Gästskribent Marian Radetzki: Flygets bidrag till totala växthusgasutsläpp

Svensk klimatdebatt gör stort nummer av flygets bidrag till klimatförändringen. Det är därför Miljöpartiet propsat på och fått till en flygskatt som ska fördyra och därmed minska flygandet. Det är därför som flygandet skuldbeläggs. Du måste bidra till att rädda planeten genom att låta bli att flyga mer än då det är oundgängligt. Semesterflyg: Nej!

Mot den bakgrunden läste jag med stigande häpnad om sektorsfördelade globala utsläpp av växthusgaser i senaste numret av The Economist:

    • Framställning av elektricitet       44%
    • Cementframställning                     4%
    • Transportsektorn totalt               17%
    • Varav flyget                                         2%

The Economist angav inte sina källor till uppgifterna, och jag fann flygets andel osannolikt låg mot bakgrund av svensk debatt och klimatpolitik. Så jag slog upp uppgifterna i IPPCs rapporter från 2014. Jodå, det stämde, i alla fall på ett ungefär. Transportsektorns andel utgjorde enligt FNs klimatorgan drygt 14 procent av de totala växthusgasutsläppen år 2010, och flygets bidrag till denna total var 1,6 procent det året. Flygets siffra fördelades på 0,6 procent för inrikesflyget och 1,0 procent för internationell flygtrafik. Historiska data pekar inte på någon exceptionell utsläppsutveckling för flyget under de senaste två decennierna.

Siffrorna gör mig förbannad främst av två skäl: Varför uppmärksammas inte uppgifterna i svensk mediedebatt? Och varför tvingas jag in i en kostsam men befängt verkningslös klimatpolitik?

Marian Radetzki har blivit så gammal så han spenderar sin tid mest med att lata sig. I sin tidigare yrkesverksamhet var han ekonom, med internationella råvarumarknader som specialitet. Under en lång period vara han professor i nationalekonomi vid Luleå tekniska universitet. Han har en lång, internationell publikationslista, och under flera årtionden var han en mycket flitig samhällsdebattör.

54 reaktioner på ”Gästskribent Marian Radetzki: Flygets bidrag till totala växthusgasutsläpp

 1. Fredrik Östman skriver:

  Facts don’t matter. Vänsterns agerande styrs inte av fakta och logik. När skall vi lära oss läxan?

  I stället för att rada upp fakta och passivt-aggressivt vänta på tillnyktring — på det sätt som det här gives exempel på — måste vi använda vårt bättre förstånd, vår högre kunskap till att förhåna och förlöjliga clownerna till vänster. Det är en Charlie Hebdo vi behöver.

  Gillad av 17 personer

  • Jan Molin skriver:

   Övrig industri, vid sidan om cementtillverkningen finns ju inte med. Konstigt! Tex stål- och aluminiumtillverkning mm.
   Men artikeln i Economics kanske inte var menad att vara heltäckande?

   Gilla

  • Hans Högqvist skriver:

   Sumpmarker, ruttnande växtdelar i naturen, skogsbränder, vulkanutbrott etc. Det naturliga kretsloppet av koldioxid är det i särklass största ”utsläppet” av ”växthusgaser” – självklart.
   Min gissning är att människan står för högst 1% av extra generering av koldioxid genom fossila bränslen som pumpas upp från underjorden. Vedeldning är alltså inte ett extra tillskott eftersom trädbitarna ingår i det naturliga omloppet och ruttnar förr eller senare i alla fall. Dumheten är gränslös, speciellt bland vetenskapsfolk som har något att vinna på det, oftast via skattepengar.

   Gillad av 4 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Visst. Bortsett från att det är en felklassificering att tala om atmosfärens koldioxid som en växthusgas, eftersom dess effekt är försumbar. Växthuseffekten utövas av vatten. Kretsloppen av vatten och kol är livets kretslopp. Klart att dödskultisterna motsätter sig dessa kretslopp!

    Gillad av 5 personer

 2. Vaknauppnu skriver:

  Ja helt rätt Fredrik Östman, så jag undrar när det goda samhället har fått in tillräckligt med slantar för att starta upp den nya tidens alternativmedia Där sanningen är ett honörsord och där man inte lägger fingrar emellan med alla fake och troll och vänsterfolkets otäcka agenda . Avtäck spektaklet!

  Gillad av 8 personer

 3. uppstigersolen skriver:

  Nu är det kläderna som är värsta miljöboven. Efter maten, resorna är det nu kläderna som vi ska sluta med. När inser folket att allt är en stor bluff. Ska vi lägga oss ner och dö?

  Gillad av 10 personer

  • Minnesgod skriver:

   Vore tacksam om nagon kartlagger samtliga statsrads flygresor under det senaste aret och de utslapp som dessa resor orsakade.

   Har Centerpartiet ”klimatkompenserat” for nomenklaturans chartetflygresa till Partikongressen I Lulea som utlovat?

   Minnesgod

   Gilla

   • Gösta Johnsson skriver:

    …Det var till Umeå de flög dessa ”miljömedvetna” centerparasiter…

    Den mån 3 juni 2019 kl 04:14 skrev DET GODA SAMHÄLLET :

    > Minnesgod commented: ”Vore tacksam om nagon kartlagger samtliga statsrads > flygresor under det senaste aret och de utslapp som dessa resor orsakade. > Har Centerpartiet ”klimatkompenserat” for nomenklaturans chartetflygresa > till Partikongressen I Lulea som utlovat? Minne” >

    Gilla

 4. Thomas Ek skriver:

  Jag lovar Dig Marian Radetzki, att om inte miljöpartierna hade haft ett så solitt stöd från vårt Public Service, som de åtnjuter, då hade den miljöpolitiska kartan här i Sverige sett HELT annorlunda ut.

  Gillad av 9 personer

  • Åke Sundström skriver:

   Rätt och fel, Thomas! I psykosens början ägande sig pressen och andra medier ”bara” åt att okritisk upprepa vad våra korrupta ”forskare” förkunnade. Vad kunde man begära av DN eller SvD, när den Kungliga VetenskapsAkademin, KVA, gick i spetsen för indoktrineringen?

   Men KVA har ju faktiskt ändrat sig (vilket nog ganska få känner till) och i den senaste rapporten strukit alla referenser till IPCC och alla de andra lögnfabrikerna. Det låtsas chefredaktörerna inte känna till, så på senare tid är det har Public Service och pressen som får ta på sig skulden för det ogenerade ljugandet.

   Fast det bör tilläggas att de som haft störst anledning att protestera, nyliberalerna, affärspressen, Access m fl varit nästan lika tysta som slaskpressen och har betydligt mer än dessa att skämmas för.

   Gilla

 5. Aha skriver:

  Synd att flyget inte smutsar ner mer. Miljökämpar typ kändisar flyger nog mycket och vällustigt till exotiska resmål. Känns angenämt om de därvid drabbas av flygskam, än bättre om de avstår från att flyga. De drabbas därvid av sitt egna engagemang och det är de värda med tanke på vad deras politiska korrekthet i övrigt skadar (läs massinvandring, Islam).

  Man har väl rätt att känna skadeglädje?

  Gillad av 2 personer

 6. Marjaibaeck skriver:

  Politiker vill enbart skinna folket på pengar för att kunna åtnjuta skamlöst höga ersättningar för sitt förmenta arbete. För lata att ta reda på fakta. Men alltid redo att öppna munnen för att instämma i senaste plakatmeddelandet. Flygskam? Politiker borde skämmas över att tillåta flygskatt.
  För att inhämta kunskap lyssnar de på barns utsagor istället för på meriterade professorer med verklig kunskap. Jodå, vi hade en period på sextonhundra talet när barns utsagor stod högt i kurs men det gick över då och lär göra det även nu.

  Gillad av 9 personer

 7. malmobon skriver:

  Sillar mygg och sväljer elefanter passar.
  Allt är politiskt. Mp skall fram till varje pris. Därför är det bra om SD förslag till hösten kan bli verklighet. Sälja ut TV 2 och P 1.

  Gillad av 4 personer

 8. Margareta skriver:

  Svaret på frågan ligger i: vad kan man beskatta och samtidigt framstå såsom moraliskt ”god” och klimatmedveten? Knappast cementindustrin.

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Apropå cementindustrin, är det brutto- eller nettoutsläpp vi talar om här?

   När cement/betong härdar så tar den väl upp CO2 ur luften. Minns inte riktigt kemin bakom, men en viss andel av utsläppen återgår, så det lär ha betydelse om man pratar brutto eller netto.

   Gillad av 2 personer

 9. BjörnS skriver:

  Flyget är som symbol lätt att attackera: rika direktörer som åker business världen över. Politikerna är dock ganska tysta med att de själva gör likadant, även om de lite motsägelsefullt gärna solar sig i glansen av sina kollegor på internationella möten där viktiga saker diskuteras och ännu viktigare beslut tas. Och de betalar inte själva så de är helt prisokänsliga.

  Detta sagt är det märkligt att vi har miljöskatter på bensin och diesel men inte flygbränsle. Koldioxid är ju agnostiskt med avseende på utsläppskällan

  Gilla

  • Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

   Vad många kanske har glömt! Bensinskatten är en vägavgift! Skall täcka kostnaderna för vägnätet! Flyget betalar land och start avgift vilket täcker kostnaden för ”the airport”. Luften bara finns där, den behöver inget underhåll för att kunna bära flygplanen

   Gilla

 10. Östrahult skriver:

  Jo detta är en jättebluff som bygger på två saker:

  • Det finns folk som gillar att sätta sig på andra och då särskilt vanligt folk som reducerats till fans, likare, valboskap etc
  • Det finns folk som gärna ikläder sig rollen som den man sätter sig på och som frivilligt låter sig reduceras till fans, likare, valboskap etc

  Jag tycker det skulle vara intressant att veta hur många flygtimmar per år som regeringen gör med privatjet
  Någon borde också räkna ut miljöeffekten av allt skit från Kina som fraktas runt jordklotet

  Gillad av 4 personer

  • Göran Holmström skriver:

   Kolla vad en containerbåt från kina släpper ut för en resa.
   Jämför det med hela Sveriges fordonsparks utsläpp, Dom fina elcyklarna skitar ner massor innan dom ens når vårt land.
   Men det är över förståndsnivån för varje miljöpartist.
   Mvh Göran

   Gillad av 4 personer

  • cmmk10 skriver:

   Stefan Barnlöse, den f d flygmalajen, lär ju vara närmast barnsligt förtjust i att åka med regeringsplanet. Så jag kan tänka mig att flygplanet har en hel del flygtimmar.

   ibland får det ju dessutom göra extraresor, som när någon terrorist skall hämtas hem från Guantánamobasen e d.

   Gillad av 4 personer

 11. Göran Boström skriver:

  Klimatkampanjen handlar inte om klimat utan om politikernas omättliga aptit på mer pengar. Och här har man hittat en mängd nya skattebaser, ivrigt påhejade av näringslivet som ser stora möjligheter att berika sig på ny miljöteknik ofta skattesubventionerad. Och vi vanliga människor är utsedda till finansiärer. Grundlurade?

  Gillad av 3 personer

 12. Gösta Johnsson skriver:

  Ut.ärkt att fakta kommer fram så att miljöbluffen avslöjas och människorna både i vårt land och i alla länder nyktrar till och stoppar det hela.
  Vår indoktrinerade public service är en stor bov i det hela. Lägg ned eländet fortast möjligt och organisera om i dett smalare, vassare och helt opolitiskt bolag med kompetens journalister utan egen pk-agenda!

  Gillad av 2 personer

 13. Lennart Bengtsson skriver:

  Även de som håller sig med misse och vovve är några riktiga klimatsyndare!
  Låt oss alltså fortsätta att göra befängda uppskattningar.

  Några siffror rörande landets katter och hundar:

  Sveriges har cirka 1.5 miljoner katter som uppskattningsvis konsumerar 100g per katt och dag)

  Sveriges cirka 1 miljoner hundar konsumerar lite mer eller 300 g per hund och dag)

  Om vi antar att hälften av detta är nötkött (26 kg CO2 /per kg nötkött) och resten fågel eller liknande ( 3 kg CO2/per kg kött)

  Så blir resultat ett genomsnittsutsläpp av cirka 15 kg CO2 per kg kött eller utsläpp av landets samtliga hundar och katter.

  Det inses då lätt att varje misse producerar 547.5 kg CO2/år och varje vovve 1642,5 kg CO2/år

  Eller tillsamman 2.46 miljoner ton CO2/år!

  Detta är baserat på en enkel huvudräkning som vem som helst kan verifiera. Typisk konsumtion är en uppskattning som säkert hund och kattägare kan verifiera.

  Flygets utsläpp uppgår enligt uppgift till

  svenskars inrikes flyg 0.51 miljoner ton CO2/år (2017)*

  Svenskars utrikesflyg 2.79 miljoner ton CO2/år (2017)*

  Sens moral: Visst kan man klimatkompensera genom att inte ha hund och katt och alltså flyga litet mer utan dåligt samvete! Det var kanske detta som C gjorde när de flyg till Umeå på sin konferens.

  * Notera dock att Naturvårdsverket har övertygat regeringen att utrikesflyget skall höjas till 9, 61 CO2e ( koldioxidekvivalenter) genom att inkludera tankning utomlands( detta görs inte av andra länder så vitt jag känner till) plus ett vetenskapligt diskutabelt ”höghöjdstillägg” på 90 procents genom att ta med effekten av bland annat vattenånga som kan ge kondensationsstrimmor. Detta gör t ex inte IPCC. Detta är ytterst tveksamt då vetenskapen inte kan avgöra om effekten är positiv eller negativ. Men det tjänar förstås att förstärka skamkänslan och underlätta en särskild flygskatt.

  Gillad av 8 personer

   • Jari Norvanto skriver:

    Extracurriculum för överliggare och andra överdängare: Räkna ut hur stora strimmor vithet det finns kvar i den paneurabiska Bryssel-federationen, som andel av det snart sagt heltäckande mörkertalet (albino).

    – Alienation, sa Bill.
    – Anomi, sa Bull.

    Gillad av 2 personer

 14. Johan skriver:

  Eftersom man vridit ur de nuvarande skattebaserna maximalt gäller det att uppfinna nya för att hålla ekonomin flytande.

  Gilla

  • Jari Norvanto skriver:

   Fast det sägs att insekterna är färre nuförtiden. Vilket vi också ska uppröras över. Jag tar utsagan med en skeppslast salt.

   Gilla

  • Åke Sundström skriver:

   Fel, parasiterna består av korrupta forskare, fast sant att journalisterna ofta är mer än lovligt usla maktgranskare, lättlurade av särintressen eller in i döden lojala mot sina respektive partier.

   Gilla

 15. Arthur skriver:

  Mer än hälften av utsläppen kan med lätthet ersättas med kärnkraft på femton år. Det sker inte. Ingenting i klimateriet handlar om att ”rädda klimatet”. Det är mer ockult än så.

  Gillad av 1 person

 16. Fredrik Östman skriver:

  Vi måste vara klimatsmarta när vi deporterar papperlösa. I stället för att skicka dem en och en med tre polismän i släptåg måste vi packa in dem skaföttes på lastpråmar. På så sätt minimerar vi koldioxidfotavtrycket.

  Gillad av 2 personer

 17. Baldur. skriver:

  För att referera till Göran,så är jag helt enig när det gäller sjöfartens utsläpp. Arbetade själv på oceangående fartyg i min ungdom och minns att så länge man behövde säker manövrering (utan tjuvstopp i maskinen) t.ex vid ankomst och avgång, så körde man på relativt ren bunkerolja. Det som sen koppades in när lotsen lämnat båten och överresan började, stank som svavelångorna i Hades. Att ca 80% av all export och import mellan världsdelarna går per fartyg, borde således ge en tankeställare. Det här är naturligtvis inte intressant för miljöfanatikerna och troligtvis för jobbigt att ta till sig, när man enkelt kan peka på flyget som är så synligt och lätt att attackera. Eventuellt finns det även en hel del avundsjuka inblandat, givet att miljötokar oftast är socialister och brukar ligga i framkant när det gäller den biten.

  Gilla

 18. jeangremillon skriver:

  Nu har cementindustrin seglat upp som en stor miljöbov. Här produceras massor med koldioxid enligt alarmisterna. Ursäkta en enkel kemilärares undran. Sveriges gymnasister på N- och T-program lär(eller rättare sagt lärde) sig följande: Det man använder vid cementtillverkning är kalciumkarbonat(CaCO3) som upphettas. Vid upphettningen går lite fossila bränslen åt. Från kalciumkarbonaten avgår koldioxid och man får bränd kalk (CaO), som släcks med vatten och vi får Ca(OH)2 kalciumhydroxid. Denna blandas med sand och vi får murbruk. Vi murar hus som är energisnåla. Under härdningsprocessen upptas CO2 och vatten avgår. Vi får i princip tillbaka CaCO3 kalciumkarbonat. Detta är en principbeskrivning och nettoproduktionen av koldioxid är den som går åt vid uppvärmningen.

  Gillad av 2 personer

 19. garlbanke skriver:

  Det största hotet för Sverige är en fullständigt inkompetent och rent utav barnslig riksdag som sysslar med symbolfrågor istället för verkligheten och utveckla landet. Sanslöst sensationellt ansvarslöst.
  Snart inträffar årets viktigaste politiska händelse och manifestation för vilket HELA riksdagen förbereder sig. Det handlar om den största och viktigaste frågan, som naturligtvis är en symbolfråga – identitet. Den konkretiseras i den festligaste karnevalsstämning som någonsin äger rum i Sverige – Pridefestivalen. Samtidigt får vi njuta av festivalens höjdpunkt och den inträffar när Riksdagen, som har svårt att dölja sin stolthet, viftar med sina svansar, förlåt jag menade prideflaggor och unisont stämmer in i :
  Stolta Stad!
  – – – Jag nu glad…Förglömmer min plikt, för en könlös dikt.

  Gilla

 20. Iakttagare Iakttagare skriver:

  Sag Pridefestiivalen forra sommaren. En stolt statsminister I leden med prideflagga. Sket nastan i byxan nar jag sag Sveriges Overbefalhavare I flocken, nara rikskomikern, Gotlandsbyggmastaren Ojjen som anstallde Drottninggatsterroristen

  Iakttagare

  Gilla

 21. Peter Schmidt skriver:

  Äntligen någon som sätter det hela i perspektiv. Flyget är ändå bättre än bilen. Hade idag samtal med en person som bilade till Göteborg från Stockholm. Hur mycket mindre CO2 hade han inte släppt ut om han flög? Vi lever i en konstig värld som går på alla inspel från miljövänstern.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.