Patrik Engellau: Inför sammanbrottet

Patrik Engellau

När ett stort företag med många fabriker och dotterföretag som en gång må ha varit enastående framgångsrikt börjar misskötas så kan det ta mycket lång tid innan skadeverkningarna märks och det börjar pockas på motåtgärder. De tidigare så beundrade företagsledarna vill inte erkänna att de gjort något fel utan skyller på annat, tillfälligheter, oljekriser eller listiga japaner. Jag tänker på sådana svenska industriklenoder som Gränges och Facit.

Men så småningom blir vrålet från verkligheten, förmedlat via resultaträkningen, så överväldigande att någon sorts krisbekämpning måste inledas. Krisbekämpningen består normalt av en serie amputationer. Alla företagets verksamheter är inte lika ruttna och det gäller att göra sig av med de avdelningar där rötan bitit sig fast enligt principen att en tandläkare kan snygga till en munhåla i uruselt skick genom att operera bort döda tänder. Gränges började med att sälja av rederiverksamheten (vilket inte hjälpte i längden ty sjukan var mer utbredd).

Sådan krisbekämpning är på samma gång nödvändig om det finns någon frisk kärna att rädda och plågsam. Det plågsamma är att företagens ledning och medarbetare måste erkänna för sig själva att allt de tidigare gjort och varit så stolta över inte kan tillåtas fortsätta. Amputationer är ångestladdade processer.

Sverige är, och jag hoppas att jag har fel, som en sådan anrik koncern som tronar på minnet av fornstora dar där begreppet fornstor inte hänvisar till 1600-talet, som jag förut trodde, utan till 1960-talet när nationen kunde allt och var det främsta av alla länder.

Numera förefaller det uppenbart att den svenska politiken inte klarar sina åtaganden. I själva verket förvärras problemen. Nyligen reste jag med ett tåg som var fem timmar försenat.

”Förseningen beror på spårspring kring Uppsala central”, sa tågvärden i högtalarna som om detta var något alldagligt. ”Spårspring” är ett nyord som uppfunnits av svensk tågpersonal. På min förfrågan förklarade konduktören att spårspring är en innovation av samma gäng som brukar tända på bilar och kasta sten på ambulanser. Springet går ut på att vistas på rälsen så att tåget inte kan köra. Då måste polis tillkallas vilket inte alltid hjälper. Till slut tröttnar dock spårspringarna och släpper iväg tåget.

Det tycks bara bli värre. Politikerna satsar nya miljarder på insatser som är likadana som de som misslyckades förra året samtidigt som de upprepar sina gamla aldrig fullbordade och knappt inledda utfästelser om exempelvis ytterligare tiotusen poliser om fem år.

Vi måste förstå att Sverige inte längre klarar allt det som vi tidigare klarade. Vi måste skära ned. Vi måste, liksom Gränges, börja amputera. Den stora frågan är hur detta ska gå till.

På sätt och vis har det redan börjat i skymundan och utan någon uttalad plan. Staten slarvar med underhållet. Det märks i tågtrafiken. Kommunerna slarvar också vilket märks i asfalten på Stockholms gator. Det märks också, påstås det, i äldreomsorgen, troligen för att klienterna är så svaga att de inte orkar protestera mot neddragningar som drabbar dem.

Nedskärningarna följer principen att det blir som det blir. I en debattartikel i Dagens Nyheter redovisar ordföranden i Lärarnas riksförbund ett nästan tokroligt exempel. Ett nytt statsbidrag på sex miljarder kronor årligen ska sättas av för ”likvärdighet och kunskapsutveckling” i kommunernas skolor. Ordföranden hävdar att pengarna i första hand kommer att gå till andra saker, till exempel att ”finansiera rektorstjänster”. Kommunerna tar statsbidraget och täcker sina andra ekonomiska hål. Hade någon kunnat räkna med något annat? Här lagas efter lokal läglighet. De som kontrollerar kontona tar pengarna för sina egna angelägenheter när allt ändå bara brakar ihop.

Jag gillar inte att betydelsefulla sociala förändringar som dem vi idag kan observera och som troligen kommer att förvärras framöver inte öppet diskuteras. Det är ändå mitt land det handlar om. Jag accepterar inte att politikerna smyger på mig olika samhällsamputationer liksom de smugit på mig en numera erkänt misslyckad migrationspolitik.

Jag vet inte hur jag skulle tänka om jag vore statsminister. Kanske så här.

Det kanske största slöseriet i Sverige är att politikerna kopplat bort och onödiggjort en massa mänsklig handlingskraft och uppfinningsrikedom genom att bestämma precis hur allting ska ske, hur utbildning ska bedrivas, hur sjukvård och äldreomsorg ska organiseras, vilket slags idéer som ska beviljas statligt understöd och så vidare.

Jag vet att ambitionerna åtminstone till en början var lovvärda. Det handlade att bygga standardlösningar för att alla skulle behandlas lika. Men tänk så många goda skolor som hade kunnat uppstå om dugliga människor tillåtits eller kanske tvingats att på egen hand ordna utbildning till sina barn.

Kanske måste vi amputera bort den där kära idén att politikerna ska anstränga sig att åstadkomma ett jämlikhetens lyckorike (vilket de ändå inte verkar vara särskilt framgångsrika med). I stället borde politikerna fundera på hur de skulle kunna mobilisera mer av det svenska entreprenörskap och den svenska handlingskraft som idag ligger i träda.

En politisk innovation som jag inte utarbetat tillräckligt är att medborgarna skulle kunna få rätt att lösa in sina individuella rättigheter hos välfärdsstaten. Man får en fast skattesänkning på, hugger jag till med, 100 000 kronor om året om man ordnar barnets skolgång och sin egen sjukvård och sjukförsäkring egen hand.

Jag förstår precis att det inte bara skulle leda till önskvärd nydaning, utan också till besvär. En del människor skulle ta skattesänkningen och strunta i att skicka sina barn till någon skola alls. På motsvarande sätt skulle en del bli utan sjukvård.

Jag vet att detta är djupt främmande för det etablerade svenska politiska tänkandet. Men det var främmande för Grängeskoncernen att sälja rederiverksamheten. Frågan är som sagt om vi bara ska låta amputationerna drabba oss eller om vi ska göra genomtänkta, mogna val, vilket inte nödvändigtvis betyder att min idé om inlösen av individuella rättigheter är ett fruktbart spår. Det dummaste är att tänka som man alltid gjort när omständigheterna förändras i grunden.

78 reaktioner på ”Patrik Engellau: Inför sammanbrottet

 1. Erik2 skriver:

  Jag måste erkänna att tänker allt oftare i precis dessa banor. Snälla, låt mig slippa all denna offentliga ”omsorg”. Låt mig vara en fri man. Lägg på en avgift motsvarande begravningsavgiften för att administrera mitt personnummer men ta sedan bort mig från alla system. Låt mig få ordna barnens skolgång och trygghetsförsäkringar själv.

  Gillad av 8 personer

  • Axel skriver:

   Jag har en dröm, Det kommande EU slutar med att så kallade högerkrafter(enligt Löfven) slår ut flumpolitikerna med våldsam kraft. Socialismen har alltid sett högerspöken i fungerande politik.
   Le Pen gör storstilad come back. En få bara takke!!
   Blir det så, ja då åker en välsmakande Ungersk bubbel flaska fram och korken flyger till skyn. Smack, smack.

   Gillad av 3 personer

 2. thojak skriver:

  Tanken faller på ‘svenskt stål biter’ [typ] och det gör det under förutsättningen, att det sköts om på kompetent sätt & vis. Det håller aldrig om man försöker måla på färg på färg på färg för att dölja underliggande rostangrepp. Det [stålet] måste blästras ner till ren metallyta varefter allehanda primers och mellanliggande (kan vara ett hyfsat antal) färglager läggs. Detta lite OT-aktiga exempel kan överföras 1:1 på det ‘ramverk’ [‘stålet’] som samhället står och faller med. Nu är, efter alla dessa oändliga ‘om-målningar’ (‘resurser’) som ser/såg bra ut på ytan, ramverket så genomrostat, att det kort kan betecknas varande en ‘total constructive loss’, dvs det hela är så förstört att en reparation ej längre är möjlig, ergo sammanbrottet är endast en kort tidsfråga.
  Arma Land ! 😦

  Gillad av 4 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   Nu skall ju politikerna t o m lägga sig i hur stålet tillverkas.
   Här behövs inga stålingenjörer, när politikerna och barnen vet bäst!
   Stål utan kol!

   Gillad av 3 personer

   • Elisabeth skriver:

    Ja, dessa politiker. Läser i dagens Sydsvenska att Lunds kommunfullmäktige utarbetat en vision för kommunens arbete. Efter två år och till en kostnad av en kvarts miljon har man kommit fram till en vision med budskapet : Lyssna. lära, leda. SD , som hela tiden opponerat mot tramset, vill slänga ”visionen” i papperskorgen och tycker att vilken barnkammarramsa som helst duger bättre som vision i kommunens arbete. Imse, vimse, spindel…..

    Gillad av 5 personer

  • thojak skriver:

   Just nu (09:50) i SR P1 sänds EU-debatt i rikshospitalet och med tanke på hur avgörande viktigt kompetent skötsel av ‘det svenska stålet’ kan – direkt after riksklantens anförande – konstateras, att detta samhälle är bortom ALL räddning, m.a.o. en TCL. Politiker respektive deras lakejande politruker är de som hållit och håller i harakiri-svärdet.
   Arma, arma Land ! 😦

   Gillad av 1 person

 3. Laggar skriver:

  Det finns en erfarenhet vid företagskriser, ”den första förlusten är alltid den minsta”, vilket betyder att man tror att man har räddat företaget om man tar itu med förlusten utan att se till allt annat. Nästa förlust blir större och så vidare. Det är något helt annat att vända skeppet som styrt in på grunt vatten. Skeppet stannar och strandrövarna närmar sig.

  Gillad av 8 personer

 4. A skriver:

  Egentligen kan man fånga nästan alla våra problem (kanske alla) i ordet utbytbarhet P.E. Så fort en verksamhet applicerar utbytbarhet på något så inleds en resa mot döden. Hastigheten kan variera men resultatet är detsamma. Tyvärr är nu hela landet självt drabbat. Utbytbarhet tycks av någon anledning vara nån slags fundamental dröm i det mänskliga psyket. I praktiken är det ondska. Utbytbarhet är en mycket bra ingång till förståelse av problemet B.E. Det som verkar så förnuftigt och bra på alla vis, är i själva verket undergången. Detta är egentligen jättelätt att förstå när det väl är formulerat.

  Mvh A

  Gillad av 8 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Förstår jag dig rätt att du med utbytbarhet menar att medel- och långsiktiga mellanmänskliga relationer, utom den till statens myndigheter, undermineras för att ersättas med transienta relationer inom handel eller offentlig produktion, relationer där vi inte bryr oss om vem som är på andra sidan, det är bara en utbytbar person i en viss roll? Detta är kärnpunkten.

   Gillad av 2 personer

 5. larsbernhoff skriver:

  Att tänka som PE gör är frestande när nuvarande metoder för välfärd misslyckats. Om de mest driftiga skulle få göra avdrag på skatten med ett stort belopp så skulle de personerna lösa sina problem. Vi skulle få en jämlikhetsdebatt som skulle vara 10 år och en ursäkt för att inget görs av grundproblemet. Det är att politiker ska lägga sig i med regler och krav och principer som blockerar rationella lösningar.

  Inom alla välfärdsområden finns det goda exempel på hur behoven är lösta både billigare och bättre än genomsnittet. Det kan vara både inom kommunala och privata verksamheter. Svenskt Näringsliv och SKL vet vilka det är. Samla de 15 bästa från varje verksamhetstyp och be dem berätta vad som hindrar dem och vad som möjliggjort deras framgång. Det heter benchmarking. Idag med politiska styrningar på detaljnivå är det säkraste sättet att misslyckas med effektivitet.

  I gårdagens nyhetsflöde berättades plötsligt från det politiskt sönderkörda Karolinska Sjukhuset denna ”lilla” nyhet från hjärtoperationsavdelningen hur de hade kortat sina köer och plötsligt uppfyllde kraven enligt vårdgarantin
  ”Personalgruppen genomförde en förändring som innebär att patienterna bedöms individuellt innan det är dags för operation” Detta var säkert en avdelning som vaknat till liv när de misslyckats med sitt tidigare arbetssätt, dvs duktig personal säger enough is enough, nu gör vi på ett nytt sätt.

  Mindre politisk styrning men tydliga mål ska möjliggöra för professionen att driva verksamheten till väsentligt bättre resultat

  Gillad av 5 personer

 6. Bo Svensson skriver:

  Det går inte att få rätt kurs på utvecklingen utan att backa från alla migrationsrelaterade konventioner och EU-fördrag. – Därefter skall det inte längre krävas mycket för att utvisas och för att mista sitt omotiverat tilldelade medborgarskap och billig utvisning skall bestå i tillräckligt kännbara konsekvenser på att sega sig kvar och på att underlätta för illegalas försörjning och boende.

  Man skall vinna terräng i kraft av sina förtjänster och inte för att man är ömklig eller har misslyckats hemmavid.

  Detta är inte en åsikt jag har, – det är logik, – den som menar annorlunda är otillräknelig.

  Gillad av 9 personer

  • Elof H skriver:

   I princip tycker jag inte att man lättvindigt skall kunna mista sitt medborgarskap, men utifrån dagens läge där vi mycket lättvindigt gett ut medborgarskap under många år så borde de för jämviktens skull också snabbt kunna dras in. Egentligen borde alla medborgarskap som getts de senaste 20 åren dra in och sedan får de sökas på nytt med nya hårdare regler.

   Gillad av 3 personer

 7. Jan Andersson skriver:

  En par tre hagelpatroner laddade med ofarligt grovsalt i stället för skarpa hagel, skulle ha rensat spårområdet på någon minut. Låt stinsen på alla stationer få en avsågad hagelbössa och hundra saltskott.

  Gillad av 8 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Eller varför inte montera på de där plogarna längst fram på tåget. Ni vet de där rejäla rackarn som rensar allt i dess väg åt sidan. Sen kanske det blir en notis i lokaltidningen. Spåren rensade.

   Gillad av 1 person

 8. Martin skriver:

  Vi behöver Karl den fjortonde Johan igen kort sagt
  Nån som är modig, klarsynt, framsynt, handlngskraftig och beslutsmässig.
  Je ne vois personne.

  Gillad av 3 personer

  • Anders L. skriver:

   Det skulle i så fall vara den där Gustav som håller torgmöten om Swexit med små åhörarskaror över hela landet inför EP-valet. Fast han är väl chanslös då han skulle behöva öka från 20.000 röster i förra valet till 50.000 för att komma in.

   Gilla

 9. Loke skriver:

  Det troligtvis nödvändigt att låta förfallet pågå och låta det nå nästa lägre nivå. Mot spårspring existerar redan tekniska åtgärder som värmekameror för detektion och hinder som gör besök på spårområden obekväma. Springet är i hög grad ett accepterat fenomen som redan hanteras av tjänstemän utan vidare analys av de bakomliggande orsakerna.

  Ute i villamattorna är de flesta välbeställda trots allt ganska nöjda och ännu likgiltiga inför den utveckling PE tar upp. Villaägarna på hyllan är absolut inte mogna för amputation utan lever i förnekelse. PE har givetvis rätt i sak, men han är minst 2 år före sin tid.

  Gillad av 2 personer

  • cmmk10 skriver:

   ”Mot spårspring existerar redan tekniska åtgärder som värmekameror för detektion och hinder som gör besök på spårområden obekväma.”

   Lösningen är som vanligt, enkel men inte PK.

   Sätt upp varningsskyltar på arabiska, och kör som vanligt. Efter några dödsfall kommer fenomenet att upphöra av sig själv. – Frågor på det!

   Gillad av 1 person

 10. Fredrik Östman skriver:

  Bli nu inte för upprymda inför de möjligheter Patrik utmålar. Det kan gå som med Siemens också. Klaus Kleinfeldt sålde alla delar som gick dåligt, för de var inget att ha. Så sålde han allt som gick bra, för för de delarna fick han ett bra pris. Vad tror ni blev kvar?

  Gillad av 1 person

 11. Snälltåget skriver:

  Vad Patrik beskriver är ett självpågaget problem där SJ har haft fräckheten att internalisera b********s problem bara för att externalisera kostnaderna till sina kunder (låter det bekant?).

  Låt tågen gå enligt tidtabell, och stryker någon ”spårspringare” med på kuppen så är det ju så mycket bättre, låt liken ligga där och ruttna i avskräckande syfte.

  Gillad av 9 personer

 12. svenne skriver:

  ”Frågan är som sagt om vi bara ska låta amputationerna drabba oss eller om vi ska göra genomtänkta, mogna val, vilket inte nödvändigtvis betyder att min idé om inlösen av individuella rättigheter är ett fruktbart spår.”

  Såvitt jag kan förstå så menar Patrik med ”vi” oss vanliga medborgare som var fjärde år har möjligheten att göra ”ett moget genomtänkt val” då vi röstar på det parti som vi betraktar som det minst motbjudande. Jag räknar inte in våra politiker i begreppet ”vi”.

  Det har ju visat sig vid ett flertal tillfällen att det inte tas någon hänsyn till våra synpunkter då det handlar om att de styrande vill driva igenom sina hjärtefrågor. Påtagliga skräckexempel är invandringspolitiken, grundlagsändringen och det nu aktuella genomförandet av censur. Protester har hörts angående t.ex.”amputationen” av äldreboende och invandrares förtur till bostäder, men dessa åsikter ignoreras fullständigt av makthavarna.

  Med tanke på det tidigare åsidosättande av medborgarnas åsikter så är frågan vad ”vi” kan göra inom demokratins ram för att komma bort från det sluttande planet? Det finns ju en del debattörer som t.o.m. spår en risk för inbördeskrig och/eller andra typer av våldsamheter om det nuvarande vansinnet får fortgå, och denna tanke är nog egentligen inte helt orimlig.

  Gillad av 1 person

  • Rune skriver:

   ”så är frågan vad ”vi” kan göra inom demokratins ram för att komma bort från det sluttande planet?”
   ”Vi” kan inte göra så mycket, så länge vi inte kan välja våra politiker i allmänna och fria val.
   Politikerna tillsätts ju i nuvarande system, i slutna rum, lång ifrån allmänheten, för att sedan sättas på valsedlarna. ”Vi” i allmänheten har ju sedan bara att välja mellan partier med namnlistor som partiledningarna har komponerat. ”Vi” har som väljare inget inflytande över vilka som skall finnas på listorna.
   Detta bäddar för partiegoism och partidiktatur som enbart intresserar sig för sina egna partiers intressen. Vad som skulle vara bra för Sverige och svenskarna ligger långt ner på prioriteringslistan. Det är väl det som pågår för fullt i Sverige just nu?

   Gillad av 2 personer

 13. Claudia de Longueville skriver:

  ”Vrålet från verkligheten” ekar olycksbådande, Peter.
  En nation kan inte hamna i Sveriges position om den inte styrs av politiker, som tappat allt vett och sans.
  Det skulle aldrig ha varit möjligt om dess styre inte hade belamrats av makthavare, som i en accelererande takt staplat missgrepp och tokigheter på varandra under minst ett decennium.

  De dominerande partiernas tankeverksamhet har präglas av en ansvarslöshet och naivitet, som gränsar till stupiditet eller snarare ren galenskap.
  Det som nu utspelas i konungadömet är ingenting annat än ett tragiskt spektakel, vars huvudroll gestaltas av en jämmerlig stackars pajas.
  Ett gyckel, som tillåts pågå eftersom alla krafter har satts in för att dölja och förtiga verkligheten.
  Allt understött av Rikshospitalets femtekolonnare.

  PraktIskt taget alla rikets problem är en konsekvens av den sinnesrubbade migrationspolitiken.
  Integrationen är ett absolut och totalt fiasko, sjukvården är på väg mot sammanbrott, skolan ett inferno och fattigpensionärerna manas till solidaritet.
  Så länge som PK-terroristerna sitter vid styret, så pumpas miljarderna, som med en flodspruta, rakt ner i ett svart hål.

  Bekymmer, problem och konflikter dag ut och dag in, som suger all energi ur riket och vars hantering kostar skjortan.
  Följderna av den sanslösa eller snarare hjärndöda, migrationspolitiken överskuggar allt.
  Det är en kolossal och gränslös uppsjö av importerade problem, som nu översköljer och dränker allt i dess väg.

  Statsministern kan inte tydligare visa, att han bara är ett rö för vinden.
  En rikets ledare, som bäst kan beskrivas som en sömngångare, en stackars figur, som har tappat all kontroll.
  En gök, som ännu inte har förstått, att hur han än schackrar och tvärvänder, så väntar avgrunden i fjärran.
  Vilka ”Partiets” rådgivare han än lyssnar på, så nalkas infernot.
  Ett i sanning välförtjänt öde för en klåpare och fuskare, som inte vill förstå allvaret och som inte har minsta aning om hur rikets gigantiska problem skall lösas.

  Nationen har utsatts för ogärningar, som utförts utan någon som helst besinning eller eftertanke och helt i avsaknad av minsta analys.
  Det är förbrytelser mot riket och ett skändande av dess folk, som torde sakna motstycke i svensk historia.
  Dåd, som de ansvariga nu med alla medel försöker att bortförklara som omöjliga att undvika.

  Gillad av 8 personer

   • Claudia de Longueville skriver:

    Skulle inte din kommentar passa bättre, om den skrevs i huvudfåran?
    För övrigt, är du säker på att även riksklanten ville ”ha det så här”?

    Vilken normalbegåvad person som helst borde i tid ha insett konsekvenserna av den sanslösa invasionspolitiken.
    Det är bara det att den, som råkar leda landet är allt annat, än i besittning av det intellekt och den fattningsförmåga som krävs.

    Kanske hade dessa uppenbara brister kunnat kompenseras om vederbörande varit erfaren, rutinerad och skicklig i sitt värv.
    Tyvärr var han inte det heller.
    Han var inte gammal i gården, han var inte garvad och han var inte förtrogen med någonting.

    Han var kort sagt inte mogen det ämbete, som han av någon outgrundlig och fullkomligt mysteriös anledning hade blivit tilldelad.
    Marionetten ställdes inför en händelseutveckling, som han inte var redo för och som han var hopplöst illa rustad att möta.
    Det är för tragiskt, men landets systemupplösning har redan inträtt och vägen leder mot förödelse och sammanbrott.

    Gilla

   • Dm skriver:

    Det jag också frågar mig mitt i all din frustration, kommer den av att du själv är medskyldig? Har du röstat SD? Om inte, ja men då är allt ditt eget fel.

    Gillad av 3 personer

   • Palle9 skriver:

    DM: Snarare är det väl så att politiker som Reinfeldt med sitt anammande av Mp:s migrationspolitik, och Löfven med sin inkompetens (väl beskriven av Claudia) fullkomligt struntar i konsekvenserna av den förda politiken, alternativt är helt inkapabla till den mest elementära konsekvensbedömning.
    Att tillskriva dem en vilja att åstadkomma den rad av problem, som vårt land står inför motsäges av att den allt överskuggande prioriteten för dessa politiska ledare var och är att erövra och behålla makten. Problem som faller tillbaka på de egna partierna i takt med att allt fler av medborgarna (men alltför få än så länge) inser problemens gemensamma nämnare är förvisso inte något en maktpolitiker önskar sig.

    Gillad av 1 person

   • Danske mand skriver:

    @palle9

    Jag tror du delvis missar vad jag menar. Det jag menar är att de är ansvariga för sina handlingar, att de kunde valt en annan väg, men valt denna, frivilligt, självklart sitter de i klistret och så vidare men varje beslut de tagit har ju fört oss ett steg närmare katastrofen. Att rada upp ursäkter som Claudia och många många andra gör (naiv, banal godhet osv….) friskriver dem dels från ett medvetet ansvar, dels ger det ett falskt hopp om bot och bättring.

    Jag tycker det är bättre att se det så att Reinfeldt och Löfven medvetet genomfört detta, liksom de som kom före, det är ingen hemlighet för oss att gruppvåldtäkter nu blir allt vanligare, att barn är vuxna för att ta två flagranta exempel, det är därmed ingen hemlighet för Reinfeldt eller Löfven heller. Så det är ett utslag av vänstertänk att inte helt enkelt låta de skyldiga bära synden i vad de gjort. De vill ha makten och eftersom tidsandan som de är med och skapar är vänster och pk så är det bäst att uppmuntra massinvandring och islamisering, att det möjligen får konsekvenser för dem senare om de mister makten är ju just anledningen till att de demoniserar alla som kritiserar förd politik och försöker strypa yttrandefriheten.

    Vi måste växa upp och lägga ansvaret utan ursäkter på de skyldiga. Folk har en fri vilja, den tror jag på. De har använt sin till det vi idag ser. Som Claudia skriver ”vilken normalbegåvad person som helst borde begripit”. Jag hävdar då att i huvudsak så HAR de begripit vad de gjort, alla andra har ju begripit det.

    Det är överkurs att jag tror att de drivs av ondskan, den visar sig inte som folk tror.

    Gillad av 4 personer

   • Danske mand skriver:

    @palle9

    Jag lyckas inte trots alla mina ord helt förklara vad jag menar, när du skriver:

    ”Att tillskriva dem en vilja att åstadkomma den rad av problem, som vårt land står inför motsäges av”

    så är det precis det vänstertänk jag menar vår tid är så färgad av, man har ingen fri vilja, man kan inte vara syndare, utan kan endast se framsidan av sina beslut, inte baksidan.
    Jag äter choklad, men jag vill inte bli fet, jag dricker whisky men jag vill inte få huvudvärk
    Jag vill ha sex men inte uppfostra barn, eller jag vill ha barn men ingen man, du ser min poäng? Isolerat sett så tror jag inte Löfven vill se svenska kvinnor våldtagna, men att svenska kvinnor blir våldtagna är en direkt konsekvens av hans förda politik, därmed VILL han att svenska kvinnor blir våldtagna. Äter man för mycket choklad så väljer man att bli fet.

    Det är inte en rimlig hållning att anse att ledarna av ett land kan vara för allt bra och mot allt dåligt.

    Gillad av 2 personer

   • cmmk10 skriver:

    @CDL

    ”För övrigt, är du säker på att även riksklanten ville ”ha det så här”?”

    Läste på ett annat forum, en lång utläggning av en som hade haft med Stefan L. att göra på den tiden han representerade Metall. Det var inga smickrande omdömen direkt – han verkade vara totalt hänsynslös och hade inga problem med att offra sina medlemmar för att få igenom sina principer.

    Jag tror att det är ett stort misstag att underskatta SL; även om han antagligen inte besitter intelligens i egentlig mening är han – enligt hörsägen – brutal, envis, empatilös och målinriktad.

    Gillad av 2 personer

   • A skriver:

    Mycket bra Danske Mand 16,08. Jag är för tillfället nöjd med lökens kärna, nu är jag fokuserad på vad som gör det möjligt för makteliten att ta kontroll över sina ”nyttiga idioter”. Alltså den egentligen hyggliga människan som får sitt huvud invaderat av vanföreställningar pga maktelitens lögner och själv även förlorar på detta i det långa loppet, men som ”de” bygger ALL sin makt på. Jag tror att jag snart ganska exakt kan formulera detta.

    Mvh A

    Gilla

   • lookslikeanangel skriver:

    Nu tror jag att ”Claudia” är inne i ett sorgearbete
    men också i ett motstånd!

    Är vi inte alla det?
    Vi vill inte se ett Sverige som får gå med tiggarstaven
    om ingenting händer väldigt snart…..

    Gillad av 1 person

   • Kronblom skriver:

    Ta makten och behålla den som Vilhelm Moberg sa. Allt annat som händer p.g.a. detta är av sekundär betydelse för riksklanten & co. Kan sammanfattas med 5 ord. Han vill ha det såhär.

    Gilla

   • Palle9 skriver:

    DM: Instämmer helt i att dessa politiker bär ansvaret för sina beslut – några ”ursäkter” har jag definitivt inte avsett att framföra. Resultatet kan bli lika katastrofalt när en rikspolitiker genomför beslut utan att på något sätt försöka göra ett seriöst försök att förutse konsekvenserna jämfört med om motsvarande beslut tas i fullt medvetande om dess konsekvenser. Knappast ens någon skillnad i skuldfrågan då det förra fallet kännetecknas av grov oaktsamhet (eng. reckless disregard) – man har ansvar för att göra konsekvensbedömningar (dvs strunta i konsekvenserna), att avstå från detta är också ett medvetet beslut.
    Personligen tror jag att både Reinfeldt och Löfvén faktiskt trodde på att massinvandringen skulle komma att innebära en ”stor utmaning” men inte det olösbara problem den faktiskt utgjorde. Man jämförde med tidigare invandring och bortsåg från de helt annorlunda betingelser, som migranter från MENA-länder medförde – att påpeka detta stämplades som ”rasism”. När man (förhoppningsvis) började se verkligheten hade man redan hamnat i en situation där det skulle kosta för mycket rent politiskt att öppet erkänna felaktigheten i sina tidigare ställningstaganden.
    En av huvudanledningarna till att dessa vansinniga beslut kunde tas var och är våra snedvridna massmedier (MSM) – avsaknaden av kritisk granskning och verkligt sonderande frågor till makthavarna gjorde att de kunde komma undan.
    Slutligen: till syvende och sist krävs det kanske en psykiater för att reda ut varför dessa politiker agerat som de gjort, förslagsvis den Jackson, som du länkade till i en länk nedan …

    Gilla

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   CLAUDIA DE LONGUEVILLE: ”Integrationen är ett absolut och totalt fiasko, sjukvården är på väg mot sammanbrott, skolan ett inferno och fattigpensionärerna manas till solidaritet.
   Så länge som PK-terroristerna sitter vid styret, så pumpas miljarderna, som med en flodspruta, rakt ner i ett svart hål”.
   ”En nation kan inte hamna i Sveriges position om den inte styrs av politiker, som tappat allt vett och sans.
   Det skulle aldrig ha varit möjligt om dess styre inte hade belamrats av makthavare, som i en accelererande takt staplat missgrepp och tokigheter på varandra under minst ett decennium”.

   När får vi läsa och höra en så välformulerad och saklig analys i SVT, Sveriges Radio, Aftonbladet, DN, Expressen mfl?
   Gärna också bekräftad från Myndigheter, Sjukvården, Skolverket, Lo, Sveriges Kristna Råd, Svenska Kyrkan, och alla PK-präster och PK-pastorer!

   Först då kan vi andas ut, först då är räddningen nära.

   Gillad av 2 personer

 14. Östrahult skriver:

  Krisande företags problem består ofta i att deras lösningar inte längre tillgodoser marknadens behov av någon anledning, det kan vara konkurrens, teknologi etc. Ofta finns då en oförmåga att inse detta i tid. En välvillig tolkning av Sveriges problem är att den offentliga sektorns utbud inte fungerar i en ny efterfrågesituation när olika fria nyttigheter inte längre förbehålls landets medborgare utan erbjuds en betydligt större skara. Härutöver finns en ledningskris genom att synen på det offentligas roll ändrats från att vara befolkningens tjänare till att vara dess överhet. Det här är något som kanske 20 % av befolkningen insett medan 80 % tror att läget är oförändrat. Vi är ett rikt land.

  DGS läsare har denna insikt men de som inte får sin information via sådana vägar utsätts fortfarande för desinformation, det är enkelt att dagligen hitta exempel. Från idag t ex:

  • Polisen går ut med signalement på ljushyad våldtäktsman, men polisen mörkade signalement på utländsk våldtäktsman
  • 300 färre vårdplatser på Nya Karolinska
  • SJ fick sämst betyg i stor kundundersökning
  • Malmö stad betalar 45 000 i månaden för trea för ”flykting”

  Det behövs inte mycket energi för att hitta sådan information men ändå passerar den helt spårlöst i vanliga media.

  Gillad av 10 personer

  • bejji skriver:

   En annan nyhet idag publicerar MUCF, som undersökt attityden till invandring bland unga i Sverige. Det visar sig där att den positiva attityden till invandring ÖKAT (!!) bland unga svenska kvinnor jfrt med 2013. Hur är detta möjligt ?

   Gilla

   • cmmk10 skriver:

    Det förvånar mig inte ett dugg!

    Dock skulle jag bli mycket förvånad – och modstulen – om de unga männen är belåtna med sakernas tillstånd.

    Gilla

 15. K. Ulvert skriver:

  Angående spårspringet förstår jag inte varför tåget inte kör ändå? Ett tåg går väldigt långsamt till att börja med, och jag är helt säker på att klientelet flyttar sig när det kommer närmare.
  Det är som om man ville ha problem med detta.

  Gillad av 8 personer

 16. Hans Högqvist skriver:

  Frågan är om det svenska samhället, svenska folkets land, ska överleva.
  Den första åtgärden är totalstopp för flykting/asyl invandring följt av repatriering av de som tagit sig in i landet på falska grunder ( =90 – 95% ). De ”närande” rånas på frukterna av sitt arbete och landets ekonomi på alla plan är urusel……
  Det andra att tänka på är att ett välinformerat folk, gemensamt, är klokare än heltidspolitiker. Landet behöver styras av folket, besluten tas av folket och politikernas uppgift är att verkställa det folket har beslutat. Se på Schweiz.
  Det tredje är utträde ur EU, så vi kan förhandla handelsavtal själva utan inblandning av begränsningar uppställda av EU.
  I Sverige har folket alltid varit underställda kungar eller politiker. Lika illa i båda fallen, dumma beslut grundade i egoism, storhetsvansinne, ideologisk vänsterideologi och törst efter personlig makt och rikedom.
  Styrning ovanifrån måste ersättas med personligt ansvar för sitt eget och sitt lands väl.
  Verkställ!

  Gillad av 6 personer

 17. Danske mand skriver:

  Nej, jag tror att du tar fel Patrik, felet börjar här: ”Jag vet att ambitionerna åtminstone till en början var lovvärda”. Hur vet du det? Du tar fel, ingen människa förstår fullt ut det sammanhang och den tid man lever i, man förstår inte sig själv, eller sina drivkrafter, och man förstår inte roten till de förklaringsmodeller och mallar för hur man skall leva uppstod, och man kan inte fullt ut förutsäga resultatet av ens val. Kloka människor har alltid vetat detta, och samlade denna visdom i något som kallades kultur och religion, försiktighetsprinciper, på så sätt har olika sätt att leva uppstått. Så man måste man vara försiktig, inte anta för mycket, och mycket noga ge akt på ens värsta instinkter och önskningar. Detta gjorde moderna politiska ideologier från vänster upp med, försiktighetsprincipen kastades ut, människan var Gud. Detta visste man förstås, därför kallade man det vänster, det är ju själva startpunkten. Så jag vill hävda att även om ingen vänsterperson, från Hitler till Stalin till dagens Lööf eller Löfven, fullt ut medvetet insåg att de tjänade ondskan, så hade och har de ändå en fri vilja, de kunde gjort en myriad andra val, men ville och vill ha det så här. Man väljer medvetet synden.

  Så vi måste börja med motsatsen, ”Jag vet att ambitionerna från början var onda”, därefter kan vi börja nysta. Det är nämligen vänstertänk som gör att man finner denna kaotiska lösning, dog-eat-dog, när istället vi måste erkänna att vissa är onda, de vill ha det så här, och andra är bättre och strävar efter det goda, fler och fler vaknar, förvirrade, men de vet att riktningen är fel. Ansvaret som nu är vårt är inte att släppa kaoset löst, det är vad djävulen alltid vill, utan vårt ansvar är istället att identifiera och försöka få bort de onda och straffa de skyldiga. Vi måste åter erkänna förekomsten av gott och ont, först då kan vi får ordning på skolan, polisen, försvaret, kriminalvården och migrationen.

  Vi kommer inte vidare så länge vi tror alla om gott, det är ju ondskans, vänsterns och pk-ismens väg. Vi måste erkänna att det finns gott och ont och att de som väljer ont måste bekämpas.

  Hej Mårten Schultz och SvD, var det godkänt?

  Gillad av 7 personer

   • Dm skriver:

    Skriv en bit i taget. Kanske jag slänger in Danske Mands äventyr på skoj? Men det saknas en kategori för burlesk humor, en humorsektion hade lyft DGS ytterligare, vi är alla i behov av ett skratt mitt i allt eländet. Endast sådana som Soraya Post, Ferm och Lööf skrattar idag, hela vägen till banken, ridandes på min och svenskarnas skattepiskade ryggar.

    Gillad av 5 personer

 18. JL skriver:

  Amputera först migrationsverket så det ENDAST ägnar sig åt studie-, arbetskrafts- och giftermålsinvandring, och upprätta sedan ett återvändarverk. Alla 1a och 2a generationens invandrare som begått brott och/eller aldrig betalat skatt i Sverige ges generösa villkorade erbjudanden.

  Vore en bra start

  Gillad av 7 personer

  • Elof H skriver:

   I princip tycker jag inte att man lättvindigt skall kunna mista sitt medborgarskap, men utifrån dagens läge där vi mycket lättvindigt gett ut medborgarskap under många år så borde de för jämviktens skull också snabbt kunna dras in. Egentligen borde alla medborgarskap som getts de senaste 20 åren dra in och sedan får de sökas på nytt med nya hårdare regler.

   Gilla

   • Nej skriver:

    Varför ska icke-svenskar kunna få svenskt medborgarskap? Varför ska icke-svenskar ges rätt att bestämma över svenskar och svenskarnas land, samtid och framtid?

    Svara mig det.

    Gilla

  • cmmk10 skriver:

   Migrationsdomstolarna, och gratis advokathjälp för folk som vill invandra, är något som måste bort. Migrationsverket är en myndighet och det håller inte om alla ”negativa” myndighetsbeslut skall dras inför domstol.

   Gilla

 19. Danske mand skriver:

  Off-topic:

  Igår kom den, Victor Davis Hansons ”The Case for Trump”! Sällan har jag blivit så glad av öppna ett bokpaket, titeln i fina guldbokstäver.

  Hej Mårten Schultz och SvD, var det godkänt?

  Gillad av 8 personer

 20. Göran Holmström skriver:

  Patrik är något på spåret med sina iakttagelser minsann.
  Problemet är att du börjar i fel ände kroppen är det inget större fel på för patienten Sverige! Det är huvudet som behöver amputeras. men för att det inte ska sprida elakartade virus vidare så måste det isoleras för all framtid. Då svensk socialdemokrati är ett gift, som får allt att ruttna som det vidrör!
  Att splittra familjer och kalla det för framsteg är en sjuk ondska, att hylla mångfald och våldet som följde är den största lögnen, att hävda hur viktigt det är med homosexualitet för unga förvirrade människor och ta deras kön ifrån dom är än värre. Det är absolut inget fel i att vara homo, men det ska man sjävl upptäcka som vuxen. Barn förvirras av genus idiotin under uppväxten.
  Vi behöver hitta tillbaka, till familjen och tryggheten igen, skolan ska vara kul och lärande med disciplin. Något som saknats i mint 40 år.
  Socialdemokrater är inget annat än missnöjda kommunister!

  Gillad av 11 personer

  • Dm skriver:

   Precis, fiskhuvudet är ruttet, inget kommer att uppnås utan att skära av det. Konkret betyder det att rösta SD men mera detaljerat att lära sig känna igen detta vänstertänk som infekterat alla, och bekämpa det, och dess proponenter. Det måste bli ont att vara pk och vänster. Vänstertänket genomsyrar hela vårt samhälle så gamla och sjuka slängs ut och IS-mördare flyttar in. Hur många bra äldreboenden hade man fått för, var det 50 miljarder, som de ensamkommande kostade bara ett år? Vilka resurser läggs nu på att folk som deltagit i IS vidrigheter tas hem till Sverige och förses med pengar, lägenhet och stödpersoner?

   Gillad av 4 personer

 21. Micke skriver:

  Effekten av att det inte ställs några krav på den enskilde att från dag ett prestera och leverera något. Samhällskontraktet är torpederat och sänkt för gott.

  Gillad av 1 person

 22. Aha skriver:

  Frågeställningen gillar jag; att amputera bort krisande delar i Sverige. Här kommer min lista;
  – bort med dagens public service för att skapa ett nytt opartiskt och sakligt public service
  – den kontraproduktiva humanitära stormakten läggs ned. Hjälp ska ges lokalt, till de egna invånarna och till nödlidande på plats
  – det mångkulturella samhället dödförklaras och ersätts av ett Sverigekultur-samhälle. Mångkulturen dödförklardes faktiskt 2011 av Merkel, Sarkosy och Cameron men kom ändå att leva vidare.
  – amputera dealr av lagstiftningen så att rättsväsendets domar bättre överensstämmer med folks rättstänkande
  – bort med presstöd. Den granskande makten ska inte vara beroende av staten
  – bort med yrkespolitiker och istället prova med en Schweizisk variant. Det är ju ändå politikerna som ansvarat för Sveriges tillkortakommanden.

  Här stannar jag. Det är ett mastadont jobb att gå igenom vad som behöver amputeras. Glömde t.ex flumskolan och liberal lagstiftning, dyr kriminalvård etc.

  Det är så många individer och så mycket som behöver tas bort för att Sverige ska kunna komma tillbaka till en topplats.

  Gillad av 4 personer

 23. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Aasch, vi kan behålla välfärdsstaten om vi bara inser att den skall omfatta enkom medborgare.
  Sedan omprövar vi medborgarskapen till att begränsa sig till född i Sverige av svenskfödda föräldrar. Inte en krona till icke-medborgare som ej klarar språk- och kunskapstest och lojalitetsförklaring. SIDA får återuppstå den dagen staten inte har en krona i skuld. Försörjningsstöd villkoras mot heltidsarbete.

  Gillad av 1 person

 24. kvellulvblog skriver:

  Politiker skall inte sköta någonting som lika gärna kan skötas av andra. Definiera uppgifterna, exvis lagstiftning, rättsväsende, försvar, polis, omhändertagande av handikappade och arbetsoförmögna, mm. mfl. Ge sedan inte mer skattepengar än att det räcker till detta.
  Låt inte politiker bestämma sin egen lön eller andra förmåner, se på Schweiz.
  Kräv utbildning och demonstrerad duglighet, samt legitimation, för den som söker förtroendeuppdrag.
  Spårspringare och andra som saboterar samhället skall dömas att ersätta samhället för de kostnader de orsakar. Antingen själva, eller om barn, föräldrarna, i vissa fall måste de ersätta när de blir vuxna. Och se till att detta genomförs. Låt denna kunskap spridas. Tag sedan hand om så många som möjligt, i stora insatser, så att man märker att det är allvar. I de fall det handlar om utlänningar är utvisning normalpåföljd vid våldsbrott eller upprepad brottslighet. Om de är barn skall de tas om hand tills de blir 18 år, för att då utvisas. Då kommer familjerna i stor utsträckning att se till att ungdomarna sköter sig. Det fungerade bra i Sverige för några decennier sedan.

  Gillad av 1 person

 25. Dm skriver:

  Att det rör sig om ett sammanbrott det har ju många vetat länge, bara inte i Stockholm och på Östermalm. Det var en av mina första poänger när jag för 12år sedan började skriva till ledarskribenter efter stt ha flyttat hem efter 15år utomlands utan att ha följt svensk politik. Allt var galet, allt var lögn och de som bar de största ansvaret var de fina Stockholmarna för det är där effekterna kunde förnekas, man hade nämligen mutat resten av landets politiker så man slapp se effekterna av massinvandringen på de finaste gatorna i innerstan.

  Därför är det välgörande med detta mycket bra reportage där det visas klipp med vältaliga Östermalmsbor som inte gillar att man slänger ut gamla och dementa för att ta in migranter, inte en enda av dessa gissar jag har röstat SD, utan man är för allt bra och mot allt dåligt. Nu verkar som effekterna början nå de fina gatorna i Stockholm, kanske blir det ändring?

  Gillad av 4 personer

 26. Leif Nilsson skriver:

  Det är mycket allvarligt att de ”betydelsefulla sociala förändringar som dem vi idag kan observera och som troligen kommer att förvärras framöver inte öppet diskuteras”.
  Tyvärr är dessa förändringar och dess medföljande problem, inte bara svenska, även om vi tycks tillhöra de värst drabbade. Hela Västeuropa och USA, är drabbade.

  Douglas Murray analyserar i sin bok, The Strange Dead of Europe, orsakerna till den pågående självmordspolitiken. Boken som kom ut för två år sedan, har översatts till de flesta europeiska språken och även till koreanska, kinesiska, hebreiska och en arabisk översättning är nära förestående. Det är därför mycket beklagligt, om än inte förvånande, att jag inte kan finna någon svensk översättning, varken på Bokus eller Adlibris.

  Douglas Murray är en flitig föredragshållare i hela Europa. För några veckor sedan var han i Berlin och talade om ”Der Selbstmord Europas – Immigration, Identität, Islam”.
  Föredraget, som är på engelska, ger en del viktiga svar på, vad Patriks borde tänka på, om han vore statsminister:

  Gillad av 4 personer

 27. Nils Dacke skriver:

  Vår käre store och älskade ledare och världens ljus Stefan Löfven kan inte se och har inte tid att se alla samhällsproblem som tornar upp sig och där det närmar sig kollaps. Han har nämligen fullt upp med att dels leta nazister i varje buske samt uppfostra andra länders ledare i rätt tänkande. Vill han verkligen hitta nazister behöver han inte gå längre än till sitt eget parti där tex det nya hitlerjugend i Skåne (SSU) finns att beskåda för alla och envar.

  Gilla

 28. W skriver:

  Svensken ska ut och bort, en omskrivning från koranen att de otrogna ska tasgas av daga.
  Och det folket betalar vi för att invadera oss. Afs nästa.

  https://www.nyatider.nu/invandrare-misshandlar-svensk-pojke-samtidigt-som-de-filmar/
  En ung svensk pojke blir fasthållen, strypt, förolämpad och misshandlad med sparkar av en person som ser utländsk ut. I videoklippet syns också en annan invandrare stå och filma misshandeln med sin mobiltelefon och dokumentera det hela. Den person som håller i mobilen som klippet filmas med syns inte i bild, men hörs skratta till på slutet.

  Under rasistiska rop om att svensken skall ”ut” och ”bort” motas pojken med sparkar och hot om mer våld in i en EPA-traktor. Invandrarna, som är märkbart äldre än den svenske pojken, avslutar sitt dåd med att sparka pojken i ansiktet, innan han kör därifrån.

  Gilla

  • HL skriver:

   -W
   Avskyvärt det som visas. Hoppas på stor spridning av klippet, för så här är det tydligen i Sverige idag. När ska vi vakna?

   Gilla

 29. linn gbg skriver:

  Jag har faktiskt hopp till folket och mänskligheten i Sverige när jag ser hur antalet lokala partier i kommuner och landsting ökar för varje val.

  Folk är så jävla trötta på PR marinerade politiker från ”etablerade” partier som bara snickesnackar. Som stjäl tid och uppmärksamhet från kommunalvalet och landstingsvalen iförmån till riksdagsvalet. Man vet inte vad de vill göra i kommunen egentligen eller i landstinget eller i riksdagen. Man vet bara vad de inte gjort för kommunen och landstinget som folk har önskat och som folk tycker är viktigt.

  Så nu har folk tappat förtroendet för politiker i traditionella partier i kommuner och landsting.

  Istället har massa lokala partier som kämpar för kommunen och kommuninvånarnas väl som bryr sig om oss som bor kommunen. Lokala Partier som har hjärta och passion för kommunen. Lokala partier som brinner av ilska över hur traditionella partier har slösat bort massa pengar på onödiga saker i kommunen som inte lett till någon förbättring för folket. Lokal power av folket till folket och för folket.

  Lokala partier i landstinget som vill ge folk sjukvård istället för att dra in på sjukvård och omsorg. Folk har tröttnat på traditionella partier där inget händer som gagnar folket.

  316 lokala partier ställde upp i 192 kommuner i valet 2018. Antalet platser för lokala politiker från lokala partier ökade från 539 till 575 i kommunfullmäktige.

  År 2018 fick 44 lokala partier samlade mer än 10 procent av rösterna och Sju av partierna fick över 20 procent och två fick över 30 procent i kommunen. 2014 fick 38 partier över 10 procent i kommunalvalet. Lokala partier är med i styret i 49 kommuner.

  De traditionella partierna reagerar mot lokala partier och gör detta och gör det genom att hålla ihop mot lokala partierna. Så gamla bittra traditionella politiska ovänner har blivit bästisar helt plötsligt. De blocköverskridande styrena har ökat från 100 till 114 i kommunerna.

  En av de populäraste frågorna på SKL efter valet var hur lokala politiska partier kan få valproppertionella mandat inom kommunen och i nämnder. För kommuner kan fixa och trixa så invalda partier blir utan makt och inflytande genom valtekniska överenskommelser.

  Men jag är positiv till folket och människorna som visar att de vill ha något nytt och nya partier med nya värden.

  Gilla

 30. Abrakadabra skriver:

  Apropå spårspring: Dagliga Tåg 22 från Stockholms C 15.47 med destination Falun C med beräknad ankomsttid Uppsala 16.25 är så gott som dagligen försenad och det handlar om allt mellan 30 till 55 minuter när tåget passerar gränsen mellan Västmanland och Dalarna. Idag 50 minuter och som i de flesta fall är orsaken spårspring. Orsaken säger en del om vad vi har att vänta oss i framtiden och när kommer de första stenarna? Hur blir det för alla de som reser i jobbet, kanske varje dag. Dags att plocka fram bilen igen eller byta jobb till Västerås eller annan ort?

  Gilla

  • bejji skriver:

   Problemen är inte mindre för lokaltrafiken med pendeltåg i Sthlms-området: mera regel än undantag är allsköns problem, och inte bara obehöriga i spåren. Idag 7/5 2019 t.ex. hela dagen försenade och inställda tåg mellan Sthlm och Södertälje pga av något el-problem.
   Osv, osv hela tiden!
   Högste ansvarig för denna trafik är regionrådet Tamson (Moderaterna), en av Reinfeldts kumpaner från Alliansregeringens tid – så bättring blir det väl inte.

   Gilla

 31. Lars skriver:

  De nyliberala lösningarna med t.ex. skolans privatisering har misslyckats! Något i den processen är fel. Likaså har det mesta av de borgerligas politik sedan Bildts tid misslyckats, inte minst invandrings politiken. Något är fel. Mantrat om den privata marknadens förträfflighet och privatisering som lösning har misslyckats. Något är fel.

  Kan det vara så att det nyliberala mantrat kontra den socialdemokratiska (skit i Mp och V) och de konflikter vi levt med sedan 80-talet har lett båda sidor fel?

  Om vi istället för att prata skatter, som är inkomstsidan av de offentligas budget, börjar prata om utgifterna, kostnadssidan, så kanske diskussionen skulle bli mer produktiv? Vad ska man skära bort? Hur ska man prioritera? Få företag som har svårigheter lyckas vända skutan genom att säga upp all personal och lägga ned verksamheten och hoppas på att någon entreprenör där ute eventuellt tar hand om det. Då blir det konkurs och hajarna samlas för att köpa verksamhet för en spottstyver. Det behövs ordnade processer. Inte fan kommer en skattesänkning att mobilisera gemene man att plötsligt starta storföretag! Det behövs kunskap och kompetens om de verksamheter som ska hanteras. Vem tror Scania är bra på att driva vård och omsorg? Elektrolux polisverksamhet? ELgiganten tullverksamhet?

  Alla de storföretag som lyckas börjar med att se över kostnadssidan, inte med att minska intäkterna (skatten), men det borgerliga mantrat de senaste 40 åren har varit :- Minska intäkterna! Vad är friskt, vad är sjukt, vad kan vi avstå från.

  Självklart kan vi avstå från invandringspolitiken! Där hittar vi många miljarder per år i omedelbara kostnader och på tio års sikt kanske 5-6 % av kostnadssidan i de offentliga budgetarna. Bostadssidan – konkurrens, stadsplanering, konfiskering av mark – sänkta priser. Där har vi en av grunderna för att lånebubblan har svält. Lägg ut byggnation på utländska företag, hyr in utländsk arbetskraft och pressa facket och lönerna.

  Bankerna, deras risktagande, se över reservkraven per tillgångsslag dvs öka reservkraven för fastighetsutlåning. Öka det egna kapitalet.

  Skolan? Minska kostnaderna med tio % mha minskade statsbidrag!

  Var hittar vi ytterligare 5 % av de offentliga kostnaderna snabbt? Idrottsstöd, föreningsstöd, religiösa samfund, SIDA, inga bidrag till NGOs.

  Får man loss 10 % av kostnadsmassan så får man förutsättningar att fortsätta reformarbete i lugn och ro.

  Gilla

 32. Rolf Wasén skriver:

  Kardinalfelet är nog, som Engellau är inne på, att politiker, byråkrater med flera, har överdrivna ”kontroll- och reglerbehov”.

  Ser med spänning fram emot vad som kommer istället. Det är lätt att göra det ”motsatta felet”. Att enkla lösningar med fri entreprenörverksamhet trollar fram de ”rätta” lösningarna.

  Det kommer fortfarande att behövas mänsklig samverkan, så det blir säkert en besvärlig process. Men när problemet är identifierat ska vi inte heller underskatta den mänskliga skaparkraften. Förutsatt att den inte är klavbunden förstås.

  Inte heller kan vi utgå från scratch. Människan har en lång kulturhistoria. Attityderna blir avgörande. Som Robert McNamara skrev så söker sig hjärtan och hjärnor dit där de uppskattas!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.