Jan-Olof Sandgren: Analoga samtal runt lägerelden

Jan-Olof Sandgren

I början hade jag svårt att förstå hypen bakom Navid Modiris liveshow ”Hur kan vi?” med galaföreställningar i Stockholm, Göteborg och Malmö. Några timmars insiktsfulla, men ändå rätt ”vanliga” samtal om tiden vi lever i och hur vi tänker om framtiden. Själv har jag lyssnat till otaliga såna samtal de senaste åren, gratis framför min dator.

Jo, jag har levt i en bubbla. Visserligen en rätt stor bubbla som jag delar med en växande del av befolkningen, men likväl bubbla. De diskussioner jag tagit del av har utspelat sig i den digitala sfären, och den är ju inte riktigt på riktigt. Vi loggar ut från sociala medier ungefär som Stålmannen kliver ut från telefonkiosken efter att ha svidat om till Clark Kent, och fortsätter våra vanliga liv bland grannar, arbetskamrater och myndigheter, som om inget hade förändrats. Som om Sverige fortfarande var som förr.

Vad jag tror Navid är ute efter, och som möjligtvis kan vara revolutionärt, är att göra debatten mer analog. Det mest intressanta kanske inte är vad som sägs framme på scenen – även om Ann Heberlein, Hanif Bali och de andra gästerna levererar utmärkta synpunkter – utan att det sägs just nu, av riktiga människor, lika påtagliga som jag själv och dem jag dagligen träffar på jobbet, sitter bredvid på spårvagnen eller dricker öl med på Valborg.

Fördelen med att diskutera på nätet är förstås uppenbar. Det finns ett obegränsat utbud av idéer och en lika obegränsad kontaktyta att interagera med. Nackdelen är att de åsikter som poppar upp på skärmen ibland kan kännas lite abstrakta, som om de fanns ”någon annanstans”. Förmodligen är vi genetiskt kodade att ta budskap på större allvar om de levereras till oss personligen, av någon som pratar, skriker eller viskar i vårt öra.

En annan nackdel med att byta tankar på nätet är att de kan kontrolleras, censureras och vid behov lagföras. Det är svårare att styra en debatt som tagit steget utanför datorn. I realtid pratar folk mer oplanerat, ibland mer ocensurerat, och efterlämnar få eller inga dokument. Ett intressant experiment är valstugereportaget som Janne Josefsson gjorde inför valet 2002. Här skedde visserligen en dokumentation, men utan att någon visste om det. Idag framstår flera av valstugearbetarna som föredömligt ärliga och rätt förnuftiga, ungefär så som man vill att politiker ska vara. Men så lät det inte den gången. Särskilt moderaternas representanter hängdes ut som rasister i media, och partiet tappade en tredjedel av sina väljare. Bo Lundgren tvingades bort från partiledarposten och måste lämna över bollen till Fredrik Reinfeldt.

I den analoga världen är det svårare att avgöra vad som är rykten eller fakta. Var och en måste göra sin egen bedömning, vilket inte alltid utfaller till makthavarnas fördel. Jag undrar om politiker som förordar censur på nätet, egentligen satt sig in i konsekvenserna. Många kommer att bli tystade, andra kommer att utnyttja informationsgapet till att sprida rykten. De som trots allt vill förändra samhället kommer att tvingas prata mer med varandra, viket inte precis gör kontrollen lättare. Mikrofoner i väggarna och spioner i grannskapet har ju provats förut, men föll inte så bra ut.

Förutom att puffa för det analoga samtalet, har Navid lyckats skapa en ”lägereld” runt sin person. En trygg punkt att samlas kring, där deltagarna är befriade från kravet att kämpa, segra eller dö – och istället kan ägna sig åt det man mest av allt behöver; kanske ett seriöst samtal. Som han påpekar i inledningen till Stockholmsavsnittet, ska detta inte förväxlas med ett ”tryggt rum”, som är en ideologisk kuvös med syfte att skydda deltagarna från obehagliga intryck. Runt lägerelden utsätts man istället för nya intryck, men under former som gör att alla överlever. I bästa fall resulterar det i en känsla att ”vad som helst kan hända”. Säkert en orsak till att nästan alla Navids föreställningar blev utsålda – trots att man kan se alltihop gratis på nätet.

35 reaktioner på ”Jan-Olof Sandgren: Analoga samtal runt lägerelden

  • Dm skriver:

   Tyckte du? Jag tyckte det var otroligt plågsamt av några som tror sig stå utanför åsiktsbubblan men endast rör sig inom den eller på ytan, hela undertonen som tas som självklar är vänster, hycklande och självursäktande. Nu har man varit så sluga, Aron Flam döljer det inte ens, att eftersom Sverige är ett totalitärt samhälle som därmed inte kan kritiseras utifrån (då är man definitionsmässigt nazist, förnekare eller fobiker) så är lämnas det ju en liten lukrativ nisch för låtsas-dissidenter, så Flam är ”anti-socialist” säger han, men där det anti-västliga och anti-kristna, anti-konservativa lyser igenom.

   Jag stängde av, provade igen sedan fick jag nog.

   Gillad av 2 personer

   • Dm skriver:

    Ungefär som att se SvD dela ut sin affärsmedalj till två invandrare som driver tolkföretag för mina skattepengar så att ännu fler invandrare kan komma och starta ännu fler företag för mina skattepengar utan nån som helst nettonytta för mig. Vem sade att det var svenskars pensioner som skulle räddas? Sverige är ett vidrigt land.

    Gillad av 1 person

   • Anders F1 skriver:

    Nja, menade generellt, till skillnad från t ex Opinion live som bara blir blodtryckshöjande.

    Gilla

 1. olle reimers skriver:

  Jan-Olof; det finns ett gäng som heter ”Medborgarjournalism” som driver sidan ”Lästips”.

  Senast vi träffades den 25 april på Garnisonen pratade vi med varandra på analogt sätt. Vi enades också om att de fysiska träffarna var de viktigaste.

  Vi kommer att träffas många gånger igen; bl.a. den 17 maj på Garnisonen. Hoppas du kan komma!

  Google, Facebook m.fl. håller nu på att genomföra ett djävulskt censursystem, med hjälp av kinesiska Dragonfly, över hela världen. Vi kommer att behöva de analoga mötena för att bekämpa dem

  Gillad av 13 personer

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Storebror, i princip Fascismens arvtagare, är på väg att segra,
   fast man numera kallar sig anti-Fascister!

   Man inser lätt hur insiksfull W Churchill var!

   Vårt enda hopp är att Trump kan skrämma upp den totalitära IT-maffian!
   Dessa jättar är gravt demokratifientliga,
   ägda som man är av Globalisterna!

   Vi kommer ju ihåg att Löfvén skrämde upp dem här i Sverige,
   med hot om lagstiftning…

   I jämförelse en myra (S)om hostade!
   Även om vi tycks leva i en enpartistat!

   Fast även FBI o CIA borde omstruktureras/läggas ner,
   sen ersättas med något under demokratisk kontroll!

   Shadow Government har på tok för stor makt!

   För att undvika alla missförstånd avses givetvis INTE Åsnorna!

   Gilla

 2. olle holmqvist skriver:

  En fördel med den analoga världen, som Jan Helin et al ständigt missar, är just den naturliga misstänksamhet som vi för oss med från vardagliga samtal. Jag har många ggr läst att vår ärkebiskop fostrats i DDR underförstått har DDR-tänk med sig i ämbetet. Hade det stått normal-media hade jag antagligen trott det.

  Helins sannings-kommission behövs alltså inte. Vår vardagsskepsis värnar oss där ingen redaktionschef filtrerar.

  Gillad av 2 personer

 3. messkalle skriver:

  I den digitala världen finns en mångfald av åsikter som samtal kring lägerelden aldrig kan uppnå. Vi har ingen speakers corner utan samlas kring ett tema. Att övervaka möten är lika lätt att spåra som min digitala adress. I vilken utsträckning Säpo övervakar samtal på främmandde språk i Sverige är hemligt. Alltså, det fria ordet granskas, när någon uttrycker för makten obekväma åsikter.

  Gillad av 5 personer

 4. Danske mand skriver:

  Vilks målningar är analoga och han är dissident på allvar, inte som dessa dissident-posörer. Vilka dödshot riktas mot evenemanget? Vilka muslimer försöker mörda deltagarna? Inga.
  Kommer staten och polisen och stänger ner som man gjorde med Galleri Rönnqvist, plus hot och attacker från vänstern och muslimer? Inte det? Då handlar det nog om ”banal godhet” och man kan somna om.

  Det har uppstått en liten ny inneklick av lek-dissidenter som låtsas inte vara pk, så träffas de och leker avant-garde, makten låter dem hållas för de är ofarliga och vanligt folk bryr sig inte. Små klubbar för inbördes beundran.

  Gillad av 6 personer

 5. Göran Holmström skriver:

  Jan-Olof, du pekar på förmodligen det viktigaste en människa behöver för att våga stanna upp och finna vägen. Trygghet, trygghet kan komma av flera saker, en bra uppväxt i en lugn stabil familj.
  Saknas det så kan en utomstående som faktiskt bryr sig skänka trygghet, Skolan kunde gjort ett utmärkt jobb där.
  Om den inte varit så infekterad av missnöjda individer som ska rädda världen.
  Den typen av människor har noll trygghet och i bästa fall så sänder dom endast förvirring, vilket är illa nog.
  I sämsta fall om dom får för mycket spelrum och härja fritt, så ser vi ju resultatet i form av vad Sverige förvandlats till.
  Lägerelden är en fantastisk metafor för trygghet, Värme och Samhörighet, det är ingen slump att jag har valt en eldplats på tomten med stenar runt , min son och jag satt där en kväll i vintras innan vi tältade en natt. Detta minne kommer alltid vara med mig, det kommer skänka mig styrka och tröst vid svåra tider, glädje vid mindre roliga tider. Ett fantastiskt minne och upplevelse för en stolt far.
  En Tipi ska jag bygga där när tid och lite pengar flyter in, med enkla träbänkar i och med kamin.
  Den kommer användas för meditation och eftertanke, visst lite bärs med kompisarna med, annars vore det ju slöseri med en bra yta.
  Just din text om trygga rum, bekräftade min tanke om en plats, enkel och utan el eller andra moderna saker. Där man kan få vara sig själv för en stund, (Snodde det från Norrlands Guld).

  Gillad av 4 personer

 6. Aha skriver:

  Kanske besitter den analoga världen förmågan att revolutionera mot PK-utvecklingen, närmast till hands ligger väl gula västarna. Annars tror man ju motsatsen; med några knapptryckningar når den digitala världen miljoner människor. Det senare existerar dock inte i ordnad form, den/de som tar täten med miljonstora fora har en jungfrulig värld att vandra på.
  Om miljoner, kanske en miljard människor digitalt börjar gå i takt, det kan handla om köpbojkotter mot globala företag, går makten över till folket. Över en natt skulle ett företag kunna bli av med 25% av sin försäljning för att de exempelvis säljer produkter gjorda av barn.
  Det behöver alltså inte bara handla om politik, genom den digitala världen kan människan reagera mot allt.

  Etablissemanget har all anledning att oroa sig över den dag den digitala världen förmår organisera sig.

  Gillad av 1 person

 7. Danske mand skriver:

  Skall jag bli lite mer konstruktiv så tror jag det viktigaste är att vi tar tillbaks våra kyrkor, som är bäraren av vårt kulturarv. Socialdemokraterna visste vad de gjorde när de infiltrerade och stal vår kyrka, idag så är stölden komplett och för att markera detta så sätter man en östtysk kommunist som ärkebiskop för att håna oss, det är mycket utstuderat: Gud är stor. Svenskarna, en majoritet, vet inte vad de inte har, och är som vidflöjlar efter mening, hjon åt staten. Det kommer inte att gå att återskapa den västerländska kulturen utan kyrkan, inte utan en ny Messias, så det vi måste göra är att återta kyrkan. Kyrkovalet är Sveriges viktigaste val. Det är där vi skall träffas, precis där attacken hela tiden varit centrerad. Möt upp och engagera er och kräv i kraft av ert antal att få använda församlingslokalen för diskussionen. Idag är det mycket få som går i kyrkan, det hade räckt länge om de 20% som inte röstar på 7-klövern börjat gå i kyrkan och jagat bort pk-prästerna, en efter en. Man behöver inte tro på Gud, det räcker med att man AGERAR som kristen, det gör inte vänstern, pk-isterna eller muslimerna.

  Det finns lokaler, vi har betalat för dem, där finns vårt kulturarv, återta kyrkorna.

  Gillad av 15 personer

  • kolosserbrevetkap3 skriver:

   En BRA början DNAM; frimodighet har stor lön med sig!

   Messias är och förblir JESUS. Gud kan göra mer än vi kan tänka och begära – när vi börjar närma oss Honom genom bibeln och bönen.

   Gillad av 3 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Jag gick ur kyrkan när jag fick, 18 år eller så. Jag funderade inför senaste kyrkovalet om jag skulle gå med, rösta och sen gå ur före 1 november för att inte bidra till nuvarande kyrka. Men, jag gjorde inte så. Kanske var jag lat eller så tänkte jag att det spelar ingen roll. Men jag engagerar mig i politiken. Lite nytta kanske. Sen skriver jag en del på vår lokala sajt. Aktuell politik i kommunen. De jag tycker illa om ger jag mig på. Hovsamt, trevligt, men säkert inte kul när lögner blir uppenbarade.

   Gillad av 3 personer

  • Anders L. skriver:

   SAP befäste sin makt i senaste kyrkovalet. All opposition, allt kampanjande för fria, oberoende partier, med t.ex Helena Edlund i Frimodig kyrka, föll på hälleberget till inge nytta.

   Gillad av 1 person

   • Dm skriver:

    Precis, är det inte avslöjande, socialdemokratins grundteser är motsatta kristendomen, dess tio bud motsatta tio Guds bud, ÄNDÅ är man intresserad av att ta över kyrkan, för en enda sak, infiltrera och förstöra. Precis som IS fast slugare.

    Gillad av 1 person

 8. Linn skriver:

  Nu testar staten automatiserad censur på nätet. I ett samarbete mellan Polismyndigheten, Försvarets forskningsinstitut (FOI) och Uppsala universitet har ett system tagits fram som genom algoritmer ska hjälpa polisen att upptäcka bland annat ”hets mot folkgrupp” på internet.
  Huvudsyftet för det nya forskningsprojektet uppges vara att undersöka möjligheter att med teknik spåra hatfulla texter på svenska. Målet är sedan att tekniken ska kunna appliceras hos sociala medieplattformar och nyhetsredaktioner, skriver FOI i ett pressmeddelande.

  censur och förbud mot vissa böcker på biblioteket
  tvångsfinansierad propaganda tv
  AI algoritmer mot vissa åsikter
  Angivareorganisationer (skattefinansierade) som jagar befolkningens ”felaktiga” åsikter på nätet och polisanmäler
  Ingen får nämna att pk ställer grupp mot grupp i samhället där vissa grupper får mer privilegier och andra grupper får det sämre och blir bortsorterade.
  Vissa etniciteter och folkgrupper är bättre än andra och ska hyllas – vita män är värst och vita svenskars kultur och traditioner ska suddas ut och bort.
  Om inte detta luktar 30 tal så……tja……
  Pk levererar

  Gillad av 13 personer

  • li br skriver:

   JK gjorde en utredning om hets mot folkgrupp – svenskar

   PS har i en anmälan till Polismyndigheten i Stockholms län gjort gällande att innehållet i en insändare som publicerades i tidningen Mitt i Södermalm den 31 mars 2003 innefattar ”hets mot svenskar”. Artikeln har bifogats anmälan. I den aktuella insändaren, som har rubriken ”Ursvenskar de mest enfaldiga jag mött”, står bl.a. att ”ursvenskar är de mest tråkiga, enfaldiga, elaka och korkade människor som jag har träffat”.

   JK:s svar
   Syftet vid tillkomsten av straffstadgandet om hets mot folkgrupp var att tillförsäkra minoritetsgrupper av skilda sammansättningar och bekännare av olika trosuppfattningar ett rättsskydd. Det fallet att någon uttrycker kritik mot svenskar torde inte ha varit avsett att träffas av straffstadgandet. Redan på grund av vad som nu har sagts kan innehållet i insändaren inte anses utgöra hets mot folkgrupp.

   Domstolsbeslut hets mot folkgrupp – Svenskar

   En bloggare ett inlägg där han skrev att ”nära varje svensk är en potentiell sexualförbrytare”, att svenskar ”inte hyser respekt för judar och andra” och att de ”beter sig som djur”. Mannen ”vill gå så långt som att säga att svenskar – såväl etniska som kulturella svenskar – jämförda med andra folk, är ohyra, vidrig ohyra”.

   Norrköpings tingsrätt skriver dock:
   ”Behovet av att inskränka yttrandefriheten beträffande uttalanden som riktar sig mot majoritetsgrupper torde enligt tingsrättens mening inte göra sig gällande i lika stor utsträckning som i förhållande till minoritetsgrupper.”

   Domstolen konstaterar att blogginlägget innehåller ett mycket nedsättande och stötande språk men att det förmodligen bemöts bäst i en fri och öppen debatt.
   ”Med beaktande härav och av att undantag från yttrandefriheten ska ske restriktivt bedömer tingsrätten att en inskränkning av yttrandefriheten inte kan anses nödvändig i detta fall.”
   Domstolen konstaterar att inlägget därför inte uppnår kravet för missaktning. Bloggaren anses alltså inte har gjort sig skyldig till hets mot folkgrupphttp://www.dagensjuridik.se/2015/04/svenskar-omfattas-av-hets-mot-folkgrupp-men-blogginlagg-uppnar-inte-missaktningskrav

   Gillad av 3 personer

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Vem har inbillat oss att Nazismen var en högerideologi?
   NationalSOCIALISTER!

   Vem gratulerade Mussolini, när han tagit makten?
   Kommunisterna i Moskva förstås!

   Som vanligt kletar man sin egen världsbild på andra!

   Gilla

 9. Sven Ekeberg skriver:

  Den i övrigt utmärkte skribenten har som så många andra helt missuppfattat begreppet analog. Det har egentligen endast med analogier att göra, inget annat.

  Missbruket härrör ur ett missförstånd av begreppet analog elektronik, sådan som bygger på elektriska analogier med andra storheter (som ljud och bild). Uttrycket uppstod på 50/60-talet som en slags kontrast till digital elektronik, exempelvis datorer, då den började ta plats.

  Gillad av 1 person

 10. Jan Sjunnesson skriver:

  Tack Jan-Olof för denna insikt om de verkliga mötenas betydelse för folkbildningen. Nedan är mina initiativ för just att få folk att träffas och våga prata om vad de tänker på, inte bara läsa och lyssna på nätversioner:

  Jag gjorde ett mer politiskt korrekt försök redan 1992 (då med bl a kulturpolitruken Ola Larsmo) med att samla bildningsivrare till öppna möten på Uppsala Stadsbibliotek ( https://sjunne.com/2016/08/07/fritt-forum-i-uppsala-1992-ett-fritt-folkbildningsforsok/ ) , men nu är sådana möten mer suspekta om man vill tala om kontroversiella ämnen.

  I alla fall så anordnade jag föredrag på Södermalm 2015 om vad jag kallade ”Den Sverigevänliga folkrörelsen”. Det blev fullsatta möten som filmades och vänsterns Mattias Wåg skrev en drapa i Arena om att Avpixlats troll hade kommit ut i solen ( https://sjunne.com/2015/06/06/researchgruppens-mathias-wag-kommenterar-mitt-foredrag-och-avpixlats-kommentatorer/ ). Dick Erixon (min efterträdare på Samtiden) var mer imponerad ( https://sjunne.com/2015/07/11/centerman-om-den-sverigevanliga-folkrorelsem/).

  Jag insåg dock att folk inte bara ville lyssna på föredrag (t ex av Marika Formgren, Jan Tullberg m fl se http://www.frifolkbildning.se) utan även dricka och äta, så ett pubgäng startade, Riddarna av Onda Bordet (också kommenterat i Arena av M Wåg https://sjunne.com/2016/05/05/vansterns-wag-avundsjuk-pa-oss/). Det existerar fortfarande fö.

  Så vad Navid Modiri har åstadkommit med #hurkanvilive är inte nytt men det är formatet som är nytt. Han fixar underhållande kloka gäster och tramsar till på ett bra sätt. Mina arrangemang har varit mer sakliga och kanske akademiska (mellan Timbro och Hurkanvi). Dock tillhör han och hans gäng den fjärde vågens dissidenter, yngre, spralligare och kanske mer accepterade än vi äldre dissidenter ( https://sjunne.com/2019/04/12/den-fjarde-vagens-dissidenter-hurkanvilive/ )

  Analog verklighet är oslagbar
  /Jan Sjunnnesson, folkhögskollärare i färd med att skapa en ny folkhögskola (www.svefhsk.se )

  Gillad av 6 personer

 11. PV544S skriver:

  Min lägereld var när jag lyssnade på BBC på kortvåg med en Radio med rörelektronik, under -60talet. Elektronrören glödde och det osade svagt av bränt damm, när den mycket engelska rösten berättade. Ibland så blev det Radio Luxemburg för lite popmusik på mellanvåg.
  BBC förmedlade spänning från hela världen, en del röster var magiska.
  Hade jobbat extra, och sista sommaren i läroverket åkte jag och en kompis i en gammal VW till Göteborg och färja till England. Natten på färjan var stormig, men på förmiddagen kom RAF med jetplan och gjorde anfall mot färjan som träning. Sedan dockade färjan i Immingham. Sverige hade ännu vänstertrafik och naturligtvis även England. Nu började äventyret…

  Gillad av 5 personer

 12. li br skriver:

  Vanlig media har inte direkt uppmuntrat till vuxna sofistikerade samtal på ”tv”.

  Det är tv tävlingar, bråk och skrikprogram, detaljstyrda pr svarsframställda oreor på förhandsbeställda frågor i en teaterlik ”konversation”. Folk beter sig helt avstängda och verklighetsfrånvarande på tv.

  Ett ständigt upprepande av en ideologi som framställs på 100 olika sätt i tv och i tidningar där alla producenter/utförare tycker snarlika och ungefär samma, där samma ämnen och konversationer förs precis samtidigt över hela Sverige. Ingen vill skriva eller prata om IS under 9 år när kriget förs och sedan pang boom……Vi måste rädda alla IS barnen och folk är oskyldiga och varit där som hjälparbetare.

  Vi älskar poddar, akademiska diskussioner mellan intelligenta och närvarande människor på nätet, Vi gillar att se verkliga och äkta människor med verkliga känslor och åsikter, vi gillar navid som tillför något mer och annat än de traditionellt ”svenska” teaterkonversationerna i media.

  Vi längtar efter att se andra vuxna och livserfarenhet, efter visdom och kunskap.
  Vi är trötta på aktivist rapporteringar om alla hittepåkatastrofer, vi är trötta på lögner (sverige har bäst sjukvård i världen, sverige är tryggast i världen, ladorna är fulla) och strama pr styrda människor.

  Vi vill ha sanningen. Det riktiga. Det äkta. Det som verkligen är. Det som stämmer överrens med det vi själva upplever, ser och hör. Det som våra medmänniskor, grannar, kollegor säger.

  Att leva i ett parallellsamhälle där en verklighet existerar i media, tv, radio, tidningar och politiker och en verklighet som vi lever i, bor i, jobbar i, har fritid i tär på människan.

  Gillad av 3 personer

 13. Rikard skriver:

  Hej.

  Jag kanske har läst slarvigt, men jag tycker det verkar som om både bloggskribenten och kommentatorerna missar huvudanledningen till att Navid Modiri:s show ”Hur kan vi” har kunnat börja slå igenom, utan trakasserier, demonstrationer, påtryckningar mot uthyrare av lokaler med mera.

  Arrangören heter inte Sven eller Svea Svensson. Arrangören är inte vit medelålders svensk som vill prata om Sveriges problem, och om hur kolonisationen hotar både land och folk.

  Frågan varför alla dessa utlänningar alls skall få vara i Sverige? Den törs varken arrangör eller deltagare ens låtsats att den finns: det skall tas som ett naturgivet faktum.

  Frågan hur många procent invånare i ett samhälle som kan vara utlänningar utan att det slutar vara ett svenskt samhälle lär heller aldrig ens erkännas att den kan finnas.

  Men man kanske skall tänka att det måste börja någonstans? I likhet med kallbrand blir det dock värre ju längre man väntar med behandling.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 1 person

  • Dm skriver:

   Jag tog miste, det har senare censurerats, vilket väl visar på att här finns något att tala om. Om man anser att vissa inte skall få komma till Svrrige baserat på deras egenskaper och kultur så anser man väl att vissa som redan är här inte borde vara det, eller åtminstone att om de regler man vill hade varit i kraft tidigare så hade de inte varit här. Det är väl kärnan som inte är utredd, för skall man sålla så måste man ju använda någon generell princip vid gränsen.

   Gilla

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Jag häller blandade frön från en säck till en ho. Jag plockar bort ogräsfrön allteftersom jag ser dem falla mot hon. Icke desto mindre kommer en del ogräs att hamna i hon. Skall jag då inte sortera ut dem enkom för att de landat i hon?

    Oavsett det kommer en del ogräs att sås. Skall jag då icke rensa min trädgård från dessa, utan istället låta dem frodas på den näring som är för mat, frukt och skönhet? Skall jag låta dessa ogräs göda sig och sprida sig, eller skall jag gräva upp dem med rötterna och bränna dem?

    Ju mer du låter ogräset breda ut sig, desto mer förödelse måste du orsaka väl du skall rensa bort dem. Gör du aldrig så, tvingas du till slut dra dina färde då det av dina åkrar, trädgårdar och blomsterängar blott blivit en snårig vildmark.

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.