs från u-landsbistånds-tänket, tar Engellau upp som sitt ”STORA FELTÄNK”; – Att George W. Bushs intåg in i Irak mars 2003 var ett dumdristigt och korkat beslut. Då svartnar det inför mina ögon. Om Berra i Bredäng anklagar Bush för att ljuga om massförstörelsevapen och att intåget handlade om olja som Bush ville åt, då struntar jag i det.

    Men när de människor jag håller av och respekterar, som t.ex. Patrik Engellau, säger saker som jag inte håller med om, då tappar jag lätt fattningen, och av ilska säger jag då saker som jag senare ångar. Så är det dessvärre ofta för mig. Jag vet med mig att jag tog till överord och sa saker som jag nu efteråt ångrar. Om jag nu blivit bannlyst på DGS får jag ta den smällen. Så är det. Skulle vilja be om ursäkt för vissa påståenden, men jag är rädd för att mitt övertramp är lite för gravt för att nå framgång där. Vi får väl se vad som sker.

    Enligt min mening var Bushs beslut nödvändigt, korrekt, rakryggat och nobelt. Jag tror mig veta, att P.E. vid det här laget VET, och känner till omständigheterna kring G.W. Bushs (den yngres) Irak-krig. När Engellau svepande, slappt och bekvämt, som jag uppfattar det, säger att det var dumt av Bush att angripa Irak därför att det helt enkelt inte går att införa demokrati i den där typen av länder, då tycker jag att Patrik slarvar med sitt uttalade ställningstagande. Och det gjorde mig urförbannad.

    Jag tror som Bush (den yngre), att framför den mördarpackregim som Saddam förestod så föredrog Irakierna demokrati. Det var ett fullständigt gigantiskt och ytterligt framgångsrikt arbete som USA under ledning av Bush den yngre hade lagt ner i Irak. Framtiden för hela Mellanöstern hade aldrig sett så ljus ut som då. Att det var framgångsrikt undanhöll vårt Public Service. Det var OBAMA som klantade till alltihopa, och, orsakade flyktingkrisen. Vårt Public Service la (av partiska skäl) HELT FELAKTIGT skulden på president Bush (den yngre). Vilket ovanpå alltihopa i betydande hög utsträckning medförde att Obama vann presidentvalet (!?). Detta har sin grund i ett penibelt solitt ner avlat USA hat hos vårt Public Service som till och med har fel om vad som är fel i USA. Dom kan ingenting. Jag VET, vad jag pratar om här. Svenskarna blir kontinuerligt Grundlurade, av vårt Public Service. Detta äventyrar vår överlevnad.

    Vi måste förstå det hot som vi i Väst måste ta itu med. Det är radikal islamism. Att som Engellau säger – ähhh, de går inte att göra nåt åt de där länderna där nere! Det upprör mig därför jag VET att Engellau kan bättre än så.

    USA under ledning av president Trump visar med all rätt menar jag, tecken på att de tröttnat på skydda oss i Europa.

    Gilla

   • Erik2 skriver:

    Thomas, intressant. Många starka argument. Ändå en annan diskussion än den PE försökte initiera. Tror jag. F ö, om vi nu ska ta upp dåliga sidor, så ser jag i mina kommentarer en liten smyg besserwisser som sådär lite försåtligt tycker han är väldigt bra och har väldigt rätt. Dvs en liten pk människa, fast tyvärr så är åsikterna inte i linje med vad som är pk idag. Men innerst inne önskar man nog att vara pk. Så ser det ut. Det är ett dåligt drag bland några till som jag har. Jag skäms över detta, men kan inte låta bli. Lite smågnabbig i onödan också, ett annat tokigt drag. Samtidigt känns det bra att vara på tvärsen mot allt vad som är pk idag eftersom det är Fel! Alltihop! Alla har vi fel och brister. Ofta baksidan av det som är bra. Svensken i gemen måste dock börja stärka sig som individ. Vi behöver av totalisera oss. Det är viktigare än allt annat nästan. Därför förtjust i tanken att erkänna sina tankefel. Hå hå ja ja. När slår frihetens timma för svårt prövade i totalitär tid?

    Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Thomas Ek,

    nu är jag inte Berra i Bredäng även om du säkert vill förpassa mig till den kategorin när du läst min kommentar.

    Du och flera av kommentatorerna verkar ha missat väsentliga delar av den geopolitiska situationen vid tiden för 9/11, som ju blev den ursäkt för påbörjande av Irakkriget som ingick i en tidigare gjord plan: Project for a New American Century (PNAC).

    I PNAC hade man tydligt talat om att för att USA skulle kunna behålla sin ledande ställning efter Berlinmurens fall måste man skapa nya förutsättningar i Mellanöstern. Sju länder skulle angripas och deras ledare skulle avsättas och ersättas med USA-vänliga dito. Länderna var Irak, Iran, Syrien, Libyen, Sudan, Yemen och Afghanistan. Men som de skrev i sitt manifest: detta skulle inte det amerikanska folket gå med på om hemlandet inte utsattes för en attack i klass med Pearl Harbor 1941.

    Vid angreppet på Pearl Harbor dog c:a 3 000 människor. Det var samma siffra för offren vid 9/11 attackerna.

    USA har sedan WWII haft en djupare kraft än de demokratiskt tillsatta ledarna som i viktiga avseenden styrt landet. Eisenhower kallade kraften det militärindustriella komplexet. Kennedy talade om den som hemliga sällskap. Jag kallar dem för Deep State USA, som efter Trumps tillträde blivit ett vedertaget begrepp.

    Om de diskussioner man för om USA:s roll i världen bortser från dessa fakta blir de meningslösa. Krafter som inte är demokratiskt tillsatta men som bakom scenen har fattat de viktiga besluten.

    Vad är då Deep State USA ute efter? Det har väl varit ganska uppenbart sedan presidentvalet 2016 om man har velat se. Man vill ha en världsregering där de amerikanska intressena står i centrum. Inte för det amerikanska folket utan för eliten: de globala företagen och de militära krafterna.

    Krigen i Mellanöstern har skapat det kaos man velat skapa. En avsevärd försvagning av det civila motståndet i Europa. En ökad kontroll för de internationella institutioner som FN, Världsbanken, EU och andra, som är byggstenar i den globalfascistiska agendan.

    Politikerna i Sverige och flera europeiska länder är köpta av dessa samverkande krafter.

    Storbritannien är den ledande kraften vari de flesta av de institutioner som förmår hålla uppe den osynliga makten har skapats. Detta förhållande har existerat alltsedan bildandet av USA som en del av den överenskommelse som gjordes mellan länderna i samband med självständigheten.

    När nu Donald Trump börjar avtäcka ovanstående osynliga krafter kan det börja bli en möjlighet att föra vettiga diskussioner om de här frågorna.

    I USA finns också den goda kraften. Den som symboliseras av Mayflowerresenärerna och sedan med osjälviskhet har kämpat för en bättre värld. Tyvärr har de onda krafterna genom sina hemliga operationer haft för mycket makt. Förhoppningsvis blir de inte så hemliga länge till. Inte ens för Thomas Ek.

    Gilla

   • M skriver:

    Tänker på mina egna feltänk! När Busch junior gick in i Irak så samtalade jag och en fd amerikansk drill seargent (60-tal, troligen några vändor i Vietnam) om det och jag var försiktigt positiv förutsatt att det verkligen fanns massförstörelsevapen (och det visade ju sig att det inte fanns). Min amerikanske vän var dock betydligt mer rätt på det i sin analys att nu gör man samma misstag som när man gick in i Vietnam. Han hade varit med och levt längre!

    Gilla

 1. Benjamin Dhover skriver:

  Klansamhällen kräver en ”Top Dog” som håller alla andra på mattan. Denne despot (och klan) må vara hur vidrig som helst, men tyvärr blir det undantagslöst etter värre om denne avlägsnas och ett maktvacuum uppstår. Allt är kaos under ytan, nödtorftigt uppdämt av vulgär våldsmakt.

  Det skulle liksom aldrig falla klanerna in att samarbeta och försöka gemensamt bygga upp något, utan allt går ut på att roffa åt sig från någon annan, svagare gruppering. Och den oförrätten glöms inte, utan återgäldas med stor entusiasm när rollerna blir ombytta.

  Och där är skälet till att MENA kommer att fortsätta bestå av ”shithole countries” i många år framöver.

  Gillad av 9 personer

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Då är det därför MAN väljer att komma hit!
   Här (S)erveras det stekta sparvar, utan några krav!

   Vi ser ju hur skadliga klanerna är i Sverige!
   S Mp o C flirtar ogenerat, med vårt kulturella hot!

   Demokrati tycks inte vara svaret på allt…

   Tycks dessutom riskera att avskaffas hos oss!
   Om rödgrönt får bestämma!

   Gillad av 1 person

   • Jari Norvanto skriver:

    Eller den ”judeo-kristna” sekularismen. 🙄

    – Nationalism.., trånade Bill.
    – Ansvarsfull nationalism, rättade Bull. ✔

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Ja, det är intressant att judendomen (möjligtvis via rabbi Hillel) har inspirerats av den kristna reformationen och humanismen, men också via zionismen av vår nationalism. De ortodoxa judarna avfärdar allt detta.

    Gilla

  • Linden skriver:

   Din beskrivning känns bekant. Är det inte vad som händer i de sk. utanförskapsområdena. Eller de socialdemokratiska en dag var fjärde år.
   Vi minns när polisen stod maktlös fram till att klanledaren anlände och avbröt upploppet.
   Troligen efter ha förhandlat till sig förmåner.
   Vilket naturligtvis Muslimska Broderskapsrörelsen också har gjort med sossarna i utbyte mot sina röster.
   Vilket väl är förklaringen till Morgans saktfärdighet att stifta lagar ,som end land i Europa, som gör att vi inte kan straffa och utvisa IS terrorister.
   Klanområdena växer oavbrutet och nu med global compact i hamn lär de öka.
   Och svenskarna flyr.
   Men röstar fortfarande som vanligt……

   Gillad av 7 personer

 2. Elisabeth G skriver:

  Så sant! Been there, done that. Jag var, precis som vissa andra, naiiiiv. Men – när jag kunde vakna borde vissa andra naiva också kunna vakna. Fast det ser inte så ut.

  Gillad av 1 person

 3. M skriver:

  300 sidor nu (av 450)
  https://www.adlibris.com/se/bok/the-philosophy-of-history-9780486437552

  Intressant att ta del av en tidig 1800-tals filosof som försöker få ordning på historien ur filosofisk synvinkel. Anden – kulturen – det mentala medvetande spårar han i olika kulturer och ser en dualism mellan individ och stat/samhällssystem. Ser på religioner och kulturer och försöker förstå.

  Jag tar förgivet att det är feltänkt! Men intressant hur han tänkte!

  Patrik spårar det feltänkta och han har rätt här. Kanske det är denna vår nutida hybris i att vara den främsta exponenten av de mänskliga samhällena genom historien som ger detta, ett kulturtillstånd, ett själv medvetande hos eliterna? Och fel tänk att vi har var och en tillräcklig förståelse?

  -: Vi vill ju så väl….

  Gillad av 1 person

 4. Elöd Szántó skriver:

  För några år sedan var jag i norra Ghana (i samma villfarelse om bistånd som Patrik beskriver). Där träffade jag ett gäng lärare som ville gärna tala verklighet med mig.
  Den ene frågade mig på fullt allvar om jag trodde att väsyterländsk demokrati vore en bra sak för dem.
  Gissa vad jag svarade: JAAAAA!
  Och gissa vad han svarade: NEEEJ! Vi är inte mogna för det!
  De övriga i gänget nickade instämmande.
  Då insåg jag för ”fyrtiofjärde” gången att jag inte begrep ett skit om dem som jag gärna ville hjälpa.
  Jag packade snart ihop mina saker och kom hem besviken över mig själv. Återvände sedan endast som turist.

  Gillad av 9 personer

 5. Bo Adolfsson skriver:

  Jag har just läst Det internationella genombrottet av Terje Tvedt.
  Den handlar om hur det homogena landet Norge omvandlades till en multikulturell röra med biståndspolitik och invandringspolitik. Parallellerna med Sverige är många.
  Så går det när godheten råder.

  Gillad av 3 personer

 6. Eva Danielsson skriver:

  Delar dina upplevelser, PE, av feltänk kring utlandsbistånd och att tro på en automatiskt god utveckling av att störta tyranniska ledare. Ett annat eget exempel på feltänk är att fortfarande för femton år sedan tro att Svenska kyrkan var till för dem som har en kristen tro. Att inte förrän så sent förstå att kyrkan är kapad av vänsteretablissemanget. Som en plattform för makt. Våra lokala och engagerade kyrkliga företrädare på landet, som ännu inte verkar ha infiltrerats av ondskefulla diakoner, sköter församlingsarbetet som de alltid har gjort. Trots förfärliga omformuleringar av böner och psalmer och gudstjänstordning. Vi har t o m en lokal präst som inte agiterar med pk-pekpinnar. Vi har vackra högtidliga kyrkorum där även en icke-troende men ändå ”religiös” människa känner kontakt med dem som gått före och blir stilla en stund. Så man kan bli lurad.
  Ett annat feltänk är att först genom DGS ha förstått att näringslivet sitter i vänsteretablissemangets knä. Såklart. De kortsynta idioterna. Ursäkta språket.

  Gillad av 7 personer

   • Loke skriver:

    Eva Danielsson. Att näringslivet inte motsätter sig den sk vänsterpolitiken vet flertalet med insikt i de svenska storföretagen.

    Varför skulle ägarna motsätta sig lägre löner, försvagade fackföreningar och skuldsatta tjänstemän som fogligt genomför sina arbetsuppgifter? På marginalen så kan man även missbruka expertskatten så att ordinära utländska ingenjörer får bättre villkor än motsvarande svensk personal. Det kallas kompetensbrist, men det är endast ett sätt att sänka lönekostnaderna.

    Gillad av 4 personer

  • Inte vänster skriver:

   Eller på ett tredje sätt…om du skärskådar din utgångspunkt för ditt tänkande, vilka antaganden du gör, så kan du ju försöka falsifiera dem. Nu är väl kyrkan ett enda stort flum, jag gick ur för länge sedan, så jag har förmånen att se det utifrån och har aldrig engagerat mig och trott på prästerskapet och lika litet har jag trott på det moderata, nyliberala budskapet och när jag ser hur det utfallit sedan 80-talet så måste jag konstatera att det inte var feltänkt av mig….

   Gillad av 1 person

   • Ms skriver:

    Du brukar inte få en enda gilla, du drar således slutsatsen att du i allt har rätt och jag och andra har fel, det är bara så att vi är idioter? Jag har dig den mycket irriterande kategorin som inte känner sina egna begränsningar, som aldrig varit framgångsrik och som i kompensation för detta blåst upp sitt eget ego, likt Ree81 (är ni samma person?). Det blir så tydligt med alla länkar du delar (Ree81 gör samma sak), du förmår inte kondensera argumenten utan tror att du förstår, och när du blir kritiserad så blir du aggressiv och skyddar ditt ego. Det hela är mycket transparent och oftast så ignorerar jag dig, men du agerar precis som alla pk-ister, tvärsäkra hemma vid köksbordet med endast aggression och förolämpningar till svar. Du är helt enkelt inte så smart som du tror, acceptera det och lev lättare.

    För mig är det så märkligt, märker du inte dina inlägg inte går fram? Att du verkar befinna dig i en helt egen verklighet, där alla vägar bär till ett ilsket svar om nyliberalism och M?

    Gillad av 1 person

   • M skriver:

    Jag antar du som teknisk fysiker också är en jävel på kranskärlsoperationer? Jag ska be att få dig som kirurg.

    Jag har jobbat med en doktorerad fysiker med två hattar och med en doktorerad kemist med bara en hatt inom IT på samma nivå. Jag vet hur lite den bakgrunden betyder i den branschen, men respekterar givetvis matematisk stringens och förmåga bygga modeller.

    Jag kan den bransch! Kan du min?

    Gillad av 1 person

  • Nyfiken Gul skriver:

   Finns det nagon som haller koll pa om kyrkans betydande tillgangar forskingras av dem (de nya gudarna) som tagit makten over kyrkan?

   Nyfiken Gul

   Gilla

   • Ms skriver:

    En granne fick köpa loss en tomt av kyrkan för en tredjedel av marknadsvärdet och byggde hus som väl idag är vart 12-13 miljoner.mhan hade släkt som var organiserade i den lokala kyrkan. Så i hans fall så tjänade han nog en 3-4 miljoner.

    Gilla

  • Jan Molin skriver:

   S med Palme försökte ju att med löntagargonder köpa upp och förstatliga näringslivet. Då stoppades det bryskt av de borgerliga, man tom demonstrerade mot förstatligandet på 80-talet!
   Har socialistviljan försvagats? Nej, nej! Man gör det på annat sätt! Man samverkar!
   Med våra pengar, skattemedlen, som man påstår att de främst används till skola, vård och omsorg. Men de används också alltmer till att göra det privata näringslivet beroende av staten, på sikt en slags socialisering. Även av huvudena på topparna i näringslivet. Allt köps av våra skatter!
   Näringslivet i Sverige är ganska olikt de i andra länder. Hos oss är de stora företagen få men mycket betydande för helheten. Och det är dessa företag staten har satsat samverkan med.
   De medelstora företagen, skiktet under storföretagen är ganska få men betyder mycket som arbetsgivare för de orter de finns på. Dessa företag har ”skällts på” av sossarna, de har varit de kapitalistiska företagen som suger ut arbetarna. Samma sak med de viktiga småföretagen, de är ofta underleverantörer till de stora och medelstora företagen. Kommunerna är mycket medvetna om deras betydelse och månar om dem, även sossekommuner.

   Gilla

 7. Lars Bernhoff skriver:

  Befriande med dessa erkännande av feltänk som PE inte är ensam om men här finns dessa två på pränt. Det har varit naivt att tro att arabiska våren skulle förvärra en dålig situation. Envåldshärskarna har underlåtit att utbilda sina undersåtar, för att minska risken för uppror. Katastrofen för de olika länderna blev oerhörda, när en stabiliserande medelklass saknas, som blir i det närmaste omöjliga för utomstående länder/organisationer att hantera. Folkvandring mot stabilare och rikare länder har fått ny energi.
  Att bistånd fortfarande kan gömmas under tjusiga ord och svårmätbara framgångar är frustrerande. Det som verkar ge bäst resultat långsiktigt är det som går tex via Hand in Hand dvs Barneviks initiativ som hjälper folk till självförsörjning genom kommersiell utbildning så man säljer saker som solceller för belysning och el (till mobiler). Det är en enorm framgång men ligger inte i Sidas verksamhet där det ges bort kurser i tex demokrati.
  En bra lösning kan vara tvärtom än vad som är traditionellt. Omprövning kan göras inom många områden. PE har förtjänstfullt lagt två livslögner bakom sig. Det finns säkert fler som kommer att uppdagas. Klimatfrågan är säkert en av dem som jag själv anar är på väg ju mer jag läser Lennart Bengtsson.

  Gillad av 2 personer

  • Bo Svensson skriver:

   ”Underlåtit att utbilda”? – Efter vad jag tror mig veta, var det tvärtom bra satsningar på utbildning i Irak, Syrien och Libyen. – Det får jag väl kolla igen

   Gillad av 1 person

 8. lookslikeanangel skriver:

  ”Jag ska måla hela världen, lilla mamma!”

  Funkar nog inte så bra. Men – förstås – man kränger
  en del vapen i alla fall. Handelsbalansen är viktig.
  Reser nu inte svenskarna så förbannat mycket heller,
  så – kanon!

  Denna näpna tro på Sveriges (Nordens) fantastiska
  förmåga att påverka världen.

  Vi sjunger i kanon!

  Gillad av 1 person

  • Gunnar Eriksson skriver:

   Det går alltid att korrigera feltänk. För min egen del har jag ändrat uppfattning om ekonomiska relationer. I min ungdom tycktes mig planekonomi vara tilltalande. Syftet var att avskaffa kapitalismens dalgångar eller depressivt fall med enorm arbetslöshet och extrem inflation. Men en planekonomi utan privata företag blir ineffektivt. Motsatsen till planekonomi är renodlad marknadsekonomi , vilket blir en ekonomisk återvändsgränd med lönedumpning och avsaknad av regleringar. En kombination av planekonomi och privata företag är en god kompromiss till ett konstruktivt samhälle. Ytterlighetsekonomier som renodlad marknadsekonomi och renodlad planekonomi lär alltid hamna i återvändsgränder. Min korrigering från att tidigare varit kommunist är att bejaka blandekonomi. Dvs , jag tar det goda från båda hållen. En människa kan alltid korrigera sig till det mest funktionella.

   Gilla

 9. Steven Jörsäter skriver:

  Bra och tydliga erkännanden. Att tänka rätt kräver att man förstår när man har tänkt fel. U-hjälpen som det hette då har jag aldrig trott på. Det stod mycket snart klart att ”befrielsen” från kolonialmakterna ledde till ett helvete i de flesta fall. Men ingen vill se det då heller.

  När det gäller Saddam Hussein är och var jag dock på samma planhalva som Patrik och jag tror att vi är i ett mycket stort sällskap. Därför anser jag också att kritiken mot George W. Bush är orättvis. Visserligen trodde jag väl knappast att demokratin skulle blomstra men i alla fall det det skulle bli bättre än det har blivit.

  Men artikeln är mycket viktig eftersom den ställer den centrala frågan. Varför vägrar Västerlandet att lära av sina misstag? Det kan visa sig ödesdigert. Och lika lite som demokrati fungerar i MENA länder lika lite blir folk svenskar av att åka tunnelbana.

  Gillad av 3 personer

 10. Erik2 skriver:

  Bra. Det är här man måste börja. Vi måste stärka individerna för att kunna stå emot de totalitära anspråken. Vi måste tänka själva, och vi måste göra det ärligt. Ett av mina stora feltänk har varit (och tyvärr fortsatt) en oförmåga att se att mer cyniskt på t ex MSM. Public Service Är en propagandakanal. Palmemordet är lögnaktigt presenterat för allmänheten, liksom Estoniakatastrofen. (Jag vill ha sanningen nu!) Thomas Quick var kanske inte guds bästa barn, men blev ett bondeoffer bland karriärsugna akademiker. Gå över lik får ny betydelse. Osv. Det finns en betydande vardagsondska som jag har fortsatt svårt att ta in. Den fortsätter med Ulf K till Bilderberg. A Lööf intrigerar vidare. Löfven, ja, vem är han egentligen? Rött eller blått piller? Referens till filmen The Matrix).

  Gillad av 3 personer

 11. Samuel af Ugglas skriver:

  Mina föräldrar lärde mig så snart jag kunde gå att jag skulle tycka synd om Gunnar Sträng när han cyklade runt som agitator i Mälardalen. Det var den verkliga början på den svenska ”KLEPTOKRATIN” som vi inte befrias ifrån förrän hyllorna i mattemplen gapar tomma.
  Min innersta önskan är att svenska medborgare inser att vi äger varken våra LIV eller vår EGENDOM. Dessa har socialisterna stulit en gång för alltid. Det ser trögt ut för tillfället.

  Gillad av 4 personer

 12. Loke skriver:

  Att Sverige bedriver vänsterpolitik och att näringslivet och ägarna till de största företagen hukar för socialisterna är ett feltänk som få svenskar förefaller ha insett.

  Konsekvenserna för samhällsordnigen är förödande då man bekämpar fel fiende.

  Gillad av 1 person

 13. Göran Holmström skriver:

  I brist på en sann demokrati och sann frihet för alla individer som är delar av samhället. Så föredrar jag faktiskt att samhället försvinner fullständigt.
  För det skulle göra oss alla likvärdiga, utrota alla lögner och försäljning av tyckande. I en sådan miljö överlever och frodas endast dom som är dugliga på något, alla andra får sin naturliga plats som rättmätiga tjänstehjon åt dom som kan och vill mer än den parasiterande omgivningen.
  Sverige är det yppersta exemplet på hur illa det går när lögnare och parasiter tar rodret, borta är familjen, borta är Gud, borta är kristendomen, även gemenskapen och medmänskligheten har fått stryka på foten.
  Kvar är endast egoism och en låtsas empati för säg tiotusen Afghaner eller annan valfri utsatt grupp, om dom är det eller inte, den debatten har inte ens tagits,
  hellre offrade man alla fattigpensionärer som strävat hela sina liv och hållit tillbaka sina drömmar, för att ge sina nära ett bättre liv.
  Det bättre livet spolar sjuklövern ner i närmaste toalett för att ta sina judaspengar och bli lite rikare.
  Förakt är allt jag kan känna över dessa pajasar.

  Gillad av 2 personer

  • M skriver:

   I alla samhällen hittills har ägande och makt koncentrerats i en liten grupp. Jämfört med de amerikanska, svenska eller ryska finansoligarkerna är trots allt det svenska politikerväldet en lilleputt sett över tid. Till det kommer industrioligarker och media oligarker.

   Förvisso har man makt i ett samhälle där 44 % av BNP är skattekvoten (näringslivets ekonomifakta) och separerar man det som med rätta tillhör välfärdsstaten dvs pensioner, socialförsäkringar, skolor, universitet, sjukvård så återstår betydenade belopp som satsas på olika företeelser och organisationer som polis, militär, naturvårdsverk, idrott, föreningsliv, religiösa samfund, bibliotek, konst och musik, invandring, Sida osv. Översyn av styrningsformer torde vara av nöden liksom att individuell betalningsvilja får ersätta de av politiker omhuldade aktiviteterna, dock inte kärnan dvs välfärdsstaten.

   Utan statsmakter och kommuner blir det kaos. Rövarkapitalism. Troligen finns det inget marknadsekonomiskt system tänkbart som inte utan ingripanden skulle lämna åtminstone 20 % av befolkningen i armod och ännu mycket fler med begränsad inkomst – medelklassen minskar i Sverige och i USA. Men stat och kommun måste styras medansvarsutkrävande, institutioner och demokrati.

   Hade du bott i USA så hade du fått trettio år i fängelse! Och hamnat på den absoluta botten om det är som du säger. Kanske dags att jämföra systemen? Och observera att vad du framför är den sk konservatismen i anglo amerikansk tappning sedan Reagan och Thatcher och att du kan se resultatet nu i USA. Så vi behöver inte teoretisera utan kan observera. kristendomen är borta förutom högerkonservativa abortmotståndare! Familjen och det civila livet och nätverken minskar. Egoism och kommersialism dominerar! Bara att slå på dumburken och låta sig översköljas av reklam och program.

   Det är en flummig nyliberal agenda som dominerat Sverige i 30 år och en socialdemokrati som svikit medelklass och arbetarklass å det grövsta och bildat en elitistisk nomenklatura.

   Men det är svårt att se det och att analysera det. Vem, var och hur sprids flummet och propagandan? Hur ser maktstrukturerna och personbanden ut? Hur mycket dimridåer i form av framförda ideologier döljer den hårda, ekonomiska, materiella verkligheten?

   Jag försöker framföra budskapet att oavsett vår bakgrund och kunskaper så kommer vi vanligen tillkorta utanför vårt område och ofta även där, Själv är jag van vid att alltid kunna för lite och alltid vara beroende av andras större kunskaper och ändå så är det styrning, metod och logik som ska driva projekten framåt. Jag föredrar människor som är individualister, problematiserande och samtidigt konstruktiva, som förstår sina begränsningar och den begränsning uppdraget och förhållandena ger. Så man måste som ledare kunna skilja agnarna från vetet! Vilken analys är rimlig, håller den samman, för den framåt, är det konstruktivt, har man med helheten och det gäller i smått som i stort.

   Gillad av 3 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Jag köper en del av resonemanget. Men inte allt.
    Vår verklighet som jag ser den består av massor av hittepå och bluffjobb.
    Exempel på välavlönade hittepå jobb, Generaldirektör hur många av dom verkar för ett bättre verk eller myndighet? Traders, det yttersta exemplet på en liten klick som lever på andras ansträngningar. Mellanchefer, vars enda nytta är att irritera dom under så mycket att ingen granskar dom över.
    Nyttiga personer som borde ha högre lön, Läkare, sjuksyrror, vissa poliser, hantverkare, övrigt folk som arbetet med människor eller med kroppen.
    Nej M jag vet absolut inte allt, men det svenska systemet gynnar mestadels lögnare och värdelöst folk.
    Det är näst intill omöjligt att tjäna vettiga pengar på hederligt arbete, därför skapas inga nya skiftnycklar eller kullager ej heller så kommer banbrytande saker som elsvetsens efterträdare inte uppfinnas i Sverige, skälet är den totala centralstyrningen med extrema skatter.
    Där har du det verkliga skälet till att snackarna, är dom enda vinnarna.
    Mvh Göran.

    Gilla

   • M skriver:

    Vad du beskriver är dels korruption inom offentlig verksamhet och dels den finansiella sektorn, den privata, finansindustrin. Dels beskriver du att incitament till utveckling saknas pga skatterna. Det senare är inte sant om vi ser till utvecklingen av industri och näringsverksamhet efter 1990 med betydligt större möjligheter för företag att minska beskattningen. Generellt har vi låg kapitalskatt. Jag ser inte problemet med skatt som allenagörande skäl för samhällets förändring, den borgerliga argumentationen bygger här på att incitamenten för att arbeta minskar, men jag ser problemet att utjämningen minskar incitament för högavlönade och kan påverka det jag kallar korruption. Ditt argument om att vissa grupper får lägre betalt som läkare, som tillhör toppen och jämförelsevis är överbetalda och sjuksköterskor, som släpar, men har jämförbar lön med andra i motsvarande kompetensskikt håller inte logiskt, men givetvis skapas löneutrymme enbart om andra utgifter inom det offentliga minskar. De borgerliga regimerna har ju låtit pensioner, sjukbidrag, akassa släpa dvs olika transfereringar. Det är lättas så!

    Gilla

 14. Magnus Rosensparr skriver:

  Felet med Bashar al-Assads rike kanske är att det ligger för för långt öster ut från EU. Turkiet och dess härskare Recep Tayyip Erdoğan har man inga problem att sitta ned med i förhandling och att ge stora summor pengar till. Det felaktiga PK-tänk som P. E. refererar till innehåller också ett stort mått av hyckleri.

  Gilla

 15. Snackademiens anständiga sekreterare skriver:

  Ja, det stora slaget verkar vara det som står emellan teori & praktik, karta & verklighet där kartan ofta går vinnande ur den striden. Kanske för att verkligheten för det stora flertalet inte är så plågsam.
  För några år sedan besökte jag den permanenta utställningen ”Parlamentarium” i EUs högkvarter i Bryssel. Strax innan man gick ut fanns på en vägg en förteckning över alla parlamentsledamöter, varav en stor majoritet såg som sin hjärtefråga just ”Mänskliga rättigheter”. En av de få som prioriterade något mer jordnära frågor, var Gunnar Hökmark, vars primära fråga var ekonomi.

  Gilla

 16. Bo Svensson skriver:

  Ett stort och allmänt omfattat feltänk som jag själv har svårt att befria mig från, är att produktionen beror på de verksammas flit och kompetens.

  Ser man produktionsvolymen som lådformig, är kantlängderna livsmiljön, kunnandet och arbetet. – Alla behövs men den faktor som är avgörande för den enorma produktionstillväxten de senaste seklerna, är kunnandet.

  Vi diar alla som kultingarna på modersuggan på avkastningen av ett kapital av kunskap som samlats under sekler.

  Gillad av 1 person

  • M skriver:

   Om man ser på IT branschen så tycks man inte lärt sig något de sista femtio åren! Man tror kunnande kan ersättas med Scrum eller andra ”agila” metoder. Som någon sa ”Utvecklingen går ta mig faen bara bakåt!”

   Jag ger dig rätt utifrån den synvinkeln. Oavsett flit och kompetens leder det ingen vart utan övergripande struktur och planering och samtidigt är det oftast 80/20 regeln, hämtad från distribution av varor, som gäller dvs 20 % står för merparten av försäljningen/utvecklingen. De andra behövs, men har inte kapacitet/har betydelse på det sättet.

   Givetvis är ändå kunskapen föränderlig, vi lyssnar inte på Hegel 1820 eller Marx 1870 idag, men kunskap reser sig på axlarna av de som gått före.

   Gillad av 1 person

 17. olle reimers skriver:

  Den avgörande striden handlar om yttrandefriheten. Att kunna fortsätta här på DGS och utbyta erfarenheter, utbyta tankar och kanske till och med kunna skapa gemensamma aktioner.

  Problemet med den konservativa sidan är att de flesta av oss anser det vara lite under sin värdighet (jag talar för mig själv också) att vara lite mer tydlig aktivist. Vi har lite för mycket trott på att vi med sakliga argument ska kunna övertyga vänsterns förespråkare.

  Det är dags att inse att det inte är möjligt. Vänstern själv har inte haft sin styrka i sina intellektuella resonemang. Styrkan har i stället legat i att de hänsynslöst brukat våld för att nå sina mål.

  Vi ska som konservativa inte bekämpa de totalitära krafterna med våld. Det räcker med att vi kan visa envishet och motståndskraft. Vi är så många fler än dem. Om vi slutar att bete oss som en flock gnun på savannen när lejonen organiserar jakten så kommer vi att vinna.

  DGS är en utmärkt plattform för att börja organisera motstånd mot globalfascismen. Än så länge frodas yttrandefriheten någorlunda här (till och med Thomas Ek fick ju orera fritt), men för att vi ska kunna göra det i fortsättningen måste vi organisera motståndet.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.